Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αεραγωγοί - φελλοπολτός - κλιματισμός


traxanas

Recommended Posts

σε ήδη υπάρχουσα εγκατάσταση δικτύου αεραγωγών αεροθέρμανσης σε βιομηχανικό χώρο,θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε εάν είναι δυνατό το ήδη υπάρχον δίκτυο αεραγωγών το οποίο είναι μονωμένο εξωτερικά με φελλοπολτό..

 

η απορία μου είναι αν είναι δυνατόν να τους χρησιμοποιήσουμε χωρίς να κινδυνέυουμε απο υγροποιήσεις....?

 

επειδή σε όλες τις δουλειές κλιματισμού που έχω κάνει ,χρησιμοποιούσαμε εσωτερικά μονώσεις (φερλέν) στους αεραγωγούς,σκεφτομαι και φοβάμαι τα εξής και θελω να μου πει κάποιος αν ξέρει ισχύουν:

 

1)φαντάζομαι οτι λόγω εσωτερικής θερμοχωρητικότητας του μετάλλου των αεραγωγών,όταν διακόπτεται η ροή αέρα,θα έχουμε 'λιμνούλες' απο τις υγροποιήσεις σε οριζόντια σημεία..

 

2)ένα δίκτυο θέρμανσης αεραγωγών μονώνεται τυχαία συνήθως σε πάχος φελλοπολτού?

με την σκέψη οτι γίνεται για ελάττωση θερμικών απωλειών και όχι για ενδεχόμενη αποφυγή υγροποιήσεων..

 

ευχαριστώ.....:D

Link to comment
Share on other sites

Ο σχηματισμός υγροποιήσεων θα μπορούσε να γίνει αν κατά την εκκίνηση του συστήματος έφερνες νωπό πιο με μεγάλο περιεχόμενο σε υγρασία. Πχ αν μέσα έχει 5c και έξω έχει 15c με μεγάλη σχετική υγρασία και θελήσεις θέρμανση, ίσως γίνει κάτι τέτοιο.

 

Αλλά και πάλι όχι να δημιοουργηθούν λιμνούλες.

Link to comment
Share on other sites

O φελλοπολτός παλαιότερα χρησιμοποιούνταν κυρίως για την αποφυγή των υγροποιήσεων και όχι σαν μόνωση (αποφυγή εναλλαγής θερμότητας), σε τέτοια περίπτωση δεν θα έχεις υγροποιήσεις εξωτερικά αλλά μπορεί να σου παρουσιαστούν εσωτερικά του αεραγωγού επειδή υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας.

Το πάχος του φελλοπολτού δεν είναι σταθερό, συνήθως το χαρακτήριζαν με στρώσεις (3, 4) και πυκνότητα της κάθε στρώσης για να καλύψει όλα τα γυμνά σημεία του αεραγωγού (δουλειά αρκετά βρώμικη).

Θα σου έλεγα να κάνεις πρόταση αντικατάστασης γιατί εκτός από πιθανή υγροποίηση σίγουρα θα έχεις μεγάλες απώλειες και δεν συμφέρει για τη λειτουργία του συστήματος.

Στα σημεία διακοπής της ροής του αέρα, παίζει ρόλο η θερμοκρασία και όχι η κίνηση, επομένως θα συμβεί ότι και στο υπόλοιπο δίκτυο.

Link to comment
Share on other sites

milto...

 

δεν το κατάλαβα ακριβώς αυτό που είπες...μου επεξηγείς σε παρακαλώ?

δεν μιλάω για θέρμανση..για κλιματισμό μιλάω με χρήση των ήδη υπάρχοντων αεραγωγών..

 

Fraar..

 

δυστυχώς πάω μειοδοτικά σε μία προσφορά και δεν μπορώ να προτείνω αλλαγή αγωγών..είναι φίλος μου αυτός που έχει τον χώρο και θέλω να δώ αν μπορώ να του γλυτώσω κάποια χρήματα,χωρίς φυσικά να θυσιάσουμε ενδεχομένη λειτουργικότητα ή απόδοση..

 

 

οι απώλειες είναι αποδεκτές μιας και ο χώρος είναι χαμηλός σχετικά 5 μέτρα περίπου και ο αγωγός περνάει σε υψος 3 μέτρων..απώλειες δεν με πειράζουν,διοτι ο κρύος αέρας πάει κάτω, συμβάλλοντας στην υπάρχουσα κατανομή ψυκτικού φορτίου..

 

το μόνο που με πειράζει είναι πιθανή υγροποίηση όπως είπες εσωτερικά..

 

ευχαριστώ πάντως για τις απαντήσεις σας..

Link to comment
Share on other sites

Θα σου πω το εξής.

Έχω κάνει εγκατάσταση προκλιματισμένου ~ 10.000 κ.μ./ω με μόνωση φελλοπολτού εξωτερικά (3 στρώσεις αν θυμάμαι καλά) και όλα δουλεύουν ρολόι.

Όχι κλιματισμού, δεν έχω κάνει και δεν ξέρω από πρώτο χέρι.

Γενικά όμως επιλέγω μόνωση εξωτερική των αεραγωγών και σε ειδικές συνθήκες και στις δύο πλευρές.

Link to comment
Share on other sites

στον προκλιματιζόμενο αέρα οι θερμοκρασίες δεν έχουν μεγάλη διαφορά, επομένως και οι απώλειες είναι ελάχιστες και οι υγροποιήσεις αμελητέες.

Σε δικτυο κλιματισμού που ο αέρας προσαγωγής είναι κοντά στους 7-9 c και η εξωτερική θερμοκρασία στους 28-32 c εκεί τα υλικά δοκιμάζονται.

Αν ο αέρας χάσει κοντά στο 30% της θερμοκρασίας του μέχρι να βγει από το στόμιο καταλαβαίνεις πόσο χρόνο παραπάνω θα χρειαστείς για να κλιματισεις τον χώρο και θα δουλέψει το μηχάνημα καταναλώνοντας και ηλ. ρεύμα

Να αποφεύγετε γενικώς τον φελλοπολτό για κλιματισμό.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.