Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απόκλιση ΜΠΕ και Α' Κεφαλαίου


Recommended Posts

Σε σχέδιο πόλης με ΦΕΚ από το '92 έχει γίνει ΜΠΕ για ένα συγκεκριμένο ΟΤ από το '94. Από τη ΜΠΕ δεν υπάρχει πίνακα συντεταγμένων, αλλά το τοπογραφικό που έχει μεταγραφεί στο Υποθηκοφυλακείο. Το '99 έγινε παράδοση Α' Κεφαλαίου όλης της ΠΕ με πίνακες συντεταγμένων, όπου για το συγκεκριμένο ΟΤ στη μια πλευρά υπάρχει εμφανής απόκλιση από τη ΜΠΕ του '94, η οποία φτάνει μέχρι τα 3m! Έκτοτε έχει γίνει ανάρτηση Γ' Κεφαλαίου σύμφωνα με το Α' Κεφάλαιο.

 

Εν έτει 2009, και χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ακόμα η ΠΕ (!), γίνεται προσπάθεια διάνοιξης του δρόμου όπου υπάρχει η απόκλιση. Φυσικά, οι ιδιοκτήτες που βρίσκονται εκατέροθεν του δρόμου επικαλούνται το σχέδιο που τους συμφέρει. Τι από τα δύο πρέπει να εφαμοστεί και πώς;;; Τα πράγματα περιπλέκουν ακόμα περισσότερο καθώς οι ΟΓ και ΡΓ ταυτίζονται και ο ένας ιδιοκτήτης έχει ήδη χτίσει στα όρια, σύμφωνα με τις συντεταγμένες του Α' Κεφαλαίου.

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχάς, καλό θα είναι να αναγράφεις την ειδικότητά σου, όπως ζητούν οι συντονιστές.

 

Η μεμονωμένη δεν κυρώθηκε με απόφαση Νομάρχη? Είναι δυνατόν να μην υπάρχουν στοιχεία (πχ συντεταγμένες των κορυφών του ΟΤ κλπ) στην Πολεοδομία για τη μεμονωμένη παρά μόνο το μεταγραμμένο τοπογραφικό? Στο διάγραμμα αναφέρονται τα στοιχεία του συντάκτη της μεμονωμένης. Πρέπει να επικοινωνήσεις μαζί του και να αναζητήσεις τα στοιχεία της μεμονωμένης.

 

Στην ουσία τώρα. Νομίζω ότι η εφαρμογή της πολεοδομικής μελέτης στο έδαφος, όπως αποδίδεται στη συνολική ΠΕ, είναι πιο σωστή από την εφαρμογή ενός μόνον ΟΤ. Το πρόβλημα της απόκλισης που περιγράφεις και έχει αποτέλεσμα την ταύτιση της ΡΓ και ΟΓ είναι πολύ σοβαρό και γίνεται ακόμη σοβαρότερο δεδομένου ότι ήδη έχει χορηγηθεί ο.α. και έχει ανεγερθεί οικοδομή. Το συνολικό πρόβλημα νομίζω ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί από το μελετητή της ΠΕ.

Link to comment
Share on other sites

(1) Η μεμονωμένη φυσικά και έχει κυρωθεί με απόφαση Νομάρχη.

 

(2) Πράγματι είναι δυνατόν (όχι και τόσο φυσικά) να μην υπάρχουν στοιχεία στην Πολεοδομία για τη μεμονωμένη.

 

(3) Ο μελετητής της μεμονωμένης είναι ο ίδιος που κάνει την ΠΕ μέχρι τώρα, ο οποίος επίσης δεν έχει στοιχεία!!!

 

(4) Συμφωνώ ότι η συνολική ΠΕ είναι πιο σωστή από τη μεμονωμένη. Το ερώτημα είναι αν είναι πιο νόμιμη, από τη στιγμή που η μεμονωμένη έχει μεταγραφεί. Απαιτείται κάποια ακυρωτική απόφαση για τη μεμονωμένη και αν ναι, ποιά είναι η διαδικασία; Ή πρέπει απλά η συνολική ΠΕ να εναρμονιστεί με η ΜΠΕ;

 

(5) Διευκρίνιση: η ταύτιση ΟΓ και ΡΓ δεν είναι αποτέλεσμα της απόκλισης, αλλά προβλέπεται από το αρχικό ρυμοτομικό.

 

(6)Το μεγάλο πρόβλημα όντως είναι η ανέγερση οικοδομής.

 

(7) Δεν είμαι σίγουρος ότι το όλο πρόβλημα είναι απλά του μελετητή. Μιλάω από την πλευρά του μηχανικού του δήμου, που προσπαθώ να βγάλω μια άκρη.

Link to comment
Share on other sites

Μερικές πρόσθετες παρατηρήσεις μετά τα νέα στοιχεία που έδωσες.

1. Η συγκεκριμένη ΠΕ πρέπει να είναι από τις ελάχιστες στη χώρα που μετά από μία περίπου εικοσαετία δεν έχει κυρωθεί ακόμη. Είναι μήπως σε νησί?

2. Η σύνταξη της μεμονωμένης σε διάστημα μόλις 2 ετών από την έγκριση της ΠΜ δημιουργεί ερωτηματικά πολύ περισσότερα μάλιστα αφού έγινε από το μελετητή της συνολικής ΠΕ και ακόμη περισσότερα όταν ο ίδιος δηλώνει ότι δεν έχει στοιχεία της μεμονωμένης!!!.

 

Στην ουσία τώρα. Με δεδομένο ότι η μεμονωμένη αποδεικνύεται εσφαλμένη, σε ότι αφορά στην εφαρμογή του σχεδίου στο έδαφος, πιστεύω ότι πρέπει να ακυρωθεί με επαρκή αιτιολόγηση. Η ΠΕ δεν μπορεί να προσαρμοστεί στη μεμονωμένη, δηλαδή να γίνει στην ουσία τροποποίηση του ρυμ. σχεδίου (και μάλιστα με απόκλιση της τάξης των 3 μ.). Το θέμα της οικοδομής που ανεγέρθηκε είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί με απόφαση του Νομάρχη, με το παραθυράκι που έχει αφήσει το ΣτΕ για "όλως εντετοπισμένη τροποποίηση σε έκταση ενός ΟΤ".

Link to comment
Share on other sites

Συμπληρωματικά να προσθέσω οτι σημαντικό ρόλο θα παίξουν :

α. η νόμιμα εκδοθείσα και υλοποιηθείσα οικοδομική άδεια

β. η σωστή μεταφορά ΡΓ-ΟΓ απο το εγκεκριμένο διάταγμα ρυμοτομίας

γ. το γεγονός των τυχόν δικαιοπραξιών ή/και διοικητικών πράξεων που πραγματοποιήθηκαν στο ΟΤ που κυρώθηκε η ΜΠΕ μέχρι σήμερα.

Καλή τύχη.

jlivas.

Link to comment
Share on other sites

Πράγματι είναι σε νησί! Πως το κατάλαβες;

 

Η μεμονωμένη του '94 έγινε για να χτίσει κάποιος. Τα πρώτα χρόνια έγιναν μερικές τέτοιες μεμονωμένες, αλλά αργότερα δινόντουσαν άδειες χωρίς αυτές.

 

Με την ευκαιρία θα ήθελα να εκφράσω μερικές απορίες που κάποιες μπορεί να φανούν και αφελείς.

 

(1) Μπορεί το ΦΕΚ του ρυμοτομικού να προηγείται του ΓΠΣ;

 

(2) Δικαιολογείται το ρυμοτομικό και το ΓΠΣ να έχουν απόκλιση μέχρι και 50m;

 

(3) Όταν μεταγράφεται μια πράξη εφαρμογής, μεταγράφονται και οι πίνακες συντεταγμένων;

 

(4) Η εφαρμογή του ρυμοτομικού μέχρι τι απόκλιση μπορεί να έχει;

 

(5) Μπορεί το πλάτος ενός δρόμου να μεταβάλλεται γραμμικά, δηλαδή από τη μια αξονοδιασταύρωση μέχρι την άλλη να έχει απόκλιση 0.5 ή 1m;

 

(6) Τι μπορεί να γίνει στην περίπτωση που έχει γίνει ΜΠΕ κατά μήκος ενός περιφερειακού δρόμου του ΣΠ, η οποία περιλαμβάνει οικοδομικά τετράγωνα σε ζώνη 30m που δεν προβλέπεται στο αρχικό ρυμοτομικό;

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε akonida

κατα την γνώμη μου για τα ερωτήματά σου

1. Σε ειδικές περιπτώσεις προκειμένου για πυκνοδομημένες ζώνες οι οποίες κατέχουν το μεγαλύτερο τμήμα της υπο ένταξη περιοχής με ευθύνη του οικείου ΟΤΑ η πολεοδομική μελέτη υποβάλλεται ταυτόχρονα με τη μελέτη του ΓΠΣ και η έγκρισή της προηγείται του ΓΠΣ αλλά πάντα στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του . Πάντως κανονικά ως προς τον χρόνο εγκρίσεως της Π.Μ αυτή ακολουθεί την έγκριση του ΓΠΣ

2. Τα ΓΠΣ αποτελούνται απο χάρτες ,διαγράμματα,σχέδια και κείμενα με σκοπό α) να καθορισθούν τα όρια της κάθε πολεοδομικής ενότητας, β) να καθορισθούν πυκνοδομημένες,αραιδομημένες και αδόμητες ζώνες, γ) να καθορισθούν οι ανάγκες σε κοινόχρηστους ,κοινωφελείς χώρους και τέλος δ) περιλαμβάνουν την γενική πρόταση πολεοδομικής οργάνωσης των πολεοδομικών ενοτήτων. Δεν είναι δυνατό να συγκρίνουμε γενικά σχέδια ενός ΓΠΣ με το ρυμοτομικό. Όμως η απόκλιση που αναφέρεις είναι πράγματι μεγάλη κατα την γνώμη μου αδικαιολόγητη

3. Ο πίνακας συντεταγμένων των τελικών οικοπέδων υποβάλλεται με την ολοκλήρωση της πράξης εφαρμογής και είναι πάντα προβλεπόμενη συμβατική υποχρέωση του μελετητή

4. Δεν αναφέρεται κάτι σχετικό στην βιβλιογραφία η σε εγκύκλιο απο όσα μπορώ να θυμηθώ, σε παλιές πράξεις εφαρμογής με γραφικές εκτιμήσεις, πρίν την εφαρμογή του σύγχρονου λογισμικού ήταν της τάξης των 0.5μ, σήμερα νομίζω ότι μπορεί να είναι της τάξης των 0.2μ με προσεκτική δουλειά,σήμερα όμως κατα κανόνα δουλεύουμε αναλυτικά

5. Κανονικά τα πλάτη των δρόμων είναι 6-8-10-12-14 κλπ ,έχω συναντήσει την μεταβολή που περιγράφεις σε περιπτώσεις επαφής παλιό με νέο σχέδιο και σε περιπτώσεις τροποποιήσεων για βόλεμα ημετέρων

6.Ισως τροποποίηση ,ίσως επέκταση αλλά ομολογουμένως δεν καταλαβαίνω την ζώνη των 30μ που περιγράφεις οι πολεοδομικές ενότητες πρέπει να οριοθετούνται σαφώς

τα ξαναλέμε

Link to comment
Share on other sites

Καταλαβαίνω ότι μιλάς για μία πολύπαθη ΠΕ και θα μπορούσα να προχωρήσω και στο "πέλαγος" αλλά προτιμώ να σταματήσω εδώ.

 

1. Αν πράγματι εννοείς Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και όχι κάτι άλλο, η απάντηση είναι όχι.

2. Το ΓΠΣ δεν μπορεί να έχει απόκλιση από το ρυμοτομικό γιατί το πρώτο είναι σχέδιο γενικών κατευθύνσεων και συντάσσεται σε διαγράμματα κλίμακας 1:5.000 ή 1:10.000 ενώ το ρυμοτομικό αποτελεί την εξειδίκευση των κατευθύνσεων, είναι Πολεοδομική Μελέτη και συντάσσεται σε διαγράμματα 1:1.000.

3. Η ΠΕ συνοδεύεται από πίνακες (εμβαδών, εισφορών, συντεταγμένων κλπ), εγκρίνεται σαν σύνολο με απόφαση Νομάρχη και μεταγράφεται επίσης σαν σύνολο.

4. Δεν έχει νόημα η ερώτηση δεδομένου ότι, με εξαίρεση τις αρχικές ΠΕ (δεκαετία του '80), όλες οι μεταγενέστερες διαθέτουν συντεταγμένες για όλα τα στοιχεία της εφαρμογής του σχεδίου στο έδαφος (αξονοδιασταυρώσεις, κορυφές ΟΤ κλπ).

5. Θεωρητικά ΝΑΙ αλλά στην πράξη αυτό σπανίζει.

6. Αν καταλαβαίνω καλά την ερώτηση, μιλάς για μεμονωμένη που αφορά σε ΟΤ τα οποία δεν εγκρίθηκαν με την ΠΜ? Αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.