Jump to content

Σχεδιάζεται νέο πλαίσιο αλλαγών στους όρους δόμησης για τα έργα υποδομής


Engineer
 Share

Recommended Posts

Μετά το σαρωτικό χτύπημα της κακοκαιρίας Daniel άνοιξε τη συζήτηση για τη θέσπιση ενός νέου πλαισίου μελετών, δημοπράτησης και κατασκευής αναγκαίων υποδομών.

Ξαναγράφονται οι όροι και οι κανόνες δόμησης νευραλγικής σημασίας έργων υποδομής μετά το σαρωτικό χτύπημα της κακοκαιρίας Daniel.

Η σπανιότητα της έντασης του καιρικού φαινομένου – συμβαίνει μία φορά στα 1.000 χρόνια – άνοιξε τη συζήτηση για τη θέσπιση ενός νέου πλαισίου μελετών, δημοπράτησης και κατασκευής αναγκαίων υποδομών, όπως αναφέρει ο ot.gr.

Η ανθεκτικότητα

Στη διάρκεια του ΟΤ FORUM που διεξήχθη στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης οι αρμόδιοι υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ ήγειραν το θέμα της ανάγκης ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των έργων υποδομών.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μίλησε για το νέο στοιχείο που πρέπει να μπει στην αντιπλημμυρική πολιτική και αυτό είναι η «ανθεκτικότητα». Ο ίδιος έδωσε έμφαση σε κρίσιμες υποδομές, όπως η ύδρευση, ο βιολογικός καθαρισμός και τα φράγματα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπογράμμισε κι εκείνος τη σημασία της ανθεκτικότητας των έργων, όπως για παράδειγμα στις γέφυρες. «Οι ειδικοί θα πρέπει να μας πουν τι ανθεκτικότητα θα πρέπει να έχουν τα έργα. Τα νέα έργα θα πρέπει να λάβουν υπόψη τη νέα πραγματικότητα», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας εννοώντας την κλιματική κρίση. Ο ίδιος έβαλε στην εξίσωση βέβαια και τον παράγοντα του δημοσιονομικού κόστους: «Όσο μεγαλώνει η διάρκεια ζωής των έργων π.χ. από τα 50 στα 70 ή τα 100 χρόνια τότο υψηλότερος θα είναι και ο προϋπολογισμός τους».

Τα υφιστάμενα έργα

Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι η κλιματική αλλαγή είναι τελείως απρόβλεπτη, υπογραμμίζοντας ότι τα κλιματικά μοντέλα είναι ακόμα αβέβαια και όχι επιβεβαιωμένα από το παρελθόν: «Δεν ξέρουμε αν ο Daniel στο καινούριο κλίμα είναι πλημμύρα των 100, των 50 ή των 10 ετών».

Ερωτηθείς για το τι πρέπει να γίνει τόνισε ότι αρχικά πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι το σημερινό επίπεδο θα δουλεύει άψογα με ό,τι συμπληρωματικά έργα πρέπει να γίνουν, και στη συνέχεια να αποφασίσουμε σε ποιο επίπεδο πρέπει να ανέβουμε. Θεωρεί ωστόσο, ότι το πιο σημαντικό είναι να επενδύσουμε στην ανθεκτικότητα, και αυτό είναι το νέο στοιχείο που πρέπει να μπει στην αντιπλημμυρική πολιτική.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Σταϊκούρας επισημαίνοντας πως σε κάθε περίπτωση αναδεικνύεται το ζήτημα της αξιολόγησης της ανθεκτικότητας των υφιστάμενων έργων. «Στην Ελλάδα μιλάμε για νέα έργα χωρίς να ελέγχουμε την ανθεκτικότητα των υπαρχουσών υποδομών», είπε χαρακτηριστικά. Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2023 θα αξιοποιηθεί το μητρώο καταγραφής γεφυρών με στόχο τον έλεγχο της στατικότητάς τους.

Μάλιστα είπε πως υπάρχουν στην Ελλάδα 5.000 γέφυρες και οι μισές κλείνουν 70 χρόνια ζωής. Θα πρέπει να αποφασίσουμε αν χρειάζονται ενίσχυση.

Λιγότερη γραφειοκρατία

Στους νέους κανόνες που φαίνεται να ετοιμάζει η κυβέρνηση για τα έργα υποδομής μπαίνει και η σύντμηση των χρόνων αδειοδότησης και έγκρισης περιβαλλοντικών μελετών.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σημείωσε στον ΟΤ πως και αυτή η παράμετρος μπαίνει στο τραπέζι.

Fast track η αποκατάσταση

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στην ειδική διάταξη που θεσπίστηκε στη Βουλή και προβλέπει την ταχεία αποκατάσταση των βλαβών σε υποδομές που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές.

Όπως εξήγησε με βάση τα όσα ορίζονται ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου για τις γρήγορες διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών. Τότε, εντός 10 ημερών, θα ζητηθούν οικονομικές προσφορές τουλάχιστον τριών κατασκευαστικών και στη συνέχεια θα γίνει αξιολόγηση για την επιλογή και την εκκίνηση των εργασιών.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Ας φτιαχτεί πρώτα σωστο πλαισιο (κ κουλτούρα) συντήρησης κ τακτικού ελέγχου, μετά σωστός έλεγχος κατα την κατασκευή κ μετά βλέπουμε τις μελέτες. 

 

Link to comment
Share on other sites

Μιλάνε για μελετοκατασκευή στη χώρα που η μελέτη έχει καταργηθεί εδώ και καιρό.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.