Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πώς η Ευρώπη μπορεί να πετύχει ενέργεια επάρκεια βασισμένη ενεργειακά 100% σε ΑΠΕ


Engineer

Recommended Posts

Με επενδύσεις που υπολογίζονται στα 140 δισεκ. ευρώ έως το 2030 και 100 δισεκ. ευρώ ετησίως έως το 2040 η Ευρώπη θα μπορέσει να είναι ενεργειακά αυτάρκης.

Παράλληλα με την ενεργειακή αυτονομία και οι καταναλωτές θα επωφελούνται από το χαμηλό κόστος ενέργειας που θα προκύπτει από ένα ενεργειακό σύστημα βασισμένο 100% σε ΑΠΕ.

Και αυτό την ώρα που η Ευρώπη έχει δαπανήσει 792 δις. ευρώ για την προστασία των καταναλωτών από τις επιπτώσεις της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το 2022.

Η Ευρώπη θα μπορούσε να γίνει η πρώτη κλιματική ουδέτερη ήπειρος σημειώνουν οι ερευνητές ωστόσο προειδοποιούν ότι ευκαιρία για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ευρωπαϊκού συστήματος καθαρής ενέργειας που θα βασίζεται εξ ολοκλήρου σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να χαθεί εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Από τα σημαντικότερα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν είναι τα ανεπαρκή ποσοστά αποθήκευσης ενέργειας και η έλλειψη των απαραίτητων υποδομών δικτύου.

Στην έρευνα επισημαίνεται ότι απαιτούνται στρατηγικές κινήσεις για την ανάπτυξη τοπικών ενεργειακών υποδομών ενώ παράλληλα απαιτείται και η εφαρμογή ενός ευνοϊκού νομοθετικού πλαισίου που θα είναι ευθυγραμμισμένο με τους εθνικούς στόχους των χωρών. Στην κατεύθυνση αυτή συστήνουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

-Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να προωθήσουν τη μαζική επέκταση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τις ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030. Επιπλέον, απαιτείται ετήσιος ρυθμός αύξησης της παραγωγής ΑΠΕ κατά περίπου 20%.

-Πρέπει να υιοθετηθούν πολιτικές για την αύξηση αυτής της επέκτασης ΑΠΕ μέσω επενδύσεων έντασης κεφαλαίου. Το κόστος συναλλαγών για τους συμμετέχοντες θα πρέπει να μειωθεί μέσω μέτρων όπως τα τιμολόγια τροφοδότησης. Συνολικά, θα πρέπει να κατευθυνθούν περισσότερα κεφάλαια στις ΑΠΕ, καθιστώντας αυτές τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων ακόμη πιο ελκυστικές για τα ιδιωτικά κεφάλαια. Το άνοιγμα των περιουσιακών στοιχείων καθαρής ενέργειας για μια ευρύτερη ομάδα επενδυτών και κεφαλαίων είναι ζωτικής σημασίας.

-Προκειμένου να επιταχυνθεί η κατασκευή έργων όπως τα αιολικά πάρκα, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να απλοποιήσουν τις διαδικασίες αδειοδότησης που δίνουν προτεραιότητα στην επέκταση του δικτύουΑΠΕ. Οι μηχανισμοί πρέπει επειγόντως να απλοποιηθούν, εάν είναι απαραίτητο, και μέσω Οδηγιών-πλαισίου της ΕΕ.

-Τα σχέδια ανάπτυξης δικτύου από τους Ευρωπαϊκούς Διαχειριστές του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας «ΔΣΜ»πρέπει να εξορθολογιστούν και να συντονιστούν ώστε να διευκολυνθεί η εφαρμογή τους. Η επέκταση ενός δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας που να διατηρεί ένα αυτάρκες ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να οργανωθεί τοπικά μόνο σε περιορισμένο βαθμό, καθώς οι ΑΠΕ είναι κατανεμημένες σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Απαιτούνται ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την επέκταση του δικτύου και την καλύτερη σύνδεση της Ιβηρικής χερσονήσου με τα ευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και υδρογόνου.

-Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να θεσπίσουν μια βιομηχανική πολιτική για την κατασκευή βασικών υποδομών, όπως η ηλιακή φωτοβολταϊκή τεχνολογία, που απαιτούνται για την υποστήριξη της επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αν θέλουμε να καταστήσουμε δυνατή την ενεργειακή ανεξαρτησία σήμερα, θα πρέπει να ξεκινήσουμε ανοικοδομώνταςτην βιομηχανική βάση στους αντίστοιχους τομείς.

-Το βασικό επιχείρημα για την οικοδόμηση εγχώριων (ευρωπαϊκών) παραγωγικών δυνατοτήτων που θα επιτρέψουν την κατασκευή ηλιακών φωτοβολταϊκών και αιολικών σταθμών είναι ότι οι ίσως φθηνότεροι παραγωγοί της παγκόσμιας αγοράς μπορεί να μην είναι πρόθυμοι να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό.

-Χρειάζεται περισσότερη κατάρτιση για την εξειδίκευση των εργαζομένων στον τομέα των ΑΠΕ, για να προλάβουμε το πρόβλημα έλλειψης εργατικού δυναμικού.

-Όταν πρόκειται για νέες τεχνολογίες, στόχος μας είναι η καινοτομία. Παρολαυτά, οι πολιτικοί δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι να βρεθεί η βέλτιστη λύση. Απαιτούνται επενδύσεις στην καινοτομία αλλά καιαξιοποίηση της υπάρχουσας τεχνολογίας, η οποία αν αξιοποιηθεί σωστά θα είναι υπεραρκετή.

-Οι αλλαγές στη ατομική συμπεριφορά του καθενός μπορούν να συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για ευρεία υιοθέτηση τεχνολογιών όπως οι ηλεκτρικές αντλίες θερμότητας και τα ηλεκτρικά οχήματα.

-Μια σημαντική αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά την τρέχουσα δεκαετία από τον τομέα των μεταφορών φαίνεται αναπόφευκτη. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο απότομης αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και πίεσης της αγοράς σε πιο σπάνιους πόρους όπως το κοβάλτιο, το νικέλιο και το λίθιο για την παραγωγή μπαταριών. Ως εκ τούτου, η αναπόφευκτη αύξηση αυτής της ζήτησης θα πρέπει να συνδυαστεί με πολιτικές που στοχεύουν πχ. στημείωση της ιδιοκτησίας αυτοκινήτων.

-Λόγω της εξάρτησης από την εισαγωγή τηςβασικής τεχνολογίας, του κόστους και της ασφάλειας, η πυρηνική ενέργεια δεν αποτελεί βιώσιμη επιλογή. Οι υφιστάμενοι πυρηνικοί σταθμοί θα πρέπει να παραμείνουν σε λειτουργία μέχρι το τέλος του κύκλου ζωής τους, αλλά δεν θα πρέπει να κατασκευαστούν νέοι σταθμοί.

-Ο ευρωπαϊκός σχεδιασμός ανάπτυξης δικτύων πρέπει να αναδιαρθρωθεί. Μια κυρίαρχη ενεργειακά Ευρώπη που εργάζεται για την παροχή ενέργειας από ΑΠΕ κατά 100% χρειάζεται μια νέα προσέγγιση στον σχεδιασμό της. Η "προκατάληψη" προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν χρειάζεται να εξαλειφθεί πλήρως. Αυτό που απαιτείται είναι ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός του δικτύου παραγωγής ενέργειας, που θα αντικαταστήσει το ανεξάρτητο σύστημα βελτιστοποίησης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ENTSO-E), φυσικού αερίου (ENTSO-G) και υδρογόνου.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.