Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δέσμευση υπογραφής Η/Μ μελετών σε οικοδομική άδεια κατοικίας


Recommended Posts

Γνωστός έδωσε τις μελέτες των Η/Μ κατοικίας σε έναν συνάδελφο ο οποίος δεν θέλει να τις υπογράψει και να τις καταθέσει στο e-άδεια και θέλει ο ιδιοκτήτης να βρει κάποιον άλλον. Δεν μου είπε τον λόγο.  Μου ζήτησε λοιπόν ο ιδιοκτήτης να υπογράψω εγώ τις μελέτες με μια τυπική αμοιβή €100.  Είδα λίγο τα σχέδια και με μια ματιά διαπίστωσα κάποια σφάλματα (π.χ. έλλειψη σχεδίου γείωσης).  Πρώτη φορά θα μπω σε αυτή τη διαδικασία αν και ο Πολιτικός Μηχανικός είπε ότι θα με βοηθήσει.

Το βασικό ερώτημα είναι αν δηλωθώ ως μελετητής στα Η/Μ και ανεβούν τα σχέδια του συναδέλφου η Πολεοδομία τα ελέγχει; Δηλαδή θα δει κάποιος ότι η γείωση δεν υπάρχει, ότι η μελέτη θέρμανσης είναι λάθος;  Τότε, εφόσον εγώ έχω δηλωθεί ως μελετητής, θα πρέπει να μπω στη διαδικασία να διορθώσω τις μελέτες αν δεν τις διορθώσει ο συνάδελφος που τις έκανε;  Αν δεν διορθωθούν οι μελέτες μπορώ εγώ να παραιτηθώ από την άδεια αυτή ως μελετητής;  Απαιτείται μόνο μια δική μου δήλωση ή πρέπει να συμφωνήσει και να υπογράψει ο ιδιοκτήτης;    

Ελπίζω να καταλαβαίνετε τον προβληματισμό μου. Δεν έχω ασχοληθεί με άδειες ποτέ μου, ήμουν πάντα στην κατασκευή. Μην πάμε να βοηθήσουμε μια κατάσταση (με €100) και βρεθούμε μπλεγμένοι...

 

Link to comment
Share on other sites

Τα λες λίγο μπερδεμένα... Πως θα πας να πάρεις ευθύνη για μελέτες άλλου, οι οποίες όπως αναφέρεις με την πρώτη ματιά έχουν λάθη. Προφανώς δεν πρέπει να αναλάβεις να υπογράψεις κάτι που δεν έχεις μελετήσει ο ίδιος. Μπορείς να αντιπροτείνεις να συντάξεις εξ αρχής ο ίδιος τις μελέτες, να τις υπογράψεις και τότε να έχεις και την ευθύνη. Σίγουρα υπάρχει κάτι που μπορεί να σου διαφεύγει για το τι έγινε και ο προηγούμενος μελετητής δεν θέλει να υπογράψει; Πολλά μπορούν να έχουν συμβεί. Η γνώμη μου, με όσα έχω καταλάβει από τα λεγόμενά σου, είναι να μην αναλάβεις. 

Link to comment
Share on other sites

@gnusselt Δεν ελέγχει κανείς τις μελέτες... Εσύ που τις υπογράφεις είσαι έχεις την αποκλειστική ευθύνη για αυτές.

Προφανώς και θα πρέπει να τις ελέγξεις, το οποίο σημαίνει ότι αρκετές από αυτές θα πρέπει να τις ξανακάνεις πριν υπογράψεις. Τελείως λάθος σου τα είπανε. Ακόμα και η υπογραφή σε ολόσωστη μελέτη είναι ένα σεβαστό ποσοστό της αμοιβής. 

Ο διαχειριστής της αίτησης αναλαμβάνει μόνο την ευθύνη της πληρότητας, η οποία είναι αμελητέα μπροστά στην ευθύνη του συντάξα μηχανικού των μελετών, ο οποίος είναι συνυπεύθυνος ακόμα και για την πληρότητα... και μάλιστα ο συγκεκριμένος διαχειριστής της αίτησης, ούτε αυτή δεν μπορεί να αναλάβει, διαφορετικά θα έπρεπε να σου το πει αυτός ότι λείπουν μελέτες πριν το καταλάβεις εσύ.

Link to comment
Share on other sites

1. Έλεγχος μελετών γίνεται δειγματοληπτικά ή μετά από καταγγελία ή αν προκύψει θέμα στον έλεγχο δόμησης.

2. Φυσικά να μην το κάνεις. Όποιος πληρώθηκε να κάνει τις μελέτες πρέπει και να τις υπόγράψει αλλιώς ας τις κάνεις από την αρχή.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.