Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαδικασία αποτύπωσης και χάραξης οικοπέδων και σχετικός εξοπλισμός


Recommended Posts

Καλησπέρα σας θα ήθελα να πάρω μια δεύτερη άποψη σχετικά με τη σωστή μέθοδο λειτουργίας εξοπλισμού συστημάτων γεωγραφικών πληροφοριών. Έχω στην κατοχή μου τον εξής εξοπλισμό: 
Presicion SP60 GPS
Total Station Nikon N5" 

Παρατηρώ πολλούς συναδέρφους στο χώρο να χρησιμοποιούν για την αποτύπωση οικοπέδου - Ο.Τ. μόνο μηχανήματα αντίστοιχα του SP60. Άλλοι συνάδερφοι εξαρτούν το Total Station από δύο συντεταγμένες του GPS και προχωράνε στην αποτύπωση με το χωροβάτη. Όντας νέος στο χώρο και σχετικά με μικρή εμπειρία θα ήθελα μια δεύτερη γνώμη για την σωστή λειτουργία και διαδικασία που πρέπει να ακολουθώ κατά την έκδοση τοπογραφικών διαγραμμάτων και χαράξεων θεμελίωσης.

Σας ευχαριστώ!

Edited by ntanos
Link to comment
Share on other sites

Ο Εξοπλισμός σου, νομίζω πως είναι υπεραρκετός ".

Το να έχεις GPS, για να κατεβάζεις εξάρτηση από τον "ουρανό", ετσι απλά για να έχεις ντε και καλά εξάρτηση {επιβάλλεται τώρα & με νόμο (!?)} το βρίσκω ... πολυτέλεια.

Όταν πρόκειται να εξαρτήσεις ένα σχέδιο σε κάποιο σύστημα αναφοράς (datum) εκτός από ΕΓΣΑ87, τότε ο σταθμός (ταχύμετρο) είναι περισσότερο χρήσιμο γιατί πρέπει να εξαρτηθείς από τα σταθερά της μελέτης στην οποία θα πρέπει να εντάξεις το Τ.Δ.

Θεώρησα απαραίτητο (!) να γράψω περισσότερο για την φράση που γράφεις παραπάνω  ".......και προχωράνε στην αποτύπωση με το χωροβάτη"

Θέλω να πιστεύω πως εννοούσες ταχύμετρο.

Ο χωροβάτης είναι ένα απαραίτητο, για τον τοπογράφο και όχι μόνο, όργανο με το οποίο μεταφέρουμε, με μεγάλη ακρίβεια, υψόμετρα σε κάποια ζητούμενα σημεία.

Επειδή ο άξονας του "χωροβάτη" περιστρέφεται μόνο σε οριζόντιο επίπεδο είναι πολύ δύσκολο να χρησιμοποιηθεί για αποτύπωση αν και διαθέτει έναν οριζόντιο δίσκο που μπορεί (με μικρή ακρίβεια φυσικά) να μετρήσει οριζόντιες γωνίες αλλά και αποστάσεις από το αποκοπτώμενο τμήμα στη σταδία, αρκεί όμως το έδαφος που σταματάει ο χωροβάτης να είναι ή περίπου να είναι οριζόντιο. 

Συμβουλή: Στην γειτονιά σου σίγουρα θα υπάρχει κάποιος τοπογράφος. Κέρνα τον λοιπόν έναν καφέ και ρώτα τον ότι γουστάρεις. 

Αν είναι και τσίπουρο .... ακόμη καλύτερα....... Μπορεί να ερχόμουν και εγώ αν ήσουν κάπου κοντά στην Θεσσαλονίκη.

Καλές δουλειές αφού είσαι στην αρχή.

Ξεκινάς με καλά εφόδια. Εγώ το 1981 ΔΕΝ τα είχα. 

 

Link to comment
Share on other sites

15 ώρες πριν, Χρυσοβαλάντης-Ι Παπατσράκη said:

Καλησπέρα σας

Εμείς οι παλιοσειρές, ξεκινήσαμε από τα βασικά (κλασικό ταχύμετρο και κορδέλα) και περάσαμε σταδιακά στα υπόλοιπα (ψηφιακό ταχύμετρο, γεωδ. σταθμό, δέκτες). Στην πορεία, μάθαμε μέσα από τα λάθη μας.

Όπως είπε και ο @nbr (με την καλημέρα μου), δεν αρκεί να διαθέτεις εξοπλισμό, αλλά και να ξέρεις να τον χρησιμοποιείς

Οπότε, χρειάζεσαι καθοδήγηση από κάποιον έμπειρο συνάδελφο

και, προσοχή

τα τσίπουρα μετά το μάθημα...

Edited by tetris
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.