Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μονομερής τροποποίηση ΟΙ διαμερίσματος


Recommended Posts

Γεια σας....

Οροφοδιαμέρισμα (του 1982)  αναμένεται να μεταβιβαστεί και συνορεύει με όμορο μικρό διαμέρισμα σε όροφο τετραώροφης πολυκατοικίας.

Δυο λοιπόν διαμερίσματα στον όροφο τα οποία ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη.

Καθένα από τα δύο διαμερίσματα έχει πάρει λίγα τετραγωνικά το καθένα από το άλλο αλλά επίσης το μεγάλο διαμέρισμα έχει πάρει χώρο και από το κλιμακοστάσιο 50 εκατοστά σε σχέση με την αρχική κάτοψη της άδειας.

Όταν ξεκινήσαμε τις διαδικασίες της υπαγωγής το 2022 ο μηχανικός τότε που το ανέλαβε ουσιαστικά μας φρέναρε μιας και μας είπε ότι δε γίνεται να πάρεις χώρο από κοινόχρηστο και ότι περίμεναν ένα νέο νόμο να ψηφιστεί που θα το επιτρέπει , γιατί έτσι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε τροποποίηση σύστασης της ΟΙ.

Στα μέσα του 2023 μας ενημέρωσε ότι τελικά πέρασε ένας νέος νόμος του ΥΠΕΝ  όπου στο άρθρο 230 γίνεται μνεία αυτής της περίπτωσης και ότι μπορούμε τελικά να βάλουμε και το χώρο στο κλιμακοστάσιο.

Ο μηχανικός λοιπόν τακτοποίησε πριν μερικές εβδομάδες τις παραβάσεις αυτές στην δήλωση του 4495 , έβγαλε νέες κατόψεις και γράφτηκε στην τεχνική έκθεση ότι ισχύει από την ανέγερση της οικοδομής και έχει γίνει η κατάληψη αυτή στο κλιμακοστάσιο σε όλους τους ορόφους.

 

Εν αναμονή εύρεσης συμβολαιογράφου τώρα έχω αγχωθεί πάρα πολύ γιατί διαβάζω ότι υπάρχουν ακόμα πολλά προβλήματα με τις τροποποιήσεις αυτές και κάπου διάβασα ότι το ΣΤΕ παγώνει τον εν λόγω νόμο και κάτι τέτοια και ότι δεν προχωράνε μεταβιβάσεις (που ελπίζω να είναι μπαρούφες)...

 

Και καταλαβαίνετε ότι το πολυμερές είναι αδύνατο αν ισχύει... Παίζει η συμβολαιογράφος να αρνηθεί το μονομερές;;

Γιατί υπάρχει και αγοραστής από πίσω που περιμένει και διαπίστωσε όντως τις τακτοποιήσεις αυτές που βάλαμε εύλογα και ο μηχανικός της άλλης πλευράς...

 

Πείτε μου παιδιά τι παίζει γιατί πάω να τρελαθώ... Μπορεί να περάσει μονομερώς η τροποποίηση;;;

Σας ευχαριστώ.

 

 

 

 

 

Edited by Andrianos1986
Link to comment
Share on other sites

Οι αυθαίρετες κατασκευές που βρίσκονται σε κοινόχρηστο χώρο ρυθμίζονται σύμφωνα με το άρθρο 98 του νόμου 4495. 

Για την (πολεοδομική) ρύθμιση τους χωρίς τη συναίνεση της συνιδιοκτησίας θα πρέπει: 

  • Είτε να υφίσταται από την ανέγερση της κατασκευής
  • Είτε να υφίσταται σε όλους τους ορόφους.

Εφόσον ισχύουν και οι δύο ανωτέρω προϋποθέσεις (κάτι που καταλαβαίνω ότι ισχύει στην περίπτωση σου), η μονομερής τροποποίηση της σύστασης είναι εφικτή. 

Φυσικά αυτά, θα πρέπει να σου τα έχει πει και ο μηχανικός σου, αλλά και θα τα επιβεβαιώσει ο συμβολαιογράφος.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Ολόσωστα όλα όσα αναφέρει ο συνάδελφος για το "πολεοδομικό" μέρος του θέματός σας. Δυστυχώς κατά την άποψή μου απαιτείται η συναίνεση του 100% των συνιδιοκτητών του ακινήτου. 

Link to comment
Share on other sites

Ο μηχανικός μου είπε ότι όλα λύνονται ουσιαστικά αλλά αυτός ο νόμος του ΥΠΕΝ με το άρθρο 230 σε ποιες περιπτώσεις ισχύει οπότε;;;

 

Kαι όπως καταλαβαίνετε, δώρο-άδωρο να είμαι καλυμμένος ΜΟΝΟ πολεοδομικά...

Το θέμα είναι νομικά τι ισχύει γιατί εγώ ήξερα ότι ισχύει και νομικά και απ' ότι έχω καταλάβει υπάρχει τεράστιο κενό μεταξύ του πολεοδομικού και του συμβολαιογραφικού/νομικού.... Ο ένας πετάει το μπαλάκι στον άλλο... Γενικά μιλάω...

 

Πάντως νομίζω άλλο το να ισχύει εκ κατασκευής και σε όλους τους ορόφους η επέκταση λίγα ΤΜ στον κοινόχρηστο χώρο και άλλο το πάω και χτίζω νέο δωμάτιο στον κοινόχρηστο χώρο ... Και θέλω να πιστεύω πως οι αποφάσεις του ΣΤΕ έχουν να κάνουν με τέτοια "ακραία"  ζητήματα...

Link to comment
Share on other sites

@Andrianos1986 αυτήν την χρονική στιγμή, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, μπορείς να τροποποιήσεις μονομερώς την σύσταση. Πας σε συμβολαιογράφο και προχωράτε.  Έχουν γίνει άπειρες μεταβίβασης τα τελευταία 14 χρόνια, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ακυρωθούν... Κάτι θα σκαρφιστούν αργότερα για να ξεπεράσουν το αγουροξυπνημένο ΣτΕ.

 

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Κι αν "αύριο" κάποιος συνιδοκτητης στραφεί νομικά εναντίον αυτού που θα κάνετε, ξέρετε τι θα γίνει;

Επιπροσθέτως γνωρίζετε ότι, υπάρχει ειδική νομολογία των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας μας για το θέμα αυτό;

Ξέρετε που καταλήγουν όλες οι αντίστοιχες υποθέσεις;

Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, μην ακούτε τους μηχανικούς, διότι δεν είναι  ακριβώς αυτή η δουλειά τους! Συμβουλευθείτε τον δικηγόρο και τον συμβολαιογράφο σας! Διότι, αυτοί θα φέρουν και την ευθύνη αυτού που θα σας συμβουλεύσουν!

Διότι αύριο...

Καλή τύχη!

 

Αυτό είναι κάτι πρόσφατο....

Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να ψάξει και να βρει αποφάσεις δικαστηρίων που ακύρωσαν υπαγωγές, εκδίκασαν αποζημιώσεις και διέταξαν κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων κατασκευών κ.λπ.

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.