Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αρτιότητα στις αρχές του έτους 1979


Recommended Posts

Σε οικισμό προϋφιστάμενο του 1923, μη οριοθετημένο και πλέον παραδοσιακό, έχω περίπτωση συμβολαίου αγοράς που περιγράφει το γεωτεμάχιο ως αγρό 1στρ. Ακολούθως εκδίδεται οικοδομική άδεια ως εντός οικισμού, ενώ το έτος 1979 γίνεται κατάτμηση με αιτία δωρεά εν ζωή τμήματος αγρού 250τ.μ.

Στο ΦΕΚ 138Δ/81 αναζητώντας το ιστορικό καταλήγω στο ΒΔ 15-06-1968 «Περί καθορισμού των όρων και περιορισμών δομήσεως των οικοπέδων, των κειμένων εντός των ορίων των νομίμως υφισταμένων προ του έτους 1923 οικισμών, των στερουμένων εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου».

Στη περίπτωση που ισχύει μόνο αυτό η κατάτμηση δημιουργεί μη άρτιο γεωτεμάχιο (<300τ.μ.) καθώς δεν έχει οριστεί το συνεκτικό τμήμα του οικισμού και ως εκ τούτου το συμβόλαιο αυτοδικαίως θεωρείται άκυρο.

Υπάρχει περίπτωση λόγω του ΓΟΚ 74 να αρκούν για την αρτιότητα τα 200τ.μ.;

Ευχαριστώ πολύ!

Link to comment
Share on other sites

εγώ πορεύτηκα με αυτές τις γνώσεις:

ΟΡΟΙ ΔΟΜΗΣΗΣ (εντός οικισμού προ του 1923)

ΑΡΤΙΟΤΗΤΑ:

Τα οικόπεδα που δημιουργούνται σήμερα λόγω κατάτμησης από μεγαλύτερη επιφάνεια, για να είναι άρτια κατά κανόνα, πρέπει να έχουν ελάχιστη επιφάνεια 2.000 μ². Εφόσον το οικόπεδό σας προϋφίσταται ώς έχει σήμερα (διαστάσεις και εμβαδόν) της 13-03-1981, η ελάχιστη απαιτούμενη επιφάνεια είναι κατά παρέκκλιση 300 μ². Εάν πάλι το οικόπεδό σας προϋφίσταται της  25-07-1979, η ελάχιστη απαιτούμενη επιφάνεια είναι 150 μ². Τέλος, εάν το οικόπεδό σας προϋφίσταται 02-07-1968, είναι άρτιο με οποιοδήποτε εμβαδόν και αν έχει. Για όλες τις παραπάνω παρεκκλίσεις, απαιτείται ανάλογο πιστοποιητικό από τον Δήμο. (οι ακριβείς ημερομηνίες παίζουν το ρόλο τους. Δες ΦΕΚ 138/Δ' _1981).

... Και δόμηση! Σύστημα κλιμακωτό.

Είναι 4-5 συν. εδώ μέσα που αυτά τα θέματα τα ξέρουν το ίδιο καλά και με τον Δημήτρη. Πιστεύω πως κάποια στιγμή θα γράψουν.

Edited by nbr
Link to comment
Share on other sites

1. Ελέγχεις την ημερομηνία της μετεγγραφής του συμβολαίου. Αν είναι προ 25-7-79, δεν υπάρχει πρόβλημα, καθώς (όπως αναφέρει ο @nbr) η αρτιότητα ήταν 150 μ². Διαφωνώ με το πιστ/κό από το Δήμο, καθώς η μόνη "πιστοποίηση" προκύπτει από τους τίτλους

2. Αν η κατάτμηση έχει γίνει μετά την ανωτέρω ημερομηνία, δεν τίθεται θέμα ακυρότητας τίτλου, μιας και υπαίτια κατάτμηση έχουμε μόνον εντός σχεδίου πόλεως. Απλώς έχεις ένα μη άρτιο (250 μ²)

Για περισσότερα, δες το ΠΔ/2-3-81  (ΦΕΚ 138Δ/13-3-81)

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την ανταπόκριση...

Αν η έκταση των 250τ.μ. ήταν αυτόνομη και δεν είχε προέλθει από κατάτμηση θα συζητούσαμε σίγουρα για άρτιο γεωτεμάχιο κατά παρέκκλιση. Πρακτικά όμως αναζητώ τι ίσχυε το 1979 (που δεν είχε δημοσιευθεί το ΦΕΚ Δ' 181) για να εξετάσω εάν η κατάτμηση ήταν σύνομη...  

Στο ΦΕΚ  111/68 δεν αναφέρεται αρτιότητα όση έκταση και εάν είχε...αλλά:
α) Εις το κεντρικό τμήμα του Οικισμού, ως τούτο προσδιορίζεται δια πράξεως του οικείου Νομάρχου μετά την γνώμη του Τμήματος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δημοσίων Έργων:
Ελάχιστον εμβαδόν: 150 m2.
β) Εις το υπόλοιπον τμήμα του Οικισμού:
Ελάχιστον εμβαδόν: 300 m2.

Και επειδή δεν είναι οριοθετημένος ο οικισμός αλλά ούτε και το συνεκτικό του τμήμα τίθεται ζήτημα παράνομης κατάτμησης και αυτοδικαίως άκυρης δικαιοπραξίας.  Επειδή όμως έχουμε το ΓΟΚ του 73 που αναφέρει αρτιότητα τα 200τ.μ., μήπως αυτό τελικά με καλύπτει;

Υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία που ορίζει ότι η υπαίτια κατάτμηση είναι μόνο για εντός σχεδίου, γιατί με όσα έχω διαβάσει εώς τώρα δεν είχα καταλάβει αυτή την εξαίρεση... Επιπλέον, στη περιοχή που δραστηριοποιούμαι έχουν ανακληθεί άδειες από την αρμόδια ΥΔΟΜ εξαιτίας παράνομης κατάτμησης σε οικισμό χωρίς σχέδιο...

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.