Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η παραγωγή ΑΠΕ που δεν αξιοποιήθηκε υπερβαίνει τις 380 GWh από την αρχή του έτους


Recommended Posts

Σημαντική αύξηση των περικοπών πράσινης ενέργειας καταγράφεται στο ηλεκτρικό σύστημα, καθώς ήδη από την αρχή της χρονιάς μέχρι και σήμερα, η παραγωγή ΑΠΕ που δεν αξιοποιήθηκε, υπερβαίνει τις 380 GWh.

Μόνο τον Απρίλιο, ο συνδυασμός της υψηλής πράσινης ηλεκτροπαραγωγής και της χαμηλής ζήτησης, κυρίως ως αποτέλεσμα του ήπιου καιρού, οδήγησε στην απόρριψη περίπου 250 GWh, όταν το αντίστοιχο νούμερο για το σύνολο του 2023 διαμορφώθηκε στις 228 GWh, με το φαινόμενο να προβληματίζει την αγορά των ΑΠΕ.

Ο πολλαπλασιασμός των περικοπών «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής, οφείλεται βέβαια και στη μεγάλη αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος νέων μονάδων καθαρής ενέργειας με λειτουργική ενίσχυση, δεδομένου ότι μόνο κατά την περασμένη χρονιά αυτή διευρύνθηκε κατά περίπου 1,7 GW.

Για το 2024, η Κυριακή 28/4 είναι μέχρι στιγμής η μέρα κατά την οποία καταγράφηκε ο μεγαλύτερος όγκος περικοπών ύψους 40 GWh, με την Κυριακή του Πάσχα 5/5 να ακολουθεί με 23,5 GWh.

Εκτιμήσεις για περικοπές 1 TWh το 2024 – Αυξητική τάση και το 2025

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ενεργειακής αγοράς, μέχρι το τέλος του 2024 οι περικοπές θα προσεγγίσουν την 1 TWh, κινούμενες σε περίπου τετραπλάσια επίπεδα σε σχέση με πέρυσι ενώ η αυξητική τάση αναμένεται να συνεχιστεί και το 2025.

Κι αυτό γιατί, κατά την επόμενη χρονιά η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας δεν προβλέπεται να σημειώσει κάποια αξιόλογη μεταβολή προς τα πάνω ενώ οι αυτόνομες μπαταρίες δεν θα έχουν ακόμη ενσωματωθεί στο σύστημα, ώστε να συνεισφέρουν στην απορρόφηση μέρους της πλεονάζουσας «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής.

Μάλιστα, βάσει προβλέψεων του ΑΔΜΗΕ, το πλεόνασμα της «πράσινης» ενέργειας μέχρι το 2030 αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 10 TWh, κάτι που, όπως επισημαίνεται από τον Διαχειριστή, για να μπορέσει να αξιοποιηθεί θα απαιτήσει τεχνολογίες αποθήκευσης (π.χ. μπαταρίες αυτόνομες ή σε συνδυασμό με έργα ΑΠΕ), ηλεκτρικές διασυνδέσεις με μεγάλα βιομηχανικά κέντρα στην Ευρώπη και ταχύτερη διείσδυση του ηλεκτρισμού σε περισσότερους τομείς, όπως η βιομηχανία, οι μεταφορές κ.λπ.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

"οφείλεται βέβαια και στη μεγάλη αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος νέων μονάδων καθαρής ενέργειας με λειτουργική ενίσχυση"

Οι νέες μονάδες καθαρής ενέργειας με λειτουργική ενίσχυση τι είναι ρε παιδιά; Οι μονάδες φυσικού αερίου; Αν ναι, είναι καθαρή ενέργεια αυτή από το φυσικό αέριο; Από πότε; Το μεθάνιο δεν είναι υδρογονάνθρακας; Και τι όνομα είναι αυτό που δώσαν: Μονάδες καθαρής ενέργειας με λειτουργική ενίσχυση... 

 

Link to comment
Share on other sites

Καμία σχέση.

Είναι μια επιπλέον οικονομική ενίσχυση στις μονάδες παραγωγής καθαρής ενέργειας (Φ/Β και Ανεμογεννήτριες) η οποία καθορίζεται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή της GWh στις ημερήσιες προσφορές. Νόμος του 2016.

Προφανώς πάνε για κατάργηση ή τροποποίηση του συγκεκριμένου νόμου. 

Link to comment
Share on other sites

Μάλιστα. Ευχαριστώ για την ενημέρωση.

Και γιατί η διείσδυση αυτών των επιδοτούμενων μονάδων οδηγεί σε περικοπές πράσινης ενέργειας όπως λέει το άρθρο; Επειδή είναι πλεονάζουσες και τοποθετήθηκαν μόνο λόγω επιδότησης;

Και γιατί πετάμε τόση ενέργεια από ΑΠΕ τη στιγμή που λειτουργούν και συμβατικοί σταθμοί με αέριο; 

Link to comment
Share on other sites

Το αέριο είναι προσωρινό, οι ΑΠΕ είναι η παραγωγή του μέλλοντος.

Παράθεση

Και γιατί η διείσδυση αυτών των επιδοτούμενων μονάδων οδηγεί σε περικοπές πράσινης ενέργειας όπως λέει το άρθρο; 

Γιατί, όπως τα γράφαμε κάποτε εδώ και μας την έλεγαν κάποιοι εξυπνάκηδες, έγινε μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ χωρίς στρατηγική αποταμίευσης! Βλέπεις, η Ε.Ε. τότε δεν χρηματοδοτούσε αποταμίευση.

Και όπου υπήρξε κάποιο ιδιωτικό επενδυτικό ενδιαφέρον για σταθμούς συσσώρευσης ρεύματος, τους υποχρέωναν, είτε το ρεύμα τους προερχόταν από το δίκτυο είτε από ΑΠΕ, να το δίνουν μέσα από τον μηχανισμό ημερήσιας προσφοράς μαζί με τους σταθμούς παραγωγής από φυσικό αέριο. Οπότε "μπλουφ". 

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

On 5/14/2024 at 10:03 AM, Konstantinos IB said:

Γιατί, όπως τα γράφαμε κάποτε εδώ και μας την έλεγαν κάποιοι εξυπνάκηδες, έγινε μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ χωρίς στρατηγική αποταμίευσης! Βλέπεις, η Ε.Ε. τότε δεν χρηματοδοτούσε αποταμίευση

Μισό λεπτό, τα εργοστάσια αερίου δε λειτουργούν τη στιγμή που περικόβουν την παραγωγή από ΑΠΕ; Άσχετα με την αποταμίευση... Δηλαδή όταν έχουμε περικοπές ΑΠΕ, δεν έχουμε κάποιες συμβατικές μονάδες μέσα; Έχουμε...

Ο λόγος που δεν κλείνουν τα εργοστάσια αερίου είναι γιατί είναι δύσκολο το σταμάτα ξεκίνα, για τεχνικούς λόγους δηλαδή, οπότε αυτά φροντίζουν να δουλεύουν στο minimum ώστε το υπόλοιπο περιθώριο να καλύπτεται από ΑΠΕ και όλα καλά γιατί δε γίνεται αλλιώς, ή μήπως κόβουν ΑΠΕ και αφήνουν τα εργοστάσια αερίου μέσα άσχετα με τους τεχνικούς λόγους, καθαρά για οικονομικούς λόγους (ότι δηλαδή η τιμή της ενέργειας που παράγεται από αέριο είναι χαμηλότερη από αυτή που παράγεται από ΑΠΕ - δεν ξέρω, ρωτάω) ή λόγω συμφερόντων στο εμπόριο του αερίου;

Αυτή είναι η ερώτησή μου.

Link to comment
Share on other sites

Ο λόγος που πετάμε ενέργεια από ΑΠΕ είναι γιατί πλέον η παραγωγή της μερικές φορές ξεπερνάει τη μέση ελάχιστη ζήτηση.

Παράδειγμα: Αν η χώρα σήμερα το βράδυ και τη νύχτα χρειάζεται 20 GWh και φυσάει αρκετά ώστε οι ανεμογεννήτριες να παράγουν 30, τα 10 από αυτά πετάγονται. Και επειδή το ρεύμα τους δίνεται κατά προτεραιότητα οι σταθμοί φ.α. απόψε δεν θα πάρουν καν μπροστά. 

Είναι το ίδιο ακριβώς πρόβλημα με αυτό της Γερμανίας εδώ και 10 χρόνια. Τα έχουμε γράψει και παλιότερα. 

Αν είχαν όμως φροντίσει για συσσώρευση ενέργειας (με διάφορες μορφές) θα μπορούσαν ακόμη και να διευρύνουν περισσότερο την διείσδυση των ΑΠΕ στη χώρα σήμερα. Αλλά όταν ανακατεύονται με την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας οικολόγοι και οικολογίζοντες που δεν ξέρουν να ξεχωρίσουν το κατσίκι από τα kWh τι περιμένεις; Αλλά θα μου πεις απ' την άλλη ο βλάκας πληρώνει...

 

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, Konstantinos IB said:

Παράδειγμα: Αν η χώρα σήμερα το βράδυ και τη νύχτα χρειάζεται 20 GWh και φυσάει αρκετά ώστε οι ανεμογεννήτριες να παράγουν 30, τα 10 από αυτά πετάγονται. Και επειδή το ρεύμα τους δίνεται κατά προτεραιότητα οι σταθμοί φ.α. απόψε δεν θα πάρουν καν μπροστά

Δηλαδή υπάρχουν στιγμές μέσα στην ημέρα που η ηλεκτροπαραγωγή γίνεται 100% από μονάδες ΑΠΕ; Είσαι σίγουρος για αυτό;

Link to comment
Share on other sites

On 17/5/2024 at 7:45 ΠΜ, Τρελός Επιστήμων said:

Δηλαδή υπάρχουν στιγμές μέσα στην ημέρα που η ηλεκτροπαραγωγή γίνεται 100% από μονάδες ΑΠΕ; Είσαι σίγουρος για αυτό;

Ναι σίγουρα, έστω και λίγες.

Το μοντέλο που σου έδωσα ήταν σχηματικό κ μόνο για παράδειγμα. Το 100% μοντέλο δεν υπάρχει. Υπάρχουν κι άλλες αιτίες απωλειών ενέργειας ΑΠΕ που δεν καλύπτονται από το δημοσίευμα γιατί η διαχείριση δικτύου και η είσοδος των σταθμών παραγωγής είναι ειδικό τεχνικό θέμα. 

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Μάλιστα. Δεν ήξερα ότι έχουμε φτάσει σε τόση μεγάλη διείσδυση... Να είσαι καλά, καλημέρα!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.