Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ενεργητική πυροπροστασία πενταώροφης πολυκατοικίας


sfo

Recommended Posts

Καλημέρα συνάδελφοι,

 

Κάνω τη μελέτη ενεργητική 5όροφης πολυκατοικίας με πυλωτή και υπόγειο. Σύμφωνα με το αρθρο 5 χρειάζεται αυτόματο σύστημα πυρανίχνευσης, για τους χώρους λεβητοστασίου και μηχανοστασίου. Έχω κάποιες απλές ερωτήσεις:

 

1) Ο πίνακας πυρανίχνευσης με το Bouton χειροκίνητης ενεργοποίησης, θα ήταν καλύτερα να τοποθετηθούν στο υπόγειο της πολυκατοικίας ή στη είσοδο της πολυκατοικίας.

 

2) Σειρήνες συναγερμού θα τοποθετηθούν μόνο στο υπόγειο ή και στην είσοδο της πολυκατοικίας

 

3) Το άρθρο 5 αναφέρει "

 

"Σε όλα τα κτίρια με χρήση κατοικίας, σε χώρους ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, όπου υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς, πρέπει να τοποθετούνται τουλάχιστον δύο φορητοί πυροσβεστήρες"

 

Το ανωτέρω σημαίνει ότι θα πρέπει να τοποθετηθούν 2 πυροσβστήρες στο λεβητοστάσιο και 2 στο μηχανοστάσιο??

 

Η μεταξύ τους απόσταση είναι μικρή και επισης το μηχανοστάσιο είναι πολυ μικρό (1.60x1.50)

 

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Ποιές είναι το μέγεθος κάθε πυροσβεστήρα? Υπάρχει ελάχιστο όριο?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 

1)Καλύτερα στην είσοδο.

2)Μία στο ισόγειο και μία στον 3ο

3)Ένας σκόνης και ένας διοξειδίου ανά χώρο

Link to comment
Share on other sites

1) Ο πίνακας πυρανίχνευσης με το Bouton χειροκίνητης ενεργοποίησης, θα ήταν καλύτερα να τοποθετηθούν στο υπόγειο της πολυκατοικίας ή στη είσοδο της πολυκατοικίας.

 

Γειά σου συνάδελφε

εκτός της θέσης τοποθέτησης, καλό θα ήταν να λάβεις υπόψη σου ότι από το έτος 2005 ακολουθείται σε όλες τις Ευρωπαϊκές Χώρες, για την αυτόματη πυρανίχνευση, η πιστοποίηση που πραγματοποιείται με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 89/106/ΕΕΚ (Construction Products Directive) που σήμερα ορίζει (από την 1/8/2009) τα τελευταία εναρμονισμένα πρότυπα ΕΝ 54 ώς κοινές προδιαγραφές των χωρών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

 

Δηλαδή ολόκληρος ο εξοπλισμός του συστήματος πυρανίχνευσης, πρέπει από το έτος 2005, να συμμορφώνεται με τα τελευταία εναρμονισμένα πρότυπα της σειράς ΕΛΟΤ ΕΝ-54, όπως αυτά αναφέρονται χρονολογικά στον επίσημο Ευρωπαϊκό κατάλογο NANDO, ο οποίος άπτεται της εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 89/106/ΕΚ.

 

Η συμμόρφωση αυτή, πρέπει να ελέγχεται πλέον στα πλαίσια του Π.Διατάγματος 334/1994 και να διαπιστώνεται κατά πόσο όλος ο υπάρχων εγκατεστημένος εξοπλισμός πυροπροστασίας διαθέτει την πιστοποίηση τοποθέτησης σήματος CE, όπως ορίζεται με το πιο πάνω Π.Διάταγμα δηλαδή φέρει σήμα ασφαλείας CE και πιστοποιητικό διαπιστευμένου ευρωπαϊκού φορέα για την συμμόρφωσή του με το αντίστοιχο εναρμονισμένο πρότυπο.

 

Το γιατί πολλοί Συνάδελφοι τα πιο πάνω τα βλέπουν για πρώτη φορά ή τα έχουν ακούσει τον τελευταίο καιρό, ας ρωτήσουν τις Αρμόδιες Υπηρεσίες του πρώην Υπουργείου Ανάπτυξης ή όπως ονομάζεται σήμερα.

 

Λοιπόν για όσους θέλουν να εφαρμόζουν την υ π ο χ ρ ε ω τ ι κ ή Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, δίνω τα πιό κάτω λίνκ, έχοντας και την απορία αν οι υπόλοιποι θα συνεχίσουν άραγε να προδιαγράφουν και να εγκαθιστούν συστήματα πυρανίχνευσης "πατάτες"; (δεν έχω σκοπό να κακολογήσω το ωραίο φυτό, αλλά κάπως έτσι μπορώ να χαρακτηρίσω κάτι που δουλεύει όταν θέλει, όπως θέλει και πολλές φορές είναι κλειστό γιατί ενοχλεί).

 

Επίσημος Ευρωπαϊκός κατάλογος NANDO

http://ec.europa.eu/enterprise/newapproach/nando/index.cfm?fuseaction=cpd.hs

 

Π.Διάταγμα 334/1994

http://www.elinyae.gr/el/lib_file_upload/a176_1994.1110884375490.pdf

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα στο φορουμ,

 

Εκτελώ την μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας για μια πολυκατοικία 4 ορόφων με πιλοτή. Σύμφωνα με την Π.Δ.71/88 στην παράγραφο 4.2 των ειδικών διατάξεων απαιτέιτα η εγκατάσταση αυτόματου συστήματος πυρανύχνευσης στο λεβητοστάσιο και μηχανοστάσιο "σε κάθε κτίριο κατοικίας µέχρι 4 ορόφους και µε εµβαδόν ορόφου µεγαλύτερο από 500

τ. µέτρα, καθώς και σε όλα τα κτίρια µε 5 ή περισσότερους ορόφους".

Ήθελα να ρωτήσω αν η πιλοτή θεωρείται όροφος σε αυτήν την περίπτωση. Η συγκεκριμένη οικοδομή έχει πιλοτή στο 50% της κάλυψης ενώ στο άλλο 50% ισόγειο διαμέρισμα.

 

Αν το κτίριο θεωρηθεί 5όροφο τότε χρειάζεται αυτόματο σύστημα πυρανύχνευσης και θα χρειαστεί να σταλλέι στην π.υ. για έλεγχο.

 

Ευχαριστώ θερμά!

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα περαν των ειδικων διατάξεων για τις κατοικιες η απαιτηση για πυρανίχνευση προκύπτει και από τις Γενικές Διατάξεις του 71 ΠΔ

 

παράγραφος 3.2.9

 

παράγραφος η οποία θέλει πολύ προσοχή σε όλα τα κτίρια ανεξαρτήτως της χρήσης των.

Link to comment
Share on other sites

σε παρόμοιά περίπτωσή που είχα για ένα τετραώροφο στην ελευσινα μου γύρισαν πίσω την πυρασφάλεια με την σημείωσή να εξεταστεί όλο το κτήριο με βάση τα κριτήριά ενεργητικής πυροπροστασίας ενώ έχουν εγκρίνει τις μελέτες των καταστημάτων και των γραφείων που υπάρχουν στο ισόγειο και στον Α όροφο. Στην περίπτωσή αυτή στέλνω άπλα 3 κατόψεις για να μου θεωρήσουν τα μέτρα ενεργητικής πυροπροστασίας ή καταθέτω εξ αρχής όλο τον φάκελο?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.