Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατάτμηση Οικοπέδου από τους ιδιοκτήτες μετά από αποδοχή κληρονομιάς.


Recommended Posts

Χαιρετώ τους συναδέλφους και συνεργάτες του forum.

Όντας νέα μηχανικός χωρίς ιδιαίτερη πείρα σε θέματα αδειών κλπ, θα ήθελα την γνώμη σας στο εξής θέμα:

 

Μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς μου είμαστε κληρονόμοι ενός οικοπέδου εντός οικισμού (λιγότερ.από 2.000 κατοίκους) το οποίο επιθυμούμε να κατατμήσουμε. Το παρόν οικόπεδο είναι περίπου 1στρ. και τα προκύπτοντα από την κατάτμηση οικόπεδα (2) διατηρούν αρτιότητα και οικοδομησιμότητα κατά κανόνα χωρίς προβλήματα.

Παρέλαβα χειρόγραφο σχέδιο του τοπογράφου που ανέλαβε την αποτύπωση του υφισταμένου οικοπέδου, αφού δεν υπήρχε χάρτης του οικοπέδου αυτού.Συνέταξα το τοπογραφικό με τον πίνακα συντεταγμένων των σημείων, την δήλωση Ν.561/77 καθώς και την δήλωση των ιδιοκτητών για την ορθότητα υλοποίησης ορίων, όπως συνήθως γίνεται στα τοπογραφικά έκδοσης αδειών.

Αυτό που θα ήθελα να μάθω είναι εάν το νέο τοπογραφικό όπου θα δείχνω τα νέα οικόπεδα που θα προκύψουν από την κατάτμηση θα πρέπει να συνοδεύεται και από άλλα στοιχεία, όπως π.χ κάποια τεχνική έκθεση για το πως προέκυψαν τα οικόπεδα, για το ότι διατηρούν αρτιότητα/οικοδομησιμότητα κλπ.

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται γενικά σε μια απλή κατάτμηση οικοπέδου?

Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει απαλλοτρίωση ή κάτι που να υποχρεώνει την κατάτμηση, αλλά είναι καθαρά και μόνο επιθυμία των κληρονόμων.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Καλές δουλειές σε όλους! :)

Link to comment
Share on other sites

Συναδέλφισσα,

Καλώς ήλθες στο φόρουμ μας.

Δύο παρατηρήσεις πρώτα: α) "χειρόγραφο σχέδιο??? Ποιός, στο σωτήριο έτος 2009 κάνει χειρόγραφα??? Από αυτό και μόνο καλό είναι να ελέγξεις και την ορθότητα του διαγράμματος μήπως έχει γίνει με τη μέθοδο της κορδελομετρίας.

β) "αφού δεν υπήρχε χάρτης του οικοπέδου αυτού." Εάν δεν μιλάς για τσιφλίκι που αποτυπώνεται σε κλίμακα = ή < 1:5000 τότε η ορολογία είναι "τοπογραφικό διάγραμμα"

 

Τώρα στο θέμα σου : το μόνο που θα αναγράψεις στη Δ651 είναι το ότι το οικόπεδο δύναται να κατατμηθεί σε δύο επιμέρους άρτια κατά κανόνα και οικοδομήσιμα οικόπεδα, σύμφωνα με τις κείμενες πολεοδομικές διατάξεις.

Καλή συνέχεια.

Link to comment
Share on other sites

συναδέλφισσα

συμπληρώνοντας θα πρέπει

1. να γράψεις τους όρους δόμησης και τα Π.Δ η αποφάσεις Νομάρχη που αφορούν τον οικισμό

2.να γράψεις πίνακα συντεταγμένων των κορυφών-ορίων, τα εμβαδά για το αρχικό και τα νέα οικόπεδα και τα μήκη των πλευρών περιμετρικά

3. Να επισυνάψεις την οριοθέτηση του οικισμού με την θέση του οικοπέδου

4. Να ενσωματώσεις ένα σκαρίφημα-οδοιπορικό η μιά εικόνα απο το google-earth

5. Να αναφέρεις ότι τα όρια υποδείχθηκαν απο τον/τους ιδιοκτήτες

6. Να βάλεις την ακριβή ημερομηνία σύνταξης του διαγράμματος

καλές δουλειές

τα ξαναλέμε

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ!

Σε όλα σχεδόν είμαι μέσα οκ.

Συγνώμη για τον όρο "χάρτης". Πράγματι τοπογραφικό διάγραμμα λέγεται.

Πάντως επειδή εδώ στην Κρήτη επικρατεί ένα χάος όσον αφορά την καθαρή εικόνα τέτοιων οικισμών, το μόνο που διαθέτει σε σκαρίφημα η πολεοδομία είναι ένας χάρτης οριοθέτησης του οικισμού στον οποίο πραγματικά μαντεύεις τη θέση του ακινήτου!

Επίσης το πιο λεπτομερές σχετικό διάγραμμα που υπάρχει είναι ένα διάγραμμα του οικισμού όπως αυτός είχε οριοθετηθεί το '56 αλλά από τότε έχει αλλάξει πολύ η κατάσταση, κυρίως όσον αφορά στο πλήθος και τα όρια των ιδιοκτησιών.

 

Επίσης μια διευκρίνιση ακόμα: για την κατάτμηση του οικοπέδου απαιτείται έγκριση από την πολεοδομία ή κάτι άλλο πριν το παραδώσω στην συμβολαιογράφο?

Καλό σας βράδυ!

Link to comment
Share on other sites

όχι δεν απαιτείται πλέον θεώρηση απο την Πολεοδομία την ευθύνη έχει αποκλειστικά ο /η Μηχανικός που υπογράφει το διάγραμμα

τα ξαναλέμε

Link to comment
Share on other sites

Επίσης το πιο λεπτομερές σχετικό διάγραμμα που υπάρχει είναι ένα διάγραμμα του οικισμού όπως αυτός είχε οριοθετηθεί το '56 αλλά από τότε έχει αλλάξει πολύ η κατάσταση, κυρίως όσον αφορά στο πλήθος και τα όρια των ιδιοκτησιών.

 

Συμπληρώνοντας τις συμβουλές των πολύ καλών συναδέλφων, θέλω να επισημάνω την αναφορά σου σε διάγραμμα του 1956 ενώ, παράλληλα, μιλάς για οικισμό <2000, τα όρια του οποίου πρέπει να καθορίστηκαν, με απόφαση νομάρχη, μετά το 1985 πάνω σε σκαρίφημα-διάγραμμα της εποχής αυτής και όχι του 1956.

 

Μήπως ο οικισμός ανήκει σε άλλη κατηγορία?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.