Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αμοιβή για οικοδομική άδεια Μηχανικού - ιδιοκτήτη


Recommended Posts

Μέχρι πρώτου βαθμού συγγένεια είναι η απαλλαγή, οπότε στην περίπτωση, απαλλαγή για την πάρτη σου, και πληρώνεσαι για το 50% του ξάδερφου. Με την απαλλαγή πληρώνεις το ΤΕΕ, γλυτώνεις τις καταθέσεις και τον ΦΠΑ, μην ξεχνάς να πάρεις απαλλαγή για ΦΕΜ απο την εφορία. Το τρέξιμο ίδιο είναι, λεφτά γλυτώνεις.

 

Η περίπτωση αυτη που με ειχε απασχολησει πριν κανα 6μηνο δεν προχωρησε τοτε, αλλα επανηλθε πριν λιγες μερες παλι στο προσκηνιο.

Ετσι ξεκινησα διαδικασια για Βεβαιωση Αρτιοτητας και Οικοδομησιμοτητας. Εβγαλα εντολη πληρωμης απο το ΤΕΕ, πηγα τα δικαιολογητικα που μου ζητησαν, και το ΤΕΕ μου εδωσε απαλλαγη για το 50% της καθαρης αμοιβης (το ποσοστο που μου αναλογει, μιας και ειμαι ιδιοκτητρια κατα 50%).

 

Αποριες :

- Αφου πηρα απαλλαγη για το δικο μου μεριδιο της αμοιβης, λογικα δεν πληρωνω ΦΠΑ, ετσι? Αρα αμοιβη μηχανικου στην Τραπεζα πληρωνω μονο το 50% του ξαδερφου μου + το ΦΠΑ που αναλογει στο ποσο αυτο.

-ΤΣΜΕΔΕ & ΦΕΜ (4% τοπογραφικου), πληρωνω επι της συνολικης καθαρης αμοιβης?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 37
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Για την απαλλαγή απο το ΦΕΜ υπάρχει νομίζω ανάλογη διαδικασία στην εφορία. Πιθανών να χρειαστεις και δελτίο αυτοπαράδοσης. Μίλα με λογιστή, με τα φορολογικά δεν το έχω ξεκαθαρίσει.

Link to comment
Share on other sites

Ο λογιστης ηταν ο δευτερος που σκεφτηκα να ρωτησω, αλλα λειπει αυτη την περιοδο και εγω πρεπει να προχωρησω αυτο το θεμα αμεσα.

Ο πρωτος που σκεφτηκα να ρωτησω ηταν το ΤΕΕ, αλλα δεν σηκωνουν ΚΑΝΕΝΑ τηλεφωνο στο τμημα των αμοιβων!

Γι αυτο ηθελα τη γνωμη καποιου απο εδω, εαν του εχει τυχει κατι παρομοιο...

Link to comment
Share on other sites

Ο λογιστής που συνεργάζομαι, σε δική του περίπτωση, μου είπε οτι κόβει ΑΠΥ με ένα ελάχιστο ποσό π.χ. 100 ευρώ, σαν αυτοπαράδοση για να είναι καλυμένος. Νομοθεσία δεν έχω δεί και απ οτι κατάλαβα δεν υπάρχει ξεκάθαρο καθεστός.

Link to comment
Share on other sites

Ο.Κ. Μου φαινεται οτι το ξεδιαλυνα καπως το θεμα.

Κρατησεις ΤΣΜΕΔΕ πληρωνω κανονικα.

ΦΕΜ πληρωνω κανονικα, ΕΚΤΟΣ απο την περιπτωση που η αδεια βγαινει για ιδιοκατοικηση μηχανικου οπου μπορει να παρει απαλλαγη (1 φορα μονο καθε μηχανικος).

Αμοιβες, παιρνω απαλλαγη απο το ΤΕΕ, και συμπληρωνω "ειδικο στοιχειο αυτοπαραδοσης", οπου πληρωνω κανονικα το ΦΠΑ .

Link to comment
Share on other sites

Irini το ξεδιάλυνες αρκετά. Απαλλαγή από κατάθεση αμοιβής από ΤΕΕ δικαιούμαστε για όσες φορές πρόκειται για ιδιόκτητο οικόπεδο, ή αντιπαροχή.

 

Από ΔΟΥ, όταν είναι για ιδιοκατοίκηση δικαιούμαστε μία (1) μόνο φορά στη ζωή μας απαλλαγή από το ΦΕΜ (βάσει ΠΟΛ. 171/16.6.72) και κάνουμε Υ/Δ ότι η κατοικία προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία και ότι δεν έχουμε ξαναλάβει τέτοια απαλλαγή.

 

Όταν είναι για πώληση ( βάσει παρ. 3 άρθρο 13 Ν. 2238/94) εγκρίνεται η φορολόγηση με αυτοτελή φορολόγηση. Δηλαδή αν είναι ιδιόκτητο οικόπεδο ή αντιπαροχή

πληρώνεις 15% επί της νόμιμης αμοιβής τον Ιανουάριο του επομένου έτους μετά την 1η πώληση.

Εαν είσαι μέλος εταιρείας πληρώνεις 15% κατευθείαν. Αυτά όσες φορές θέλουμε.

 

Στις παραπάνω περιπτώσεις ΔΕΝ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΥ, αλλά αθεώρητο στοιχείο αυτοπαράδοσης με ποσό το ποσό των δαπανών που αντιστοιχούν στην αμοιβή που υποτίθεται ότι λάβαμε από τον εαυτό μας

και επί αυτού υπολογίζεται ο ΦΠΑ και αποδίδεται στο περιοδικό τρίμηνο.

 

Τώρα εαν δεν είναι ιδιοκατοίκηση, αλλά ούτε για πώληση, αλλά για ιδιόχρηση (π.χ. επαγγελματική στέγη - γραφείο ή μίσθωση ή εξοχική κατοικία,) τότε τί γίνεται???

 

Εαν γνωρίζει κάποιος ας απαντήσει.

Edited by gmark
Link to comment
Share on other sites

Επίσης το μεγάλο ερώτημα είναι τί γίνεται με τον ΦΠΑ όταν κάνουμε το σπίτι μας και αυτό είναι 1η κατοικία.

 

Εαν αγοράσουμε διαμέρισμα από άλλο κατασκευαστή, τότε δικαιούμαστε απαλλαγή από ΦΠΑ.

 

Εάν κατασκευάσουμε μόνοι μας το διαμέρισμα (που είναι 1η κατοικία) τότε υπάγεται η κατασκευή σε ΦΠΑ ???

Link to comment
Share on other sites

Τώρα με το 3919 μπορούμε αντί για αυτή την διαδικασία να κάνουμε ένα συμφωνητικό (με τον πατέρα μου συγκεκριμένα) για έκδοση αδείας ένα μικρό ποσό π.χ. 100 € και να γλυτώσουμε αυτή την ταλαιπωρία; Στην πολεοδομία τι αμοιβή θα δεχτούν ; (γιατί για κατάθεση στην εθνική πάει βάση ελαχίστων και δεν μπορείς να καταθέσεις ότι θέλεις) ;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.