Jump to content

Irini

Core Members
 • Content Count

  550
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Irini

 1. Καλησπέρα, Έχω έναν προβληματισμό, και θα ήθελα τη γνώμη σας. Έχω σε μια κάθετη ιδιοκτησία, εντός οικισμού, ένα ισόγειο κτίσμα και έχει κατασκευαστεί (εκτός αδείας) μια ξύλινη πέργκολα σε συνέχεια του κτίσματος (μπροστά από την είσοδο του). Η πέργκολα αυτή έχει πανί (που βγαίνει) από πάνω και η μια πλευρά της είναι κλεισμένη κατά 2/3 από συνεχόμενες ξύλινες σανίδες, για οπτική προστασία από τους γείτονες. Κατασκευάστηκε αυθαίρετα κάπου το 2012-2013. Σύμφωνα με το άρθρο 30, Ν. 4495/17, αν απομακρύνει το στοιχείο πλήρωσης της μια πλευράς...μια τέτοια κατασκευή δεν απαιτεί κάποιου είδους άδεια. Η συγκεκριμένη όμως κατασκευή έγινε μετά το 2011 (μέχρις ότου μπορούμε να τακτοποιούμε) και πριν το 2017 (οπότε και ανακοινώθηκαν οι κατασκευές για τις οποίες δε χρειάζεται άδεια). Τι κάνω στην περίπτωση αυτή? Πρέπει να απομακρυνθεί η πέργκολα ή τακτοποιείται...γιατί ελέγχω με τη σημερινή ισχύουσα νομοθεσία? Πριν αναρτήσετε οποιοδήποτε μήνυμά σας, χρησιμοποιείστε την "Αναζήτηση" για την ύπαρξη τυχόν όμοιων θεμάτων. Το μήνυμά σας μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής Ευχαριστώ, danaikaterina
 2. Η αλήθεια είναι οτι το πρόβλημα ήταν μεταξύ συμβολαιογράφου και υποθηκοφυλακείου. Το δεύτερο δεν ήθελε να το μεταγράψει αν δεν αιτιολογούταν με πρόστιμο η διαφοροποίηση τ.μ. Και εκεί κάπου λες στο Συμβολαιογράφο, πες στον ιδιοκτήτη οτι θα πρέπει να πληρώσει 250 ευρώ παραπάνω, επειδή το υποθηκοφυλάκειο ετσι θέλει, ενώ ο Μηχανικός τεκμηριώνει το γιατί δεν χρειάζεται αυτό το εξτρα πρόστιμο...και τελειώνει η ιστορία!
 3. Αν είσαι σε απόκλιση < 2%, μπορείς να μη χρεώσεις κάποια παράβαση. Αναφέρεις στην τεχνική σου έκθεση την (κατασκευαστική) απόκλιση που έχεις, τα τελικά τ.μ. της αποτύπωσης και το άρθρο που ανέφερες. Αν είσαι σε απόκλιση < 5 %, χρεώνεις παράβαση Κατηγορίας 3, και αναφέρεις ακριβή απόκλιση και τελικά τ.μ. της αποτύπωσης σου Κάποιοι Συμβολαιογράφοι βέβαια, ακόμα και να έχουμε απόκλιση < 2%, δε δέχονται να μη χρεώσουμε κάτι, γιατί....απορούν, πως άλλαξαν τα τ.μ. χωρίς να πληρώσει πρόστιμο?! Και έτσι ζητουν να χρεωθεί οπωσδήποτε παράβαση κατηγορίας 3.
 4. Αν υπάρχει μετακίνηση σε συννομη θέση και ΔΕΝ παραβιαζονται πολεοδομικες διατάξεις ή Δεν μεταβάλλεται η τελική στάθμη του εδάφους, τότε ναι, είναι παράβαση κατηγορίας 3. Η εγκύκλιος 2 ως διευκρίνηση σε αυτό το εδάφιο (ιδιδ) για τη μετακίνηση σε συννομη θέση αναφέρει τη φράση "πρόστιμο μετακίνησης 250 ευρώ".
 5. Σε ανάλογη περίπτωση, σε ΚΕΠ, εκτός από διαβατήριο και εφόσον είναι πάνω από 3 μήνες στην Ελλάδα, ζήτησαν από τον ιδιοκτήτη χαρτί διαμονής στην Ελλάδα, από την αστυνομία. Ο ιδιοκτήτης ήταν από Γερμανία.
 6. Συμφωνώ αρκετά με Pavlos33. Για το τμήμα που μετακινήθηκε και είναι εντός Δ : ΥΔ + ΥΚ + παραβιαση πλάγιων αποστάσεων Για το τμήμα που μετακινήθηκε αλλά είναι εκτός Δ (και άρα σε σύννομη θέση) : 1 λοιπή παράβαση Εφόσον υπάρχουν κοινά σημεία με την εγκεκριμένη θέση του κτιρίου, θα θεωρήσεις οτι υπάρχει οικοδομική άδεια.
 7. Εγώ ξύπνησα από το κουνημα. Κουνάει 2 δευτερολετα...ανοιγω ματι...ξανα κουναει 3-4 δευτερολεπτα...αυτο ηταν σηκωθηκα. Ξυπνητηρια και αηδιες!
 8. Τον τρόπο τακτοποίησης που περιέγραψα, προσωπικά, τον εφάρμοζα και στο Ν.4178/13. Η εγκύκλιος, κατ' εμέ, διευκρινίζει κάποια σημεία του τρόπου αυτού αντιμετώπισης τέτοιων περιπτώσεων, που δεν ήταν απόλυτα ξεκάθαρα με το Ν.4495/17. Παράδειγμα 1 : Κατασκευάστηκε με οικοδομική άδεια ένα σπίτι 100 τ.μ., που όμως δεν τοποθετήθηκε στη θέση που προβλεπόταν από την ο.α., αλλά σε άλλη σύννομη θέση στο γεωτεμάχιο, με αποτέλεσμα τα 20 τ.μ. του να βρίσκονται εκτός εγκεκριμένου περιγράμματος κάλυψης βάσει αδείας. Σε σύννομη θέση παρόλα αυτά. Παράδειγμα 2 : Κατασκευάστηκε με οικοδομική άδεια ένα σπιτι 100 τ.μ. στην προβλεπόμενη εγκεκριμένη θέση. Έχτισαν όμως αυθαίρετα επιπλέον 20 τ.μ. Στην πρώτη περίπτωση, συνεχίζουμε να έχουμε 100 τ.μ. σπίτι. Απλά σε λάθος θέση. Άρα χρεώνω μόνο το πρόστιμο μετακίνησης σε άλλη σύννομη θέση. Δεν έχουμε υπερβεί ούτε την εγκεκριμένη δόμηση ούτε την εγκεκριμένη κάλυψη. Στη δεύτερη περίπτωση, έχουμε τελικά 120 τ.μ. σπίτι. Εδώ, ναι, χρεώνουμε υπέρβαση δόμησης και κάλυψης. Το σπίτι είναι μεγαλύτερο. Πρέπει να το πληρώσει αυτό ο ιδιοκτήτης. Με το δικό σου σκεπτικό @Iaxanos στην πρώτη περίπτωση θα έπρεπε να χρεωθεί υπέρβαση δόμησης και κάλυψης και όχι πρόστιμο μετακίνησης, σωστα? Άρα οι δυο περιπτώσεις θα πλήρωναν το ίδιο πρόστιμο, μόνο που στη δευτερη περίπτωση ο ιδιοκτήτης στο τέλος θα είχε μεγαλύτερο σπίτι!
 9. @freecat Ναι, για τη μετατόπιση τμήματος κτιρίου σε άλλη θέση νόμιμη, επιβάλλεται πρόστιμο μετακίνησης 250 Ευρώ. Εφόσον υπάρχει κοινός τόπος της θέσης του κτιρίου που προβλεπόταν στην οικοδομική άδεια και της πραγματοποιηθείσας, λαμβάνουμε υπόψιν την ύπαρξη της άδειας. Τα τμήματα του κτιρίου που βρίσκονται εντός των πλάγιων αποστάσεων θα τακτοποιηθούν ως υπέρβαση δόμησης, κάλυψης και παραβίαση πλάγιων αποστάσεων (> ή < του Δ).
 10. Συμφωνω με τον @ΙΑΣΟΝΑΣ Δε μπορείς να "σπάσεις" τα τετραγωνικά μιας αποθήκης κ να τα βάλεις σε 2 διαφορετικά φύλλα καταγραφής..
 11. Εφόσον υπάρχει εγκεκριμένη οικοδομική άδεια προσθήκης, και αφού δείχτηκε τότε κτίσμα στην ισόγεια στάθμη, σημαίνει οτι για κάποιο λόγο η πολεοδομία δέχτηκε την νόμιμη ύπαρξη του ισογείου και προχώρησε στην έγκριση και της προσθήκης. Το γιατί δεν είσαι αναγκασμένη να το ελέγξεις εσύ σε αυτή τη φάση. Μπορεί να προσκόμισαν αποδείξεις οτι προυφίσταται του 1955, ή κάποιο παλιότερο συμβόλαιο με αναφορά στο ισόγειο κτίσμα, ή οτιδήποτε άλλο. Εφόσον εσύ έχεις στα χέρια σου μια άδεια προσθήκης ορόφου, στην οποία είχε υποβληθεί ως υπάρχον το όποιο κτίσμα στη στάθμη του ισογείου, και η πολεοδομία το είχε δεχτεί, εσύ θα θεωρήσεις αυτά ως τα δεδομένα σου τώρα, για να ελέγξεις τυχόν αυθαιρεσίες. Θεωρώντας οτι δεν έχει ανακληθεί για οιονδήποτε λόγο η άδεια αυτή. Ελέγχεις τα σχέδια της άδειας για ισόγειο και όροφο, με το τι υπάρχει σήμερα που κάνεις εσύ την αυτοψία σου. Ο Pavlos33 πιθανότατα εννοεί, οτι ΑΝ στην άδεια της προσθήκης δεν υπήρχε κανένα σχέδιο ή αναφορά σε υφιστάμενο κτίσμα στη στάθμη του ισογείου...τοτε μπορεί να μην υπήρχε όντως τιποτα ως ισόγειο οπότε θα έπρεπε να θεωρήσεις όλη τη στάθμη αυτή του ισογείου ως αυθαίρετη δόμηση. Σε αυτή την περίπτωση όμως...θα έλεγαν "προσθήκη οροφου"? Η άδεια θα έβγαινε ως "κατασκευή νεας κατοικιας" ξερω γω...χωρις αναφορα σε "προσθηκη οροφου". Και εφόσον λες οτι στην άδεια της προσθήκης υπάρχει μια κάτοψη υπάρχοντος ισογείου...αυτό το σενάριο δεν έχει βάσει.
 12. Μου έχει τύχει κ εμένα παρόμοια περίπτωση και έψαχνα να βρω τι λάθος έκανα!! Ευτυχώς μου είχε διαφύγει μια λεπτομέρεια που την πρόσεξα στο τέλος : η αποθήκη μου είχε ύψος 3,15 μ. Οπότε, αυτό το κριτήριο υπερίσχυσε έναντι του τι χρήση έχει το κτίσμα και τι το δηλώνει ο ιδιοκτήτης στο Ε9, και το τακτοποίησα ως κύριο χώρο.
 13. Βασικά, αποφάσισα να περιοριστώ απο εδώ και πέρα στο δικό μου αντικείμενο. Από τη μεριά ενός μηχανικού λοιπόν, εγώ έχω καλυφθεί από την ως άνω αντιμετώπιση του θέματος, γιατι με κάποιο τρόπο "χρεώθηκε" ο ιδιοκτήτης την αυθαίρετη αλλαγή σε εμβαδό και σχήμα του οικοπέδου του. Δεν θα ήταν σωστό να μην υπάρχουν κάποιες συνέπειες. Τώρα το αν μπορεί να γίνει συμβόλαιο και να μεταγραφεί είναι ένα θέμα που θα πρέπει να ελέγξει ο δικηγόρος ή / και ο συμβολαιογράφος. Καθείς στο είδος του. Εαν συναντήσουν πρόβλημα, θα το συζητήσουμε για να βρούμε μια λύση που θα καλύπτει όλες τις πλευρές. Εαν μου ζητηθεί να τακτοποιήσω κάπως διαφορετικά το θέμα αυτό, και προκύψουν παραπάνω πρόστιμα, ο πελάτης θα ξέρει οτι αυτά προέκυψαν γιατί έπρεπε να διευθετηθεί ΚΑΙ νομικά τα αυθαίρετα παρε δώσε που έκαναν ελαφρα τη καρδία. Υ.Γ. : Η πιο αυστηρή αντιμετώπιση του θέματος θα ήταν να τακτοποιήσω εγώ οτι αυθαιρεσίες υπάρχουν στο οικόπεδο του συμβολαίου του σημερινου ιδιοκτήτη, να κάνει το ίδιο και ο γείτονας, και μετα να "ανταλλάξουν" συμβολαιογραφικά τα τμήματα που έχει δώσει άτυπα ο καθένας στον άλλον. Δε μπορώ όμως εγώ ως μηχανικός του ενό,ς να επιβάλω στο γείτονα να τακτοποιήσει και τα τυχόν δικά του, για να μπορούμε να το κάνουμε όπως περιέγραψα μόλις.
 14. edit : ρώτησα στην Πολεοδομία πως θα το αντιμετώπιζαν, και η απάντηση με κάλυψε. Μη υλοποίηση ορίων ιδιοκτησίας, με ότι συνεπάγεται αυτό σε αυθαιρεσίες. Στην δικήμου περίπτωση, τμήμα του κτιρίου παραβιάζει τις πλάγιες αποστάσεις του υλοποιημένου ορίου του οικοπέδου, και άρα ΥΔ, ΥΚ κτλ. Ευτυχώς γιατί περίμενα πιο αυστηρή αντιμετώπιση!
 15. Βασικά...προσπαθώ να δω αν μπορεί η τακτοποίηση να βγει στο όνομα του αγοραστή (ο οποίος και έχει αναλάβει τα έξοδα αυτά), για να το περάσει ακι στα έξοδα του (εταιρία).
 16. Καλησπέρα, Έχω ένα κτίριο που έχει τοποθετηθεί χαμηλότερα από τη στάθμη που αναφερει η οικοδομική άδεια και γι αυτο το λόγω χρεωνω μια λοιπή παράβαση για το ξεμπάζωμα. Έχουν όμως κατασκευάσει αυθαίρετα και μια απόληξη κλιμακοστασίου, η οποία υπερβαίνει το επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής. Την αυθαίρετη απόληξη την υπολογίζω με αναλυτικό προυπολογισμό. Πρέπει να υπολογίσω και ΥΥ για το εμβαδό της απόληξης? Ή επειδή δεν προσμετράει στη δόμηση δεν χρεωνω ΥΥ?
 17. Καλησπέρα, Έτρεξα όλες τις συζητήσεις του θέματος, αλλά δε βρήκα ανάλογη περίπτωση με τη δική μου (περίεργο!), Έχω κτίριο με υπόγειο, ισόγειο και όροφο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση < από Δ . Για το τμήμα ισογείου + ορόφου θα θεωρήσω ΥΔ, ΥΚ και παραβίαση πλάγιας απόστασης. Για το υπόγειο που εξ ορισμού δε μετράει στη δόμηση?
 18. Καλημέρα, Έχω εντός οικισμού ένα οικόπεδο με μια άδεια του 1986. Κάποια χρόνια μετά την κατασκευή του κτίσματος, ο ιδιοκτήτης έδωσε άτυπα στο γείτονα του ένα τμήμα του οικοπέδου του, και ανάλογα έκανε και ο γείτονας. Ο γείτονας έχτισε στο τμήμα που πήρε από εμάς, ενώ εμείς έχουμε το τμήμα που πήραμε από το γείτονα ως ακάλυπτο χώρο / αυλή. Συνέπεια όλου αυτού, είναι οτι το οικόπεδο μας άλλαξε σχήμα και εμβαδό, αφού μίκρυνε από 700 τ.μ. σε 650 τ.μ. Πως αντιμετωπίζω το θέμα αυτό του οικοπέδου? (Δεν είμαι σίγουρη αν έπρεπει να παραθέσω εδώ τον προβληματισμό μου, ή να δημιουργήσω νέο θέμα προς συζήτηση. Εαν ισχύει το δεύτερο, παρακαλώ ενημερώστε με!)
 19. Άργησε λίγο αλλά το ερώτημα σου απαντήθηκε με την Εγκύκλιο 2, στις διευκρινίσεις για το Άρθρο 100...
 20. Κι εγω το σκέφτηκα όπως ο dimitris GM... Γιατι εφόσον με προσύμφωνο υπάρχει και παράδοση νομής...άρα το βάζει κανονικά ο άλλος στο Ε9 του....γιατι να μην κάνει αυτός την τακτοποίηση στο όνομα του (παρόμοια περίπτωση με τον εργολάβο και το εργολαβικό τύπου προσύμφωνο)? Αφού θα έχει και το Ε9 του να μου παραδώσει να υποβάλλω στο ΤΕΕ...
 21. Καλησπέρα, Ερώτηση κρίσεως : Εαν κάποιος έχει κάνει προσύμφωνο αγοραπωλησίας, με παράδοση της νομής, μπορεί να προχωρήσει σε τακτοποίηση αυθαιρεσιών στο όνομα του?
 22. Έχω μπερδευτεί λίγο με τους παραδοσιακούς οικισμούς...οπότε θα επικαλεστώ την υπομονή σας και τα φώτα σας! Σε παραδοσιακούς οικισμούς / τμήματα πόλης < 2000 κατοίκους : - περνάμε επιτροπή αν οι αυθαιρεσίες έχουν γίνει μετά την κήρυξη του οικισμού / τμήματος πόλης ως παραδοσιακό. - δεν τακτοποιούνται αυθαίρετες κατασκευές σε ποσοστό > 40% υπέρβασης δόμησης/κάλυψης/όγκου/ύψους/απόστασης Άρα αν οι αυθαίρετες κατασκευές έχουν γίνει πριν την κήρυξη του ως παραδοσιακό, δεν περνάμε επιτροπή? Αρκεί η τεχνική έκθεση τεκμιρίωσης του μηχανικού? Πρόσθεσε τονισμό στο κείμενο της δημοσίευσής σου. Επίλεξε "επεξεργασία" και διόρθωσέ το. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ. Pavlos33
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.