Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δείκτης πυραντίστασης τεγίδων ψυχρής έλασης Ζ


 

Recommended Posts

Βάσικά έπεσαν στα χέρια μου κάποιοι πίνακες υπολογισμού πάχους αντιπυρικής βαφής, οι οποίοι αναφέρονται αποκλειστικά σε ipe και hea διατομές, ενώ δεν αναφέρουν τίποτα για τις λεπτότοιχες διατομές και γι αυτό αναρωτήθηκα μήπως δεν βάφονται.

Το ερώτημα είναι για πρακτικό σκοπό.

@lightname: τι εννοείς γκρίζα περιοχή ?

Link to comment
Share on other sites

Στην θεωρία μπορείς να τις βάψεις. Αλλά ενώ στα IPE αρκούν πχ Χ μικρά στα λεπτότοιχα χρειάζονται Υ*Χ μικρά. Μπορεί να σου βγει ότι το πάχος της αντιπυρικής είναι μεγαλύτερο από το πάχος της τεγίδας. Οπότε αλλάζεις οικογένεια και πας σε IPE.

Στις πολεοδομίες της Αθήνας θεωρούν ότι οι τεγίδες δεν είναι μέρος του φέροντα οργανισμού οπότε δεν θέλουν αντιπυρική.

.....Αν είναι 30 min η απαίτηση πυροπροστασίας οι ελέγχοντες κάνουν την παλαβή. Αν είναι 120 min ζητάνε να μπουν IPE και να βαφούν.

 

 

Ισχυει κι εδω το "οπου πεσεις".

 

Στη θεωρια μπορει ολα να πυροβαφονται, αλλα το παχος βαφης θα ειναι ασυμφορα μεγαλο για 2-2.5mm παχος ελασματος. Εκτος απο το οτι στην πραγματικοτητα δεν μπορει να εφαρμοστει, τουλαχιστον ομοιομορφα σε ολη την επιφανεια.

 

Αν συμφωνησεις με την αποψη οτι οι τεγιδες ΔΕΝ ειναι φερον στοιχειο, τοτε σε περιπτωση φωτιας θα μεινουν ορθια τα κυρια πλαισια (καθε 5-6 μετρα) και οι τεγιδες με τα πανελ θα σου πεσουν κυριολεκτικα στο κεφαλι σε 5-10 λεπτα. Τοσο θελει ενα μια λεπτη λαμαρινα για να λιωσει.

Ουσιαστικα δηλαδη ολη η στεγη θα βρεθει κατω.

 

Το οτι οι κολωνες και τα ψαλιδια θα στεκονται δεν εχει κανενα οφελος. Και κανεις απο κατω δεν προστατευεται και το κτιριο ουσιαστικα καταστρεφεται.

 

Το γιατι καποιοι το δεχονται ειναι αξιο αποριας.

 

Γενικα, οταν εχεις απαιτησεις πυραντοχης, ΔΕΝ χρησιμοποιεις τεγιδες Ζ και ΔΕΝ χρησιμοποιεις Δικτυωτους φορεις αλλα ολοσωμες δοκους για τη στεγη.

 

Παρακαλώ μεταβείτε στο Πίνακας Ελέγχου -->Προσωπικό Προφίλ-- >Επεξεργασία προσωπικών στοιχείων και στο πεδίο επάγγελμα συμπληρώστε την ειδικότητά σας. avgoust

Link to comment
Share on other sites

Tα πανελ πολυουρεθανης χωρίζονται στις κατηγορίες Β2 και Β3.

Η Β2 αν θυμαμαι καλα είναι που λαμπαδιάζει ενω η Β3 δεν ειναι ακαυστη ακριβώς αλλα ας πούμε αυτοσβαινώμενη καλύτερα.

Η Β3 προτιμάται στα ψυγεία επειδή υπαρχουν πολλα καλωδια και πιθανότητες βραχυκυκλώματος.

Στα πυροδιαμερίσματα χρησιμοποιούνται πανελ πετροβάμβακα.

---

Οσον αφορα τις τεγίδες με επιφύλαξη σας μεταφέρω τους παρακάτω προβληματισμούς μου:

Χωρίς να μπορώ να το αποδειξω με συγκεκριμένα στοιχεία, νομίζω διαισθητικά ότι το βαρος ενος καιόμενου πανελ δεν μπορεί λυγίσει μια τεγίδα ψυχρής έλασης ΄που εχει αναπτύξει θερμοκρασια, για τον λόγο ότι αυτη έχει σχεδιαστεί κυρίως για να αντέχει τα φορτία χιονιου ή σε καποιον συνδυασμό με ανεμοπιέσεις. Μπορεί βεβαια να κανω και λάθος, αλλα νομίζω ότι μέχρι του σημείου να "λίωσει" μια τεγίδα ψ.έλασης ότι θα έχεις προλάβει να βγείς απο το κτιριο.

Αντίθετα θεωρω οτι το ιδιο βάρος τεγίδας IPE ειναι αρκετα σημαντικό οποτε καλό είναι να παρουσιάζει και μεγαλύτερη πυραντοχή από οτι μια μια ψ.ε.που αντέχει τα ίδια κινητά με μια ΙPE αλλα έχει πολυ μικρότερα μόνιμα και την ωρα της πυρκαγία εχεις δύο φορτίσεις τα g και τα ΔΘ.

Αυτα χωρίς να έχω ασχοληθεί ποτε με το θέμα της πυραντοχής.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Θα μπορούσε κάποιος να μου στείλει (ή να ανεβάσει) πίνακες υπολογισμού πάχους αντιπυρικής βαφής (για IPE και HEA);

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.