Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μικτός και καθαρός μισθός Μηχανικου


Recommended Posts

Ουπς, ξεχαστηκα. Λοιπόν, από τον μικτό μισθό οι κρατησεις εργαζόμενου είναι περίπου 21%. Οι εργοδοτικές εισφορές ειναι ξεχωριστές, πε΄ριπου στο 16%.

 

Η προσωπική σου παρακράτηση,16 % σύμφωνα με οσα αναφέρονται εδώ, αποδίδεται στην εφορία του εργοδότη, σου χορηγεί βεβαίωση, στην αρχή του επόμενου χρόνου & την συμψηφίζεις με τον φόρο που σου αναλογεί, ενω το πιο πιθανό είναι οτι θα δικαιούσαι & επιστροφή φόρου.

Link to comment
Share on other sites

Οι μισθωτοί έχουν προκαταβολή φόρου και όχι παρακράτηση φόρου.

 

Η διαφορά είναι ότι η παρακράτηση φόρου που έχουν οι μηχανικοί με ΑΠΥ είναι πάντα 20%, ενώ η προκαταβολή φόρου που έχει ένας μισθωτός (είτε μηχανικός, είτε οποιοσδήποτε υπάλληλος) υπολογίζεται ως εξής: από τον μικτό μισθό αφαιρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές του εργαζόμενου και μένουν οι καθαρές αφορολόγητες αποδοχές. Για αυτές τις καθαρές αφορολόγητες αποδοχές με βάσει τις κλίμακες φορολογίας υπολογίζεται τι φόρο θα πληρώσεις για όλη τη χρονιά (14 μισθούς) και τον φόρο που προκύπτει τον διαιρείς με 14 και το ποσό αυτό (του φόρου) το προκαταβάλεις κάθε μήνα μέσω του εργοδότη σου στην εφορία -στην ουσία αφαιρείται κάθε μήνα από τις καθαρές αφορολόγητες αποδοχές. Και στο τέλους του χρόνου όταν πάρεις αναλυτική βεβαίωση αποδοχών από τον εργοδότη σου για να κάνεις την φορολογική σου δήλωση (Ε1) φαίνεται τι πόσο φόρου έχεις προκαταβάλλει και τι θα έπρεπε να προκαταβάλεις (συνήθως το β ποσό είναι μεγαλύτερο κατά 1,5% του α ποσού) και αν δεν έχεις φοροαπαλλαγές (προστατευόμενα τέκνα, ασφάλεια ζωής, τόκοι στεγαστικών για δάνεια προ 2003) θα πληρώσεις τη ελάχιστη αυτή διαφορά τον δύο ποσών κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.

αν υπάρχουν φοροαπαλλαγές τότε υπάρχει επιστροφή φόρου.

 

Με λίγα λόγια στους μηχανικούς με ΑΠΥ υπάρχει παρακράτηση φόρου που είναι 20%. Το ποσοστό αυτό είναι ανεξαρτήτο του ύψους του "μισθού" που παίρνουν.

Ενώ στους μισθωτούς υπάρχει προκαταβολή φόρου. δηλ. υπολογίζεται τι φόρο θα πληρώσουν για όλη τη χρονιά αν δουλέψουν -άρα εξαρτάται και από το ύψος του μισθού-και κάθε μήνα πληρώνεις (προκαταβάλλεις) το 1/14 αυτού.

(14 είναι ο μισθοί το χρόνο)

Link to comment
Share on other sites

Ακριβως ετσι ειναι όπως τα λες (στο ενδιαμεσο το εψαξα και εγω). εξαιρετικη περιγραφη. ευχαριστώ για την βοηθεια σας

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Τα ίδια ισχύουν και για τους μηχανικούς ΤΕ;

 

Τα παραπάνω που ανεφέρθηκαν σχετικά με τους αυτοπασχολούμενους μηχανικούς (ΑΠΥ και παρακράτηση φόρου) και του μισθωτούς μηχανικούς (μισθός και προκαταβολή φόρου) ισχύουν και για τους Διπλωματούχους Μηχανικούς και για τους Πτυχιούχους Μηχανικούς ΤΕ.

 

Η φορολογική αντιμετώπιση τόσο Διπλ. Μηχανικών όσο και των Πτυχ. Μηχανικών είναι η ίδια.

Link to comment
Share on other sites

Μετά από όσα διάβασα θα ήθελα να προσθέσω-συμπεράνω πως τελικά ο εργοδότης θα πληρώνει περισσότερα αν σου κάνει πρόσληψη.

Για να το αναλύσω καλύτερα, σε περίπτωση που θέλει ο μηχανικός 1000 ευρώ "καθαρά", αν σου δίνει "μισθό" χωρίς πρόσληψη 1000 ευρώ σου πληρώνει και γύρω στα 200 το μήνα (κάτω πενταετίας) ΤΣΜΕΔΕ σύνολο 1200 του βγαίνεις. Αν σου κάνει πρόσληψη θα του βγεις 1000+1000*0,21+1000*0,16=1370.(Δε μπαίνω σε λεπτομέρειες παρακρατήσεων γιατί θα το χάσω...)

Ε, μετά κορόιδο είναι να σου κάνει πρόσληψη;

Αλλά αφού κι εμείς δε μιλάμε, δεν αλλάζει τίποτα. Κι από αυτούς που κατεβαίνουν στις εκλογές του ΤΕΕ δεν άκουσα κανέναν να μιλάει για αυτό το θέμα. Όλοι βολεμένοι είναι πια;!! Ή μήπως είναι όλοι εργοδότες;!!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.