Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Προς το παρών, μίλησα με το ΤΕΕ και περιμένω να μου αποστείλουν σχετική νομοθεσία που αφορά το αντικείμενο το μελετητή. Για να αρχίσω από κάπου. 

On 16/11/2025 at 6:46 ΜΜ, tetris said:

Ας τα πάρουμε από την αρχή γιατί μάλλον δεν έχεις καταλάβει τι σου λέμε.

1. Θέλεις να εργάζεσαι αλλα και να μην έχεις ευθύνες: Αυτό ΔΕΝ γίνεται. Είτε θα εργάζεσαι (αμειβόμενος) και θα έχεις την ευθύνη όσων παράγεις, είτε θα είσαι μαθητευόμενος (οιονεί, και με πολύ μικρή αμοιβή) και χωρίς ευθύνες. Συνήθως αυτά τα δύο συνυπάρχουν μεχρι την "ανέλιξη" στην επόμενη βαθμίδα. Ο εργοδότης γνωρίζει την απειρία σου και γιαυτό υπάρχει πιο "ελαστική" σχέση εργασίας. Αυτό που καλείσαι να κάνεις είναι η εφαρμογή των όσων έχεις μάθει στη σχολή. Για απορίες, μπορείς να συμβουλεύεσαι τους εμπειρότερους. Το τελικό απόσταγμα είναι συνδυασμός γνώσης κι εμπειρίας. Και τα λάθη μας, είναι μια πηγή και των δυο. 

2. Αν θέλεις να ελέγξεις(πιο σωστά, να επιβεβαιώσεις) τα όσα απαντούν στα ερωτήματά σου, δεν έχεις παρά να τα διασταυρώσεις. Συμφωνητικό με τον εργοδότη για την ευθύνη σου? Ξέχνα το. Ήσυχος θα κοιμάσαι μόνον όταν το προϊόν της εργασίας σου είναι άρτιο. Αν δεν έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και τις γνώσεις σου, φοβάμαι ότι θα έχεις αϋπνίες... Για να μη σε απασχολεί τι θα γίνει στη φάση της κατασκευής, ξαναλέω πως η ευθύνη σου περιορίζεται στο προϊόν της εργασίας σου και μόνο. 

3. Όσο για τη σφραγίδα, δεν είναι υποχρεωτική. Και μόνο η υπογραφή σου, στη μελέτη της εταιρείας, σε δεσμεύει.  

Σωστός επαγγελματίας δεν γίνεσαι από τη μια μέρα στην άλλη. Και, κυρίως, όχι διαβάζοντας κάποιο εγχειρίδιο του καλού επαγγελματία. Άλλωστε, το μόνο σχετικό πόνημα που γνωρίζω να υπάρχει είναι αυτό.

Πρώτα φρόντισε να είσαι σωστός άνθρωπος και όλα τα άλλα θα έλθουν σιγά-σιγά. Ο δρόμος προς την επαγγελματική (αλλά και προσωπική) τελείωση είναι μακρύς και δύσκολος. Ο δρόμος για την Ιθάκη θέλει υπομονή κι επιμονή γιατί περνάει από Συμπληγάδες,από Κύκλωπες και Λαιστρυγόνες. Οι εμπειρίες είναι μεγάλος δάσκαλος, γιαυτό μην τις αποφεύγεις αλλά να τις επιζητάς διαρκώς. 

Δεν είσαι ο μόνος. Όλοι μας ξεκινήσαμε τυφλά κουτάβια μετά την αποφοίτηση, αλλά δεν το βάλαμε κάτω. Μάθαμε (και συνεχίζουμε να μαθαίνουμε) από τα λάθη μας, έχοντας τα μάτια, τα αυτιά και το μυαλό μας ανοιχτά. Συνεπώς σταμάτα να αγχώνεσαι χωρίς λόγο και πέσε στη φουρτουνιασμένη θάλασσα. Μη φοβηθείς τα κύματα γιατί αυτά θα σε μάθουν να κολυμπάς (=να επιβιώνεις). Αν έχεις σωσίβια την προσωπική κι επαγγελματική  εντιμότητα, μη φοβάσαι τίποτε. Πέσε στα βαθιά, κι εδω είμαστε...

https://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/anthology/mythology/browse.html?text_id=178

Αναμενόμενα τα λεγόμενα σας @tetris. Καταλαβαίνω ότι κάπως έτσι ξεκινήσαμε όλοι. ΑΛΛΑ... 

Εμπιστοσύνη μου έχω. Άλλωστε αν ήμουν ότι να ναι, δε θα με ένοιαζε. Θα λέγα "οκ. αυτό κάνουν όλοι, αδιαφορώ τι θα γίνει. Σιγά μη κάτσω να χάσω χρόνο απτη ζωή μου για να βρω την άκρη σε ένα κουβάρι που καλά καλά δεν μπορώ να διακρίνω..."

ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΔΕΝ ΕΧΩ! Για αυτό και δεν μπορώ να χαρακτηρίσω το προιον της εργασίας μου ως άρτια ή μη. Πόσο μάλλον να εκφέρω άποψη για το ποιον της εταιρείας. 

Αυτό για το συμφωνητικό γιατί λέτε "ΞΕΧΝΑ ΤΟ"; 

Όσο για τη φορτουνιασμένη θάλασσα, πιστεύω ότι όσοι βγάζουν πολυτεχνείο ΘΕΛΟΥΝ φορτούνες. Η μπουνάτσα δε θα μας άρεσε...

On 17/11/2025 at 12:53 ΜΜ, kfil said:

Όταν μπήκα στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων (1984 ετών 25) κατ ευθείαν με έβαλαν επιβλέποντα στα τότε υπο ανέγερση Κέντρα Υγείας και ταυτόχρονα μου ανέθεσαν να κάνω και μελέτες (κυρίως οδοποιίας και αντιπλημμυρικών ) χωρίς στην ουσία να έχω καμιά προηγούμενη εμπειρία (και μάλιστα να τις υπογράφω σαν μελετητής) Τι έπρεπε να κάνω; 

Να σου πω τι έκανα.

Κατ αρχήν έψαξα παλαιότερες παρόμοιες μελέτες για να πάρω μια μυρωδιά,

Στη συνέχεια άρχισα να ψάχνω (και δεν υπήρχε τότε το διαδίκτυο) κανονισμούς ,προδιαγραφές , άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά (βλ.π.χ το τότε αξιολογότατο περιοδικό του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημοσίων Έργων ) , βιβλιογραφία, παρακολούθηση σεμιναρίων -ημερίδων- συνεδρίων  κ.λ.π Σιγά σιγά (με λάθη στην αρχή) άρχισα να αποκτώ εμπιστοσύνη σε αυτά που έκανα.Μετά από λίγο καιρό τα λάθη περιορίστηκαν σε ασήμαντα και ετσι (έχοντας μεγαλύτερη πλέον εμπιστοσύνη σε αυτά που έκανα) δούλευα πλέον χωρίς να φοβάμαι κάτι.

Ξεκίνα  λοιπόν με θάρρος και ψάξε κάθε πηγή σε κάθε μέσο για βοήθεια. Αν το μυαλό σου ειναι συνέχεια στο Ωχ ! πως θα εξασφαλισθω τότε με μαθηματική ακρίβεια θα φοβάσαι πάντα με ότι επιπτώσεις σημαίνει αυτό.

Και ποιος είπε ότι οι προηγούμενες μελέτες ήταν εντάξει; Δε θα έπρεπε κάπως να βεβαιωθούμε για αυτές πριν τις αποδεχθούμε;

Πηγές ψάχνω. Για αυτό και είμαι εδώ άλλωστε.

Μέχρι τα λάθη να γίνουν ασήμαντα, τα λάθη που έγιναν πως καλήφθηκαν; Το ότι θα κάνω λάθη το ξέρω. Είναι σαν να πας βγάλεις τη σχολή και να νομίζεις ότι θα ναι όπως στις Πανελλήνιες... Αλλά είναι άδικο να φορτώνομαι λάθη για τα οποία δεν μπορώ να μεριμνήσω ώστε να αποφευχθούν όλα.

On 20/11/2025 at 11:13 ΠΜ, ntanos said:

Εγώ θεωρώ τις απορίες του νέου συναδέλφου εξαιρετικά εύλογες.

Εννοείται πως πρέπει να αναλαμβάνουμε ευθύνες. Όμως, όλα έχουν να κάνουν και με το οικονομικό. Αν πχ ο εργοδότης του του δίνει πχ ένα πιάτο φακές, και του λέει ταυτόχρονα ότι η υπογραφή του είναι ουσιαστικά αόρατη και δεν θα έχει ποτέ ευθύνη για ότι γίνει? Δεν είναι κάτι που ο νέος συνάδελφος πρέπει να διασταυρώσει αν ισχύει? Γιατί να του λέει ανακρίβειες ο εργοδότης του?

Εκ μέρους μου, σαν τοπογράφος πλέον που οδεύω προς την 20ετία συνολικής εργασιακής εμπειρίας, λέω ευθέως ότι ποτέ δεν μπορώ να κοιμηθώ ήσυχος με αυτά που υπογράφω. Και έχω ακόμα αμφιβολίες και φόβο. Όμως είμαι υπεύθυνος για τα έργα μου, εγώ τα κοστολογώ, εγώ τα υπογράφω και κανείς άλλος δεν φαίνεται σε αυτά. Αν ήμουν υπάλληλος (με τις γνωστές οικονομικές απολαβές ειδικά σε νέους) δεν θα με έψηνε να αναλάβω ευθύνες για ψίχουλα και θα ζητούσα αύξηση.

Ευχαριστώ για τη κατανόηση. Το οικονομικό είναι σε 2η μοίρα όταν διακυβεύεται ο ύπνος μου. Και μεταφορικά και κυριολεκτικά.

Αναλογιστείτε να λέτε σε έναν νέο ΠΜ ότι δε μπορώ να κοιμηθώ ήσυχος μετά από 20 χρόνια. ΑΥΤΟ ακριβώς προσπαθώ να μη πάθω. Να κοιμάμαι ήσυχος αλλά όντας και ΣΩΣΤΟΣ επιστήμονας/μηχανικός.

(Και μια παρένθεση μιας που αναφέρθηκε το θέμα των απολαβών, από προσωπική οπτική και από όσους φίλους ΠΜ έχω: γενικά υδραυλικοί και γεωτεχνικοί είναι κατά πάσα πιθανότητα με καλύτερα χαρτιά στα χέρια τους από ότι οι στατικοί και κατά συνέπεια έχουν περισσότερες πιθανότητες να τους πληρώνουν και καλύτερα. Ο λόγος; Ο νόμος προσφαράς-ζήτησης. Νερά και χώματα πάνε λιγότεροι οπότε και έξω μετά είναι πιο δυσεύρετοι. Εφόσον ασχοληθούν με τον τομέα τους. Αυτά από τα πρώτα μου βήματα στη πιάτσα.)

Και κάτι τελευταίο: επουδενί δεν είμαι ευθυνόφοβος. Δεν ξεκίνησα το thread για να κλαφτώ αλλά για να μάθω να αναλάβω ευθύνες ΣΩΣΤΑ. Απλά επειδή ακριβώς είμαι άπειρος, είναι μια ευκαιρία να ζητήσω τη γνώμη αυτών που δεν είναι. Και αναγκαστικά θα γίνω και ενοχλητικός αν απαιτηθεί προκειμένου να κάνω σωστά τη δουλειά μου.

Δημοσιεύτηκε
On 20/11/2025 at 9:45 ΜΜ, DreamEng1neer said:

....ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΔΕΝ ΕΧΩ! ....

Έχεις όμως κάτι ανεκτίμητο και με τεράστια αξία....

Χρόνο..... 

Άστον να δουλέψει για εσένα και αν συνεχίσεις να έχεις σκέψεις και φροντίδα τα τι και τα πως, θα σου αποδώσει τα μέγιστα....

Δημοσιεύτηκε
On 20/11/2025 at 9:45 ΜΜ, DreamEng1neer said:

ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΓΝΩΣΕΙΣ έχεις. Αυτές που πήρες από τη σχολή. Τα υπόλοιπα, θα τα βρεις στην πορεία, λύνοντας τις απορίες σου.

Αυτό για το συμφωνητικό γιατί λέτε "ΞΕΧΝΑ ΤΟ";  Για βάλε τον εαυτό σου στη θέση του αφεντικού. Θα δεχόσουν να κάνεις τέτοια συμφωνία? Θα δεχόσουν να αναλάβεις την ευθύνη για τις (πιθανές) "πατάτες" κάποιου άλλου? Κι αν δεν το καταλαβαίνεις, είναι σαν να μπαίνεις εγγυητής σε δάνειο που θα πάρει κάποιος άγνωστος.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.