Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τελικά οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί είμαστε μόνο για μελέτες;


nsdrolias

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους (είμαι και νεο μέλος..)

 

Μια απλη απορία εχω: Μονο για εκπόνηση μελετών μπορούμε να πληρωθούμε;

 

Αν δηλαδή ενας Ηλεκτρ. Μηχ. θελει να κανει μονος του την κατασκευή του ηλεκτρικου πινακα ενος αυτοματισμού, να προγραμματισει το PLC και να τον καλωδιώσει στην εγκατάσταση, τι θα πρέπει να λεει η απόδειξη που θα κόψει στον πελάτη; 'Μελέτη' για τον αυτοματισμό;

 

Όπως επίσης αν ενας πελάτης εχει καποιο πρόβλημα με τον αυτοματισμό του και πας εσύ σαν ηλεκτρολόγος και του αλλάξεις καποιες καμμένες ασφάλειες και ρελέ, τι θα πρέπει να γραψεις στην απόδειξη; ΄Μελέτη....' ;

 

Ειναι λιγο μπερδεμα...

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να γράψεις ότι θες. Εγώ αυτό έκανα. Από μελέτη, εγκατάσταση τα πάντα. Αρκεί να τα έχεις δηλώσει στην εφορία (έναρξη επαγγέλματος). Αν ρωτήσεις το λογιστή σου θα στα πει, δεν είναι τίποτα πάντως.

 

Αυτό με τις μελέτες όμως έχει καταντήσει αηδία. Όλοι μελετητές θέλουν να γίνουν, δεν πληρώνεται η δουλειά και οι μελέτες πολύ συχνά είναι να τις κλαίνε οι ρέγγες. Λογικό άλλωστε αφού όταν δεν έχει πιάσει κανείς ποτέ κατσαβίδι και δεν έχει πάει ποτέ στο εργοτάξιο, και δεν έχει δει ποτέ πως περνάνε και ρίχνονται τα καλώδια κοκ, μόνο ανοησίες μπορείς να γράψεις στο σχέδιο ή τις τεχνικές περιγραφές όπως :

 

" Τα καλώδια θα τοποθετηθούν ομοιόμορφα και σε κατάλληλη απόσταση μεταξύ τους σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης " (ο μελετητής δεν γνωρίζει φυσικά ποιά είναι η πρέπουσα απόσταση και το αφήνει στον εργολάβο, λέγοντα μιας γενικότητα: "κατάλληλη απόσταση")

 

" ...ο κινητήρας άντλησης υδάτων θα είναι ισχύος Χ kW και θα είναι σύμφωνος με τις προδιαγραφές που προβλέπονται για χρήση σε ανθυγρό περιβάλλον. Θα ελέγχεται από ρελλέ ισχύος της δέουσας κατηγορίας για χρήση σε υπαίθριο και υγρό χώρο... ( άντε βγάλε άκρη, θα πρέπει ο εγκαταστάσης να βρει το σωστό ρελέ (κλάση) και να βγάλει το φίδι από τη τρύπα)

 

Τα παραπάνω είναι πραγματικά στοιχεία από τεχνικές περιγραφές. Και άλλα πολλά. Για να μην μιλήσουμε για την μελέτη επιλεκτικότητας που μάλλον ελάχιστοι ενδιαφέρονται να κάνουν.

 

Θα μου πεις δεν πληρώνει κανείς τον κόπο για μια σοβαρή μελέτη. Αυτό είναι γεγονός, αλλά τελικά βολευόμαστε όλοι με αυτή τη κατάσταση της γενικότητας και της αοριστίας. Παρόμοια και ακόμα χειρότερα και σε αρχιτεκτονικές μελέτες όπου τα μισά απλά θέλουν τροποποίηση.

 

Σημεία των καιρών.

Link to comment
Share on other sites

εγώ προσωπικά, όχι. πληρώνω μέχρι λεπτό, για να μην έχω ανάγκη κανένα π****η.

 

το ίδιο προτείνω και σε όλους. να τους έχετε πελάτες, και όχι αυτοί εσάς.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχάς, δεν περιμενα τοσο γρηγορη ανταποκριση στην ερωτηση...

Ελεγα να κοιτουσα σε 5-6 μερες για να δω αν θα ειχα απαντηση, αλλα ειστε γρηγοροι...

 

Παντως, μαλλον πρεπει να παω στον λογιστη, διοτι προκύπτουν και αλλα ερωτηματα, όπως με τι συντελεστη θα φορολογηθω (γιατι στους μηχανικους υπαρχει ο τεκμαρτος τροπος υπολογισμου του καθαρου κερδους και αλλα τετοια ευτραπελα. Αλλο να κανεις πχ μελετη για ηλεκτρ. εγκατασταση σε σπιτι, αλλο σε βιομηχανια για Η/Μ μελετη, ποσο μαλλον για κατι πιο εξειδικευμενο)

 

Και για να συμφωνήσω, οντως οι περισσότερες μελετες ειναι τελείως αποκομένες απο την πραγματικότητα και γι'αυτο φταινε πολλοι παραγοντες.

Αν μαζι με τα ολοκληρωματα και τους μιγαδικους μας λεγανε στο πολυτεχνειο και κανα-δυο πρακτικα πραγματα, δεν θα επρεπε να τα μαθουμε ολα μετα μονοι μας, 'the hard way' όπως λενε και οι φιλοι μας οι Αμερικανοι...

Link to comment
Share on other sites

ρώτα τον λογιστή σου γιατί νομίζω ότι η εξωλογιστική φορολόγηση των μηχανικών με συντελεστές ισχύει μόνο κατ'εξαίρεση για μελέτες-επιβλέψεις. Για τις κατασκευές-επισκευές που ήταν το αρχικό σου ερώτημα ισχύει ο λογιστικός τρόπος (έσοδα-έξοδα)

Link to comment
Share on other sites

ρώτα τον λογιστή σου γιατί νομίζω ότι η εξωλογιστική φορολόγηση των μηχανικών με συντελεστές ισχύει μόνο κατ'εξαίρεση για μελέτες-επιβλέψεις. Για τις κατασκευές-επισκευές που ήταν το αρχικό σου ερώτημα ισχύει ο λογιστικός τρόπος (έσοδα-έξοδα)

 

 

Σωστός!

Μόνο η μελέτη, η επίβλεψη και η διοίκηση/διαχείριση εργοταξίου τεχνικών έργων φορολογείται με συντελεστή. Όλα τα υπόλοιπα πάνε με έσοδα-έξοδα. Και διευκρινίζω ότι π.χ. η μελέτη για πλοίο από Ναυπηγό Μηχανικό φορολογείται με έσοδα-έξοδα γιατί η κατασκευή πλοίου δεν θεωρείται τεχνικό έργο, αυτό αναφέρεται ξεκάθαρα στο βιβλίο της Μπόσκου που υπάρχει στα downloads.

 

Και τώρα θα ρωτήσει κάποιος δηλ. ένας μηχανικός που κάνει διοίκηση εργοταξίου και ταυτόχρονα είναι και τεχνικός ασφαλείας στο έργο πως θα φορολογηθεί (όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι εργάζεται με ΔΠΥ). Για το ΔΠΥ για την επίβλεψη με συντελεστή και για το ΔΠΥ για τις υπηρεσίες τεχνικού ασφαλείας με έσοδα-έξοδα.

 

Η φορολόγηση με συντελεστή σε ορισμένους κλάδους είναι προνομιακός τρόπος φορολόγησης (σε ποιους κλάδους; σε αυτούς που ανθούν οι οιονεί μισθωτοί με ΔΠΥ) και επίσης κάτι που δεν ξέρουν πολλοί ο Μηχανικός μπορεί να επιλέξει αν θα φορολογηθεί και στην μελέτη/επίβλεψη τεχνικών με έσοδα-έξοδα ή με συντελεστή και φυσικά όλοι προτιμούν με συντελεστή για να δηλώνουν νόμιμα λιγότερα αφορολόγητα καθαρά κέρδη.

Αυτό που λέει το ΤΕΕ ότι οι μηχανικοί φορολογούνται ΜΟΝΟ με συντελεστή καθαρού κέρδους είναι λάθος

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.