Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κάτω ράβδοι δοκού


 

Recommended Posts

Αναλογα με τις απαιτησεις της μελετης,ενδεχεται μερικες απο τις κατω ραβδους της δοκου να σταματουν πριν απο το υποστυλωμα,οπως φαινεται και στη φωτο που επισυναπτω.Αυτο στην ουσια συνεβαινε και στις παλιες κατασκευες,οπου οι μισες,κατα κανονα κατω ραβδοι καμπτονταν πριν πατησουν στα υποστυλωματα,επομενως δεν κατεληγαν μεσα σ αυτα.

Οι λογοι για τους οποιους δε θεωρειται σκοπιμο να εισερχονται ολες οι κατω ραβδοι μεσα στα υποστυλωματα ειναι:

α)Επιδιωκουμε τα υποστυλωματα να ειναι ισχυροτερα απο τις δοκους που συντρεχουν σ αυτα.Οταν δεν υπαρχει αναγκη ν αγκυρωθουν οι ραβδοι μεσα στα υποστυλωματα,τις σταματαμε πριν απο αυτα.(και ρωταω εγω,ποτε δεν υπαρχει "αναγκη",αφου ολα προκυπτουν βαση μελετης και ειναι απραιτητα ν αγκυρωθουν?)

β)Το περασμα ολων των κατω ραβδων της δοκου μεσα στο υποστυλωμα,χωρις αυτο ν απαιτειται απ τη μελετη(παλι εχω το ιδιο ερωτημα),δημιουργει συμφορηση οπλισμου,με επακολουθο τη δυσκολια στο σιδερωμα και στη σκυροδετηση

 

Μπορει καποιος να με βοηθησει να καταλαβω απο που προκειπτουν οι ισχυρισμοι αυτοι?Τα προηγουμενα ειναι απο αρθρο για ενα διστυλο αντισεισμικο πλαισιο.

post-573-131887197927_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Οι ράβδοι κάτω δε δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στη σκυροδέτηση γιατί ακριβώς είναι κάτω.

Επιπλέον, ο θλιβόμενος οπλισμός (κάτω) αυξάνει την πλαστιμότητα της διατομής.

Link to comment
Share on other sites

Θα σου απαντήσω για το α ερώτημα αν και πολλα πράγματα ενδέχεται να τα έχω ξεχάσει. Στο μέσον του ανοίγματος μιας δοκού τοποθετούμε οπλισμό για να καλύψουμε την περιβάλλουσα της ροπής που θα αναπτυχθεί τοπικά. Αρά η ένταση στο σίδερο θα είναι μεγαλύτερη περι το μέσον του και όσο μετακινούμαστε στα άκρα αυτό θα αποφορτίζεται εν μέρει. Αγκύρωση λοιπόν της ράβδου μπορείς να μετρήσεις απο το μέσον της και μέχρι τα άκρα της που ενδεχομένως να μην καταλήγει στο υποστύλωμα αλλά το ευθύγραμμο μήκος αγκύρωσης να επαρκεί στο άνοιγμα της δοκού. Αυτά εαν κατάλαβα καλά την ερώτησή σου.

 

Τώρα στα πάνω σίδερα που το σημείο της μέγιστης έντασης είναι πλησίον της στήριξης αυτά θα πρέπει απαραίτητα να καμπυλωθούν και να συνεχίσουν μέσα στον κόμβο και στο υποκείμενο υποστύλωμα.

Link to comment
Share on other sites

τα σιδερα πρεπει να αγκυρωθουν στην κολωνα διοτι σε περιπτωση εναλλαγης της σεισμικης φορτισης,μπορει η κατω ινα στο μεσο του ανοιγματος να χρειαστει να παραλαβει θλιψη....αρα πρεπει ο οπλισμος να ειναι αγκυρωμενος στη στηριξη,πανω και κατω...Συμφωνειτε με την τοποθετηση μου η θεωρειτε την αλλαγη προσιμου υπερβολικη για συμβατικα μεγεθη?

Link to comment
Share on other sites

Μπορεί τα κάτω σίδερα να μη χρειάζεται να δουλέψουν μέχρι το στύλο ακόμα και με εναλλαγή του προσήμου των ροπών.

Σ' αυτή την περίπτωση η αγκύρωση μπορεί να ξεκινά νωρίτερα και να ολοκληρώνεται πριν μπει η ράβδος μέσα στο στύλο.

 

Πάντα όμως πρέπει να έχεις ένα ελάχιστο ποσοστό οπλισμού κάτω §18.3.2 ΕΚΩΣ.

 

Το κέρδος της αγκύρωσης μέσα στο στύλο το εντοπίζω στην αύξηση της πλαστιμότητας της διατομής όπως ανέφερα και προηγουμένως.

Link to comment
Share on other sites

 

Το κέρδος της αγκύρωσης μέσα στο στύλο το εντοπίζω στην αύξηση της πλαστιμότητας της διατομής όπως ανέφερα και προηγουμένως.

 

Αυξάνονται όμως οι ροπές του ικανοτικού ελέγχου...

Link to comment
Share on other sites

Καμία αντίρρηση.

Ικανοτικό κάνεις πάντα;

Αν έχεις επάρκεια τοιχωμάτων ή κανονικό διώροφο χωρίς πρόβλεψη και δεν χρειάζεται ικανοτικός;

Δεν είναι καλό να "επενδύουμε" σε πλαστιμότητα όταν έχουμε εξασφαλίσει nv>0,60 σε κάθε διεύθυνση και σχεδιάζουμε με q=3,00~3,50;

Link to comment
Share on other sites

Αν με ρωτάς προσωπικά ,κάνω πάντα ικανοτικό και ποτέ δεν σταματάω τα σίδερα.Απλώς σχολίασα το τι ''κερδίζεις'' και το τι ''χάνεις'' με το να σταματάς τα σίδερα πριν το υποστήλωμα.

Link to comment
Share on other sites

συμφωνω και εγω με τα παραπανω.η διαφορα ειναι στην ικανοτικη απαιτηση του στυλου σε ροπη και τεμνουσα η οποια και θα αυξηθει.ομως δεν ξερουμε αν μια εναλλαγη του σεισμου προκαλεσει μεγαλες ροπες στην στηριξη κατω οποτε και θα υπαρχει προβλημα οπως λεει και ο Γιαννης...εγω προσωπικα τα αγκυρωνω μεσα στο υποστυλωμα.

Link to comment
Share on other sites

Συναδελφοι διορθωστε με αλλα (μιλωντας για τον αριθμο των ραβδων που δεν δενουν στο υποστηλωμα )εχει να κανει με το πως θα αντιδρασει το κτιριο στην πιο δυσμενη κατσταση.Δηλαδη μη εχωντας ολα τα σιδερα μεσα στην κολωνα καταφερνουνμε να μην περασουμε ολες τις πιθανες ροπεσ λογο σεισμικησ δρασης στο υποστηλωμα ,συντελώντας στην καταρευση του τελευταιου

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.