Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δόμηση & επιφάνεια κάτω από το κλιμακοστάσιο


kaf

Recommended Posts

καλημέρα,

 

γνωρίζει κανείς αν υπάρχει ρυθμιστική απόφαση

που να ξεκαθαρίζει αν προσμετράται η επιφάνεια κάτω από κλιμακοστάσιο σε περίπτωση που μιλάμε για ισόγειο και ένα όροφο;

Δηλαδή αν συνυπολογίζεται και η σκάλα και το δάπεδο.

 

(π.χ. ένα wc ας πούμε κάτω από μία σκάλα, μετρά ή δε μετρά στο σδ; )

Link to comment
Share on other sites

Το να δηλωνόταν κενό ή κλειστό το τμήμα κάτω από τη σκάλα θα το καταλάβαινα... Το να λές ότι θα είναι WC από που κι ως πού να μη μετράει?

Δεν έχω ακούσει κάτι σχετικό, νομίζω ότι δεν υπάρχει κάτι... και σωστά δεν υπάρχει βέβαια... ακόμη και αποθήκη για τα καθαριστικά να είναι, είναι χώρος ισογείου...

Link to comment
Share on other sites

φίλε jtb,

 

η ερμηνεία αυτή είναι από υπηρεσία πολεοδομίας αλλά αυτό δε συμβαίνει σε όλες, άλλοτε το δέχονται άλλοτε όχι...

γι αυτό διερωτήθηκα αν υπάρχει ρυθμιστική απόφαση.

Link to comment
Share on other sites

Το υπέθεσα ότι κάπως το είχες πληροφορηθεί, δεν είναι λογικό να το φαντάζεσαι από μόνος σου, πάντως η γνώμη μου ότι είναι παράλογο παραμένει.

Link to comment
Share on other sites

Για να μετρήσει χώρος στη δόμηση θα πρέπει να έχει το ελάχιστο ύψος που προβλέπεται από τον κτιριοδομικό. Υπάρχει εγκύκλιος γι' αυτό το πράγμα. Υπάρχει επίσης εγκύκλιος που ορίζει πόσες φορές μετράει η σκάλα. Συνεπώς το μπάνιο κάτω από τη σκάλα δε μετράει στη δόμηση. Αν δε μπορείς να συννενοηθείς με τον υπάλληλο μην τδείχνεις το μπάνιο και ησύχασες!!!

Link to comment
Share on other sites

Μένω άφωνος!

Η λογική σου Αλέξανδρε είναι σωστή, αλλά πραγματικά σκανδαλίζει για ελληνικές εφευρέσεις και πρωτοτυπίες....Για φαντάσου... Μπορώ να έχω ένα δωμάτιο 2.10 και δεν μετράει στη δόμηση! Παράδειγμα μια βαθιά ντουλάπα! Να υποθέσω ότι κάποιος θα μας αναφέρει την εγκύκλιο? Εκτός αν σαφώς αναφέρεται ο χώρος κάτω από τη σκάλα...

EXAMPLE.pdf

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω ότι μπορείς να έχεις ένα δωμάτιο 2,10 και να μη μετράει στη δόμηση. Αυτό και αν είναι παράλογο. Αυτό με τα ύψη προβλέπεται για περιπτώσεις π.χ. κεκλιμένης στέγης όπου μετράει στη δόμηση ο χώρος με Η>2,00μ αρκεί το μέσο ύψος του χώρου να είναι >2,40μ. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείς να γεμίσεις το κτήριό σου με "ντουλάπες" 2,10 που να μη μετρούν στη δόμηση.

Η περίπτωση του κλιμακοστασίου δεν γνωρίζω αν ορίζεται από κάποια εγκύκλιο, είναι θέμα το πως το ερμηνεύει ο καθένας. Σίγουρα δεν μετράει ο χώρος αυτός αν δειχτεί ως κλειστός και μη προσβάσιμος. Αν είναι ανοικτός πιθανόν να ζητηθεί να μετρήσει από τα 2,00μ. και άνω (δηλαδή περίπου το 1/3 της).

 

Τα χέρια λύνονται όταν υπάρχει υπόγειο-ισόγειο-πρώτος και η σκάλα προς τον όροφο "ανεβαίνει" πάνω από τη σκάλα προς το υπόγειο. Οπότε ο χώρος κάτω από τη σκάλα θεωρείται χώρος υπογείου και δεν υπάρχει λόγος να μετρήσει.

Link to comment
Share on other sites

Μα, δεν θεωρώ ότι λέω κάτι λογικό... Απλώς "τραβάω από τα μαλλιά" τη γνωμοδότηση περί ύψους του χώρου που είπε ο Αλέξανδρος και που θεωρητικώς είναι σωστό...

Θεωρείς τη ντουλάπα προσβάσιμο χώρο?

Αν ανάμεσα από τις δύο ντουλάπες δεν ήταν τοίχος αλλά ανέβαινε μια σκάλα, τότε θα ίσχυε ότι είναι κλειστός και μη προσβάσιμος χώρος?

 

Είναι τρέλλα αν αρχίζεις να μπαίνεις στη λογική αυτή...

Ενα άλλο παρόμοιο παράδειγμα, είναι κάτι που επέμενε ένας αρχιτέκτονας... Είχε υαλοστάσιο σε τοίχο που έπιανε όλο το ύψος του ορόφου και αφαιρούσε την εσοχή (0,15Χ πλατος υαλοστασίου) λόγω διαφοράς πάχους, σαν να είναι εσοχή στο κτίριο... θεωρούσε το υαλοστάσιο τοίχο... λες και πάταγε στο χώμα το κάτω πηχάκι του αλουμινίου... Παράλογα πράγματα...

Link to comment
Share on other sites

Α, ήταν χούμορ δηλαδή. Δεν το κατάλαβα συνάδελφε, έτσι όπως το διατύπωσες νόμιζα ότι θα έτρεχες να αλλάξεις καμιά τελευταία μελέτη πριν πάει πολεοδομία ;)

Link to comment
Share on other sites

Θα ψάξω να βρω την εγκύκλιο η οποία εκδόθηκε με αφορμή τις σοφίτες. Σε αυτήν αναφέρεται πως χώρος που έχει ύψος μικρότερο από αυτό που αναφέρεται στον κτιριοδομικό δε μετράει στη δόμηση. Στη συνέχεια ανέφερε πως τέτοιοι χώροι καλό είναι να αποφεύγονται και πως διαμερίσματα με ύψος μικρότερο του κτιριοδομικού δεν γίνονται αποδεκτά (το τελευταίο ήταν απαραίτητο για να μην αρχίσουν να εμφανίζονται πολυκατοικίες με ύψος 1,90!!!). Ο σκοπός της εγκυκλίου δηλαδή ήταν να αποσαφηνίσει τι μετράει στη δόμηση στις σοφίτες και κατ' εκτίμηση δική μου σε παρόμοιες περιπτώσεις (π.χ. κάτω από τη σκάλα).

 

 

 

Γι' αυτό μην προτρέχετε με τα σχόλια!!! Το σκέφτηκαν καλά οι άνθρωποι στο ΥΠΕΧΩΔΕ πριν διατυπώσουν τη συγκεκριμένη εγκύκλιο (το ξέρω πως είναι δύσκολο γι' αυτούς να σκέφτονται αλλά αυτή τη φορά τα κατάφεραν!). :D:D:D

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.