Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στέγαστρο σε αρχαιολογικό χώρο με τη μορφή χωροδικτυώματος


 

Recommended Posts

Πρόκειται να εκπονήσω μία μελέτη σε αρχαιολογικό χώρο για την κατασκευή μεταλλικού στεγάστρου. Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει μια απλή μελέτη χωροδικτυώματος συνοδευόμενη με κατασκευαστικές λεπτομέρειες. Επίσης, πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το γεγονός ότι το έδαφος αποτελείται από χαλαρές επιχώσεις και απαιτεί ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή λόγω της ύπαρξης αρχαίων ευρημάτων στον ευρύτερο χώρο που πρόκειται να κατασκευαστεί το στέγαστρο. Ειδική μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί και για την απορροή των όμβριων υδάτων και την απομάκρυνση τους ασφαλώς από τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Link to comment
Share on other sites

1. "ΣΙΔΗΡΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΙ ΕΚ ΚΟΙΛΟΝ ΔΙΑΤΟΜΩΝ", Αντωνίου Κουνάδη, εκδόσεις Συμεών. Αφού το διαβάσεις θα μπορέσεις να επιλέξεις τύπο χωροδικτυώματος και να πορευθείς ανάλογα.

2. Γιατί θέλουν χωροδικτύωμα;;;

3. Θεωρώ ότι το (1) είναι ότι πιο κοντά σε αυτό που ζητάς και δεν είναι και πολύ σωστό που το ζητάς ούτως ή άλλως. Τσέκαρε και το Steel Structures, Practical Design Studies (Nageim, MacGinley). Εγώ έχω την τρίτη έκδοση, νομίζω έχει κυκλοφορήσει και τέταρτη.

4. Γενικά μιλώντας, καλό είναι να μην αναλαμβάνουν οι μηχανικοί έργα χωρίς την απαραίτητη σχετική εμπειρία.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν ευχαριστώ για τη βοήθεια. Θα μελετήσω το υλικό που μου έδωσες και θα επιλέξω τον τύπο χωροδικτυώματος ανάλογα με τις συνθήκες του έργου. Το χωροδικτύωμα απαιτείται γιατί έτσι έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Στη συνέχεια, ήθελα να κάνω ένα σχόλιο για την εμπειρία των μηχανικών και την ανάληψη ευθυνών. Αυτή τη στιγμή, κάνω μια έρευνα επάνω στο θέμα χωρίς, είναι αλήθεια, να έχω ξανασχοληθεί με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Αλλά όλοι μας από κάπου ξεκινάμε. Κανένας μηχανικός δεν γνώριζε τα πάντα με το που ξεκινούσε. Γι' αυτό είναι και το φόρουμ. Για να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον.

Link to comment
Share on other sites

Πριν ξεκινήσεις οτιδήποτε σκέψου που και πως θα θεμελιώσεις. Πόσο βαθιά δηλαδη μπορείς να σκάψεις, τι μπορεί να συναντήσεις, σε τι αποστάσεις μπορούν να μπουν τα πέδιλα κλπ.

Πρώτα διερεύνησε αυτά, γιατι αυτά θα καθορίσουν και την πορεία της μελέτης σου.

Link to comment
Share on other sites

Όλα αυτά είναι σημαντικά ερωτήματα που όμως δεν μπορούν να απαντηθούν από εμένα μόνο αλλά από την ομάδα εργασίας που περιλαμβάνει Αρχιτέκτονα Μηχανικό και Αρχαιολόγο. Σκέφτομαι τη λύση των πασσάλων αλλά δεν γνωρίζω αν είναι απαραίτητη η σύνδεση μεταξύ τους με κεφαλόδεσμους. Τίθεται, επίσης, ζήτημα για την κατασκευή τους. Κατά πόσο μπορούν μηχανήματα να προσεγγίσουν το χώρο που είναι ένας λόφος με πολύ απότομες κλίσεις στην πλαγιά του;

Link to comment
Share on other sites

Άγαπητέ συνάδελφε,

 

Ασχολούμαι χρόνια με την μελέτη ΧΔΤΩΝ. Επειδή το σύστημα κατασκευής είναι συγκεκριμένο σχετικά με τις ράβδους κώνους ,κοχλίες εξάγωνα σφαιρικούς κόμβους, κτλ ,θα ήταν χρήσιμο να έρθεις σε επαφή με μια εταιρία που κατασκευάζει χδτα για να σου υποδείξει τις διατομές που χρησιμοποιεί και να σε κατευθύνει να μελετήσεις κάτι που κατασκευάζεται αλλά και που είναι οικονομικό. Στο χδμα οι διατομές κατανέμονται ανάλογα την ένταση και αυτό για να γίνει 100% εκμετάλλευση της διατομής και να μειωθεί το βάρος.

 

Μεγάλη σημασία έχει να είναι το ΧΔΜΑ όσο πιο συμμετρικό γίνεται και να ακολουθεί τον κανόνα των 45 μοιρών .Επίσης σημαντικό είναι η επιλογή του κανάβου και του στατικού ύψους ώστε να έχεις μικρότερες επιρροές 2 τάξης.

 

Το στατικό ύψος είναι ανάλογο του κανάβου και έχει κάποια όρια . Υπάρχουν κάποιες δοκιμασμένες λύσεις που υποδεικνύουν την επιλογή κανάβου και στατικού ύψους ανάλογα το άνοιγμα του φορέα.

 

Βασικό σε ένα σχεδιασμό Χδτος είναι να μη τρακάρουν τα στοιχεία μεταξύ τους κατά το βίδωμα στον σφαιρικό κόμβο και να μην υπάρχει μεγάλη ποικιλία πακέτων (ράβδος κοχλίας εξάγωνο κώνος…) ώστε να είναι σχετικά γρήγορη και κατασκευή του.

 

Μεγάλη σημασία παίζει και η διαστασιολόγηση των εδράσεων. Πρέπει να διατάξεις τις στηρίξεις (με κυλίσεις και σταθερές) ώστε να μην μεταβιβάζεις μεγάλες τέμνουσες στις εδράσεις αλλά να αναλαμβάνουν και σωστά τον σεισμό.

 

Τέλος πρέπει να γίνει και μελέτη ανέγερσης του φορέα γιατί δεν συμφέρει να παταρώσεις .

 

Για πιο αναλυτικες πληροφορίες στειλε πμ με τα στοιχεία σου.

Link to comment
Share on other sites

Θερμά συγχαρητήρια αγαπητέ Ευάγγελε για τις οδηγίες που αφιλοκερδώς έδωσες για τα χ/δ. Θα ήθελα να επισημάνω μόνο ότι στην θεμελίωση θα πρέπει να εξασφαλιστεί η άκαμπτη σύνδεση μεταξύ των κατακορύφων στοιχείων (αν και οι πεδιλοδοκοί είναι γενικά δύσκολοι στους αρχαιολογικούς χώρους). Κι αυτό διότι εξαιτίας του χαλαρού εδαφικού υλικού και της κλίσης του εδάφους, η ανάπτυξη σημαντικής τέμνουσας στην έδραση θα πρέπει να μπορεί να αναληφθεί ακόμα και αν δεν προβλέπεται από την στατική μελέτη. Κατασκευαστικοί λόγοι μπορούν να προκαλέσουν ανάπτυξη τέμνουσας (βλ. Ακρωτήρι) αλλά κυρίως ο σεισμός μέσω επιβαλλόμενων μεταακινήσεων.

Link to comment
Share on other sites

Τι σημαίνει άκαμπτη σύνδεση κατασκευαστικά; Πως επιτυγχάνεται; Η ανάπτυξη τέμνουσας θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τοιχεία αντιστήριξης στην περιοχή των πασσάλων ή σε μία ευρύτερη ζώνη γύρω από το λόφο;

Link to comment
Share on other sites

Τι σημαίνει άκαμπτη σύνδεση κατασκευαστικά; Πως επιτυγχάνεται; Η ανάπτυξη τέμνουσας θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τοιχεία αντιστήριξης στην περιοχή των πασσάλων ή σε μία ευρύτερη ζώνη γύρω από το λόφο;

 

Άκαμπτη σύνδεση είναι αυτή που δεν θα επιτρέψει τη σχετική μετακίνηση των υποστυλωμάτων. Η συνήθης λύση είναι οι πεδιλοδοκοί που όμως στους αρχαιολογικούς χώρους δύσκολα εφαρμόζονται. Γιατί επιμένεις στους πασσάλους? Αν δεν πακτωθούν στο βραχώδες υπόβαθρο δεν πρόκειται να δουλέψουν. Αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση δύσκολα θα παραλάβουν τις οριζόντιες φορτίσεις. Θα καταφέρεις να κατασκευάσεις κεφαλόδεσμο-γομάρι σε αρχαιολογικό χώρο? Θα ήταν καλύτερα να μας στείλεις καμμία εδαφική τομή και κάτοψη αντί να μιλάμε με υποθέσεις.

Link to comment
Share on other sites

Να ζητήσω συγγνώμη για το εκτός θέματος μήνυμά μου, αλλά διαβάζοντας την συζήτηση αυτή μου ήρθε στο μυαλό το στέγαστρο στο ανάκτορο του Νέστορα. Είναι κατασκευασμένο με Dexion (δείτε την φωτογραφία), και από την σκουριά των λαμαρινών του Dexion, εκτιμώ ότι πρέπει να έχουν περάσει πάνω από 30 χρόνια από την κατασκευή του. Η γενική κατάσταση του στεγάστρου σίγουρα δεν είναι αντάξια του χώρου που προστατεύει. Ισως για το καιρό που κατασκευάστηκε, όμως να ήταν πρωτοποριακό.

 

ΥΓ. Στην φωτογραφία που παραθέτω (που δεν είναι δική μου λήψη) φαίνεται και η αρχαιότερη, στην Ελλάδα τουλάχιστον, μπανιέρα (στο δεξί μέρος της φωτογραφίας) , που διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Πολύ καλύτερη από το στέγαστρο.

post-5538-131887228458_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.