Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υποστύλωμα κάτω οπλισμένο λιγότερο από υποστύλωμα άνω


 

Recommended Posts

Θα ήθελα από τους συναδέλφους να μου πουν την γνώμη τους σχετικά με το εξής: Σε τετραόροφο κτίριο περιοχής σεισμικού συντελεστή Α και με βραχώδες έδαφος, χωρίς τοιχεία και ελεγμένο σε αποφυγή μηχανισμού πλαστικών αρθρώσεων, κατά την σκυροδέτηση των υποστυλωμάτων της οροφής του Α' ορόφου ανακαλύπτω ότι σε τέσσερα από τα δέκαεπτά υποστυλώματα ο οπλισμός του Α' ορόφου είναι μεγαλύτερος από τον οπλισμό του ισογείου. Στην χειρότερη δηλαδή περίπτωση σε υποστύλωμα 60Χ30 από πάνω 32 cm2 από κάτω 20 cm2. Έγινε επανέλεγχος της στατικής μελέτης, η οποία είναι ορθή, αλλά από ότι φάνηκε, γιά κάποιο λόγο, όταν ολπίστηκαν τα συγκεκριμένα υποστυλώματα δεν είχε επιλεγεί η αντιγραφή του υπερκειμένου στον υποκείμενο οπλισμό. Αφού ευχηθώ να μην συμβεί σε κάποιον συνάδελφο κάτι ανάλογο, που μου έχει κοστίσει μερικές νύκτες αϋπνίας, παρακαλώ τον σχολιασμό σας γιά το τι θα κάνατε σε ανάλογη περίπτωση.

 

Tα κεφαλαία δεν επιτρέπονται τόσο στο κείμενο των δημοσιεύσεων όσο και σε αυτό των τίτλων σε αυτό το forum.Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής

avgoust

Link to comment
Share on other sites

αν κατάλαβα καλά, στα υποστυλώματα του ισογείου είναι επαρκής ο οπλισμός που τοποθετήθηκε.σωστά?αν ναι είσαι σχετικά καλά (με την προυπόθεση ότι και το στατικό σου πρόγραμμα στα λέει καλά).τώρα έγινε, δεν μπορείς να κάνεις και πολλά εκτός αν δεν σου επαρκούν και κρίνεις ότι αυτά τα 4 υποστ/τα, πρέπει να τα ενισχύσεις.πάντως κάνε κι ένα τσεκ στο πρόγραμμα σου, εννοώ στον τρόπο όπλισης και γιατί στο έκανε αυτό, 12cm2 δεν είναι και λίγα.

Link to comment
Share on other sites

Μήπως έχεις το φέσπα? Και εγώ έχω διαπιστώσει κάτι ανάλογο στην όπλιση των υποστυλωμάτων.

Αυτά είναι τα κακά της υπολογιστικής μηχανικής και των απείρων συνδιασμών ο μηχανικός χάνει τις κρίσιμες φορτίσεις και επικεντρώνεται στα επουσιώδη.

Μάλλον κάτι παίζει με τις ιδιομορφές προκύπτει αυξημένη ροπή σε κάποιον όροφο ή δε ξέρω γω τι άλλο.

Εγω στη θέση σου θα συνέχιζα με τον ίδιο οπλισμό και στους επάνω ορόφους ή αν σε παίρνει να τον αυξήσεις να το κάνεις. Ιδιαίτερα δε αν το κτίριο σου είναι "κανονικό" δεν θα έλεγα οτι συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Στα άπειρα νούμερα που υπολογίζονται κάποιο θα κλοτσήσει.

Αυτό θα έκανα εγώ αλλά επειδή είναι αδόκιμο κάνε οτι πιστεύεις εσύ καλύτερο.

Link to comment
Share on other sites

Ο επανέλεγχος της μελέτης δεν έδειξε κάποιο πρόβλημα όσον αφορά τα αποτελέσματα και οι απαιτούμενοι έλεγχοι έχουν παραγματοποιηθεί. Ο προβληματισμός είναι κατά πόσον την στιγμή της σεισμικής καταπόνησης, η διαφορά της υπεραυξημένης αντοχής του υπερκειμένου από το υποκείμενο θα οδηγήσει σε επώδυνα αποτελέσματα. Η αντίληψη (δεν θυμάμαι κάποια σχετική νομολογία) ότι κατεβάζουμε τον οπλισμό στα υποκείμενα επαυξάνοντας τον συντελεστή ασφαλείας εις βάρος της οικονομίας, υποθέτω ότι αν παραβιασθεί, υλοποιώντας τα αποτελέσματα μιά μελέτης, τυπικά δεν δημιουργεί πρόβλημα, εφ' όσον βέβαια η επίλυση είναι σωστή. Αλλά και πάλι κάτι δεν ακούγεται καλά. Θα εκτιμούσα ιδιαιτέρως να άκουγα γνώμες συναδέλφων γιά το τι θα έκαναν αν (κούφια η ώρα) ευρίσκονταν σε ανάλογη θέση.

Link to comment
Share on other sites

μπορει να προκυξει εξαιτιας καποιας ανωτερης ιδιομορφης (ειδικα στις περιπτωσεις που εχουμε δωμα-στο ιδιο το δωμα).

 

η τακτικη ειναι να μην γινεται ομοιομορφιση των σιδερων καθ'υψος.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου πιστεύω πως το "κακό" δεν είναι μεγάλο. Υπερ-οπλίστηκαν κάποια υποστυλώματα. Ok... Και; Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να έχεις πρόβλημα αν τα 4Φ18 τα κάνεις 4Φ20. Εντάξει, θα μου πεις ικανοτικός κτλ κτλ... Έλεγχο επάρκειας έκανες; Να κάνεις για να κοιμάσαι ok. Αν είχες αυξήσει σημαντικά την ακαμψία του ορόφου τότε θα είχεις πρόβλημα...

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομιζω οτι δικαιολογούνται τέτοια λάθη απο πανάκριβα στατικά προγράμματα που ισχυρίζονται οτι λύνουν σχεδόν τα πάντα. Θά επρεπε το ιδιο το πρόγραμμα να κάνει την κανονικοποίηση.Τουλάχιστον εχεις τον ιδιο αριθμό ράβδων πάνω και κάτω;

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν κανω λαθος τουλαχιστον το FESPA το εχει σαν επιλογη να κανει αυτην την δουλεια..

 

Αν παντως εκανες ολους τους ελεγχους και δεν διαπιστωσες καποιο προβλημα τοτε δεν νομιζω οτι πρεπει να ανησυχεις ιδιαιτερα..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.