Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υποστύλωμα κάτω οπλισμένο λιγότερο από υποστύλωμα άνω


 

Recommended Posts

Ευχαριστώ τους συναδέλφους γιά τις απαντήσεις τους. Σε μιά δουλειά σαν την δική μας που η ευθύνη είναι καθαρά προσωπική καταλαβαίνω ότι δεν μπορεί κάποιος να σου υποδείξει ακριβώς τι να κάνεις, όμως είναι καλό να ακούς τις απόψεις των άλλων και κυρίως των πιό εμπείρων. Αυτό είναι εξ' άλλου και ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά αυτού του site. Δυστυχώς acnt, η μελέτη του συγκεκριμένου κτιρίου έχει γίνει χωρίς την ύπαρξη τοιχείων και φυσικά χωρίς έλεγχο επάρκειας αυτών (μέχρι τέσσερεις ορόφους το επιτρέπει ο κανονισμός) και μολονότι έχει γίνει ο λεγόμενος ικανοτικός, η μη ύπαρξη των τοιχείων είναι ένας λόγος που θα ανησυχούσε κάποιος λίγο περισσότερο. Βέβαια πράγματι η διαφορά στον οπλισμό σε κάποια υποστυλώματα στους ορόφους σε σχέση με το ισόγειο όπως αναφέρει και ο sundance, πρέπει να οφείλεται σε ανώτερες ιδιομορφές, δεδομένου ότι λόγω και κεκλιμένου εδάφους ένα μέρος του ισογείου έχει τοιχεία αντί γιά τοιχοποιία ανάμεσα στα υποστυλώματα, τα οποία έχουν μπεί στο στατικό μοντέλο και βεβαίως επηρεάζουν την κατανομή σεισμού στο ισόγειο τραβώντας σημαντικά την ένταση. Ευχαριστώ πάντως γιά τις παρατηρήσεις.

 

Όπως είπε κάποτε κάποιος: καληνύκτα σας και καλή τύχη!

Link to comment
Share on other sites

Όχι dim, η διαφοροποίηση των οπλισμών στον υπερκείμενο όροφο αφορά υποστυλώματα τα οποία απέχουν από τον πυρήνα των τοιχείων που του ισογείου που προανέφερα (κάτι σαν αντιστήριξη που είναι ενσωματωμένη στον φέροντα οργανισμό και έχει ληφθεί υπ΄ όψιν και στην στατική μελέτη του κτιρίου). Υποθέτω ότι το πρόγραμμα κατανέμει την σεισμική φόρτιση στο ισόγειο δίνοντας ένα μεγάλο μέρος στα τοιχεία αντιστήριξης, ενώ στον από πάνω όροφο που απουσιάζουν τα τοιχεία κάνει την κατανομή κανονικά. Έτσι σε κάποια υποστηλώμτα εμφανίζεται μεγαλύτερος οπλισμός από πάνω από ότι από κάτω.

Link to comment
Share on other sites

cvlknt το γεγονός αυτό αποτελεί κατάλοιπο του Fespa ακόμη απο την DOS έκδοση του. Αιτιολογείται επαρκώς βάσει αυτών που παραθέτει ο sundance. Προσωπικά εξετάζω τα υποστυλώματα ένα ένα σε όλους τους ορόφους, γιατί αν την πατήσεις αφενός είναι δύσκολο να διορθωθεί εκ των υστέρων και αφετέρου εκτίθεσαι. Ασφαλώς και από ένα λογισμικό που διαφημίζεται για την λειτουργικότητα και το μεγάλο μερίδιο αγοράς που κατέχει, έχεις απαίτηση τέτοιες "παιδικές" ασθένειες να έχουν θεραπευτεί.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Μήπως σε όλη αυτή την "ανοησία" των προγραμμάτων πρώτος υπεύθυνος είναι ο ικανοτικός με τα διαφορετικά όρια του acd σε πάκτωση και λοιπές περιπτώσεις?

Link to comment
Share on other sites

Πολύ σημαντικό το θέμα που έχει τεθεί.Όταν προκύπτει τέτοιο θέμα, τι πορεία ακολουθείτε?Κατεβάζεται τον οπλισμό στους υποκείμενους ορόφους?

Πώς έρχεται σε ισορροπία με το θέμα της υπερόπλισης?

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Μηπως εχεις εφαρμόσει την τεχνικη που λεει το Fespa για την προσομοίωση των υπογείων

δηλ. έβαλες "πληρη πακτωση" στην κορυφή των υποστηλωμάτων του "ισογείου" ?Λεω μήπως? Γιατι σ΄αυτη την περίπτωση το φαινόμενο που περιγράφεις ειναι συχνο.

Link to comment
Share on other sites

Εμένα μου συμβαίνει σχεδόν σε κάθε μελέτη με το scada και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Αυτό μου είπαν και από την εταιρεία. Από μόνος μου αντιγράφω το υποστήλωμα με το μεγαλύτερο οπλισμό στους υποκείμενους ορόφους.

Πως είναι η καθ' ύψος κατανομή των σεισμικών σου δράσεων?

Αν μπορείς ανέβασε εικόνα

Link to comment
Share on other sites

Απολύτως φυσιολογικά πως το εννοούν? Υπολογιστικά ή φυσικά? Γιατί ξαναλέω μου φαίνεται αφύσικο να θέλει πιο πολύ οπλισμό στύλος ανωτέρου ορόφου. Μη χάσουμε και το στατικό αισθητήριο καταλαβαίνεται τι θέλω να πω.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Το να οπλίζονται τα υποστυλώματα στη βάση του ισογείου με λιγότερα σίδερα από ότι στην οροφή του είναι κατά κανόνα σωστό. Αυτό συμβαίνει σε κτίρια που έχει εφαρμοστεί ο ικανοτικός σχεδιασμός. Κατά την ελαστική ανάλυση που πραγματοποιούν τα ελληνικά προγράμματα οι μέγιστες ροπές και τέμνουσες προκύπτουν προφανώς στις βάσεις των υποστυλωμάτων του ισογείου. Μέχρι εδώ η λογική λέει ότι ο μέγιστος οπλισμός θα πρέπει να μπεί σε αυτές τι θέσεις. Όμως από τη στιγμή που εφαρμόζεται ικανοτικός σχεδιαμός τα πράγματα αλλάζουν. Η βασική αρχή του ικανοτικού σχεδιασμού είναι η όσο το δυνατόν ισοκατανομή της πλαστιμότητας σε όλη την κατασκευή μέσω της κατάλληλης διαμόρφωσης των μελών και των λεπτομερειών όπλισής τους. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας πλαστικών αρθρώσεων στις κατάλληλες θέσεις. Οι θέσεις αυτές είναι γενικά στις παρείες των δοκών στους κόμβους. Γενικά δηλαδή πρέπει να αποφεύγεται η δημιουργία πλαστικών αρθρώσεων στα υποστυλώματα εκτός από τη βάση του ισογείου που αυτό είναι υπoχρεωτικό για την καλή μετελαστική συμπεριφορά της κατασκευής (σε περίπτωση θεμελίωσης με μεμονωμένα πέδιλα μπορεί να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα αν εξασφαλιστεί επαρκής δυνατότητα στροφής των πεδίλων). Άρα λοιπόν στη βάση του ισογείου τα υποστυλώματα πρέπει να έχουν μικρότερη ροπή αντοχής αλλά 'μεγάλη' δυνατότητα στροφής χωρίς να προκαλείται αστοχία της θλιβόμενης ζώνης του σκυροδέματος ή του οπλισμού. Αυτό επιτυγχάνεται με τις κατάλληλες λεπτομέρειες όπλισης, δηλαδή πυκνοί και πολύ καλά περισφιγμένοι συνδετήρες. Το να είναι λοιπόν ο διαμήκης οπλισμός λιγότερος στη βάση του ισογείου είναι όχι μόνο σωστό αλλά σε πολλές περιπτώσεις και απαραίτητο! Η εικόνα που περιγράφεται είναι προβληματική αν πχ το κτίριο έχει μελετηθεί με q=1,5.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.