Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ύψος και πλάτος πεδιλοδοκών


 
koumparos

Recommended Posts

Καλημέρα παιδιά.

 

Είμαι ΧΗΜ-ΜΗΧ και ξεκίνησα να χτίζω το σπίτι μου. Ήθελα να κάνω μια ερώτηση σχετικά με τους πεδιλοδοκούς. Η οικοδομή είναι διόρωφη με υπόγειο και επιφάνεια πλάκας περίπου 100 τμ.

 

Στον ξυλότυπο βλέπω ότι περιγράφονται ως 80/120 (πλάτος/ύψος) με 13Φ20 πάνω και κάτω και 6Φ12 στο πλάι. Χθες, τελειώνοντας το σιδέρωμα, παρατήρησα ότι οι εργολάβοι το έχουν φτιάξει 120/80 (πλάτος/ύψος) επειδή τα κενά που θα μπαζωθούν ανάμεσα είναι πολύ μικρότερα από ότι στο σχέδιο.

 

Μιλώντας με τον επιβλέπων μηχανικό μου είπε ότι έχει τυπωθεί λάθος στο σχέδιο, αλλά διαβάζοντας επιπλέον την στατική ανάλυση, διαπίστωσα ότι οι δοκοί περιγράφονται ως bw=0.80, h=1.20.

 

Αν δεν έχω ξεχάσει τι έμαθα από το λύκειο ως το Πολυτεχνείο, "h" είναι συνήθως το ύψος και όχι το πλάτος.

 

Αν όντως λοιπόν έχει γίνει αυτό το λάθος (επειδή δε μπορώ να είμαι σίγουρος μην έχοντας τις γνώσεις), τι επίπτωση έχει στη στατικότητα του κτηρίου και τι με συμβουλεύετε να κάνω;

 

Ευχαριστω εκ των προταίρω.

 

Γιώργος

Link to comment
Share on other sites

Nα πείς στον επιβλέποντα να δεί την στατική μελέτη (το τεύχος ανάλυσης) και να το επιβεβαιώσει. Αν έχει γίνει λάθος πρακτικά πές του να ξανακάνει την ανάλυση με την διατομή των πεδιλοδοκών που έχει τελικά τοποθετηθεί για δείτε αν έχει πρόβλημα. Αυτό για το πρακτικό του πράγματος.

Προσωπικά νομίζω (χωρίς να είμαι απόλυτος) ότι και στις δυο περιπτώσεις οι πεδιλοδοκοί είναι επαρκείς.

Για το Νομικό αν είσαι κύριος του έργου μπορεις να κάνεις πάρα πολλά πράγματα αν θεωρείς ότι κάποιος δεν έκανε την δουλειά του.

Link to comment
Share on other sites

Αν έχει γίνει λάθος πρακτικά πές του να ξανακάνει την ανάλυση με την διατομή των πεδιλοδοκών που έχει τελικά τοποθετηθεί για δείτε αν έχει πρόβλημα.

 

Και εμένα το 120/80 μου φαίνεται πιο σωστό. Πιθανόν να έβαλε ανάποδα τις τιμές στο πρόγραμμα και να το είδε αφού πέρασε την άδεια. Ότι και να έχει γίνει πάντως η μόνη λύση είναι αυτή που λέει ο iovo, δηλαδή επίλυση με τα πραγματικά δεδομένα. Φυσικά αν έχει γίνει τελικά λάθος στην άδεια το λογικό είναι να το έχει ξαναλύσει ήδη ο μηχανικός σου με τις σωστές τιμές και να μη βάζει πεδιλοδοκούς από την εμπειρία του

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα παιδιά. Ευχαριστώ πολύ όλους σας για τις απαντήσεις.

 

Τελικά ο υπεύθυνος για το στατικό, παραξενεύτηκε κι ο ίδιος με αυτούς τους πεδιλοδοκούς. Σταματήσαμε το χτίσιμο χωρίς να μεταβάλλουμε κάτι και περιμένουμε να ξανατρέξει τη μελέτη με τα νέα (και συνήθη για αυτόν σε τέτοιες οικοδομές) δεδομένα.

 

Σας ευχαριστώ και πάλι και θα σας ενημερώσω μόλις έχω τα αποτελέσματα.

 

Γιώργος

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.