Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παθητική πυροπροστασία σε διώροφη κατοικία. Σύμβολα πυροσβεστήρων;


Perifanos

Recommended Posts

Άποψη μου είναι οτι πρέπει να πας με την παρ. της εγκυκλίου (μέχρι 10 αυτο/τα), ανεξάρτητα οτι έχει επιφάνεια μεγαλύτερη απο 1/4 της συνολικής

 

γράφω ''άποψη μου'' και όχι ''σίγουρα'', γιατί ο ελεκτής της παθητικής μπορεί να δώσει δική του ερμηνεία, δεδομένου οτι τα δημόσια έγγραφα, πολλές φορές μεταφράζονται κατά το δοκούν

Link to comment
Share on other sites

Η αλήθεια είναι ότι ο καθένας στις πολεοδομίες (εφόσον πρόκειται για παθητική πυρασφάλεια σε κατοικία) δίνει και την ερμηνεία του, βάση γνώσεων και εμπειρίας.

 

Επίσης από συζήτηση μου με πρώην προϊστάμενο τμήματος πυρασφάλειας μου είπε ότι δεν γίνεται αυστηρή τήρηση των ΠΔ για απλές κατοικίες όσο αναφορά τις οδεύσεις κτλ, και μπορείς γενικά κάποιες μικρό - παραδοχές να τις κάνεις. Αποκλείεται για παράδειγμα να φτιάξεις πυροπροστατευόμενο κλιμακοστάσιο κτλ αν δεν σου βγαίνει απλά η άμεση όδευση διαφυγής (μικρότερη από 12 μέτρα για κατοικία με μια έξοδο διαφυγής).

 

Έχεις δίκιο terry, sorry.

Link to comment
Share on other sites

25 μέτρα είναι η πραγματική απόσταση απροστάτευτη όδευση, η οποία είναι και αρκετή για να σε καλύψει με βάση τα απαιτούμενα από την ΠΔ 71 – 88.

 

12 μέτρα όμως είναι η άμεση απόσταση απροστάτευτης όδευσης (με βάση πάντα τον ΠΔ 71 – 88 ), όπου εάν έχεις κλιμακοστάσιο για όδευση διαφυγής από όροφο η υπόγειο, τότε δύσκολα να σε καλύψουν αυτά τα μέτρα!

Link to comment
Share on other sites

Eχεις δικιο...

 

Αρα σε αυτην την περιπτωση τι κανουμε??

 

Βλεπω οτι δνε πιανω τα 12μ και στην κατοικια...

 

Αλλα με τα 25μ ειμαι οκ....

 

**ΥΓ θεωρωντας οτι το εσωτερικο κλιμακοστασιο δεν ειναι πυροπροστατευμενο...

Link to comment
Share on other sites

Είχα μια τέτοια περίπτωση πρόσφατα.

 

Στην περίπτωση αυτή θεώρησα την άμεση όδευση ως μια ευθεία από μια γωνία ενός δωματίου έως την πόρτα εξόδου από αυτό και θεώρησα (παραδοχή) ότι οι πόρτες του κάθε δωματίου έχει δείκτη πυραντίστασης 30 λεπτά (χρόνος αρκετός για να διαφύγει κάποιος από την κατοικία και αποδεκτός από την ΠΔ 71-88).

 

Οπότε ο διάδρομος (ελεύθερος χώρος) του ορόφου λαμβάνεται σαν πυροδιαμέρισμα. Δεν είναι απόλυτα σωστό βέβαια γιατί πυροδιαμέρισμα είναι ένας χώρος κλειστός με πυράντοχες πόρτες, ενώ στην περίπτωση μας το κλιμακοστάσιο δεν έχει πόρτα (όπως συμβαίνει σε όλες τις αντίστοιχες μονοκατοικίες) προς τον ισόγειο χώρο.

 

Δεν έχει δοθεί ακόμα στη πολεοδομία αλλά θα περάσει, σύμφωνα και με τον απόστρατο της πυροσβεστικής που με συμβούλεψε, τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι χρειάζονται και τόσο εκτενή εξέταση.

Link to comment
Share on other sites

Στη συνηθισμέμένη περίπτωση, η εξώπορτα κάθε διαμερίσματος θεωρείται έξοδος κινδύνου. Προυπόθεση για αυτό είναι το κλιμακοστάσιο να είναι πυροπραστατευόμενη όδευση, οπότε πρέπει να πληρεί τις σχετικές προυποθέσεις (πυράντοχες πορτες κλπ). Για αυτό το λόγο δείχνουμε την απροστάτευτη όδευση διαφυγής (max 25m) μέχρι την εξώπορτα. Η εξώπορτα ταυτίζεται με την έξοδο κινδύνου.

 

Θα μπορούσε όμως να γίνει διαφορετικά. Ας φανταστούμε για παράδειγμα μια πολυκατοικία με γκαρσονιέρες. Μπορεί να έχει 15 γκαρσονιέρες σε έναν όροφο. Σε κάθε όροφο θα υπάρχει ένας μακρύς διάδρομος στον οποίο θα βγαίνουν όλες οι πόρτες από τις γκαρσονιέρες. Αν πάμε με την παραπάνω λογική θα πρέπει να τοποθετηθούν 15 πυράντοχες πόρτες.

 

Υπάρχει όμως η λύση να μην συμπεριλαμβάνεται ο διάδρομος στην πυροπροστατευόμενη όδευση, οπότε δεν απαιτούνται 15 πυράντοχες πόρτες. Για να γίνει αυτό χωρίζεται ο διάδρομος από το κλιμακοστάσιο. Η πόρτα προς αυτό πρέπει είναι πυράντοχη. Εδώ μπαίνει η προυπόθεση των 12m, από την εξώπορτα κάθε γκαρσονιέρας μέχρι την πυράντοχη πόρτα του διαδρόμο που βγάζει στο κλιμακοστάσιο.

 

Edit: Δείτε το σχήμα Α1 στη σελίδα 25 του κανονισμού πυροπροστασίας. Είναι στην ίδια λογική με αυτό που περιγράφω, απλά έχει 2 πυροπροστετευόμενες οδεύσεις (και συνεπώς 2 εξόδους κινδύνου).

Link to comment
Share on other sites

Πολύ σωστά όλα αυτά.

 

Η παραδοχή που ανάφερα έχει να κάνει με κατοικίες (διώροφη μονοκατοικία πχ), όπου έχουμε δωμάτια (στον όροφο) εντός κτιρίου και σαλόνι, κουζίνα κτλ στο ισόγειο. Σε μια τέτοια περίπτωση η (άμεση) όδευση διαφυγής δεν μπορεί να μας καλύψει ως προς τα 12 μέτρα, (από δωμάτιο έως έξοδο κινδύνου)δεδομένου και του κλιμακοστασίου (όπου πολλαπλασιάζω με 1,5). Εννοείται πως καμία διώροφη μονοκατοικία δεν έχει πόρτα για το κλιμακοστάσιο προς τα δωμάτια του ορόφου, οπότε θεωρούμε ότι οι πόρτες μας θα έχουν 30 λεπτά δείκτη πυραντίστασης και καθαρίσαμε…

 

Σε κτίρια όμως με πολλές κατοικίες επιβάλλεται να είμαστε ποιο τυπικοί

Link to comment
Share on other sites

Για να συμπληρωσω αυτο που λες...

 

Πραγματικα τα 12μ ΔΕΝ βγαινουν..

Και το θεμα δεν ειναι να τα μαγειρεψω για να βγουν...

Αν ειναι ετσι βαζω παντου πορτες τις "βαφτιζω" και πυραντοχες και ειμαι οκ..

Το θεμα ειναι στην πραξη τι γινεται...

 

Τα 12μ ΔΕΝ βγαινουν..

Αρα τι κανω?? (εκτος απο το μαγειρεμα..)

 

Επισης μια χαζη ερωτηση..

 

ΟΙ ΗΧ δεν πρεπει να μετρανε στο μηκος της Ο.Δ.???

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.