Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εύρεση διατομής καπνοδόχου


shelby

Recommended Posts

Έχω έναν λέβητα ισχύος 80Μcal και ενεργό ύψος καμινάδας 15μ Η καμινάδα θα είναι διπλών τοιχωμάτων. Το καύσιμο είναι πετρέλαιο. Η ερώτηση είναι η εξής τη διατομή θα τη βγάλω από τον κανονισμό Φ.Α., όπως έκανε ο συνάδελφος εκεί που είμαι ή υπάρχει τύπος όπως αυτόν που μάθαμε στη σχολή;

Link to comment
Share on other sites

Η επιλογή της διαμέτρου της καπνοδόχου είναι κρίσιμη για την λειτουργία των ατμοσφαιρικών καυστήρων. Οχι για τους πιεστικούς καυστήρες. Στους πιεστικούς καυστήρες αρκεί να είναι τέτοια που να μην προκαλεί υπερβολική αντίθλιψη.

 

Ο alej έχει δίκιο. Οταν καίγεται πετρέλαιο, δεν χρειάζεται να κάνουμε τον υπολογισμό για φυσικό αέριο.

 

Η μεταβολή από πετρέλαιο σε αέριο, έχει επίδραση κυρίως στην θερμοκρασία των καυσαερίων (κατά περίπου 40 deg C) και δευτερευόντως στην σύσταση των καυσαερίων (χονδρική εκτίμηση όχι πάνω από +-5%). Δηλαδή η σπουδαιότητα της διαφοράς στην πυκνότητα των καυσαερίων μεταξύ πετρελαίου και αερίου είναι πολύ μικρότερη από ότι η σπυδαιότητα της διαφοράς στην θερμοκρασία των καυσαερίων. Με το σκεπτικό αυτό, θα μπορούσε κανείς να λάβει υπόψη την χαμηλότερη θερμοκρασία των καυσαερίων του αερίου (σε σχέση με αυτή του πετρελαίου) και να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις.

Αλλά γιατί να μπλέκει κανείς με διορθώσεις, έστω και μικρές, και να μην κάνει τους υπολογισμούς του εξ αρχής με τα κατάλληλα δεδομένα;

 

 

Κάτι άλλο, σχετικά με τον συμβολισμό Μcal.

Επειδή η μονάδα kcal διαβάζεται ως θερμίδα, δηλαδή έναν λέβητα ισχύος 80.000 kcal/h τον λέμε "ογδόντα χιλιάδων θερμίδων την ώρα", είναι δυνατόν να προκύψουν σφάλματα κατανόησης εάν χρησιμοποιήσουμε το πρόθεμα Μ για να δηλώσουμε το εκατομύριο.

Είναι δυνατόν δηλαδή κάποιος να εκλάβει (από λάθος) το 80 Mcal σαν 80 εκατομύρια θερμίδες (μιλάμε για πολύ μεγάλο καυστήρα! :smile: ), ενώ προφανώς το Mcal=χίλιες θερμίδες.

 

Ισως ο καλύτερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε μονάδες του SI, δηλαδή kW.

Link to comment
Share on other sites

Ο τύπος που μάθαμε σελ 2-37 http://teledu.mech.teilar.gr/mod/resource/view.php?id=284 Ο λέβητας είναι πιεστικός αλλά το θέμα που ρωτάω είναι αν θα υπάρξει πρόβλημα στο μέλλον με την καπνοδόχο. Δεύτερον υπάρχει και άλλος τύπος έκτος από αυτόν που μάθαμε στη σχολή; Εδώ την καμινάδα τη βγάζουμε από το διάγραμμα για πιεστικούς 190οC. Βγήκε Φ230.

Link to comment
Share on other sites

εγώ έχω άλλο τύπο υπολογισμού καπναγωγου όπου μου δίνει για τις 80.000 θερμίδες ή αλλιώς 93Kw βγάζω ότι χρειάζεσαι απο Φ150 έως Φ180.

πάμε σύμφωνα με το ΕΛΟΤ 447.(82). Υπολογισμός των διαστάσεων καπνοδόχου - προσεγγιστική μέθοδος υπολογισμού καπνοδόχων μιας σύνδεσης.

 

Οι τύποι που αναφέρομαι είναι οι εξής:

α)f=s^2=(1/n)*(Rh/h)

β)Rh=3,2*(QΛ/1000)

 

όπου f η διατομή της καπνοδόχου σε m^2

s η πλευρά της διατομής της καπνοδόχου σε περίπτωση τετραγωνικής διατομής

n ο συντελεστής που εξαρτάται απο το ύψος της καπνοδόχου και το μέγεθος του λέβητα σε kcal/h και δίνεται απο ένα πίνακα συναρτήσει ύψους και θερμικής ισχύος

Rh το βάρος των καπναερίων που προκύπτουν απο την καύση μιας ώρας σε kg/h

QΛ η ονομαστική θερμική ισχύς του λέβητα σε kcal/h.

 

αν έχεις το βιβλίο του Σελλούντου κοιτα σελίδα 11.75 β' τόμος!

με αυτόν βρίσκαμε τον καπναγωγό και στην σχολή.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.