Jump to content

jimevi13

Core Members
 • Posts

  322
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by jimevi13

 1. Version 1.0.0

  238 downloads

  Υπεύθυνη Δήλωση Μηχανικού Υδραυλικών Διπλωματούχοι μηχανικοί δεν χρειάζεται σφραγίδα (θεώρηση) απο ΤΕΕ. Μηχανικοί Τεχνολογικού Τομέα χρειάζεται σφραγίδα (θεώρηση) απο ΕΕΤΕΜ.
 2. Έχω δημιουργήσει το αρχείο σε doc για μηχανικούς. Για διπλωματούχους δεν χρειάζεται σφραγίδα απο ΤΕΕ ενώ απο μηχανικούς τεχνολογικού τομέα χρειάζεται σφραγίδα απο ΕΕΤΕΜ. YPEUTHYNH DHLWSH MHXANIKOY YDRAYLIKWN.doc
 3. Έχει κάποιος το έντυπο της ενεργητικής πυροπροστασίας για νέα οικοδομή (οικία) με το 41/2018 σε word? ευχαριστώ.
 4. Ακόμα μια ερώτηση: Είναι επιλέξιμο παρέμβαση: 4Α(ΙΙΙ) - Ηλιακός θερμοσίφωνας ΜΑΖΙ ΜΕ παρέμβαση: 4.Δ(Ι) - αντλία για ΖΝΧ ή μπορείς να βάλεις απο την κατηγορία 4 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΖΝΧ μόνο το ένα ή το άλλο? ευχαριστώ.
 5. επειδή αναφέρει " ηλιακού συστήματος παροχής ΖΝΧ " και στην παρένθεση τα πράγματα μπερδεύονται ακόμα πιο πολύ (στο δικό μου το κεφάλι ) οπότε ρωτάω εδώ , μήπως αλλουνού το κεφάλι το διαβάζει και το ερμηνεύει καλύτερα απο εμένα! "(συμπληρώνεται εφόσον δεν υπάρχει εγκατεστημένο σύστημα ΖΝΧ με χρήση ΑΠΕ και δεν προτείνεται η εγκατάσταση ηλιακού συστήματος παροχής ΖΝΧ στην πρόταση παρεμβάσεων)"
 6. στο έντυπο παρέμβασης αναφέρει: θ. Τεκμηρίωση, για την αδυναμία εγκατάστασης ηλιακού συστήματος παροχής ΖΝΧ (συμπληρώνεται εφόσον δεν υπάρχει εγκατεστημένο σύστημα ΖΝΧ με χρήση ΑΠΕ και δεν προτείνεται η εγκατάσταση ηλιακού συστήματος παροχής ΖΝΧ στην πρόταση παρεμβάσεων): Στην κατοικία (μονοκατοικία/διαμέρισμα) δεν είναι εφικτό να εγκατασταθεί ηλιακό σύστημα παροχής ΖΝΧ, διότι (αναγράφεται ο λόγος που καθιστά μη εφικτή την εγκατάσταση) Στην πολυκατοικία δεν αφήνουν να τοποθετηθούν ηλιακοί θερμοσίφωνες. έχει στέγη και όχι ταράτσα. Σαν αιτολογία ότι δεν βάζω ηλιακό μπορώ να γράψω το εξής:? ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΡΕΠΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΗΛΙΑΚΟΥ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ ΣΤΗΝ ΣΤΕΓΗ ΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ. ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΑΝΤΛΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΖΝΧ. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 4.Δ(Ι) θα υπάρξει πρόβλημα ώς προς αυτή την παρέμβαση? (να μεταφέρουμε την ερώτηση στο παρεμβάσεις? Εξοικονομώ-Αυτονομώ: Επιλέξιμες Παρεμβάσεις)
 7. Καλησπέρα, έχει μετατρέψει κάποιος συνάδελφος τα παραρτήματα/έντυπο παρέμβασης σε word? Επειδή το έφτιαξα το παράτημα το ανεβάζω εδώ? είναι σε doc. Αν πρέπει να μπεί π.χ. στην αρχική σελίδα παρακαλώ! 3.-ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ-III_Γ-Έντυπο-Πρότασης-Παρεμβάσεων.doc
 8. η γραμμική διαστολή του χαλκού είναι απειροελάχιστη. Μην το συγχέετε με π.χ. με το πολυαιθυλένιο.
 9. 1. Μιλάμε για αντλία θερμότητας ψύξης θέρμανσης αέρα - νερού όπου μέσω κάποιου ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ boiler (πόσα λίτρα) ζεσταίνουμε και αποθηκεύουμε νερό? 2. Μιλάμε για αντλία θερμότητας ψύξης θέρμανσης αέρα - νερού με ενσωματωμένο boiler όπου και πάλι έχουμε αποθήκευση νερού? 3. Μιλάμε για αντλία θερμότητας ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ παραγωγγής ΖΝΧ όπως αυτή? ή 4. Μιλάμε για αντλία θερμότητας ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ παραγωγγής ΖΝΧ όπως στο 3 αλλά με ηλιακή υποβοήθηση με συλλέκτες νερού ? Στην περίπτωση 1 και 2 , τί COP έχουμε και γενικότερα SCOP καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου? 3, εφόσον καταναλώνει ώς αντλία ένα ποσοστό ενέργειας καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου ξεπερνάει σε ηλεκτρικές Kwh την χρήση του ηλιακού τις μέρες δίχως ηλιοφάνεια λειτουργώντας τον ώς ηλεκτρικό θερμοσίφωνα? 4. το θεωρώ καλύτερο και μπορεί πιο εύκολα να αποδείξεις τον ισχυρισμό σου.
 10. συμφωνώ ότι στις φωτό ενδεχομένως να βλέπουμε βάνες απο θέρμανση. Δεν κλείνουμε ότι μας κατέβει στο μυαλό. Εμπιστευτείτε ένα πιο έμπειρο υδραυλικό ή συνάδελφο μηχανολόγο. έλεγχος αντεπίστροφου στον ηλιακό/θερμοσίφωνα.
 11. χαμαλίκι - ξε χαμαλίκι με τις φιάλες θα το δείς ότι σε συμφέρει. Απλά ορθή διαστασιολόγιση των θερμαντικών σωμάτων λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας προσαγωγής νερού στα σώματα που πρέπει να δουλεύει ο λέβητας για να δουλεύει σωστά η συμπύκνωση.
 12. λογικά αντικατάσταση του αντεπίστροφου στον ηλιακό ή απλό θερμοσίφωνα.
 13. 1. Εξωτερική θερμομόνωση 2. Αντλία θερμότητας αν το κόστος της αντλίας δυσβάστακτο τότε 3. υγραέριο έστω και με φυάλες. και πάλι ποιο οικονομικό θα είναι απο το πετρέλαιο. Και όταν έρθει το ΦΑ στην περιοχή τότε πάνω στον ίδιο λέβητα θα συνδεθεί το ΦΑ. Με το λέβητα υγραερίου/ΦΑ θα έχετε και στιγμιαίο ζεστό νερό χρήσης όπου είναι πολύ εύχρηστο. όσον αφορά τη συστοιχία φιαλών σας τα εξήγησε πιο πάνω ο συνάδελφος. καλή σας ημέρα.
 14. Μνημόνιο συνεργασίας ΥΠΕΝ-ΤΕΕ για την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια πηγή : .tee.gr Το παραπάνω περιμένουμε να έχει ισχύ εφόσον δούμε κάποιο ΦΕΚ?ή ΙΣΧΥΕΙ ήδη? Υπάρχει ήδη κάποιο ΦΕΚ διότι δεν το βρίσκω κάπου.
 15. γι αυτό σας ανέφερα άλατα και ιζήματα απο το κεντρικό δίκτυο. όπως είπαμε παραπάνω. Φίλτρο κεντρικό νερού καθώς και αποσκληρυντή νερού - διασπαστή νερού κατά των αλάτων.
 16. Οικονομικές υποχρεώσεις ωφελούμενου-πελάτη (οπως σας τα ανέφεραν ποιο πανω): 1. ΕΦΟΣΟΝ ΕΚΔΟΘΕΙ το Α ΠΕΑ τότε πρέπει να γίνει Κατάθεση χρημάτων στην τράπεζα του ΠΡΩΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ Α ΠΕΑ και απόδειξη παροχής υπηρεσιών απο τον μηχανικό . Αυτά τα χρήματα θα πιστωθούν απο την τράπεζα στον ωφελούμενο (δηλαδή τα καταθέτει ο πελάτης και του τα γυρνάει πίσω το πρόγραμμα.) 2. ΕΦΟΣΟΝ ΕΚΔΟΘΕΙ το Β ΠΕΑ μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στην οικία/διαμέρισμα τότε πρέπει να γίνει Κατάθεση χρημάτων στην τράπεζα του ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ Β ΠΕΑ και απόδειξη παροχής υπηρεσιών απο τον μηχανικό . Αυτά τα χρήματα θα πιστωθούν απο την τράπεζα στον ωφελούμενο (δηλαδή τα καταθέτει ο πελάτης και του τα γυρνάει πίσω το πρόγραμμα.) Τίποτε άλλο δεν πληρώνει ο πελάτης στον μηχανικό. όλα τα υπόλοιπα όπως αμοιβή συμβούλου έργου, αμοιβή μηχανικών για έκδοση οικοδομικών αδειών πιστώνεται στους λογαριασμούς τους απευθείας από το πρόγραμμα. Τα 300€ που δώσατε στον μηχανικό μήπως ήταν κάποια συμφωνία μεταξύ σας εκτός προγράμματος για να αναλάβει την αρχική διαδικασία του φακέλου και τη διαδικασία της ένταξής σας στο πρόγραμμα? Εσείς τώρα πρέπει να περιμένετε τον Γ κύκλο όταν ανοίξει και αν ανοίξει και να κάνετε όλη τη διαδικασία πάλι απο την αρχή. Το σύστημα αν προλάβαινε ο συνάδελφος να περάσει την αίτηση δεν θα εξέταζε ΑΝ σας δέχεται ή ΔΕΝ σας δέχεται. Απο τη στιγμή που η αίτηση καταθέτονταν το σύστημα κλειδώνει 25.000€ (max ποσό αν τόσο είχατε δηλώσει στο έντυπο παρεμβάσεων). Μετά υπάρχει άλλη διαδικασία. Αν είστε με δάνειο τότε γίνεται αρχικά αποδοχή του δανείου απο μέρους σας, μετά γίνεται έλεγχος στην τράπεζα και εκεί θα σας ζητήσει η τράπεζα εξτρά δικαιολογητικά για την ένταξή σας στο τραπεζικό σύστημα με την διαδικασία του δανείου/δανειολήπτη. Αν ήταν ολοκληρωμένη η αίτηση με τους κωδικούς σας θα την εμφάνιζε. Απο την στιγμή που δεν είναι ολοκληρωμένη γιαυτό δεν την εμφανίζει. είναι ως ΜΗ γενόμενη με τα στοιχεία που έχουμε ώς τώρα.
 17. όπως σας είπα πρέπει να είναι άλατα μαζί με ιζήματα (χώμα, πετραδάκια κτλ). Αρχικά έχετε φίλτρο νερού κεντρικό? με ενεργό άνθρακα ή νήματα? Αν όχι να βάλετε και να βάλετε και αποσκληρυντή στο νερό που έρχεται στο σπίτι οι συσκευές σας όπως το πληντύριο ρούχων, ηλιακός , βρύσες κτλ θα χαλάσουν πολύ γρήγορα.
 18. Περιοχή? σκληρότητα νερού γνωρίζετε? Θεωρώ ότι είναι άλατα μαζί με ιζήματα που μεταφέρονται από το δίκτυο ύδρευσης.
 19. οπότε απο 1/1/2020 όλες οι ΜΕΑ για κτίρια χρήσεως κατοικίας πρέπει να μελετώνται για κλάση Α. Σε ευχαριστώ πολύ γιατί όπως κατάλαβες το 1 με το 2 κάπου μας δημιουργεί ασάφεια!
 20. 1. Η παρ. 1 του άρθρου 9 του ν. 4122/2013 αντικαθίσταται ως εξής: «1. Από την 1.1.2021, όλα τα νέα κτίρια πρέπει να είναι κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας. Για τα νέα κτίρια που είναι ιδιοκτησία του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και προορίζονται για στέγαση υπηρεσιών του, η υποχρέωση αυτή τίθεται σε ισχύ από την 1.1.2019. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζονται οι ειδικές περιπτώσεις κτιρίων, για τις οποίες η ανάλυση της σχέσης κόστους-οφέλους για τον οικονομικό κύκλο ζωής του συγκεκριμένου κτιρίου έχει αρνητικό αποτέλεσμα και οι οποίες εξαιρούνται από την υποχρέωση της παρούσας παραγράφου.». 2. Η παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 4122/2013 αντικαθίσταται ως εξής: «1. Για την έκδοση οικοδομικής άδειας νέου ή ριζικά ανακαινιζόμενου υφιστάμενου κτιρίου ή κτιριακής μονάδας, εκπονείται και υποβάλλεται στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.) η οριζόμενη στην παράγραφο 25 του άρθρου 2 Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης (ΜΕΑ) του κτιρίου. Από την 1.1.2020, για την έκδοση οικοδομικής άδειας νέου κτιρίου, υποβάλλεται ΜΕΑ που τεκμηριώνει ότι το κτίριο πληροί τις τεχνικές προδιαγραφές και τις ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης κτιρίου σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας.». Επειδή το διαβάζω ξανά και ξανά κάπου έχω κολλήσει συνάδελφε και αφού εσύ το έχεις κατανοήσει πλήρως θα μπορούσες να μου πείς αυτό που έχεις κατανοήσει εσύ για να ξεκολλήσω? Αν δεν κάνω λάθος νέα κτίρια ΜΕΑ σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης απο 1/1/2020?σωστα?
 21. επειδή υπάρχουν 2 απόψεις μπορεί κάποιος να με διαφωτίσει? Για νέα άδεια που θα εκδοθεί μετά την 1/1/2020 (ήδη είμαστε 03/20) για κτίριο με χρήση ΚΑΤΟΙΚΙΑ απαιτείται να είναι σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης nZEB (Α ή Α+) ή αυτό ισχύει για μόνο για του δημοσίου τομέα απο 1/1/2020 ΕΝΩ για κτίρια με χρήση κατοικίας θα ισχύει απο 1//1/2021? τί ισχύει τελικά? Με ενδιαφέρει άμεσα η χρήση κατοικίας. ευχαριστώ. ο νόμος ότι ισχεύει για τα nzeB απο 1/1/2020 και η παράγραφος τροποποίησης που αναφέρει Τροποποίηση διατάξεων του ν. 4122/2013 (Α΄ 42) 1. Η παρ. 1 του άρθρου 9 του ν. 4122/2013 αντικαθίσταται ως εξής: «1. Από την 1.1.2021, όλα τα νέα κτίρια πρέπει να είναι κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας. Οπότε οι μελέτες ΜΕΑ για χρήση κατοικιών για κτίρια (χρήση κατοικίας)πρέπει να είναι κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας από την 1.1.2021?
 22. επειδή υπάρχουν 2 απόψεις μπορεί κάποιος να με διαφωτίσει? Για νέα άδεια που θα εκδοθεί μετά την 1/1/2020 (ήδη είμαστε 03/20) για κτίριο με χρήση ΚΑΤΟΙΚΙΑ απαιτείται να είναι σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης nZEB (Α ή Α+) ή αυτό ισχύει για μόνο για του δημοσίου τομέα απο 1/1/2020 ΕΝΩ για κτίρια με χρήση κατοικίας θα ισχύει απο 1//1/2021? τί ισχύει τελικά? Με ενδιαφέρει άμεσα η χρήση κατοικίας. ευχαριστώ.
 23. Καλησπέρα , τη Δευτέρα θεωρητικά θα ανοίξει το σύστημα για τις αιτήσεις ΕΚΟ2 Β κύκλος. Θυμάται κάποιος συνάδελφος σε ποια φάση της αίτησης από τον Α κύκλο κάπου περνούσαμε τα αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά από το εκκαθαριστικό ή όχι; Έχω αυτή την εντύπωση γιατί είχα ρωτήσει και το λογιστή στον Α κύκλο. Ορθά θυμάμαι ή όχι;
 24. ΖΝΧ αντλία θερμότητας τί στοιχεία χρησιμοποιώ για το εξοικονομώ ΙΙ? Αναφέρομαι στις αντλίες θερμότητας που είναι σαν μεγάλοι θερμοσίφωνες. http://prntscr.com/nsalg2 α)Ποιος ο βαθμός απόδοσης? Ο εποχιακός και μετά χρησιμοποιούμε κάποιο τύπο για τον βαθμό απόδοσης?Αν ναι , ποιος? στην σελίδα 142 αναφέρει (1,15*1/n). τον χρησιμοποιούμε? αν ναι ποια στοιχεία χρειαζόμαστε? Το product fische αναφέρει: Ενεργειακή Απόδοση,: ηWH=112% Ενεργειακή Σύμανση: Α+ COP (A) : 2,45 (όπου (Α)= (A) Οι τιμές επιτυγχάνονται με θερμοκρασία εξωτερικού αέρα 7°C και σχετική υγρασία 87%, θερμοκρασία νερού εισόδου 10°C και θερμοκρασία ρυθμισμένη στους 53°C (σύμφωνα με τις διατάξεις του EN 16147). Άκαμπτο προϊόν μορφής αγωγού Ø150. ) Μέγιστη κατανάλωση ισχύος : 1550 Watt. Στην ΤΟΤΕΕ 20701-1/2017 σελ 142 αναφέρει: "Στις εν λόγω αντλίες θερμότητας ο εποχιακός βαθμός απόδοσης (SPF) πρέπει να είναι μεγαλύτερος από (1,15x1/η), όπου "η" είναι ο λόγος της συνολικής ακαθάριστης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προς την κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία 2009/28/ΕΚ, και σε κάθε περίπτωση μεγαλύτερος από 3,3. - για κατηγορίες χρήσεων κτιρίων χαμηλής ζήτησης σε ΖΝΧ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ/15316-3.1.2008, όπως ισχύει κάθε φορά. Σε περίπτωση μεγάλου κυκλώματος με επανακυκλοφορία του ΖΝΧ εφαρμόζεται κυκλοφορία με σταθερό Δp και κυκλοφορητή με ρύθμιση στροφών βάσει της ζήτησης σε ΖΝΧ. " Ευχαριστώ.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.