Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άδεια κατεδάφισης κτίσματος ομόρου διατηρητέου


Recommended Posts

Πίσω από διατηρητέο (Αθήνα), υπάρχει εφαπτόμενο παλαιό ισόγειο κτίσμα (αποθήκη) που ανήκει σε όμορη ιδιοκτησία (και τα δύο ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη). Το διατηρητέο είναι του 1926 και το παλαιό συνεχόμενο λίγο παλαιότερο. Το εμβαδόν της καλυμμένης επιφάνειας με πλάκα της αποθήκης είναι 80μ2. Το παλαιό κτίσμα καλύπτει περίπου 61μ2¨και έχει μια ξύλινη σκάλα για την ταράτσα με απόληξη κλιμακοστασίου (για ηλιασμό). Τα υπόλοιπα μ2 από τα 80μ2 είναι σαν σκεπασμένος "διάδρομος" μεταξύ διατηρητέου και αποθήκης ασοβάτιστος και με ακάλυπτο (χωμα) δάπεδο.

Το πρόβλημα: σε συμβολαιο αποδοχής κληρονομίας του 95 δεν είχε δηλωθεί το παλαιό κτίσμα (αποθήκη), με πρόσθετη δήλωση φόρου κληρονομίας πρό τετραετίας δηλώθηκε σαν παλαιο κτίσμα 40μ2. Επειδή πρόκειται να ετοιμάσω άδεια κατεδάφισης πως μπορώ να το παρουσιάσω; Στο τοπογραφικό του συμβολαίου αποδοχής κληρονομιας δεν απεικονίζεται το παλαιό κτίσμα, πως θα το παρουσιάσω στο τοπογραφικό για την άδεια κατεδάφισης σαν 40μ2? στις φωτογραφίες να εμφανίσω την απόληξη κλιμακοστασίου ή όχι?

Το ότι συνορεύει με διατηρητέο φαίνεται από το τοπογραφικό, έχει αυτό κάποια επίπτωση? γίνεται έλεγχος από την πολεοδομία πρίν την κατεδάφιση? μου είπαν ότι χρειάζεται και τεχνική έκθεση, τι πρέπει να περιέχει?

 

Περιμένω την βοήθειά σας γιατί υπάρχει μεγάλη πίεση για την έκδοση της άδειας κατεδ.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 20
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Με πάσα επιφύλαξη θα σου πρότεινα τα εξής:

Επειδή πρόκειται για κατεδάφιση, δεν νομίζω ότι θα καθίσουν να ασχοληθούν και πολύ....

Δείξε ότι υπάρχει στο οικόπεδο ΚΑΙ τα 60τμ και τον στεγασμένο διάδρομο. Αυτό δείξε ότι έχει στέγαστρο για τη βροχή από πάνω όχι στέγη κανονική. Στη κατακόρυφη τομή δείξε και την απόληξη. Το ότι συνορεύεις με διατηρητέο θα έχει "επίπτωση" κατά τη μελέτη ανέγερσης ... που σίγουρα θα περάσεις ΕΠΑΕ. Στη τεχνική έκθεση θα αναφέρεις ότι θα τηρήσεις και τα μέτρα που αναφέρονται στην Αποφ-31245/93 ΦΕΚ-451/Β/24-6-93

Συστάσεις για κατεδαφίσεις κτιρίων του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Λάβε υπόψη σου και τη παρακάτω:

 

 

Οδηγία του Υπουργείου Πολιτισμού

(Επικίνδυνες οικοδομές)

1. Αίτηση του ιδιοκτήτη (συνοδευόμενη από αποδεικτικό ιδιοκτησίας) ή του εξουσιοδοτημένου μηχανικού με σαφή διεύθυνση του ακινήτου (οδός, αριθμός, περιοχή και πόλη).

2. Πλήρης φωτογραφική τεκμηρίωση, δηλαδή φωτογραφίες του εξωτερικού και του εσωτερικού του κτίσματος και του περιβάλλοντος χώρου του, στις οποίες να αναγράφεται ο χρόνος λήψης τους, η πλήρης διεύθυνση του υπό κατεδάφιση κτίσματος (οδός, αριθμός και περιοχή) υπογεγραμμένες και σφραγισμένες απο τον υπεύθυνο μηχανικό. Ακόμη να δηλώνεται ο τυχών άλλος χαρακτηρισμός που έχει γίνει για το κτήριο από άλλη αρχή όπως π.χ. από το ΥΠΕΧΩΔΕ, ή το υπουργείο Αιγαίου ή τον Δήμο.

3. Τοπογραφικό στο οποίο σημειώνεται το κτίσμα ή τα κτίσματα για τα οποία ζητείται n κατεδάφιση, καθώς και οι θέσεις λήψης των φωτογραφιών. (εις διπλούν)

4. Ευρύτερο τοπογραφικό διάγραμμα της περιοχής με την θέση του κτηρίου και με ένδειξη του αριθμού των ορόφων στις όμορες ιδιοκτησίες.

5. Υπεύθυνη δήλωση υπογεγραμμένη από τον ή τους ιδιοκτήτες και η οποία θα δηλώνει την χρονολογία ανέγερσης του κτίσματος.

6. Υπεύθυνη δήλωση μηχανικού σχετικά με τον περιβάλλοντα χώρο των υπό κατεδάφιση κτισμάτων, ότι δηλαδή στο άμεσο περιβάλλον τους δεν υπάρχουν άλλα αξιόλογα κτίρια που να συγκροτούν ένα ενδιαφέρον οικοδομικό σύνολο.

Link to comment
Share on other sites

GRtopo ευχαριστώ πολύ για την άμεση ανταπόκριση.

Που θα βρώ την Αποφ-31245/93 ΦΕΚ-451/Β/24-6-93 Συστάσεις για κατεδαφίσεις κτιρίων του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Οσο για την ΕΠΑΕ εννοείς ότι θα χρειασθεί να ελέγξει το φάκελλο άδειας οικοδομής του νέου κτιρίου?

 

Επειδή το διατηρητέο έχει παράθυρα στις δύο πλευρές που συνορεύει με τα υπό κατεδάφιση κτίρια του ακινήτου αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αφήσει 4.40μ., σε κάθε πλευρά?

 

Νομίζω ότι θα βοηθούσε πολύ η γνώμη και εμπειρία μηχανικού που έχει κάνει παρόμοια έργα στο κέντρο. Γνωρίζεις άν υπάρχουν μέλη με τέτοια εμπειρία?

Link to comment
Share on other sites

Το διατηρητέο είναι σε επαφή με το όριο του οικοπέδου? Αν ναι, τότε πρέπει να αφήσεις Δ, εκτός αν δεν σε παίρνει (κτίριο με πλευρά <9μ).

Σίγουρα θα υπάρχουν μέλη με τη σχετική εμπειρία ... αλλά δεν ξέρω κανένα (δεν δηλώνεται η εμπειρία του κάθε μέλος στο φόρουμ).

Link to comment
Share on other sites

Σχετικά με την υπόδειξή σου "Δείξε ότι υπάρχει στο οικόπεδο ΚΑΙ τα 60τμ και τον στεγασμένο διάδρομο" σημείωσε και τα εξής.

 

Πως όμως θα αντιμετωπίσω το πρόβλημα ότι στο συμβόλαιο αποδοχής κληρονομίας (1995) δεν αναφέρεται η αποθήκη, στη δε πρόσθετη πράξη αποδοχής κληρονομίας (2008) για την δήλωση της αποθήκης, τα κτίσματα του υπό κατεδάφιση ακινητου αναφέρονται ως εξής¨".....ισογειο παλαιό κατάστημα επιφανείας 90μ. και ένα παλαιό ισόγειο κτίσμα επιφάνειας 40τ.μ. το οποίο υφίσταται πίσω από το άνω ισόγειο κατάστημα και τα οποία έχουν ανεγερθεί σε οικοπεδο εκτασης...."

 

όπου σαν "παλαιό ισόγειο κτίσμα επιφάνειας 40τ.μ. " εννοούμε την αποθήκη για την οποία γίνεται λόγος (που έχει πλάκα 80μ2 που εφάπτεται σε μία πλευρά του διατηρητέου), η δε περιγραφή αναφέρει "πίσω από το άνω ισόγειο κατάστημα" ενώ πραγματικά είναι πίσω και αριστερά και δεν αναφέρεται οι όμορες ιδιοκτησίες.

Link to comment
Share on other sites

Κανονικά αυτά είναι προβλήματα που θα έπρεπε να απασχολούν τους ιδιοκτήτες....

Η γή και τα επικείμενά της ...ΔΕΝ είναι ακορντεόν ... να μεταβάλλονται κατά το δοκούν.. όποτε μας συμφέρει για φορολογικούς λόγους το δείχνουμε έλλατον και όποτε θέλουμε τη πραγματική κατάσταση. Κανονικά θα έπρεπε να κάνουν συμπληρωματικό συμβόλαιο.

Στη τελική επειδή εσύ έχεις τη καυτή πατάτα στα χέρια σου ... δείξε το, 40τμ .... και το υπόλοιπο .. στέγαστρο.!! Τί άλλο να σου προτείνω?

Link to comment
Share on other sites

"Το διατηρητέο είναι σε επαφή με το όριο του οικοπέδου? Αν ναι, τότε πρέπει να αφήσεις Δ, εκτός αν δεν σε παίρνει (κτίριο με πλευρά <9μ).'

 

Το διατηρητέο έχει πρόσοψη 7,40 σε δρόμο πλάτους μικρότερου των 6μ., η μία πλευρά στο όριο 11,17, μία πλευρά που έχει και παράθυρα συνορεύει με την "αποθηκη" 7,40μ και η 4η έχει και αυτή παράθυρα βλέπει στον ακάλυπτο 11,17μ, (τα δύο ακίνητα ανήκαν πρίν την αγορά τους από σημερινούς ιδιοκτήτες σε ένα ιδιοκτήτη και επειδή ήταν δικά το και τα δύο άφησε παράθυρα για ηλιασμό, αυτά βέβαια το 1923-26).

 

Η "αποθήκη" συνορεύει με το διατηρητέο 7,40, 2η πλευρά στο όριο 12μ 3η πλευρά στο όριο 8μ. 4η 9μ. στον ακάλυπτο και συνορεύει από το ένα ακρο με διατηρητέο

Link to comment
Share on other sites

δεν έχω καταλάβει πλήρως το θέμα διότι δεν υπάρχει σχεδιάγραμμα

΄

τη γνώμη που έχω σηματίσει μέχρι τωρα είναι:

1)δείχνεις σωστά το τοπογραφικό , διότι εσύ έχεις την ευθύνη και μπορεί να ελεγχθεί ανά πάσα στιγμη και μάλιστα χωρίς καμμία μέτρηση

 

2)θεωρώ πως δε θα ασχοληθεί κανείς με τη διαφορά των τμ, αυτό που θα τους απασχολήσει είναι αν το κτίριο είναι αξιόλογο και μήπως πρέπει να κηρυχθεί διατηρητεο,

οπότε προσοχή και στην ημερομηνία κατασκευής που θα δηλώσετε να είναι <100χρόνων

 

3)το εν λόγο κτίσμα 80τμ αποτελέιται από αποθήκη, στεγασμένο διάδρομο και κλιμακοστάσιο ;;;;; (αν κατάλαβα καλά)

οπότε αν ζοριστείς λες:

ο διάδρομος+το κλιμακοστάσιο κοινόχρηστα άρα δεν υπήρχε υποχρέωση να δηλωθεί στην εφορία

και η αποθηκη είναι ~40τμ

βγαίνει τίποτα έτσι;;;;;

Link to comment
Share on other sites

ένα "σκίτσο" κάνε πχ με prt scr καλύτερα όχι το τοπογραφικό

--------

για να το ανεβάσεις :

πατάς το κουμπί εξεληγμένη επεξεργασία μηνύματος >

στις Πρόσθετες Επιλογές και τατάς το κουμπί Διαχείρηση επισυναπτόμενων >

πατάς το κουμπί Αναζήτηση.... και εντοπίζεις το αρχείο στον υπολογιστή σου

 

προσοχή σταο είδος των αρχείων που πειτρέπεται να ανέβουν

πχ δεν μπορείς να ανεβάσεις .dwg

άρα πρέπει να τα ζιπάρεις

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.