Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Εφαρμογή Ρυμοτομικού


ΦΩΤΙΟΣ

Recommended Posts

Απο το Δήμο ανατέθηκε σε συνεργείο τοπογράφων η αποτύπωση της περιοχής όπου διαμένω, οι οποίοι με πληροφόρησαν ότι τους ανατέθηκε το έργο της αποτύπωσης, προκειμένου στη συνέχεια να προβούν στην εφαρμογή των Διαγραμμάτων Εφαρμογής (ΔΕ), ΟΧΙ ΤΩΝ ΙΣΧΥΟΝΤΩΝ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΩΝ ΡΥΜΟΤΟΜΙΑΣ.

 

Παρακαλώ θερμά, με βάση την εμπειρία σας και τις γνώσεις σας, να μου απαντήσετε αν προβλέπεται τέτοια διαδικασία, δηλαδή εφαρμογή των Διαγραμμάτων Εφαρμογής, και αν η εφαρμογή αυτή πρέπει να γίνει σύμφωνα με τα ισχύοντα ρυμοτομικά Διατάγματα.

Link to comment
Share on other sites

Είναι προφανές ότι, υπάρχει μία παρανόηση των συγκεκριμένων όρων που αναφέρεις. Για την εφαρμογή ενός ρυμοτομικού σχεδίου, που εγκρίθηκε με τις διατάξεις του νδ 1923, χρειάζεται η αποτύπωση της σημερινής κατάστασης του εδάφους στην υπόψη περιοχή και, με τη βοήθεια αυτής της αποτύπωσης, η εφαρμογή του ρυμοτομικού στο έδαφος.

 

Αν η εφαρμογή του ρυμ. σχεδίου περιορίζεται στην έκταση ενός ΟΤ, τότε το τοπογραφικό διάγραμμα ονομάζεται διάγραμμα εφαρμογής, και εγκρίνεται από την οικεία πολεοδομική υπηρεσία, αν, όμως, η εφαρμογή του σχεδίου αφορά σε μεγαλύτερη έκταση, δηλαδή καλύπτει όλο το ρυμ. σχέδιο, τότε πρόκειται για συνολική εφαρμογή του σχεδίου και η μελέτη εγκρίνεται με απόφαση του Νομάρχη.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

μάλλον συμβαίνει αυτό που περιγράφει ο συνάδελφος MAKAP

σύμφωνα με το άρθρο 5 του ΝΔ 17-07-1923 το σχέδιο πόλεως μετά την έγκρισή του εφαρμόζεται βάσει του Τοπογραφικού διαγράμματος επί του οποίου συντάχθηκε.

Εφόσον το εγκεκριμένο αυτό σχέδιο έχει συνταχθεί σε μικρή κλίμακα μπορεί για την εφαρμογή να γίνει αποτύπωση σε μεγαλύτερη κλίμακα με σκοπό να ερμηνευτεί και να διευκρινιστεί καλύτερα λόγω της μεγαλύτερης κλίμακας η ρυμοτομική εφαρμογή του σχεδίου πόλεως. Η αποτύπωση είναι προφανές και για λόγους κλίμακας και για τον λόγο ότι μεσολάβησε κάποιο χρονικό διάστημα έχει συχνά διαφορές με το σχέδιο που εγκρίθηκε αρχικά, οι διαφορές αυτές όταν οφείλονται σε ‘τεχνικές συνέπειες-λόγους’ δηλ κλίμακα και διευκρίνιση λεπτομερειών είναι ανεκτές και τα νέα σχέδια είναι επικρατέστερα των αρχικών, αν όμως οι διαφορές οφείλονται σε άλλη αιτία και έχουν σαν συνέπεια την αλλοίωση της ρυμοτομικής διάταξης, συνιστούν τροποποίηση του σχεδίου και πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία του άρθρου 3 του ΝΔ 1923

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Με την ευκαιρία θέλω να ρωτήσω τι ακρίβεια μπορεί να έχει ένα διάγραμμα εφαρμογής ρυμοτομικού σχεδίου που είναισε κλίμακα 1:1000 ? (το σχέδιο) .Αν η γραμμή τραβήχτηκε με πενάκι 0,4 αυτό δε σημαίνει ότι έχει πάχος 40 εκατοστά? Και τι γίνεται στην περίπτωση που ο μηχανικός διαφωνεί με τον υπάλληλο της πολεοδομίας για το που είναι η ρυμοτομική γραμμή?

Link to comment
Share on other sites

Το διάγραμμα εφαρμογής αποσαφηνίζει το ρυμοτομικό.Το πάχος της γραμμής δε παίζει ρόλο γιατί μπορεί η γραμμή να έχει καποιο πάχος αλλά η απόσταση της μιας ρυμοτομικής από την απέναντι (πλάτος δρόμου) είναι ακέραιος αριθμός και αυτά εκμεταλλεύεσαι.Επιπλέον δε βασίζεσαι σε μια μόνο γραμμή αλλά σε πλήθος (Ο.Τ.) για να γίνει το καλύτερο ταίριασμα ρυμοτομικού-υπάρχουσας κατάστασης.Αντί για Δ.Ε. μπορεί να υπάρχουν τεχνικές εκθέσεις για ρυμ.γραμμές.

Link to comment
Share on other sites

Με την ευκαιρία θέλω να ρωτήσω τι ακρίβεια μπορεί να έχει ένα διάγραμμα εφαρμογής ρυμοτομικού σχεδίου που είναισε κλίμακα 1:1000 ? (το σχέδιο) .Αν η γραμμή τραβήχτηκε με πενάκι 0,4 αυτό δε σημαίνει ότι έχει πάχος 40 εκατοστά? Και τι γίνεται στην περίπτωση που ο μηχανικός διαφωνεί με τον υπάλληλο της πολεοδομίας για το που είναι η ρυμοτομική γραμμή?

 

Το πενάκι που χρησιμοποιήθηκε για τη σχεδίαση των ΟΓ και ΡΓ, σε σχέδια που εγκρίθηκαν με το νδ 1923, δεν επηρεάζει τη θέση των γραμμών αυτών, γιατί αυτές προσδιορίζονται, με τοπογραφικά στοιχεία και αποστάσεις από αυτά, είτε σε ΤΕ (πριν το 1978) είτε σε ΔΕ (μετά το 1978).

 

Η εφαρμογή του ρυμοτομικού σχεδίου στο έδαφος εμπίπτει στην (αποκλειστική) αρμοδιότητα της οικείας πολεοδομικής υπηρεσίας, και, επομένως, τον τελευταίο λόγο τον έχει η υπηρεσία αυτή. Αν υπάρχει διαφωνία με τον υπάλληλο του τοπογραφικού τμήματος, αυτή επιλύεται σε επίπεδο Τμηματάρχη ή/και Διευθυντή.

 

@Kristiano

Το πλάτος του δρόμου δεν είναι πάντα ακέραιος αριθμός, ειδικότερα σε περιοχές, όπως η Αθήνα και άλλες πόλεις, με δρόμους που έχουν διαμορφωθεί στο έδαφος πριν από πολλές δεκαετίες και για το λόγο αυτό ο νομοθέτης πρόσθεσε τη σχετική πρόβλεψη.

Link to comment
Share on other sites

Στο πρώτο σου μήνυμα (#4) μιλάς για "διάγραμμα εφαρμογής ρυμοτομικού σχεδίου που είναι σε κλίμακα 1:1000" ενώ στο δεύτερο (#7) μιλάς για φωτογραμμετρικό διάγραμμα, με το οποίο εγκρίθηκε το ρυμοτομικό ενός οικισμού. Με δεδομένο ότι, τα ρυμοτομικά σχέδια δεν συντάσσονται από την υπηρεσία, όπως αναφέρεις, αλλά ελέγχονται από αυτήν και εγκρίνονται από τον αρμόδιο φορέα (Νομάρχης, Υπουργός), με απόφαση ή πδ, προκύπτει ότι, τα στοιχεία που δίνεις δεν είναι ή δεν τα μεταφέρεις σωστά.

 

Η ερώτησή σου για "μετά το Διευθυντή", θεωρείται, προφανώς, ως απλό σχόλιο, αφού διευκρινίστηκε ότι, η εφαρμογή του ΡΣ περιλαμβάνεται στην αρμοδιότητα της οικείας Πολεοδομικής υπηρεσίας.

Link to comment
Share on other sites

απαντήθηκε και επιθυμώ να διαγραφούν τα σχόλια μου στο τοπικ

 

Η διαγραφή σχολίων μπορεί να λάβει χώρα όταν αυτά δεν ακολουθούν τους Κανόνες Συμμετοχής/Συμπεριφοράς - υπενθυμίζω ότι υπάρχει για σύντομο χρονικό διάστημα από τη δημοσίευση δυνατότητα αλλαγής του κειμένου ss_sk

Link to comment
Share on other sites

@pole

Από τα γραφόμενά σου προκύπτει ότι, αφενός δεν γνωρίζεις την πολεοδομική νομοθεσία, αλλά προσπαθείς, όμως, να δώσεις μόνος σου απαντήσεις στα ερωτήματα που βάζεις αφετέρου αφορίζεις και απαξιώνεις επιστημονικές εργασίες, χωρίς να γνωρίζεις καθόλου το σχετικό αντικείμενο.

 

Και συγκεκριμένα:

1. Γνωρίζεις τι σημαίνει "το ρυμοτομικό σχέδιο είναι σε κλίμακα 1:1000, διάγραμμα δεν υπάρχει";

Γιατί εγώ γνωρίζω ότι το ρυμοτομικό σχέδιο (πολεοδομική μελέτη) εκπονείται σε ένα τοπογραφικό ή σε φωτογραμμετρικό διάγραμμα.

2. Αν γνωρίζεις πολεοδομικές υπηρεσίες που συνέταξαν ή συντάσσουν ρυμοτομικά σχέδια (πολεοδομικές μελέτες), καλό είναι να μάς το πεις, για να μάθουμε και εμείς που δεν γνωρίζουμε.

3. Γνωρίζεις τι σημαίνει "υπόβαθρο φωτογραμμετρικό με μεγενθυμένες αεροφωτογραφίες (και συνεπώς μειωμένη ακρίβεια)";

Γιατί εγώ γνωρίζω ότι το φωτογραμμετρικό διάγραμμα (και όχι υπόβαθρο) είναι προϊόν επιστημονικής επεξεργασίας σειράς αεροφωτογραφιών που έχουν ληφθεί ειδικά για τη συγκεκριμένη μελέτη (συγκεκριμένος ύψος πτήσης και επομένως κλίμακα κλπ) και, με τη βοήθεια των φωτοσταθερών που έχουν ληφθεί στο έδαφος, και τη σχετική επεξεργασία (εσωτερικός-εξωτερικός προσανατολισμός κλπ), στο γραφείο, δημιουργείται, σε ειδικό όργανο, το ανάγλυφο του εδάφους, για το τμήμα του ζεύγους των Α/Φ που υπάρχει επικάλυψη, ώστε να αποδοθεί, στο φωτογραμμετρικό διάγραμμα, η κατάσταση του εδάφους. Γνωρίζω, επίσης, ότι, μπορεί να προκαθοριστεί η επιθυμητή ακρίβεια στο φωτογραμμετρικό διάγραμμα, πριν ληφθούν οι Α/Φ. Και, οπωσδήποτε ΔΕΝ συντάσσεται φωτογραμμετρικό διάγραμμα από μεγεθυμένες Α/Φ.

4. Γνωρίζεις ότι, το πρόγραμμα ΕΠΑ (Επιχείρηση Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης), που ξεκίνησε από το μακαρίτη Τρίτση, εξακολουθεί να είναι σε ισχύ, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 27 χρόνια από τότε που ξεκίνησε;

5. Τι σημαίνει "Ο Τζιαβός λέει καθαρά ότι η εφαρμογή των σχεδίων θα πρέπει να γίνεται ακολουθώντας το πνεύμα του μελετητή καθώς πολλές φορές δεν έχει μετρητική αξία", κατά την άποψή σου;

 

Συνάδελφε,

Διαπιστώνω, με έκπληξη, ότι, παρά το γεγονός ότι, σου ζήτησα (με πμ) το ΦΕΚ της απόφασης του Νομάρχη, για να καταλάβω περί τίνος πρόκειται, και να σου πω τη γνώμη μου, έχεις ήδη διαμορφώσει άποψη για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσεις του "εχθρούς", δηλαδή τους υπαλλήλους της Πολεοδομίας, που δεν συμφωνούν με τις θέσεις σου για το συγκεκριμένο θέμα.

 

Σου εύχομαι Καλή Επιτυχία.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.