Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φήμη για έλεγχο άδειας νόμιμου λογισμικού στην Πολεοδομία Πατρών


wgibson

Recommended Posts

παραθεση της φημης?

 

Στην Πολεοδομια Πατρων, εγινε ελεγχος απο ομαδα

(δεν ξερω εαν ηταν κρατικη ή απο φορεα προστασιας πνευματικων δικαιωματων) σε κατατεθειμένα σχέδια απο μηχανολογους, οπου και διαπιστωθηκε (αγνωστο πως) οτι το software που ειχαν ηταν "σπασμενο" και ως εκ τουτου παρανομο - σταλθηκαν δε ειδοποιησεις-προστιμα.Η φημη αφορα προγραμματα της 4Μ και TISOFT

 

Η φημη αυτη προερχεται απο μηχανολογο (πραγματικο γεγονος κατα αυτον) και διαδωθηκε στους συναδελφους μηχανολογους των γυρω περιοχων ωστε "να φυλανε τα νωτα τους"

 

Επειδη μου ζητηθηκε ως δικηγορος να μελετησω το θεμα απο ενα θειο μου μηχανικο, εχετε κατι υποψιν σας, ή πως μπορει να γινει αυτου του ειδους ταυτοποιηση, δεδομενου οτι κυριως κατατιθενται εντυπα σχεδια και οχι ψηφιακα -πραγμα που θα επετρεπε τον καλυτερο ελεγχο γνησιοτητας του software.

 

Ως "αντιδοτο" φερεται να γινεται το εξης:

εκτυπωση του σχεδιου και περασμα απο πανω με το χερι....

 

 

ΥΓ: δεν ξερω αν καθε προγραμμα αφηνει καποιο ιχνος σχεδιαστικο, παραθετω ωστοσο το γεγονος οτι παλαιοτερα καθε κλασσικη γραφομηχανη ειχε ξεχωριστο στυλ αποτυπωσης καθε γραμματος στο χαρτι

 

 

σας ευχαριστω και συγγνωμη αν σας κουρασα

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 28
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

πολύ ενδιαφέρον!!!!

 

εγώ προσωπικά θεωρώ πως μόνο από τα έντυπα είναι αδύνατον να αποδείξεις πως χρησιμοποιήθηκε το συγκεκριμένο λογισμικό

 

αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι να ερωτηθούν οι συγκεκριμένοι μηχανικοί για τα προγράμματα - λογισμικό που διαθέτουν

---------

βλέποντας κάποιο σχέδιο βάσει εμπειρίας ίσως εικάσω για το αν αυτό έγινε σε Autocad ή σε ΤΕΚΤΟΝΑ

αλλά είναι σίγουρο πως αν επιθυμούσα κάποιο συγκεκριμένο "ύφος" θα μπορούσα να το πετύχω και με άλλο αρχιτεκτονικό πρόγραμμα

 

για τα τεύχη των μελετών, παρομοίως κάθε πρόγραμμα έχει μια συγκεκριμένη σελιδοποίηση οπότε μπορώ επίσης να εικάσω το πρόγραμμα από το οποίο δημιουργήθηκε

όμως δε θεωρώ πως αυτό μπορεί να αποδειχθεί

 

πχ πολλές φορές όταν γράφουμε ένα έντυπο ή κάνουμε μια μελέτη "πατάμε" πάνω σε ένα άλλο ΠΡΟΤΥΠΟ κείμενο που θα μπορούσε να είναι σύμφωνα με τη σελιδοποίηση κάποιου προγράμματος χωρίς όμως να έχουμε χρησιμοποιήσει παράνομα το λογισμικό αυτό

----------

πάντως το θέμα που θίγεις είναι τεράστιο

και δεν αφορά μόνο τις εταιρίες παραγωγής του λογισμικού

αλλά και τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των επαγγελματιών που έχουν επενδύσει σε αυτό και σε αυτούς που χρησιμοποιούν σπασμένο

Link to comment
Share on other sites

Ο τρόπος που το "πλαστό" πρόγραμμα παράγει τεύχη ή ξυλοτύπους ή κατόψεις/όψεις/τομές έχει ανιχνευθεί και κάποιοι "ψαγμένοι" το γνωρίζουν.

 

Παλαιότερα π.χ. ήταν γνωστό ότι συγκεκριμένο και διαδεδομένο πρόγραμμα αμοιβών , στην "σπασμένη" έκδοση έκανε διάφορα τραγελαφικά τα οποία εξέθεταν συναδέλφους . Τα τραγελαφικά τα ανέβασαν στη σελίδα τους στο Internet για ενημέρωση τυχόν παρανομούντων. Άλλο πάλι γνωστό πρόγραμμα στατικών, δεν υπολόγιζε καθόλου πρόσθετα σίδερα , ανεξάρτητα των φορτίων που τοποθετούσε κάποιος στις δοκούς.

 

Φυσικά και δεν αποκλείεται κάποιοι από τις πολεοδομίες να γνώριζαν κάποια τέτοια λεπτά σημεία (που τους τα υπέδειξαν οι δημιουργοί του προγράμματος) και να έκαναν επισημάνσεις και κάποιους εκφοβισμούς ώστε οι μελετητές να προέβαιναν σε αγορές (και ακριβές συνδρομές) , ειδικά τώρα που ΤΙΠΟΤΕ σχεδόν δεν κινείται στην αγορά του λογισμικού.

 

Σίγουρα , η χρήση προτύπων μπερδεύει το σκηνικό αλλά κάποιοι προτιμούν να ρίξουν άδεια για να τα ανεβάσουν γεμάτα τα δίχτυα τους ...

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε Myri

Σχετικά με τα νόμιμα και παράνομα λογισμικά υπάρχουν πολλά ερωτηματικά.

Είναι αμφίβολο αν πράγματι οι εταιρείες επιθυμούν την πλήρη εξάλειψη του παράνομου λογισμικού. Μην ξεχνάμε ότι το Autocad και τα Windows οφείλoυν την κυριαρχία τους ακριβώς στις "τυχαίες" και "παράνομες" κυκλοφορίες. Η διαφήμιση που τους γίνεται αξίζει πολλαπλάσια από την υποτιθέμενη χασούρα.

Αν αύριο ως διά μαγείας εξαλείφοταν όλο το παράνομο λογισμικό τότε να δεις κλάμα οι εταιρείες.

Απλώς αφήνουν το λογισμικό τους να κυκλοφορεί σπασμένο ( για να γίνεται και το σχετικό promotion) και που και που κάνουν και έναν έλεγχο για την τιμή των όπλων.

Υ.Γ.1 Συγνώμη αν το σχόλιο μου είναι λίγο εκτός θέματος

Υ.Γ.2 Ίσως απλουστεύω λίγο τα πράγματα αλλά πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλη βάση στα όσα λεω

Link to comment
Share on other sites

Είναι αμφίβολο αν πράγματι οι εταιρείες επιθυμούν την πλήρη εξάλειψη του παράνομου λογισμικού. Μην ξεχνάμε ότι το Autocad και τα Windows οφείλoυν την κυριαρχία τους ακριβώς στις "τυχαίες" και "παράνομες" κυκλοφορίες. Η διαφήμιση που τους γίνεται αξίζει πολλαπλάσια από την υποτιθέμενη χασούρα.
σαφώς γι'αυτό και το autocad αξιώνει και την τιμή που έχει

 

αλλά το ξαναλέω είναι και θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ συναδέλφων

Link to comment
Share on other sites

επειδη απο το παρελθον μου σε εταιρειες εχω προσωπικη αποψη για το θεμα, να σας πω οτι ειναι πιο απλα τα πραγματα:

 

κοιτανε τα σχεδια, βλεπουνε πχ την ετοιμη στάνταρ "διασταση" ή τα ετοιμα blocks ή την ελληνικη γραμματοσειρα πχ του autocad (που ειναι ιδιαιτερη σε μερικα γραμματα), και αποκτουν ενδειξεις οτι τα σχεδια ειναι προιον autocad.

 

Μετα κοιτανε το ονομα του μελετητη. Με απλό ελεγχο βλεπουν αν εχουν πουλησει αδεια για autocad στο συγκεκριμενο ατομο και αν οχι, στελνουν το πρωτο γραμματακι (οποιος το εχει παρει, ξερει).

 

Πανω απο τους μισους που λαμβανουν το γραμμα, πχ για autocad, αγοραζουν το LT αμεσα. Αποστολη εξετελεσθη, εκτος αν εχει γινει καρφωτη, ειδικα σε περιπτωσεις πιο μεγαλων γραφειων, και υπαρχει ζουμι και για τους δικηγορους οι οποιοι πληρωνονται απο τις εταιρειες βαση των προστιμων που εισπρατονται. Βεβαια εκει την κανει η autodesk στους δικηγορους, γιατι παντα προτιμαει να πουλησει προγραμμα αντι να εισπραξει προστιμο, αφου αν πληρωσεις προστιμο μετα το προγραμμα τρωει μπινελικια.

 

περισσοτερες λεπτομερειες αν θελετε μπορω να δωσω. να πω απλα οτι το ολον θεμα ειναι απο λιγο εως πολυ βρωμικο και το προβλημα ΔΕΝ ειναι η πνευματικη ιδιοκτησια αλλα η μπαζα.

Link to comment
Share on other sites

Μετα κοιτανε το ονομα του μελετητη. Με απλό ελεγχο βλεπουν αν εχουν πουλησει αδεια για autocad στο συγκεκριμενο ατομο και αν οχι, στελνουν το πρωτο γραμματακι (οποιος το εχει παρει, ξερει).

 

Σχεδίασα σε συνάδελφο. Έκανε άλλος τα σχέδια και εγώ απλά υπέγραψα. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο (δεν έχω λόγο βέβαια να σε αμφισβητήσω), είναι απλά για γέλια η πρακτική τους.

Link to comment
Share on other sites

howard αν θέλεις δώσε μας μερικές πληροφορίες σχετικά με την τακτική των εταιριών.

ΔΕΝ εννοώ τους τρόπους με τους οποίους οι εταιρίες αναγνωρίζουν την προέλευση των σχεδίων, αλλά αυτές τις τακτικές που ανέφερες, όπως πχ ευρύτατη κυκλοφορία σπασμένων προγραμμάτων συγκεκριμένων εταιριών κτλ.

Ή αν θέλετε να συζητήσουμε σε ένα άλλο thread το όλο θέμα για το κόστος των προγραμμάτων, τα συμβόλαια συντήρησης, την πειρατεία κ.α.

Κατά τη γνώμη μου, η Autodesk είναι βολεμένη με αυτό που γίνεται (δεν εννοώ όμως ότι το επιδιώκει κιόλας ;) :rolleyes:) . Τα προγράμματά της, πριν καλά-καλά διατεθούν επισήμως στην αγορά, είναι ήδη ανεβασμένα σε όλα τα warezάδικα και τα p2p (για να μην κατηγορηθώ και βρω και κανένα μπελά, ξεκαθαρίζω ότι δεν ισχυρίζομαι ότι τα διανέμει η ίδια η Autodesk). Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το AutoCAD. Την ώρα που υπάρχουν τόσα άλλα αξιόλογα προγράμματα με χαμηλότερη τιμή, το AutoCAD είναι το στάνταρ σε όλες τις σχολές και η Autodesk έχει έσοδα από εκεί. Εν τω μεταξύ καλλιεργείται η προπαγάνδα του κυρίαρχου προγράμματος της αγοράς, η οποία όμως τροφοδοτεί ταυτόχρονα και το μονοπώλιο του προγράμματος. Φαύλος κύκλος δηλαδή.

Οι φοιτητές έπειτα έχουν τρεις (θα βάλω και μια τέταρτη για να μη κατηγορηθώ από κανέναν) επιλογές :

1)Μαθήματα σε κάποιο φροντιστήριο, και οι περισσότεροι επηρεασμένοι από την προπαγάνδα του κυρίαρχου προγράμματος, θα καταλήξουν σε κάποιο εξουσιοδοτημένο κέντρο “γιατί αλλιώς μετράει αν λέει η Autodesk ότι ξέρεις AutoCAD”(πάλι λεφτά για την Autodesk)

2)Εκμάθηση του προγράμματος σε υπολογιστή κάποιου άλλου (μπαμπά, θείου, φίλου, κτλ) που έχει το πρόγραμμα (αγορασμένο;;; ), πιθανώς συνδυαζόμενη με τη χρήση ενός βιβλίου-οδηγού για το πρόγραμμα (μαντέψτε πιο θα προτιμηθεί, το επίσημο βιβλίο ή τα υπόλοιπα;;; ). Βέβαια εδώ τίθεται και το ερώτημα: όταν κάποιος αγοράζει την άδεια για ένα πρόγραμμα, αυτή είναι για ένα άτομο, ή για ένα συγκεκριμένο υπολογιστή-θεση και μπορεί να χρησιμοποιείται από διάφορα άτομα;

3)Παράνομη χρήση του λογισμικού στο σπίτι για εξάσκηση. Αυτή επιλογή εκ πρώτης όψεως φαίνεται σαν να αποτελεί “χασούρα” για την Αutodesk, αλλά σκεφτείτε ότι όλοι αυτοί οι φοιτητές αργότερα όταν βγουν στην αγορά εργασίας, αποτελούν στρατιές ολόκληρες, που έχουν εκπαιδευτεί πάνω σε αυτό το λογισμικό. Οπότε αναγκαστικά αυτό το πρόγραμμα θα είναι το στάνταρ της αγοράς. Έτσι είτε αυτοί θα γίνουν ελεύθεροι επαγγελματίες και πρέπει θα αγοράσουν το πρόγραμμα (πάλι λεφτά για την Autodesk), είτε θα καταλήξουν σε εταιρίες, οι οποίες εταιρίες θα έχουν να επιλέξουν εργαζόμενους που έχουν εκπαιδευτεί σε AutoCAD οπότε θα πρέπει να το αγοράσουν κιόλας (πάλι λεφτά για την Autodesk).

4)Τέταρτη επιλογή, που λειτουργεί και ως disclaimer (κοινώς ξεκάρφωμα), είναι η εκμάθηση του λογισμικού με άλλους τρόπους που δεν εμπεριέχουν παράνομες ή/και ημι-παράνομες διαδικασίες, τρόπους που μπορεί να αποφέρουν ή όχι χρήματα στην Autodesk, ή άλλος τρόπος.

Bέβαι τις περισσότερες φορές υπάρχουν και student Version, αλλά με τους ένα κάρο περιορισμούς που συνεπάγονται. Ωρες-ώρες εκείνα τα part1, part2 ... part(ν-1), parn(ν), μοιάζουν τόσο εύκολη λύση αντί να παιδεύομαι με τις παλιο-student version, που μέρχι να σου στείλουν (αν δεν κάνουν τους κινέζους) την άδεια σκας, και δεν μπορείς να κάνεις και τη δουλειά σου (ποιά δουλεία σου δηλαδή εδώ που τα λέμε; Στην ουσία εκπαιδεύεσαι στο λογισμικό τους για να γίνεις μελλοντικός πελάτης της εκάστοτε εταιρίας λογισμικού).

Τους παρακαλάς στα τηλέφωνα για κωδικούς, για να μη γίνεις πειρατής.

Πίσω πάλι στο AutoCAD: Με οποιονδήποτε τρόπο όμως καλλιεργείται το μονοπώλιο του συγκεκριμένου προγράμματος. Εκπαιδεύεσαι σε αυτό, και αναγκάζεσαι να το χρησιμοποιήσεις για να συμβαδίζεις με την αγορά και τους υπόλοιπους.

Και το χειρότερο : υπάρχουν και περιπτώσεις που άλλο καλό πρόγραμμα που κυκλοφορεί αγοράζεται από την Autodeskτελικά για να σκοτώνεται ο ανταγωνισμός ίσως (; :confused:)(βλέπε το πρόγραμμα στατικών της Robobat).

Ανάλογα μπορούν να διατυπωθούν και για τη Microsoft.

Link to comment
Share on other sites

Σχεδίασα σε συνάδελφο. Έκανε άλλος τα σχέδια και εγώ απλά υπέγραψα. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο (δεν έχω λόγο βέβαια να σε αμφισβητήσω), είναι απλά για γέλια η πρακτική τους.

 

καλα δικαιολογιες εχει ο καθενας πολλες. δεν γινεται ομως δικαστηριο για να πει ο καθενας τα δικα του, ουτε προσπαθει η autodesk ή οι άλλες εταιρειες να αποδειξουν τιποτα 100%.

 

ξαναλεω, ειναι να μην υποψιαστουν. και ενδειξεις να εχουν (οχι αποδειξεις), σου στελνουν το γραμμα. Το γραμμα σου ζηταει να τους στειλεις τους κωδικους των προγραμματων που χρησιμοποιεις, τον αριθμο των χρηστων κλπ. Σε αυτο το σημειο πανω απο τους μισους που το λαμβανουν, ζητανε να ερθουν σε μια συνεννοηση και να προβουν σε αγορες.

 

Σε περιπτωση που τους αγνοησει καποιος, ερχεται κλιμακιο για ελεγχο - και τα προστιμα ειναι σοβαρα. Αλλο που οπως ειπα, δεν τα πληρωνει κανεις εκτος αν ειναι ανοητος, προκλητικος ή θελουν οι εταιρειες να τον κανουν παραδειγμα. Αν πεις στην εταιρεια που σε κυνηγαει, οτι θα αγορασεις 5 αδειες με κοστος πχ 12.000 ευρω, αποσυρονται καταγγελιες στο πιτς φυτιλι. Κι ας ειναι τα προστιμα 100.000. Πελατες ψαχνουν οι ανθρωποι, οχι να τους κανουν ολους να τους σιχτιριζουν.

Link to comment
Share on other sites

howard_roark δεν μπορώ να κατανοήσω ορισμένα από τα πράγματα που λες

 

1)ποιός ερευνά για το σπασμένο λογισμικό;;;; οι εταιρίες;; οι δικηγόροι τους;;;;

μα αν είναι οι παρπαπάνω πώς αποκτούν πρόσβαση στα σχέδια κλπ;;;

μπουκάρουν στην πολεοδομία και αρχίζουν την ερευνα;;;;

 

2)από που έρχεται η επιστολή;;; πάλι από την εταιρία;;;

 

μήπως έρχεται από τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος

και η επιλογή είναι απλά τυχαία ή έστω με απλά κριτίρια

πχ μηχανικοί με τζίρο πάνω από τόσο;;;;

 

δε λεω πως η κάθε Autodesk δε θα πιέζει αλλά το θεωρώ τραβηγμένο να πάρουν σβάρνα τις πολεοδομίες

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.