Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καβαλέτα - Υποστηρίγματα σιδηροπλισμού


 
Mikael

Recommended Posts

Τα καβαλέτα όπως γνωρίζουμε είναι υποστηρίγματα του σιδηρού οπλισμού ενώ οι καβίλιες από τεμάχια Φ25 στο πλάτος της δοκού είναι αποστασιοποιητές (spacers). Το ερώτημα είναι αφού σύμφωνα με τον ορισμό του σιδηροπλισμού στην ΤΣΥ δεν αναλαμβάνουν καμμία εντατική κατάσταση γιατί να πληρώνονται ως σιδηροπλισμός ;;;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 22
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

συνάδελφε Mikael

όχι αποστασιοποιητές αλλά αποστάτες

ποιός σου είπε ότι πληρώνονται???

αν θα χρησιμοποιούσες κανονικούς αποστάτες π,χ πλαστικούς θα τους πλήρωνες

σε κάθε περίπτωση οι τιμές τους είναι ανηγμένες-ενσωματωμένες-περιλαμβάνονται

τα ξαναλέμε

Link to comment
Share on other sites

Καβαλέτα προφανώς εννοεί τα στηρίγματα των άνω σχαρών σε μεγάλου ύψους θεμέλια/κοιτοστρώσεις/κεφαλοδέσμους πασσάλων. Πλαστικά τέτοιου μεγέθους στηρίγματα δεν μου έχουν τύχει ως τώρα. Αλλά από τη στιγμή που είναι διαμορφωμένοι σιδηροπλισμοί, θα πρέπει να πληρωθεί η διαμόρφωσή τους (κόψιμο, στράβωμα). Για την τοποθέτηση διαπραγματεύσου το αν νομίζεις ότι αξίζει τον κόπο ή μπορείς να γλιτώσεις κάτι.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητα φιλοι χρονια πολλα καλη χρονια σε ολους με υγεια ...........

 

τωρα σε αυτο το ζητημα ειναι γνωστο με τα καβαλετα οτι πανε να γλυτωσουν οι

μηχανικοι ΚΙΛΑ.και αν ο σιδερας τα βαλει αραια θα τα ακουση απο τον μηχανικο του

εργου γιατι θα κανει [κοιλια η σχαρα αν ειναι ραδιε κτλ .] εγω στα τοσα χρονια που ασχολουμαι με τα σιδερα, με το ζορι οι εργολαβοι να ριξουνε μπετον καθαριοτητας

και τα ραδιε απο ο.80 πανε στο .60 αντε συνενοισου εσυ ,με εργολαβο και μηχανικο

ασε τον σιδερα φιλε mikael να σου κανει την δουλεια , γιατι αν εχεις εδαφοπλακες με φ8

σχαρα κατω+πανω, βαλε τα σιδερα εσυ και πατησε πανω να δεις την κοιλια που κανει και σου αρεσει πες μου

 

παντα φιλικα θωμας

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε Mikael

Τον σιδηροπλισμό δεν τον τοποθετείς μόνο για αναλαμβάνει εντάσεις ή όχι. Τον τοποθετείς για να επιτελέσει εναν συγκεκριμμένο ρόλο στον φορέα σου. Πολύ πολύ παλιά οι συνδετήρες απλώς κρατούσαν τα σίδερα στις θέσεις τους (γι αυτό και σε κατεδαδίσεις παλιών κτιρίων θα δεις συνδετήρες Φ6 ανά 40 εκ).

Όπως πολύ σωστά λέει και ο ΘΕΟΧΑΡΗΣ οι τιμές είναι ανηγμένες και περιλαμβάνουν όλα αυτά.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ

Link to comment
Share on other sites

Κατα πρώτον να ευχηθώ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 2010 - ΚΑΛΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ

Θα έπρεπε να διευκρινήσω ότι αναφέρομαι σε σιδερένια ΚΑΒΑΛΕΤΑ (δηλ. Υποστηρίγματα Σιδηροπλισμού και όχι πλαστικούς αποστατήρες) στα Δημόσια έργα. Εάν ανατρέξουμε στην ΤΣΥ του ΣΟΥΦΛΙΑ

 

ΤΣΥ ΤΕΥΧΟΣ Α΄ ΆΡΘΡΟ Γ - 6 ΣΙΔΗΡΟΠΛΙΣΜΟΣ

6.3 ΟΡΙΣΜΟΙ

Με την έννοια σιδηροπλισμός νοούνται όλοι εκείνοι οι σιδηροί οπλισμοί που ενσωματώνονται στη μάζα του σκυροδέματος για την επίτευξη των παρακάτω στόχων :

α) Για την παραλαβή των τάσεων εφελκυσμού.

β) Για τον περιορισμό του εύρους των ρηγμάτων εφελκυσμού.

γ) Για τον περιορισμό των ρηγμάτων ελκυσμού που οφείλονται στις θερμοκρασιακές μεταβολές και την συστολή κατά την πήξη.

δ) Για την αύξηση της φέρουσας ικανότητας θλιβομένων στοιχείων και κυρίως για τη μείωση του κινδύνου ψαθυρής θραύσης του από οπλισμένο σκυρόδεμα δομικού στοιχείου.

 

3. Αφετέρου σύμφωνα με τον Κανονισμό Τεχνολογίας Χαλύβων 2008 Παράρτημα 5 – Αποστατήρες – παρ. Π5.4 Ειδικές περιπτώσεις, τα καβαλέτα διατάσονται ως υποστηρίγματα για την συγκράτηση κατά την σκυροδέτηση , των άνω οπλισμών στην προβλεπόμενη από την μελέτη θέση.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω συμπεραίνεται ότι τα καβαλέτα δεν είναι σιδηροπλισμός, άρθρο 32.20.02, σύμφωνα με τον ορισμό στην Τ.Σ.Υ.

Άρα δεν πληρώνονται με την τιμή του Σιδηροπλισμού από τον ΑΤΟΕ. Η ΤΣΥ περιγράφει αναλυτικά ότι στην τιμή του Σιδηροπλισμού είναι ανηγμένο και το κόστος των καβαλέτων - καβιλιών.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε Mikael

Όσα αναφέρεις αφορούν τον ΑΤΟΕ και τα δημόσια έργα( και κυρίως τη σχέση εργολήπτη - υπηρεσίας και όχι εργολήπτη - υπεργολάβων) και συμφωνώ απόλυτα. Για τα ιδιωτικά έργα όμως δεν έχει σχέση ο ΑΤΟΕ. Θα εκπλαγείς εάν προσπαθήσεις να εφαρμόσεις τις τιμές και τις μεθόδους του ΑΤΟΕ σε ιδιωτικά έργα.

Π.χ. προσπάθησε να προσδιορίσεις την τιμή του σκυροδέματος (μπετόν, ξυλότυπος, οπλισμός κλπ.) μέσω ΑΤΟΕ και σύγκρινέ την με την τιμή της πιάτσας.

Link to comment
Share on other sites

Το έργο είναι μεγάλο οικοδομικό. Η ΤΣΥ που εγκρίθηκε με το Δ17α/01/93/Φ.Ν.437 (ΦΕΚ 1556/18-10-2004) αποτελεί συμπλήρωμα του Περιγραφικού Τιμολογίου Οδοποιίας και ένα από τα 3 μέρη του Ενιαίου Τιμολογίου Οδοποιιας, βέβαια δεν είναι Πρότυπη ΤΣΥ αλλά κάθε υπηρεσία κάνει την δική της ΤΣΥ για τα οικοδομικά (άποψη της Δ!7-HELPDESK) . Η Ε25/2004 αναγράφει επί λέξει <<β. Τεχνική Συγγραφή Υποχρεώσεων και για τις τρεις κατηγορίες, η οποία συμπληρώνει το περιγραφικό τιμολόγιο και στην οποία παραπέμπουν όλες οι αναφορές σε Τ.Σ.Υ. του περιγραφικού τιμολογίου.>> Δηλ. η ΤΣΥ , όπως δημοσιεύθηκε, αφορά την ΟΔΟΠΟΙΙΑ και μόνο. Στο έργο που επιβλέπω τα κεφάλαια Α,Β και Γ της ΤΣΥ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ο Μελετητής τα έκανε Τευχος Α και το ονόμασε ΤΣΥ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ. Γνωρίζουμε ότι η ΤΣΥ συμπληρώνει το αντίστοιχό της τιμολόγιο άρα δεν ισχύει η σειρά ισχύος τευχών στην περίπτωση συμπλήρωσης τευχών μεταξύ τους παρά μόνο στην περίπτωση αντικρουόμενων σημείων. Εγώ εφαρμόζοντας την Σύμβαση έκοψα όλα τα καβαλέτα και τις καβίλιες.

Link to comment
Share on other sites

@ Mikael

Από ότι καταλαβαίνω είσαι επιβλέπων στο εν λόγω δημόσιο έργο. Σύμφωνα με τα λεγόμενά σου σωστά έκοψες τις αναφερόμενες ποσότητες. Επειδή όμως οι καβίλιες και τα καβαλέτα είναι απαραίτητα για την σωστή τοποθέτηση του οπλισμού, θα πρέπει να συντάξεις νέες τιμές γι' αυτά (αν δεν υπάρχουν στο εγκεκριμμένο τιμολόγιο).

'Όταν το κάνεις θα δείς ότι η διαφορά ποσού δεν θα αξίζει το χρόνο που έχουμε αφιερώσει για να συζητήσουμε το θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Τα προβλήματα την ανυπαρξίας ανάλυσης του τιμολογίου....

Δηλαδή Mikael αυτά τα τεμάχια (καβαλέτα κλπ) δεν περιγράφονται πουθενά στο τεύχος? Δεν απαιτούνται δηλαδή? Και ο εργολάβος θα μπορούσε να μην τα βάλει?

Υπάρχει δυνατότητα να τα πληρωθεί με κάποιον άλλο τρόπο?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.