Μετάβαση στο περιεχόμενο

the_topo

Core Members
  • Περιεχόμενα

    606
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από the_topo

  1. Συνάδελφε καλημέρα. Δεν ξέρω που πάω και τα βρίσκω, όλα κάτι τέτοιες προβληματικές περιπτώσεις πετυχαίνω).

    Να σας δώσω ένα update της υπόθεσης!

    Δεν υπάρχει εγκεκριμένο σχέδιο υπογείου, ούτε ΔΚ, τίποτα. Γενικώς ο φάκελος της αναθεώρησης συνοδευόταν μόνο από το στέλεχος που έλεγε αναθεώρηση ως προς τη προσθήκη υπογείου.

    Πρόκειται για οριοθετημένο οικισμό, ναι. 

    Επειδή λοιπόν το υπόγειο δεν υπάρχει στη σύσταση - ύστερα από επικοινωνία με τη Πολεοδομία, πρέπει και οι δυο ιδιοκτήτες (που έχουν δημιουργήσει 1 κατοικία έκαστος στο υπόγειο) να τακτοποιήσουν μαζί όλο τον όροφο υπογείου. Αφού προς το παρόν δεν ορίζεται που ανήκει. Έπειτα το λογικό είναι να προβούν στην απαραίτητη τροποποίηση σύστασης.

    Όμως, επειδή (ως συνήθως) έχουν μέτριες σχέσεις, ο άλλος ιδιοκτήτης δεν θέλει να προβεί σε τακτοποίηση και να πληρώσει - οπότε πάει η τακτοποίηση - δεν προχωράει!

    Για τη περίπτωση βέβαια που κάποιος θέλει να τακτοποιήσει τη περιουσία του και τον φέρνει πίσω κάποιος συνιδιοκτήτης τι συμβαίνει? (συζήτηση άλλου νήματος φυσικά).

     

  2. Καλημέρα συνάδελφοι.

    Θα ήθελα τη βοήθειά σας στο εξής:

    Έχω αναλάβει τακτοποίηση Ν4495 για υπόγεια κατοικία με την εξής ιδιαιτερότητα στην οικοδομή (εντός οικισμού)

    Ο.Α. του '87 προέβλεπε 2όροφη οικοδομή με 2 ισόγεια καταστήματα και 2 κατοικίες στον όροφο. Αμέσως μετά κάνουν Ο.Ι. με ιδιοκτήτες 2 αδέρφια.

    Το '91 κάνουν αναθεώρηση της αρχικής άδειας ως προς τη προσθήκη υπογείου (χωρίς επισύναψη νέων σχεδίων παρά μόνο στο στέλεχος φαίνεται καλυπτόμενη επιφάνεια ίδια με των υπερκείμενων ορόφων και συνολικό ύψος 3μ). Εκεί λοιπόν στο υπόγειο δημιούργησαν αντίστοιχα 2 υπόγειες κατοικίες (σαν ισόγειες στη πράξη λόγω κλίσης εδάφους).

    Δεν τροποποίησαν ποτέ την Ο.Σ. του '87. 

    Σήμερα λοιπόν ένας από τους ιδιοκτήτες μου ζήτησε να του τακτοποιήσω την υπόγεια κατοικία του.

    Τι κάνω? Το υπόγειο στο στέλεχος είναι στη στήλη κατοικία - μήπως αυτό σημαίνει ότι και η χρήση του προβλεπόταν από την άδεια ως κατοικία?

     

  3. Συνάδελφοι τη βοήθειά σας γιατί θα τρελαθώ. Κάθε φορά που διαβάζω τον ορισμό του ΗΧ μπλοκάρω - δεν ξέρω πραγματικά γιατί με μπερδεύει τόσο.

    Σας επισυνάπτω σκαρίφημα και παρακαλώ βοηθήστε με - πρόκειται για ΗΧ, σωστά? Και αν ναι, γιατί?

    Γενικώς ο ορισμός του ΗΧ βάσει ΝΟΚ με παραπέμπει στο γεγονός ότι οποισδήποτε ανοιχτός στεγασμένος χώρος (ακόμη και εξώστης αν έχει άλλο εξώστη από πάνω) θεωρείται ΗΧ αφού σχεδόν πάντα το άνοιγμα του είναι >35% της περιμέτρου του χώρου.

    ΕΞΩΣΤΗΣ Η ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΣ.pdf

  4. Καλημέρα σε όλους.

    Σε τακτοποίηση 2όροφης οικοδομής με 2 καταστήματα στο ισόγειο, 2 κατοικίες στον όροφο  και 2 υπόγειες αποθήκες (όλα ως ανεξάρτητοι χώροι βάσει αδείας), έχω αναλάβει τη τακτοποίησή τους - Δεν υπάρχει σύσταση Ο.Ι.

    Μεταξύ άλλων, τα καταστήματα ισογείου έχουν την εξής αυθαιρεσία: Και στα δυο, έχει δημιουργηθεί εσωτερική σκάλα (με άνοιγμα στη πλάκα δαπέδου) αποκτώντας πρόσβαση στην εκάστοτε αποθήκη υπογείου (ενώ ταυτόχρονα η πρόσβαση των αποθηκών από το κλιμακοστάσιο υπογείου έχει καταργηθεί και πραγματοποιείται μόνο από τα καταστήματα άνωθεν).

    Το ανωτέρω έχει λάβει χώρα εκ κατασκευής, δηλαδή το έτος 1984!

    Απαιτείται ΜΣΕ? Λογικά ναι?!

  5. Συνάδελφε ευχαριστώ.

    Δηλαδή βάσει ΓΟΚ 85 το κλιμακοστάσιο μετρούσε σε δόμηση και κάλυψη κανονικά? Είτε ήταν ανοικτό είτε κλειστό?

    Η άδεια το προέβλεπε ανοικτό, ίσως γι αυτό να μην το είχε συνυπολογίσει στη δόμηση/κάλυψη? 

    Αν η οικοδομή έχει Σ.Ο.Ι. πως τα χρεώνω? Έχω ένα διαμέρισμα ανά όροφο με κοινό κλειστό κλιμακοστάσιο.

    Επιφάνεια κλιμακοστασίου και στο ισόγειο και στο 1ο όροφο ως ΥΔ αλλά ταυτόχρονα και ΥΚ? Δεν χρεώνεται διπλά έτσι? Ή λάθος τα λέω?

     

  6. Καλησπέρα συνάδελφοι,

    Σε άδεια του '89 2όροφης οικοδομής εντός σχεδίου, προβλεπόταν εξωτερικό κλιμακοστάσιο το οποίο δεν είχε μετρήσει ούτε στη δόμηση ούτε στη κάλυψη. Καταρχήν αυτό είναι σωστό? Επειδή κάνω τακτοποίηση Ν4495 για την εν λόγω οικοδομή, θέλω να σιγουρευτώ αν η μετατροπή του σε κλειστο πρέπει να αποδοθεί και στη κάλυψη και στη δόμηση βάσει με όσα ισχυαν κατά το έτος έκδοσης της άδειας.

    Στο οικόπεδο αν σήμερα εκδοθεί νέα άδεια προσθήκης, το κλειστό κλιμακοστάσιο δεν θα το μετρήσω στη δόμηση παρά μόνο στη κάλυψη, σωστά?

  7. Καλησπέρα στο φόρουμ,

    Θα ήθελα τη βοήθειά σας στο εξής:

    Σε 2όροφη οικοδομή (εντός σχεδίου) με υπόγειο έχω αναλάβει τις τακτοποιήσεις όλων των οριζόντιων ιδιοκτησιών (2 Ο.Ι. ανά όροφο).

    Στο υπόγειο έχω ΥΥ 0,04μ, στο ισόγειο έχω ΥΥ 0,17μ. και στον Α όροφο έχω 0,15μ. Τα ύψη που αναφέρω είναι τα καθαρά εσωτερικά από πλάκα σε πλάκα. Το συνολικό ύψος βάσει αδείας (συμπεριλαμβανομένου του υπογείου) είναι 9,20μ ενώ το πραγματοποιούμενο είναι 9,56μ.

    Επειδή υπάρχει σύσταση, τακτοποιώ το καθένα ξεχωριστά, όμως συντρέχει να έχω εικόνα για το σύνολο.

    Η περιοχή, όταν εκδόθηκε η άδεια (αν δεν κάνω λάθος το ίδιο ισχύει και σήμερα), είχε μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος 7,50μ

    Το υπόγειο λόγω απόκλισης 2%, αναφέρω στη ΤΕ τη διαφορά στο ύψος χωρίς όμως να το καταγράφω στη καρτέλα των Ο.Ι. Τώρα όμως στο ισόγειο και στον Α πως πρέπει να τακτοποιήσω τα ύψη? Ως ΠΠ σε όλες τις ΟΙ. ισογείου/Α ορόφου ή του Α ορόφου μόνο και ως ΥΥ εντός 20% και να χρεωθεί όλη τη διαφορά τη συνολική της οικοδομής που είναι 0,36μ?

  8. Συνάδελφοι καλημέρα και καλή Ανάσταση!

    Μια ερώτηση μόνο: σε ΕΕΔΜΚ για αυτονόμηση με αντλία θερμότητας, δεν υποβάλλω προϋπολογισμό, σωστά?

    Δεν μου το ζητάει στα απαιτούμενα δικαιολογητικά αλλά αναρωτιέμαι διότι αν δεν υπάρχει προϋπολογισμός τότε ούτε και ΙΚΑ?! Ούτε ΑΜΟΕ  χρειάζεται?

     

  9. (Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

    Καλησπέρα.

    Σε τακτοποίηση κατηγορίας 4 που αφορά ανοίγματα παραθύρου, αν δεν κάνω λάθος, δεν απαιτείται ΜΣΕ.

    Εάν συμφωνείτε κι εσείς, μπορείτε παρακαλώ να με παραπέμψετε στο ανάλογο άρθρο/νόμο?

    Ευχαριστώ!

  10. Συνάδελφοι, σε άδεια του '82, κατασκευάστηκε 2όροφη οικοδομή με 2 Ο.Ι. ανά όροφο. Στο υπόγειο που έχει ύψος εσωτερικό ύψος 2,84μ και είναι κατά 1,7μ κάτω από τη στάθμη εδάφους (ύψος 0,00μ),  έχει γίνει αλλαγή χρήσης από αποθήκη σε κατοικία.

    Καταρχήν θα ήθελα να ρωτήσω, στο ΦΚ επιλέγω αλλαγή χρήσης και στους ΚΧ θέτω την επιφάνεια που μετατράπηκε στο κατοικία? Χωρίς να προσθέσω την επιφάνεια σε κάποιο μειωτικό συντελεστή, σωστά?

    Ως προς τη παλαιότητα, μπορώ να επιλέξω το έτος έκδοσης της οικοδομής?

  11. Εγώ πάλι έχω μπερδευτεί.

    Σχετικά με το Ν4495/17 και τους κοινόχρηστους χώρους -αυτοί τακτοποιούνται σε μια ανεξάρτητη δήλωση από όλους όμως τους συνιδιοκτήτες, σωστά?

    @Forefather αν διαφωνείς στο παραπάνω - σε ποιά δήλωση θεωρείς ότι υποβάλλονται τα κοινόχρηστα? Αφού ο καθένας για την Ο.Ι. του θα υποβάλλει ανεξάρτητη δήλωση.

  12. Στο Ε9 το έχει ως κατοικία με έτος κατασκευής το 1983.

    Η άδεια της Οικοδομής είναι του 1982.

    Υπάρχει οποιαδήποτε περίπτωση να μπορώ να το εντάξω στη κατηγορία 2;

    Ο ιδιοκτήτης επιμένει ότι εξαρχής χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία. Εκ κατασκευής δηλαδή διαμορφώθηκε ως κατοικία και ότι το επιβεβαιώνουν κ οι λοιποί συνιδιοκτήτες αν χρειάζεται.

    Αυτο δεν ξέρω πως αποδεικνύεται αλλά θα μπορούσε για οποιοδήποτε λόγο να ενταχθεί ως κατηγορία 2 αν κ εφόσον ο ΦΟ έχει ολοκληρωθεί οντως το ‘82;

  13. Δηλαδή αν μου φέρει ένα Ε9 διορθωμένο σαν κατοικία από το έτος κατασκευής εγώ μπορω να το χρησιμοποιήσω ως αποδεικτικό έτους για την αλλαγή χρήσης? Ακόμη και αν το διορθώσει σήμερα?

    Επίσης, δεν ήξερα ότι στη βεβαίωση ρευματοδότησης δηλώνεται η χρήση ως κατοικία ή αποθήκη. Δηλώνεται όντως στη βεβαίωση αρχικής ρευματοδότησης?

  14. 4 hours ago, ppanag said:

    @the_topo Όλες οι εργασίες που έχουν υποχρεωτική επίβλεψη (π.χ. ικριώματα) απαιτούν και ΣΑΥ-ΦΑΥ

    Δηλαδή και η εγκατάσταση αυτόνομου συστήματος θέρμανσης (αντλίας) σε Ο.Ι. απαιτεί ΣΑΥ-ΦΑΥ?

  15. Συνάδελφοι,

    Έχω περίπτωση τακτοποίησης Ο.Ι. που βρίσκεται σε υπόγειο πολυκατοικίας (η οποία χτίστηκε βάσει Ο.Α. του '82).

    Βάσει αδείας, η Ο.Ι. ήταν αποθήκη. Στη πραγματικότητα χρησιμοποιήθηκε εξαρχής ως κατοικία.

    Θέλω να μάθω πως αποδεικνύεται ο χρόνος παλαιότητας. 

    Κατά τον ιδιοκτήτη, η αλλαγή χρήσης έχει γίνει εκ κατασκευής.

    Βάσει άρθρου 87 ισχύει το εξής:

    γ) ο χρόνος εγκατάστασης της αλλαγής χρήσης από βοηθητική σε κύρια σε κτίρια με οικοδομική άδεια αποδεικνύεται με έγγραφο φορολογικής ή άλλης δημόσιας αρχής, άλλως λαμβάνεται ο χρόνος θεώρησης της αδείας για την ηλεκτροδότηση του ακινήτου. 

    Δηλαδή βάσει των ανωτέρω, αν η βεβαίωση αρχικής ηλεκτροδότησης είναι το χ έτος, τότε αυτό λαμβάνω υπόψιν μου? Γιατί όμως? Αν ήταν αποθήκη δεν θα είχε ρεύμα έτσι κι αλλιώς? 

    Ή έχω παρερμηνεύσει? Ο χρόνος θεώρησης της άδειας για την ηλεκτροδότηση του ακινήτου ποιος είναι? Μήπως δεν είναι όταν αρχικά ηλεκτροδοτήθηκε η ιδιοκτησία?

     

     

  16. Ευχαριστώ!

    Μέσα σε όλα σκέφτηκα πως το γεγονός μεμονωμένων δηλώσεων έχει συν τοις άλλοις το εξής πλεονέκτημα:

    Αν κάποιος θέλει να πληρώσει εφάπαξ για να εκμεταλλευτεί το 20% της έκπτωσης του προστίμου μπορεί! Ούτε καν δεσμεύεται χρονικά (ιδίως αν θέλει να προβεί σε συμβόλαια) για την αποπληρωμή του προστίμου από το σύνολο των συνιδιοκτητών!

  17. @ΙΑΣΟΝΑΣ θα έκανες 11 διαφορετικές δηλώσεις επειδή είναι το πιο σωστό ή επειδή δεν θα μπορούσες να επιμερίσεις το πρόστιμο που αναλογεί στο κάθε ιδιοκτήτη?

    Επομένως ο αριθμός των δηλώσεων θα είναι βάσει αριθμού Ο.Ι. και όχι βάσει αριθμού ιδιοκτητών, σωστά? Δηλαδή αν ένας ιδιοκτήτης έχει 2 Ο.Ι.  αυτές υποχρεωτικά τακτοποιούνται σε ξεχωριστή δήλωση, σωστά?

    Και οι κοινόχρηστοι χώροι του οικοπέδου σε μια κοινή δήλωση από όλους τους ιδιοκτήτες?

    Φυσικά και υπάρχει ευθύνη σε κάθε περίπτωση.

     

  18. Ευχαριστώ Παύλο!

    Όσον αφορά το 2ο κομμάτι - μου προτείνεις δηλαδή να κάνω μια δήλωση ανά ιδιοκτήτη ή ανά Ο.Ι.? Και σ' αυτή τη περίπτωση γίνεται μια μαζική μόνο για τους κοινόχρηστους χώρους?

    Υπάρχει και λάθος στη σύσταση (λάθος χιλιοστά στις οριζόντιες) που μετά τις τακτοποιήσεις (και πριν τις συμβολαιογραφικές πράξεις) θα γίνει καινούριος πίνακας χιλιοστών. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα ως προς τις μεμονωμένες δηλώσεις τακτοποίησης?

    Και τέλος, τι εννοείς να διευκρινίσω πως οι δυο πολυκατοικίες είναι ενωμένες? Ως προς το Φ.Ο.? Δηλαδή θα πρέπει ο Φ.Ο. να είναι διαχωρισμένος? Λογικά θα είναι αφού η 2η πολυκατοικία κατασκευάστηκε 5-10 χρόνια αργότερα!

  19. Καλησπέρα στο φόρουμ.

    Θα ήθελα τα φώτα σας στο εξής:

    Έχω περίπτωση τακτοποίησης σε οικόπεδο εντός σχεδίου εντός του οποίου υπάρχει 1 πολυκατοικία (που στην ουσία είναι 2 ενωμένες με άδεια ως 1) και οριζόντιες ιδιοκτησίες με 4 ιδιοκτήτες στο σύνολο.

    Σήμερα οι ιδιοκτήτες, όλοι μαζί θέλουν να προβούν σε τακτοποιήσεις ώστε να μπορέσουν να μεταβιβάσουν.

    Ξεκίνησα δήλωση που αφορά όλες τις Ο.Ι. και κοινόχρηστους χώρους. Το θέμα είναι, πως θα επιμερίσω τα πρόστιμα ανάλογα την Ο.Ι./Ιδιοκτήτη αν η δήλωση είναι μια για το σύνολο του οικοπέδου/Ο.Ι.?

    π.χ. Υπάρχει Ο.Ι. υπογείου που από ΒΧ/αποθήκη έχει μετατραπεί σε κατοικία -το πρόστιμο αυτού αφορά εν προκειμένω ένα ιδιοκτήτη και όχι όλους. Αντίστοιχα υπάρχουν και άλλες αυθαιρεσίες.

    Επίσης, το οικόπεδο, ύστερα από κυρωμένη πράξη εφαρμογής, έχει μειωθεί ως επιφάνεια. Οι τακτοποιήσεις θα γίνουν βάσει του οικοπέδου πριν τη πράξη εφαρμογής, σωστά? 

  20. Ευχαριστώ για την απάντηση!

    Σχετικά με τα ΣΑΥ/ΦΑΥ, πως μπορώ να διερευνήσω αν χρειάζονται αυτές οι μελέτες για την ΕΕΔΜΚ σε Ο.Ι (θερμοπρόσοψη με ικριώματα και αυτονόμηση με αντλία θερμότητας)?

  21. Ευχαριστώ πολύ!

    Προς ενημέρωση και των υπολοίπων συναδέλφων, στη τηλεφωνική εξυπηρέτηση μέλων ΤΕΕ (για το πρόγραμμα εξοικονομώ) μου απάντησαν ότι μπορώ να συμπεριλάβω τη περιγραφή των εργασιών του αρθ 30 κατά την έκδοση της άδειας μικρής κλίμακας (ΤΕ και τίτλο) επομένως δεν απαιτείται ξεχωριστή βεβαίωση του αρθ.30. όταν εκδίδεται έτσι κι αλλιώς ΕΕΔΜΚ.

     

    Να ρωτήσω κάτι ακόμα όμως.

    Όταν κατά την ΕΕΔΜΚ συμπεριλαμβάνεται μετατροπή όψεων και συγκεκριμένα άνοιγμα παραθύρου, χρειάζομαι ΣΔΑ και σύμβαση  διαχείρισης ΑΕΚΚ?

     

    Φροντίζουμε να τηρούμε τους κανόνες της κοινότητας:

    5. Δεν κάνουμε διαδοχικές δημοσιεύσεις στο ίδιο θέμα

    Έγινε η κατάλληλη επεξεργασία - jbosdas

    • Upvote 1
  22. Συνάδελφοι,

    Σε οικοδομή με άδεια του '84 υπάρχει υπόγειο το οποίο έχει υπέρβαση ύψους στο σύνολό της. Βάσει αδείας το εσωτερικό ύψος ήταν 2,20μ. ενώ από τις μετρήσεις μου το εσωτερικό ύψος  είναι 2,50μ. Το υπόγειο και στην άδεια και το πραγματοποιούμενο ξεκινά από τη στάθμη (0,00μ). 

    Αυτό τακτοποιείται ως κατηγορία. 4 & 1 Πολεοδομική παράβαση?

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.