Jump to content

magellan

Members
 • Content Count

  26
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

4 Ουδέτερη

About magellan

 • Rank
  Νέο Μέλος

Profile Information

 • Τοποθεσία
  Ελλάδα
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Με βάση αυτά που ίσχυαν και στον 4178 κι εγώ, αν και δεν με συμφέρει, τείνω να συμφωνήσω με την απάντηση του χρήστη armenopoulos
 2. Largy έχεις δίκιο για αυτό που γράφεις, με βάση το ανεξαρτήτως του αριθμού αυτών, αλλά ο προβληματισμός μου έχει να κάνει με το εξής: Και στον Ν. 4178/2013 υπήρχε το ανεξαρτήτως αριθμού αυτών, αλλά με βάση εγκύκλιο του εν λόγω νόμου, σου έλεγε ότι μόνο 1 αποθήκη μπορεί να μπει στην κατηγορία 3, αν πχ εσύ έχεις 2 στο οικόπεδο και η άλλη πάει με ΥΔ. Επίσης αναγράφει ο νόμος 4495 "Αποθήκη", ενώ πχ σε άλλες αυθαίρετες κατασκευές κατηγορίας 3 έχει πληθυντικό, όπως πχ "αντλητικές". Τέλος αν θυμάμαι καλά, στον 4178 έγραφαν ότι το ανεξαρτήτως αριθμού αυτών, πάει στο γεγονός ότι μπορείς να συνδυάσεις πχ δεξαμενές, με 1 αποθήκη και υπέρβαση μπαλκονιού. ​Δεν ξέρω πάλι, ίσως να τα αναλύω πολύ και να μπερδεύομαι μόνος μου. Αλλά νομίζω πάλι ότι είναι από μόνη της μπερδεμένη η κατάσταση.
 3. Έχω στείλει το παρακάτω κείμενο στο ΤΕΕ και αναμένω (να δω πότε) απάντηση. Υπάρχει κάποιος συνάδερφος να εκφέρει την άποψή του επί των ερωτήσεων αυτών? Με βάση τον Νόμο 4495/2017 μπορεί να μπει ως Κατηγορία 3 Αποθήκη έως 15 μ2 και ως 2,50 μ ύψος. Για το παραπάνω θέλω να κάνω 2 ερωτήσεις: Αν στο οικόπεδο έχω 1 αποθήκη επιφάνειας 10 μ2 έως 2,5 μ ύψος και άλλη 1 αποθήκη επιφάνειας 12 μ2 πάλι έως 2,5 μ ύψος, τότε η 1 μπαίνει σε 1 φύλλο καταγραφής ως κατηγορία 3 και η άλλη μετράει στη δόμηση ή μπορώ να κάνω 2 φύλλα καταγραφής κατηγορία 3, ένα για την κάθε αποθήκη? Αν στο οικόπεδο έχω 1 αποθήκη επιφάνειας 10 μ2 έως 2,5 μ ύψος και άλλη 1 αποθήκη επιφάνειας 4 μ2 πάλι έως 2,5 μ ύψος, ήτοι η συνολική τους επιφάνεια είναι κάτω των 15 μ2, τότε έχω 1 φύλλο καταγραφής κατηγορίας 3 και για τις 2 αποθήκες ή η 1 μπαίνει σε 1 φύλλο καταγραφής ως κατηγορία 3 και η άλλη μετράει στη δόμηση ή κάνω 2 φύλλα καταγραφής κατηγορία 3, ένα για την κάθε αποθήκη?
 4. Συνάδελφοι γεια σας και από εμένα. Δεν γράφω συχνά, αλλά παρακολουθώ ανελλιπώς τα τεκταινόμενα μέσω των συζητήσεων του site. Εγώ όταν πρόκειται για σύνταξη τοπογραφικών που δεν σχετίζονται με οικοδομική άδεια, αλλά εκπονούνται για συμβολαιογραφικές πράξεις, κατάθεση σε δασαρχεία ή αρχαιολογίες, κατάθεση φακέλων για φωτοβολταϊκά στη ΔΕΗ, το μόνο που κάνω είναι να κόβω ΑΠΥ και ανάλογα το ποσό και αυτόν που με πληρώνει να μου γίνεται ή όχι παρακράτηση 20%. Με ΤΣΜΕΔΕ, ΕΜΠ και ΦΕΜ δεν ασχολούμαι καθόλου. Δεν βρήκα άκρη ψάχνοντας εδώ μέσα, καθώς ακούω διάφορες απόψεις (Όπως και για τις Ενεργειακές Επιθεωρήσεις και τα Ν. 4014/2011, στα οποία εγώ πληρώνω ΦΕΜ να πω την αλήθεια). Θεωρείται ότι πράττω σωστά? Γιατί στην εφορία έχουν μαύρα μεσάνυχτα. Μου ήρθε ξαφνικά φλασιά, γιατί αναρωτήθηκα «το δασαρχείο, η αρχαιολογία, ίσως και οι συμβολαιογράφοι δεν είναι δημόσιες αρχές που ελέγχονται από το κράτος? Άρα κακώς δεν πληρώνω ΦΕΜ? Ή πληρώνω μόνο όταν για την θεώρηση είναι προαπαιτούμενος ο έλεγχος πληρωμής ΦΕΜ? Ή σώθηκα επειδή ποτέ δεν έχω κάνει αίτηση στο όνομά μου, αν έπρεπε να πλήρωνα ΦΕΜ?». Μεγάλο μπέρδεμα. Ο νόμος λέει ότι προκαταβλητέος φόρος επιβάλλεται πριν από τη θεώρηση ή έγκριση των μελετών από την αρμόδια (θεωρητικά δημόσια) αρχή. Αυτό δεν κάνει, αν δεν κάνω λάθος και το δασαρχείο ή η αρχαιολογία? Θεωρεί τα τοπογραφικά, τα εγκρίνει όπως θέλετε πέστε το, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Αν πρόκειται πχ για δασική ή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος έκταση καταπατημένη τί συμβόλαιο να γίνει? Άρα είμαι foul? Συνήθως για να γίνουν οι συμβολαιογραφικές πράξεις μου έχουν ζητήσει πολλές φορές δασαρχείο και αρχαιολογία και για αυτό τα συνδέω μεταξύ τους, όπως συμβαίνει και με τις περισσότερες περιπτώσεις. Βέβαια πάντα σαν αιτούντας σε δασαρχεία και αρχαιολογίες δε φαίνομαι εγώ, αλλά ο ιδιοκτήτης, οπότε μήπως την γλυτώνω αφού μπορώ να επικαλεστώ ότι δεν ήξερα που θα κατέθετε το τοπογραφικό? Λέω τώρα? Υπάρχει κάποιος να μου απαντήσει υπεύθυνα. Δε θέλω να βάλω και άλλες κακές σκέψεις στο μυαλό μου.
 5. Συμφωνώ και επαυξάνω. Παράλειψη και λάθος μου. Πάλι συμφωνώ και στην προηγούμενη απάντησή μου ποτέ δεν υπονόησα ότι στο ΠΔ 270Δ/85 γίνεται αναφορά στο χαρακτήρα της οποιαδήποτε έκτασης.
 6. Δε γίνεται σε καμία νομοθεσία ονομαστική διάκριση. Προκύπτει συνδυάζοντας το γνωστό σε όλους μας άρθρο 5 του ΠΔ270Δ/85 και την παρ. 6 της Εγκ-34844/5574/104/86 "Η τήρηση αποστάσεων από δασικές εκτάσεις κλπ. (Παρ.5γ αρθ. 2 ΠΔ270Δ/85) αποτελεί επί πλέον υποχρέωση των οικοδομούντων και όχι δικαίωμα τηρήσεως αποστάσεων από τα όρια μικρότερων των 15,00 μ. όταν από την Παρ.5α αρθ. 2 ΠΔ270Δ/85 (δηλ. 15μ) προκύπτει ανάλογη υποχρέωση". Πως προκύπτει τώρα θα μου πεις. Είναι πολύ απλό αν διαβάσεις το bold που έκανα στην παραπάνω παράγραφο της εγγυκλίου και εξηγώ: 1) Όταν έχω ιδιωτική δασική έκταση, τότε αυτή αποτελεί τμήμα του ενιαίου οικοπέδου και από το όριο της ιδιωτικής αυτής δασικής έκτασης δεν υπάρχει νομοθεσία που να λέει κάτι διαφορετικό για επιτρεπτές πλάγιες αποστάσεις-και πως να υπάρχει αφού αποτελεί οικόπεδό μου-εκτός από την παρ. 5γ του αρθ. 2 του ΠΔ270Δ/1985, οπότε αναγκαστικά πάω στο ελάχιστο επιτρεπτό όριο των 10μ. Στη ζώνη τώρα αυτή των 10μ απαγορεύεται οποιάδηποτε οικοδομική δραστηριότητα είτε μετράει είτε όχι σε δόμηση και κάλυψη. 2) Όταν έχω δημόσια δασική έκταση, τότε το όριο αυτής αποτελεί όριο ξένης ιδιοκτησίας. Όταν έχω όριο με ξένη ιδιοκτησία μπορώ να πάω αναλόγως το οικόπεδο (βάσει του άρθ. 5 του 270Δ/85) ή τη χρήση (υπόλοιπα άρθρα του 270Δ/1985) είτε στην υποχρεωτική απόσταση των 15μ (παρ. 5α αρθ. 2 ΠΔ270Δ/85) είτε με παρέκκλιση στα 2,5, 5, 7,5 ή 10 μ. Καί έρχεται ο νομοθέτης με την εγγύκλιο και σου λέει ότι αν υπάρχει δυνατότητα να οικοδομήσεις σε μικρότερη των 10 μ απόσταση, μόνο για την πλευρά που συνορεύεις με το δασικό θα πας υποχρεωτικά στα 10 μ (στις υπόλοιπες πας άνετα στη μικρότερη δυνατή απόσταση βάσει της παρέκκλιση που εμπίπτεις), ενώ αν δεν ισχύουν για το οικόπεδο σου πλάγιες αποστάσεις μικρότερες των 15μ, τότε και από το όριο με το δασικό πας υποχρεωτικά στα 15μ. Τότε μεταξύ 10μ και 15μ επιτρέπονται κατασκευές, που δε μετρούν εννοείται στη δόμηση ή στην κάλυψη(εκτός των ανοιχτών στεγασμένων parking νομίζω), ενώ στη ζώνη των 10μ - όπως και προηγουμένως ανέφερα με την ιδιωτική δασική - απαγορεύεται οποιάδηποτε οικοδομική δραστηριότητα. Πιστεύω να βοήθησα λίγο περισσότερο. Τα έχω "λουστεί" πολλές φορές αυτά που σου λέω, οπότε στα γράφω μετά απόλυτης βεβαιότητας.
 7. Όσον αφορα τα εκτός σχεδίου ισχύει ο 270Δ/85 και όχι ο 538Δ/1978. Για εκτός σχεδίου πάντα η απόσταση των 10 μ ισχύει μόνο αν η δασική έκταση χαρακτηριστει ιδιωτική δασική, οπότε η επιφάνεια του δασικού τμήματος δίνει την επιπλέον κάλυψη και δόμηση που του αναλογεί στο ενιαίο οικόπεδο. Τότε στα 10 μ δεν επιτρέπεται καμία απολύτως επέμβαση. Αν η δασική έκταση χαρακτηριστεί δημόσια, τότε το όριο του δασικού τμήματος θεωρείται ξένη ιδιοκτησία. Όποτε πάμε στα 15 μ υποχρεωτικά και μεταξύ 10 έως 15 μ επιτρέπονται μόνο κατασκευές των άρθρων 11 και 17 του ΓΟΚ. Σε αυτή την περίπτωση - που έχουμε δημόσιο δασικό - η παράγραφος 5γ του άρθρου 2 του 270Δ/1985, ισχύει μόνο αν στο οικόπεδό μας συντρέχουν λόγοι για να έχουμε αποστάσεις μικρότερες των 10μ (Εγκ-34844/5574/104/86). Δηλαδή, έαν πχ έχουμε οικόπεδο που λόγω παλαιότητας μπορούμε να χτίσουμε στα 5 μ από τα όρια, στην πλευρά που υπάρχει σύνορο με δημόσια δασική έκταση, πάμε υποχρεωτικά στα 10 μ και εκεί μέσα απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση. Αν δε συντρέχουν οι παραπάνω λόγοι, πάμε υποχρεωτικά στα 15 μ για ότι μετράει σε κάλυψη και δόμηση. Όσον αφορα τα εντός σχεδίου ή εντός οικισμού δε νομίζω ότι ισχύει κάτι διαφορετικό, αλλά θα το ψάξω
 8. Συνάδελφοι θα ήθελα τη βοήθειά σας. Έχω ένα εκτος σχεδίου αγροτεμάχιο, το οποίο συνορεύει νότια με Δημοτική Οδό (έτσι είναι χαρακτηρισμένη), η οποία ενώνει δύο οικισμούς και βόρεια με αγροτική οδό. Το αγροτεμάχιο είναι έντονα κατωφερικό στη διεύθυνση νότος προς βορρά και κατ' αυτόν τον τρόπο και στις δύο επίμαχες πλευρές του, που συνορεύει με τους προγραφόμενους δρόμους δημιουργείται πρανές. Όριο απαλλοτριώσης δεν υφίσταται. Όσον αφορά τη νότια πλευρά, έδωσα όλο το πρανές στη Δημοτική Οδό, σαν να είχα δηλαδή Επαρχιακή οδό (όριο αγροτεμαχίου σε πόδα πρανούς), ενώ όσον αφορά τη βόρεια πλευρά, έδωσα όλη την επιφάνεια του πρανούς στο αγροτεμάχιό μου (όριο αγροτεμαχίου πάλι σε πόδα πρανούς). Και στις δύο περιπτώσεις θεωρώ ότι έπραξα σωστά, στη μεν πρώτη διότι υπάρχει αντίστοιχη νομοθεσία, στη δε δεύτερη γιατί νομίζω ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη νομοθεσία και έτσι ο κάθε μηχανικός μπορεί να κρίνει κατά το δοκούν και για αυτό κι εγώ θελησα να αυξήσω την επιφάνεια του αγροτεμαχίου μου. Θεωρεί κάποιος ότι έχω κάνει κάτι λάθος στη συγκεκριμένη περίπτωση? Οι αμφιβολίες μου αφορούν κυρίως την περίπτωση της αγροτικής οδού, αλλά νομίζω ότι πράγματι δεν υπάρχει αντίστοιχη νομοθεσία που να σου υπαγορεύει τι να κάνεις, όπως π.χ. συμβαίνει με Εθνικές, Επαρχιακές ή Δημοτικές Οδούς.
 9. Συνάδελφοι επειδή έχουν γραφτεί διαφορετικές απόψεις για τα πεδία 5 και 7 της άιτησης ελέγχου, για όσους έχουν Β' κατηγορίας βιβλία, θα ήθελα αν κάποιος πιστεύει ότι έχω κάπου λάθος να με διορθώσει : Στο 5 Είδος Βιβλίων : Βιβλίο Εσόδων-Εξόδων Είδος εγγραφής : Βιβλίο Εσόδων-Εξόδων Ημερομηνία εγγραφής : Η αντίστοιχη του παραστατικού Αριθμός εγγραφής : 0 (εκτός και αν στο αντίγραφο του βιβλίου εσόδων-εξόδων που θα επισυνάψουμε στο Φάκελο ελέγχου υπαρχει α/α εγγραφής) Σελίδα βιβλίου : Η αντίστοιχη σελίδα που αναγράφεται στο αντίγραφο του βιβλίου εσόδων-εξόδων που θα επισυνάψουμε στο Φάκελο ελέγχου Στο 7 Είδος Βιβλίων : Βιβλίο Εσόδων-Εξόδων Είδος εγγραφής : Συμψηφιστική Ημερομηνία εγγραφής : κενό Αριθμός εγγραφής : 0 Σελίδα βιβλίου : 0 Για το βήμα 5 είμαι 100% σίγουρος ότι είμαι σωστός Ουσιαστικά το πρόβλημά μου είναι το βήμα 7 για το οποίο δεν έχουν δoθεί σάφες απαντήσεις στο site από τους συναδέλφους, μετά από ενδεχόμενη επικοινώνία τους με το infoespa (έχει δοθεί μόνο μία απάντηση σε κάποιο post συναδέλφου μετά από επικοινωνία του με κάποια εταιρεία που ελέγχει, αλλά δεν της έχω και πολύ εμπιστοσύνη - της εταιρείας για να μην παρεξηγηθώ - όταν αναφέρει ότι στο βήμα 7 σαν σελίδα βιβλίου βάζουμε την αντίστοιχη του βήματος 5 - δεν ξέρω πάλι ίσως να κάνω και λάθος, αλλά γενικά οι απαντήσεις των εταιρειών στις περισσότερες περιπτώσεις είναι λανθασμένες), οπότε αν μπορεί κάποιος HELPPPP !!! :p:p Προσπάθησα κι εγώ με e-mail να πάρω κάποια απάντηση από το infoespa, αλλά ακόμη περιμένω και 16/9 πάπαλα
 10. To 3.1.7 αναφέρεται σε ποιοτικά στοιχεία (ΝΑΙ μόνο αν έχετε πάρει ακριβώς αυτά για τα οποία εγκριθήκατε και δηλώνετε τεκμηριωμένα και τις αλλαγές) και το 3.1.8 σε ποσοτικά στοιχειά (ΝΑΙ μόνο αν έχετε υλοποιήσει αριθμητικά το σύνολο της επένδυσης)
 11. Συνάδελφε το γνωρίζω αυτό. Απλά ρωτάω γιατί ως BASE δεν έχω κάποιο άλλο GPS (έχω το μονόσυχνο PROMARK 3) αλλά το HEPOS και από το HEPOS παίρνω ένα αρχείο σε συντεταγμένες HTRS07. Οπότε αφού στο GNSS SOLUTIONS υπάρχουν - στο σημείο που έγραψα στο προηγούμενο μήνυμά μου - και άλλα προβολικά συστήματα - με το ένα από αυτά να είναι μάλιστα το HEPOS - αναρωτιέμαι αν θα πρέπει να τροποποιήσω κάποια παράμετρο για να πάρω τα σωστά αποτελέσματα. Το πρόβλημά μου έγκειται στην αναγνώριση του αρχείου του HEPOS από το πρόγραμμα για να συνεχιστεί η επίλυση.
 12. Συνάδελφε ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Δηλαδή στο Project/Edit Settings/Region/Spatial Reference System το αφήνω WGS84 ως έχει ή το αλλάζω σε κάποια από τις άλλες 3 επιλογές που έχει για Ελλάδα (GREECE/HEPOS_GGRS87/TM87 ή GREECE/GGRS87/TM87 ή GREECE/HTRS07/TM07)?
 13. Συνάδελφοι θα ήθελα να σας κάνω δύο ερωτήσεις σχετικά με το πρόγραμμα GNSS SOLUTIONS. Είμαι κάτοχος ενός μονόσυχνου Pro Mark 3 RTK. Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ας αφήσουμε εν μέρει το RTK και θα ήθελα να ρωτήσω κάποια πράγματα σχετικά με το post-processing. Το Pro Mark 3 δουλεύει σε συντεταγμένες ΕΓΣΑ 87, ενώ το HEPOS με το οποίο δουλεύω ως BASE σε συντεταγμένες HTRS07. 1) Γνωρίζει κάποιος υπεύθυνα να μου απαντήσει εάν στο GNSS SOLUTIONS χρειάζονται κάποιες αλλαγές - από το αρχικό setup - σε κάποιες παραμέτρους, πριν προχωρήσω στην επίλυση των δύο αρχείων? 2) Μετά την επίλυση τα σημεία που παίρνω είναι σε ΕΓΣΑ 87 ή σε HTRS07 (οπότε θα πρέπει να προχωρήσω σε μετασχηματισμό τους)?
 14. Ουπς. Λαλακία Οπότε διορθώνω. Σχετικά με το #144 post μου έχουμε καμιά απάντηση?
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.