Μετάβαση στο περιεχόμενο

nagorop

Members
  • Περιεχόμενα

    23
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Άντρας
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχανικός

nagorop's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Είχα ρωτήσει παλιότερα κάποιο λογιστή για μία ανάλογη περίπτωση παροχής υπηρεσιών μηχανικού στο εξωτερικό και μου είχε πει ότι υπάρχει κάποιος ΚΑΔ για εργασίες εκτός Ελλάδας τον οποίο πρέπει να δηλώσεις. Επίσης νομίζω ότι απαλλάσσεσαι από το ΦΠΑ αν ο εργοδότης έχει παρόμοια επαγγελματική δραστηριότητα (μηχανικός - τεχνική εταιρία) το οποίο θα πρέπει να το επιβεβαιώσει με κάποιο επίσημο έγγραφο, σε περίπτωση που ζητηθεί από την εφορία. Μήπως γνωρίζει ο SOTHRIS περισσότερα για αυτό το θέμα και συγκεκριμένα: 1. Ποιος είναι ο ΚΑΔ που αναφέρεται σε εργασίες στο εξωτερικό? 2. Ισχύει η απαλλαγή ΦΠΑ για όλες τις χώρες? Επίσης ισχύει μόνο για συνεργασίες με μηχανικούς ή και για υπηρεσίες προς ιδιώτες ή άλλους επαγγελματίες? 3. Γίνεται διασταύρωση στοιχείων μεταξύ κρατών της ΕΕ ή και μεταξύ κρατών εκτός ΕΕ?
  2. Σε ευχαριστώ για την επιβεβαίωση. Σκέφτηκα μήπως ξέχασα κάποιο κουτάκι και πλήρωνα τζάμπα!
  3. Καλησπέρα, μία απλή φαντάζομαι απορία: Όσοι πάνε με την περ. στ' παρ.2 αρ.12 ως μισθωτοί, δεν απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος, σωστά?
  4. Καλησπέρα και καλή χρονιά! Έχω ξανακάνει παρόμοια ερώτηση αλλά εδώ είναι μάλλον το κατάλληλο topic! Παρακαλώ για μια ξεκάθαρη απάντηση, όποιος γνωρίζει, γιατί δεν βγάζω άκρη. 1. Σε περίπτωση τακτοποίησης κτίσματος σε εκτός σχεδίου περιοχή που υφίσταται πριν το '55 και έγινε ανακαίνηση το 2010 (με παραβάσεις οι οποίες όμως δεν επιρρεάζουν την απόσταση του κτίσματος από το δρόμο) υπάρχουν κάποιες υποχρεωτικές αποστάσεις που θα έπρεπε να τηρηθούν? Το πιο παλιό σχετικό διάταγμα που είδα να αναφέρεται από τον Pavlos33 είναι το ΒΔ 23-10-59, όμως για παλιότερα κτίσματα τι ισχύει? Και αν εξαιρούνται, χρειάζεται να βάλουμε αεροφωτογραφία προ του '55 σαν απόδειξη στη δήλωση τακτοποίησης? 2. Στο ΦΕΚ 270/Δ/1985 αναφέρονται διεθνείς, εθνικές, επαρχιακές, δημοτικές και κοινοτικές οδοί. Στο ΠΔ 209/1998 αναφέρονται εθνικα, επαρχιακά οδικά δίκτυα αντίστοιχα πρωτεύοντα, δευτερεύοντα κτλ. Στο ΓΠΣ Μεσσήνης αναφέρονται εθνικές και επαρχιακές οδοί, 1ου και 2ου επιπέδου αντίστοιχα. Σε κάθε διάταγμα και διαφορετικές ορολογίες. Υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ αυτών των ονομασιών?
  5. Θα κοιτάξω το ΦΕΚ για τις αποστάσεις ασφαλείας, ευχαριστώ για την επισήμανση! Εξαρτημένο τοπογραφικό υπάρχει ήδη. Έχω σκοπό να κατέβω στη περιοχή και στην αρμόδια πολεοδομία, αλλά καλό είναι να πηγαίνεις προετοιμασμένος για να μην ξαναπάς Ότι μπορούμε να μάθουμε εκ των πρωτέρων, για καλό είναι Από την τήρηση αποστάσεων ασφαλείας που θεσπίζει το ΦΕΚ 169 Α / 1998 δεν εξαιρούνται όλα τα κτίσματα που κατασκευάστηκαν πριν τη δημοσίευση του νόμου? Νομίζω πως είναι αυτονόητο, αλλά δεν είδα να αναφέρεται πουθενά στο νόμο. Στο άρθρο 2, παρ. 5 γράφει: "Σε νομίμως υφιστάμενα κτίρια που βρίσκονται σε αποστάσεις μικρότερες από αυτές που ορίζονται παραπάνω, επιτρέπονται μόνο εργασίες για λόγους υγιεινής και χρήσης, στο τμήμα τους που εμπίπτει στις ελάχιστες ως άνω αποστάσεις" Δηλαδή αν έχουμε μια μονοκατοικία όπου η μισή υπερβαίνει τις παραπάνω αποστάσεις, μπορούμε να κάνουμε ανακαίνιση μόνο στο μισό σπίτι? Μην κάνετε διαδοχικές δημοσιεύσεις. Για να πραγματοποιήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο περιεχόμενο του κειμένου ή για να συμπληρώσετε το μήνυμα που δημοσιεύσατε, χρησιμοποιείστε την εντολή "Επεξεργασία". Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής DIMITRIS80
  6. Καλησπέρα και πάλι και χρόνια πολλά! Κοίταξα αρχικά το ΦΕΚ 270Δ και το οικόπεδο τηρεί καταρχήν τις προϋποθέσεις αρτιότητας. Κατέβασα και το ΓΠΣ Μεσσήνης (ΑΑΠ 304/09) στο οποίο το οικόπεδο βρίσκεται σε ζώνη αγροτικών δραστηριοτήτων (ΛΠ3). Στην περιγραφή της ζώνης αναφέρει: ΛΠ 3: Περιοχές που περιλαμβάνουν γεωργική γη με χαρακτηριστικό την υψηλή παραγωγικότητα. Η παραπάνω περιοχή σήμερα περιλαμβάνει γεωργική γη με χαρακτηριστικά γης υψηλής παραγωγικότητας που εκτείνεται βόρεια του νέου δρόμου Ριζόμυλος – Καλαμάτα, έχει δε ανάγκη πολεοδομικής ρύθμισης μέσω του ΓΠΣ προκειμένου να αποφευχθεί η ανοργάνωτη ανάπτυξη και η αντίστοιχη υποβάθμισή της, αφού βρίσκεται στον κρίσιμο παράκτιο χώρο του δήμου. Είναι σκόπιμο να σχεδιαστεί στο πλαίσιο και άλλων χρήσεων με όρους και περιορισμούς δόμησης που θα αναστείλουν την παραπέρα άναρχη πύκνωση της δόμησης. Από εδώ προκύπτει ότι θα υπάρχουν ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης για τη συγκεκριμένη περιοχή ή ισχύει το ΦΕΚ 270Δ? Επίσης πάλι στο ΑΑΠ 304/09 το οδικό δίκτυο που έχει πρόσωπο το οικόπεδο χαρακτηρίζεται ως Εθνική οδός 1ου επιπέδου (?). Το ΓΠΣ Καλαμάτας έχει νόημα να το κοιτάξω εφόσον το οικόπεδο βρίσκεται στο ΓΠΣ Μεσσήνης? Τέλος κοίταξα και το ΑΑΠ 36/2010 στο οποίο υπάρχει η εξής περιγραφή του οδικού τμήματος: "...μήκους 2.036 m, με αρχή τη Χ.Θ. 116+080 της Εθνικής Οδού (9) (αφετηρία χιλιομέτρησης ο Πύργος) και τέλος τη Χ.Θ. 41+170 της Εθνικής Οδού (82) του Δευτερεύοντος Δικτύου «Καλαμάτα – Ασπρόχωμα – Μεσσήνη – Ριζόμυλος – Πύλος» (αφετηρία χιλιομέτρησης ο ισόπεδος κόμβος Ασπροχώματος)." Δεν υπάρχει όμως κάποιος συνοδευτικός χάρτης και αναρωτιέμαι με ποιόν τρόπο μπορώ να επιβεβαιώσω ότι πρόκειται για τη σωστή περιοχή (είναι και σχετικά μικρό τμήμα 2χλμ). Ο χαρακτηρισμός του οδικού δικτύου πως ακριβώς σχετίζεται με τους όρους δόμησης? @Manolis_gon Για ποιές αποστάσεις ασφαλείας μιλάς? Το κτίσμα είναι προ του '55 και έγινε ανακαίνιση το 2010. Υ.Γ. Συγγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις αλλά είναι η πρώτη φορά που ασχολούμε με εκτός σχεδίου τακτοποίηση και όρους δόμησης.
  7. Καλησπέρα και χρόνια πολλά! Θα ήθελα μια διευκρίνηση σχετικά με το πρόστιμο που εμφανίζεται στην ηλεκτρονική δήλωση του ΤΕΕ. Συγκεκριμένα, μόλις συμπληρώσω το φύλλο καταγραφής και πριν υποβάλω τη δήλωση, το ποσό που εμφανίζεται είναι το τελικό ποσό που θα πληρώσει ο ιδιοκτήτης ή υπάρχει κάποια έκπτωση ανάλογα με τον τρόπο πληρωμής?
  8. Μάλιστα, θα τα μελετήσω όλα προσεκτικά. Αν χρειαστεί θα ζητήσω και τοπική βοήθεια (βλέπω υπάρχουν και εδώ μέσα μηχανικοί από Καλαμάτα). Αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι αν μπορεί ο ιδιοκτήτης να νομιμοποιήσει το κτίσμα οριστικά, βγάζοντας νέα άδεια. Επειδή το κτίσμα (πρόκειται για αγροικία) και οι υπερβάσεις που έχουν γίνει είναι σχετικά μικρά, το πιθανότερο είναι να μην παραβιάζονται οι ισχύοντες όροι δόμησης. Το υφιστάμενο κτίσμα ήταν μονώροφο με επιφάνεια ~12τμ. Οι παραβάσεις αφορούν στην επέκταση του ισογείου κατά ~8τμ και στη κατασκευή παταριού επιφάνειας ~13τμ με παράληλο ανέβασμα της στέγης κατά 1,5μ. Το θέμα είναι ότι με την επέκταση του ισογείου, παραβιάστηκαν και οι πλάγιες αποστάσεις. Εδώ υπάρχει ένα μπέρδεμα αφού και το υφιστάμενο κτίσμα (προ του '55) παραβίαζε τις πλάγιες αποστάσεις, αλλά με την επέκταση η απόσταση από το όριο μειώθηκε ακόμη περισσότερο.
  9. Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας! @pavlos33 Ναί πρόκειται για τακτοποίηση. Τοπογραφικό θα χρησημοποιήσω το ίδιο, αφού έχει συντεταγμένες ΕΓΣΑ 87. @dimitris GM Τι σημαίνουν τα ΑΑΠ και Β? Οι όροι δόμησης για τα εκτός σχεδίου βρίσκονται σε ένα μόνο ΦΕΚ? Ας πούμε δεν ισχύουν διαφορετικές αρτιότητες ανάλογα με την κάθε περιοχή? Το οικόπεδο βρίσκεται πιο κοντά στον οικισμό "Δραμονέρι".
  10. Καλησπέρα, ψάχνω να βρώ τους όρους δόμησης για ένα εκτός σχεδίου αγροτεμάχιο 5,5 στρέμματα που βρίσκεται στο Δήμο Μεσσήνης (περιοχή Ανάληψη) και έχει πρόσωπο στην εθνική οδό Καλαμάτας - Πύλου. Το οικόπεδο έχει ένα υφιστάμενο κτίσμα (προ του 1955) το οποίο ανακαινίστηκε πριν 2 χρόνια με άδεια μικρής κλίμακας. Έχω στα χέρια μου τοπογραφικό από την άδεια μικρής κλίμακας, στην οποία αναφέρεται οτι το οικόπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο αλλά δεν αναγράφεται η σχετική νομοθεσία. Ο ιδιοκτήτης θέλει να κάνει τακτοποίηση κάποιων αυθαιρεσιών, και θέλω να εξετάσω αν μπορεί με βάση τους ισχύοντες όρους δόμησης να τα νομιμοποιήσει οριστικά, βγάζοντας νέα άδεια. Γνώριζει κάποιος τα διατάγματα που ισχύουν στην περιοχή?
  11. Γνωρίζει κανείς αν η επάλειψη πολυεστέρα με εμποτισμό υαλοϋφάσματος είναι κατάλληλη στεγανωτική στρώση δωμάτων? Μου το έχουν αναφέρει κάτι γνωστοί μου που το είχαν εφαρμόσει και το συνιστούν ως την πιο οικονομική λύση. Ψάχνοντας το λίγο στο ίντερνετ όμως προβληματίστηκα αφού δεν βρήκα καμία τέτοια αναφορά. Ο πολυεστέρας χρησιμοποιείται για την κατασκευή σκαφών και τη στεγανοποίηση δεξαμενών. Ξέρει κανείς αν μπορεί να τοποθετηθεί σε ταράτσα?
  12. Και αν πχ στα σχεδια της αδειας, στη μια ιδιοκτησια φαινονται 3 ημιυπαιθριοι ενω στην αλλη ιδιοκτησια δεν φαινεται κανενας, τοτε τι γινεται? Γινονται δυο αιτήσεις και ο κάθε ιδιοκτήτης διαγραμμίζει τους ημιυπαιθριους που του αντιστοιχουν παραβλέποντας το γεγονος οτι ολοι οι ημιυπαιθριοι εμφανιζονται να ανοικουν στο ενα διαμερισμα?
  13. Καλησπέρα! Μου έτυχε μια περίπτωση για τακτοποίηση ημιυπαιθριων 2 διαμερισμάτων σε όροφο πολυκατοικίας. Το πρόβλημα είναι οτι τα σχέδια της άδειας εμφανίζουν διαφορετική διάταξη από τα συμβόλαια που αλλάζει και τις επιφάνειες της κάθε ιδιοκτησίας. Στα συμβόλαια εμφανίζεται η πραγματική κατάσταση, όχι όμως και στα σχέδια της άδειας. Ο κατασκευαστής δήλωσε οτι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και οτι αυτό συμβαίνει παντού αφού κατά τη διάρκεια της κατασκευής γίνονται αλλαγές ανάλογα με τη ζήτηση που υπάρχει σε διαμερίσματα (γκαρσονιέρα, 2άρι, 3άρι κτλ). Εγώ ξέρω οτι τα σχέδια που επισυνάπτονται στα συμβόλαια πρέπει να έχουν τη σφραγίδα της πολεοδομίας, δεν ισχυεί αυτό? Μπορεί αυτή η κατάσταση να δημιουργήσει προβλήματα στους ιδιοκτήτες σε μελλοντική μεταβίβαση ή εφόσον οι ιδιοκτησίες αναφέρονται σωστά στα συμβόλαια καλύπτονται απόλυτα?
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.