Μετάβαση στο περιεχόμενο

ff1986

Members
  • Περιεχόμενα

    11
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by ff1986

  1. Νόμος για μελέτες, έργα και παροχή υπηρεισών: Ν 4412/2016 Νόμος για ΣΔΙΤ: http://www.nomoskopio.gr/n_4413_16.php
  2. Εσύ αντικατέστησες κλειδί με ΝΕΑ έκδοση του προγράμματος που την υποστηρίζει. Μια έκδοση (π.χ. 2003) που προφανώς δεν υποστηρίζει νέο κλειδί, είναι αδύνατον να την κάνεις να δουλέψει με νέου τύπου κλειδί. Παρακαλώ αναγράψτε την ειδικότητά σας στο προφίλ σας! ilias
  3. Είναι απλό, για παράδειγμα πριν από 8 χρόνια υπήρχαν παράλληλα κλειδιά με σχετικά απλούς αλγόριθμους κλειδώματος. Τώρα υπάρχουν μόνο USB με πιο πολύπλοκους. Επομένως εάν έχεις π.χ. πρόγραμμα με παλιό κλειδί, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει καταργηθεί από τους κατασκευαστές (όπως η Alladin) και να μην είναι δυνατή η αντικατάστασή του. Ακόμα και στα USB βγαίνουν διαφορετικοί τύποι μη συμβατοί προς τα πίσω μεταξύ τους. Προγράμματα που έχουν φτιαχτεί με παλαιότερα κλειδιά, δεν μπορούν τα τρέξουν με κλειδιά νέας τεχνολογίας.
  4. Στην Αμερική είχα αγοράσει notebook με αυθεντικά Windows 98. To serial number ήταν κολλημένο στο κάτω μέρος του μηχανήματος. Χωρίς να το καταλάβω, με τον καιρό ξεκόλλησε και χάθηκε. Αναγκάστηκα και τα αγόρασα πάλι όταν χρειάστηκε να κάνω επανεγκατάσταση. Για τα φυσικά μέσα αποθήκευσης (DVD κλπ) υπάρχει εγγύηση αλλά και να μην υπάρχει, δε νομίζω κανένας να σου αρνηθεί ένα αντίγραφο. Μου έχει τύχει και αυτό (download only και έχασα το αρχείο) αλλά μου το ξαναστείλανε. Εάν σου κλέψουν το hasp λογικά θα πρέπει να προσκομίσεις μια βεβαίωση από την αστυνομία και να διαπραγματευτείς μια καλύτερη τιμή. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πάντα και οι "πονηροί" (δεν αναφέρομαι στη συγκεκριμένη περίπτωση) που λένε "το έχασα" και απαιτούν επιπλέον κλειδί στο κόστος. Υπάρχει πάντα η περίπτωση (που δεν είναι σπάνια) να το ξαναβρεις, καθώς οι κλέφτες κυνηγούν το χρήμα και ξεφορτώνονται τις τσάντες γρήγορα, οπότε θα σου έλεγα να περιμένεις λίγο αν έχεις τη δυνατότητα.
  5. Ασφαλώς και είναι σωστό να υπάρχουν μερικοί γενικοί κανόνες. Για παράδειγμα αγοράζω τα Windows XP. Μέχρι πότε θα υποστηρίζονται; Θα πρέπει να ξέρω ότι για το διάστημα που θα μου πουν (π.χ. 2 έτη) θα έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Δεν έχω καμία αντίρρηση επ' αυτού. Και όποια εταιρεία δεν το ξεκαθαρίζει στον πελάτη της (όχι απαραίτητα ελληνική μόνο) είναι φάουλ. Όμως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι υπάρχουν πολλοί εξωτερικοί παράγοντες που επηρεάζουν το χρόνο που ένα λογισμικό θέλει αντικατάσταση: Α) Νέα νομοθεσία, νέοι κανονισμοί όπως π.χ. ο ΚΑΝΕΠΕ (αφορά μόνο το τεχνικό λογισμικό) Β) Νέα λειτουργικά συστήματα (Vista, Windows 7) Γ) Προβλήματα που δημιουργούνται από αναβαθμίσεις υφιστάμενων συστημάτων ή / και προγραμμάτων. Ενώ π.χ. ένα πρόγραμμα λειτουργεί καλά σε XP μετά από ένα update της Microsoft δεν λειτουργεί τίποτα. Σε κάθε περίπτωση όμως, το λογισμικό έχει διάρκεια ζωής. Αυτό θα πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρα στο web site μιας εταιρείας. Αν η ζωή είναι επ' άπειρον, είναι θεμιτό να υπάρχει συμβόλαιο υποστήριξης. Πιστεύω επίσης πως το γεγονός ενασχόλησης με τριψήφια ποσά συνδρομών που ζητούν οι εταιρείες στην Ελλάδα σε τόσο μεγάλο βαθμό και η διύλιση του επιπέδου των παρεχομένων υπηρεσιών τους έχει να κάνει σχέση με το θέμα της πειρατίας. Επειδή το Autocad, τα Windows, το Office, κλπ ελάχιστοι τα έχουν αγορασμένα, δεν τους πολυνοιάζει πόσο κοστίζει η αναβάθμιση, τι τεχνική υποστήριξη έχουν, πόσα προβλήματα έχουν αυτά τα προγράμματα, κλπ. Αλλιώς δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν ρίχνουμε όλοι flames στην Autodesk πρώτα που έχει το απλό Autocad 4000 ευρώ, έχει συνδρομή 500 ευρώ και αν κάποιος δεν αναβαθμιστεί για 3 χρόνια το ξαναπληρώνει από την αρχή. Και στο φινάλε, ένα απλό σχεδιαστικό πρόγραμμα είναι...
  6. Χωρίς να διαφωνώ με αυτό που προτείνεις, να σου θέσω ένα πρακτικό πρόβλημα. Μας πήρε τηλέφωνο ένας πελάτης, ο οποίος το 2003 είχε αγοράσει ένα πρόγραμμά μας και ήθελε τεχνική υποστήριξη. Επειδή το πρόγραμμα αυτό είναι 4 γενιές πίσω από την τρέχουσα έκδοση (φαντάσου Autocad 2002 και Autocad 2009), ήταν αδύνατο στους υπαλλήλους μας να του απαντήσουν τι να κάνει, καθώς είναι εκπαιδευμένοι για να απαντούν στις εκδόσεις του προγράμματος που έχουν βγει τα τελευταία 2 χρόνια. Και πες ότι για όσες εταιρείες έχουν 1 προϊόν θα μπορούσαν να πάνε πίσω ακόμα λίγα χρόνια. Αν έχεις 40 προγράμματα τι κάνεις; Θες περίπου 2 μέρες / πρόγραμμα * 5 εκδόσεις = 400 ημέρες να εκπαιδεύεις τον υπάλληλό σου προκειμένου να είναι σε θέση να παρέχει υψηλού επιπέδου τεχνική υποστήριξη στον πελάτη. Εναλλακτικά, πρέπει να προσλάβεις 100 ανθρώπους και ο καθένας να αναλάβει κάποιες εκδόσεις ενός προγράμματος. Αν ο ίδιος πελάτης έπαιρνε τηλέφωνο στην Autodesk, θα του έλεγαν πολύ απλά sorry, πρέπει να πληρώσεις ξανά την ΠΛΗΡΗ τιμή του προγράμματος. Μόλις χτες, έλαβα ένα email από την Autodesk που λέει ότι αποσύρεται η έκδοση 2006 και αν δεν κάνω upgrade πριν από μία συγκεκριμένη ημερομηνία θα πρέπει να πληρώσω όλο το πρόγραμμα από την αρχή. Και ποιος, η Autodesk, με τους 10,000+ υπαλλήλους που δουλεύουν στο τμήμα προγραμματισμού και τεχνικής υποστήριξης και με άπειρα έσοδα. Η λογική στο εξωτερικό είναι (συνήθως) ότι Ο.Κ. τα bug fixes να είναι δωρεάν για πάντα (βέβαια έχω να δω 4 χρόνια update στο Autocad 2004 που έχω νόμιμα και που φυσικά πλέον δεν υποστηρίζεται) αλλά όχι να αγοράσεις κάτι και μετά από 2-3-4 χρόνια να θες τεχνική υποστήριξη. Όμοια πράττει και η Microsoft παρόλο που πρόκειται για προϊόντα που αποτελούν την καρδιά του Η/Υ, βλέπε Windows 2000/XP.
  7. Εάν είναι χρήστης που παίρνει τηλέφωνο κάθε μέρα και τους απασχολεί, αυτό έχει κόστος. Εάν αποστέλλουν περιοδικά CD με αναβαθμίσεις και αυτό κοστίζει. ΑΝ παρέχουν υψηλού επιπέδου τεχνική υποστήριξη με άμεση αποστολή bug fixes μέσω live update και αυτό κοστίζει. Είναι θέμα επιλογών: μπορείς να χρησιμοποιείς το πρόγραμμα χωρίς περαιτέρω χρέωση, αλλά αν θες τεχνική υποστήριξη τότε πρέπει να πληρώσεις. Το άτομο που θα σου απαντήσει πληρώνεται για να γλυτώνει τον πελάτη από εκνευρισμό και χάσιμο χρόνου. Αν δεν κάνουν καλά τη δουλειά αυτή ή δεν χρειάζεται κάποιος τεχνική υποστήριξη, τότε δεν είναι απαραίτητο να πληρώνει καμία συνδρομή. Προσωπικά πληρώνω συνδρομή στη Microsoft γιατί παίρνω όλα τα λειτουργικά δωρεάν και όχι στην Autodesk γιατί έχω βολευτεί με το 2006 και δεν μου αρέσει το 2008.
  8. Όχι αν το πρόβλημα ήταν γνωστό από το 2005 και δεν έκανε τίποτα για αυτό, οπότε και είμαι μαζί σου 100%. Αν όμως το έμαθαν τώρα όπως κατάλαβα από το αρχικό σου μήνυμα τότε έχουν κάποια δικαιολογία. Πάντως αν χρησιμοποιούν aladdin hasp, μπες στο site της aladdin και κατέβασε το νέο driver μπας και λυθεί το πρόβλημά σου: http://www.aladdin.com/support/hasp.aspx
  9. Εμείς πήραμε πέρυσι το Canon ipF700 και έχουμε επίσης το Hp800. To Canon είναι ΦΤΗΝΟ, ΤΑΧΥΤΑΤΟ και πολύ κομψό σε σχέση με το HP800 που το πήραμε πριν από 10 χρόνια και το πουλάνε ακόμα! Το συστήνω ανεπιφύλακτα.
  10. Δεν είναι ακριβώς έτσι όπως τα λέτε τα πράγματα όσον αφορά την υποστήριξη παλαιότερων εκδόσεων. Ελάτε στη θέση μιας εταιρείας λογισμικού με πολυετή παρουσία στο χώρο. Κάθε εταιρεία που αναπτύσσει και συντηρεί ένα πρόγραμμα, έχει έναν αριθμό προγραμματιστών που γνωρίζει τον κώδικά του. Εάν το πρόγραμμα υπάρχει σε πολλές εκδόσεις, τότε το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στη νέα έκδοση και σιγά - σιγά αποσύρεται η παλιά. Με το ρυθμό ανάπτυξης των υπολογιστών, λογισμικό που έχει αντικατασταθεί για περισσότερα από 3 χρόνια ή με περισσότερες των 2 εκδόσεων, μπορεί να θεωρηθεί παλιό. Επομένως, ζητάτε από μια πολύ μικρή εταιρεία (σε σχέση με Microsoft/Autodesk) να σας επιλύσει ένα πρόβλημα hardware το οποίο όμως δεν είναι απαγορευτικό για να χρησιμοποιήσετε το εν λόγω λογισμικό, σε μια έκδοση παλιά, συνεπώς non-critical. Επίσης δεν έχει σχέση με υπολογιστικό τμήμα, στο οποίο θα μπορούσε να γίνει μια υποχώρηση. Και αυτό, την ώρα που ούτε οι μεγάλες εταιρείες δεν το κάνουν. Για παράδειγμα, τηλεφωνήστε στην Autodesk και πείτε τους για το AutoCAD 2005 ότι έχει κάποιο πρόβλημα ουσίας. Θα σας πουν ότι έχει τελειώσει ο κύκλος τεχνικής υποστήριξής του και ότι πρέπει να αναβαθμιστείτε. Δεν είναι παράλογο αυτό που σας λένε. Δεν έχω καμία απολύτως σχέση με τη CivilTech, ούτε έχω χρησιμοποιήσει ποτέ κάποιο πρόγραμμά της, εργάζομαι όμως σε (όχι αντιστοιχη) ελληνική εταιρεία λογισμικού και ξέρω από πρώτο χέρι τις δυνατότητες μια τέτοιας μικρής για τα διεθνή δεδομένα εταιρείας.
  11. Εάν χρησιμοποιείς πραγματικά την τεχνική τους υποστήριξη, τα 153 ευρώ που ζητούν δεν είναι πολλά. Ας μη λαμβάνουμε υπόψη μας το ΦΠΑ γιατί αυτόν τον γλυτώνεις. Αν δεν την χρησιμοποιείς, τότε δεν σου χρειάζεται. Εάν σου δίνανε και όλες τις νέες εκδόσεις με την πληρωμή αυτού του ποσού, τότε ήταν ευκαιρεία.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.