Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

dimamp

Core Members
  • Περιεχόμενα

    621
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    28

Everything posted by dimamp

  1. ΟΚ να είσαι καλά. Αν δεν καταλαβαίνεις τί λέμε, δεν μπορώ να κάνω κάτι. Απλώς σου εξηγώ την διαδικασία. ετσι ειναι αν ετσι νομιζετε Πιραντέλο.
  2. Ορθοφωτογραφία αγαπητέ, σημαίνει γνώση αναλυτικής και ψηφιακής πλέον φωτογραμμετρίας. Η ορθοφωτογραφίες είναι αποτέλεσμα μίας σειράς σοβαρών διαδικασιών που απαιτούν γνώσεις Φωτογραμμετρίας. Η Υπηρεσία Θέασης είναι το αποτέλεσμα της ανωτέρω σοβαρής διαδικασίας. Είναι το τελικό δεδομένο που προήλθε από χιλιάδες ώρες επεξεργασίας και δεν ενδείκνυται για τοπογραφική τεκμηρίωση σε μεγάλες κλίμακες. Αν έχεις αεροφωτογραφίες και κάνεις ορθοφωτοχάρτη είναι τελείως διαφορετικό από τα να παίρνεις τις ορθο από την ΚΤ ΑΕ. Σου έχω εξηγήσει τα σφάλματα τον όρθο της ΚΤ ΑΕ.
  3. Νομίζω ότι σου εξέθεσα την άποψη μου. Αν εσύ νομίζεις ότι μπορείς να έχεις καλή ακρίβεια για κάποιες περιοχές, χωρίς επιτόπιες μετρήσεις άπτεται μόνο στην συνείδηση σου... Να είσαι καλά.
  4. Καθεμία από τις παραπάνω πλταφόρμε χρησιμοποιεί διαφορετικό ΣΑ, των οποίων η σύνδεση γίνεται με προσεγγιστικούς και όχι ακριβείς μετασχηματισμούς, που a priori φεύγουν πάνω από 1 μέτρο.
  5. Δεν αλλάζω θέμα. Ο στόχος σου ποιός είναι; Η gis εφαρμογή για ποιό σκοπό;
  6. Η υπηρεσία θέασης σε οποιαδήποτε μορφή ΔΕΝ εγγυάται ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ακρίβεια ικανή για τοπογραφική τεκμηρίωση. Τελεία και πάυλα. α. Ο μετασχηματισμός WGS84 <->ΕΓΣΑ87 έχει ακρίβεια μέτρου β. Εφόσον μετράτε σε HEPOS και εφαρμόζετε σωστά τον μετασχηματισμό HEPOS <->ΕΓΣΑ87 με πανελλαδική ακείβεια καλύτερη των 10 εκ. γ. Η υπηρεσία θέασης δεν προσφέρεται για εργασίες ακριβείας, αφού έχουν διαπιστωθεί μεγάλα σφάλματα δ. Μπορείτε επίσης να κάνετε κλασικές τοπογραφικές εργασίες με στάσεις, τριγωνομετρικά κτλ. ε. Καμία GIS εφαρμογή -εξόσων γνωρίζω ΔΕΝ προσφέρει ακριβεί μετασχηματισμό HEPOS to ΕΓΣΑ87 στ. Το HTRS07 είναι τοπική υλοποίηση του ETRF2005/epoch 2007. και ουδεμία σχέση έχει με το WGS84 η. Το WGS84 δεν είναι ο απόλυτα επιστημονικός τρόπος έκφρασης 3Δ συντεταγμένων ως προς ένα ΣΑ. Το τρέχον ITRF είναι για αυτλη την δουλειά. Η τεκμηρίωση τοπογραφικού από την Υπηρεσία Θέασης, είναι δυνατό να δημιουργήσει τραγικά μεγάλα σφάλματα που κάποτε θα βγουν μπροστά σας/μας/τους.
  7. @nbr @Mitsubae Επειδή μιλάμε για βιβλιο, μπορεί να εμπίπτει σε περιορισμούς πνευματικών δικαιωμάτων.... Ο ΣΔΑΤΜΒΕ τα έχει όλα στην βιβλιοθήκη του. Αν και τώρα ο @jojo ασχολείται με τον μετασχηματισμό διανομών...
  8. Εμπιστεύομαι άνετα τον nbr. Μου φαίνεται δε περίερφο να κυρώθηκε μελέτη σε ΕΓΣΑ87 πριν από το 2011. Γενικώς, όσοι έχετε υπόβαθρο σε ΤΜ3, μπορείτε να το φέρετε σε ΕΓΣΑ87 σύμφωνα με την παρακάτω διαδικασία: 1. Κάνετε τα X,Y ΤΜ3 φ,λ 2. Βρίσκετε το ΦΧ μεγάλο της ΗΑΤΤ 3. Τα κάνετε ΗΑΤΤ ως προς το μεγάλο Φύλλο 4. Τα ΕΓΣΑρετε με πολυώνυμα του ΟΚΧΕ παρατήρηση 1: Μπορείτε να το κάνετε με coords παρατήρηση 2: πιθανώς να δείτε αβεβαιότητες αρκετών εκατοστών παρατήρηση 3: φυσικά όλα εξαρτώναι από την ποιότητα των εκ της μελέτης συντεταγμένων Επίσης, αν δεν είστε σίγουροι εφαρμόστε έναν 2Δ μετασχηματισμό να δείτε που βρίσκεστε.
  9. Στα παραπάνω ωραία που έθεσαν οι απαντόντες συνάδελφοι θα σου έλεγα να έχεις πάντα τα παρακάτω υπόψη σου σε ότι αφορά γεωαναφορά δορυφορικών εικόνων: Α. Μιλάμε πάντα για σφάλμα διακριτικής ικανότητας των εικόνων. Από ιδία πείρα, μπορώ να σου που ότι το google έχει μία διακριτική ικανότητα στην Ελλάδα της τάξης των 3-5 μέτρων σαν μέσο σφάλμα. Β. Το google αναφέρεται στο WGS84. Η γεωαναφορά στο ΕΓΣΑ87 γίνεται με την πρόσθεση τριών μεταθέσεων. Αυτό εξ αρχής σου δίνει μία επιπλέον αβεβαιότητα της τάξης του μέτρου. Συμπερασματικά κατά την άποψη μου, η όλη διαδικασία θα σου δώσει μία ακρίβεια κοντά στα 5 μέτρα. Πρακτικά, η ακρίβεια των 5 μέτρων δίνει ικανοποιητικά αποτελέσματα για κλίμακες 1:20000 και μικρότερες. Σημείωση : Οι ανωτέρω ακρίβειες αναφέρονται σε οριοζοντιογραφική και όχι υψομετρική πληροφορία.
  10. 1:5000 σημαίνει αυτόματα ακρίβεια προσδιορισμού σημείου στον χάρτη 1.25 μέτρα στην ΗΑΤΤ (μανίσια): ακρίβεια προσδιορισμού σημείου στον χάρτη = διακριτική ικανότητα ματιού Χ παρονομαστή της κλίμακας--> ακρίβεια προσδιορισμού σημείου στον χάρτη = 1/4 mm Χ 5000 = 1.25 m και μετά τα εγσάρεις με πολυώνυμα ΟΚΧΕ. Κατ εμέ, με βάση αυτά είσαι στο 1.25 - 1.5 μέτρο
  11. Καλά κάνεις. Αλλά έτσι πως δίνονται είναι αρκετά δύσχρηστοι.
  12. @jojo Πρακτικά τα κάθε κέντρο της φωτογραφίας με το GNSS ισοδυναμεί με φωτοσταθερό. b=Ax+v : Το αρχικό μοντέλο της δέσμης (αδυναμία βαθμού 6) z=Hx+vz : Οι ψευδοπαρατηρήσεις - ταγκαρίσματα της φωτογραφικής με GNSS στο 0,0 κάθε φωτογραφίας. Με αυτό τον τρόπο θεραπεύεται η αδυναμία βαθμού.
  13. Να σαι καλά. Πρακτικά, οι συντεταγμένες GNSS λειτουργεί σαν φωτοσταθερό: Το κέντρο της φωτογραφίας (0,0) έχει 3Δ συντεταγμένες (x,y)=f(Xo,Yo,Zo, X, Y, Z) όπου Χο,Υο,Ζο το κέντρο λήψης. άρα έχουμε πολλά μα πάρα πολλά φωτοσταθερά που συμπίπτουν με το (0,0) της φωτογραφίας. Από την συνορθωσιακή πλευρά, λειτουργούν σαν ψευδοπαρατηρήσεις. σσ: η κλίμακα ορίζεται από το c του εσωτερικού προσανατολισμού. Εικάζω ότι έχει γίνει βαθμονόμηση και δεν την κάνετε σε κάθε πτήση.
  14. Συνάδελφοι, επανέρχομαι στο θέμα. Σας στέλνω την πολύ αξιόλογη παρουσίαση του καθηγητή ΕΜΠ Ανδρέα Γεωργόπουλου πάνω στον αεροτριγωνισμό που δίνει και πολλά στοιχεία για το πως εκμεταλλευόμαστε τις παρατηρήσεις GNSS στην φωτογραμμετρία: http://ecourses.dbnet.ntua.gr/fsr/17511/Foto_II_06_2010_Aerotrigvnismos.pdf
  15. Κοίτα, το ιδανικότερο είναι statik 2ωρο/3ωρο, αλλά είναι φυσικό πως μιλάμε για μία εθελοντική πράξη που δεν θα αποφέρει κέρδος στον συνάδελφο και θα του στερήσει και χρόνο από την οικογένεια/φίλους/διασκέδαση. Δεν παίζει ρόλο ο πάροχος, αρκεί να έχουμε XYZ ως προς HTRS07 (3Δ συντεταγμενες). -παίζουμε στα 4-5 εκατοστά-
  16. Ανεβάζω τις φωτογραφίες με τα 6 σημεία. Τις πλατφόερμες τις έχω βάλει εντός κόκκινου πλαισίου. Δίνω τις συντεταγμένες σε WGS84, τοποθεσία.
  17. Προφανώς και θα έχεις δίκιο, αλλά σίγουρα τα άλλα 5 σημεία ελιναι εμφανείς τσιμενένιες πλατφόρμες. Γκούγκλσρε και θα τις δεις.
  18. Λοιπόν, μόλις μίλησα μέ εναν συνάδελφο με μεταπτυχιακό στην τηλεπισκόπηση. Έχουμε και λέμε: Η αδυναμία βαθμού στον αεροτριγωνισμό είναι 7 .Έστω ότι έχουμε δύο φωτογραφίες και κοινά σημεία (απλή περίπτωση) και ξέρουμε τον εσωτερικό προσαντολισμό -Για την αδυναμία προσδιορισμού της αρχής έχουμε τα κέντρα της φωτογραφίας, (Χο, Υο, Ζο) -Η κλίμακα ορίζεται από την απόσταση μεταξύ δύο κέντρων -Το ζήτημα είναι ο προσανατολισμός. Το ευτύχημα είναι ότι μέσω των εικονοσυντεταγμένων των δύο φωτογραφιών, έχουμε τον σχετικό προσαντολισμό των φωτογραφιών. Οπότε, κουμπώνοντας στα δύο κέντρα, ορίζεται και ο προσανατολισμός ως προς ένα παγκόσμιο 3Δ σύστημα ανφοράς.
  19. Ευτυχώς δε λες που ναι σε στρατόπεδο και δεν το διέλυσαν; Αλλά κάκα τα ψέματα, πας επί τούτου για τα Α Τάξης...Πραγματικά πιστεύω πως μόνο η ΓΥΣ μπορει να τα μετρήσει. Επίσης στην Ελλάδα υπάρχουν και 6 πλατφόρμεες LASER (SLR) που χρησιμοποιήθηκαν και αυτά για την δημιυργία του ΕΓΣΑ87 1. Ασκήτες: N 40 55' 40.54" E 25 33' 57.18 -ΕΒΡΟΣ 2. Ρουμέλη: N 35 24' 15.15000" E 24 41' 38.54000" - ΚΡΗΤΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 3. Χρυσοκελλαριά: N 36 47' 28.93500" E 21 52' 38.93200" - ΜΕΣΣΗΝΙΑ 4. Καρίτσα : N 39 44' 3.1" E 20 39' 52.77" -Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 5. Kατταβιά: N 35 57' 5.38" E 27 46' 50.4" -ΡΟΔΟΣ 6. Διόνυσος: N 38 04' 42.821" E 23 55' 56.316" -ΑΤΤΙΚΗ Αν κάποιος συνάδλεφος βρεθει στις περιοχές, ας χτυπήσει με RTK! Μιλάμε για τσιμεντένιες πλατφόρμες με αγκυρώσεις.
  20. Δυστυχώς, το Α στον Χορτιάτη νομίζω είναι μέσα σε στρατόπεδο, ενώ κάποια στην Θράκη είναι κοντά σε ραντάρ! Νομίζω σε βουνά της Μακεδονίας και φυσικά αν κανένας συνάδελφος ανήκει σε ορειβατική ομάδα. Το σκεπτικό μου είναι να συγκρίνουμε μόνο σε Α Τάξης (που πρακτικά ορίζουν το ΕΓΣΑ87) με ένα σύγχρονο Σύστημα Αναφοράς.
  21. Την επόμενη φορά για ρετσινούλα με τον καθηγητή και ειδική ομάδα με συντονιστή εσένα!
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.