Μετάβαση στο περιεχόμενο

nelis

Μη μηχανικός
  • Περιεχόμενα

    18
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Φήμη στην κοινότητα

5 Ουδέτερη

Profile Information

  • Τοποθεσία
    Αθήνα
  • Επάγγελμα
    Ιδιώτης-Μη μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Νομικός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

  1. Να υπενθυμίσω ότι από 1.1.2023 τελειώνουν οι μεταβατικές διατάξεις του Νόμου Κατρούγκαλου , και προβλέπεται η ενοποίηση των καταστατικών των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ. Επίσης από 1.1.2023 υπάρχουν μόνο δύο όρια συνταξιοδότησης τα 62 και τα 67 , καταργείται και η διάκριση παλαιών (προ 1993) και νέων (μετά το 1993)ασφαλισμένων . Τώρα ,αν θα εφαρμοσθούν αυτά είναι άλλη ιστορία . Υ.Γ. Το ΤΣΜΕΔΕ παλιά ήταν "ταμειάρα" , όχι ένα απλό ταμείο. Είχε πόρους από όλα τα δημόσια έργα που γίνονταν στην Ελλάδα . Θυμάμαι στο στρατό , που ήμουν υπεύθυνος χρηματικού , για κάθε έργο που κάναμε στην μονάδα αποδίδαμε ΤΣΜΕΔΕ , και το στέλναμε στο παράρτημα Γιαννιτσών με ταχυδρομική επιταγή. Άλλα χρόνια βέβαια . Για σήμερα ....καλύτερα να μην σχολιάσουμε..
  2. Στην σύσταση (είτε κάθετη είτε οριζόντια) δεν αναφέρονται τα ποσοστά δόμησης επί του κοινού οικοπέδου. Η σύσταση είναι νομική πράξη όχι πολεοδομική. Πρέπει να ανφέρονται τα ποσοστά ιδιοκτησίας επί του οικοπέδου , κιαν δεν αναφέρονται (στις παλαιότερες κύρια) ισχύει το 50-50 . Η Δόμηση καθορίζεται από τις κείμενες πολεοδομικές διατάξεις, Αυτό που θέλει προσοχή , είναι να αναφέρεται δυνατότητα μονομερούς τροποποίησης των ποσοστών κάθε συνιδιοκτήτη καθώς και περαιτέρω σύστασης οριζόντιων ιδιοκτησιών στα επί μέρους τμήματα ( στις κάθετες μιλάμε για ιδεατά τμήματα επί κοινού οικοπέδου ,μην το ξεχνάμε αυτό).
  3. Προσωπικά , δεν μου αρέσει το νέο σύστημα ενοποοιημένων πληρωμών , αφού αναγκαστικά πρέπει να πληρώνετε το σύνολο κάθε οφειλής , είναι λιγότερο ευέλικτο .Επίσης , αν υπάρχουν κρατήσεις κάθε μήνα , από που θα αφαιρούνται ? από τις εισφορές της κύριας ή της επικουρικής . Γιατί μέχρι τώρα αφαιρούνταν από τις ειφορές της κύριας που είναι ,κατά τεκμήριο, πιο μεγάλες . Πολλοί πλήρωναν μόνο την κύρια για να έχουν και υγειονομική κάλυψη και την επικουρική όποτε κιαν μπορούσαν . Τώρα δεν γίνεται πλέον . Καθόλου τυχαίο νομίζω ,και αφήστε τον Βρούτσερ να μιλάει για ¨εκσυγχρονισμό" και λοιπές ιστορίες ..
  4. είδε κανείς το νέο ενιαίο ειδοποιητήριο μηνός Ιουλίου 2020 ? Εκτός κιαν το "σήμερα" του Βρούτσερ είναι αύριο ή μεθαύριο.
  5. Για το πρώτο δεν μπορώ να σου απαντήσω . Για το δεύτερο , κριτήριο αποτελεί αν μέχρι το κλείσιμο της ημερομηνίας υποβολής των δηλώσεων έχει βγει η εκκαθάριση ή όχι. Αν δεν έχει βγει (το πιθανότερο) πάει για του χρόνου
  6. Μιας και το νήμα δεν πολυκινείται ,απότι βλέπω , και ρωτώντας και ψάχνοντας , αφού το θέμα φαντάζομαι αφορά πολύ κόσμο ,(ρωτά και ο συμφορουμίτης ΜHD) κατέληξα στα εξής: Παραδοχές : ΕΤΕΑΕΠ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ 2017 : 773,64 ευρώ (βάσει της απο 8.3.2019 εκκαθάρισης) ΕΤΕΑΕΠ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ 2018 : 773,64 ευρώ (βάσει της ίδιας εκκαθάρισης) ΕΤΕΑΕΠ ΕΙΣΦΟΡΕΣ 2019 : 828,22 ευρώ (βάσει ειδοποιητηρίων) ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΒΑΣΗ Με βάση το άρθρο 30 (παρ.1 περ.ιθ') του Ν.4308/2014 (ΕΛΠ) τα αναδρομικά 2017 και 2018 για τις πολύ μικρές οντότητες (όπως κατά πλειοψηφία είμαστε οι περισσότεροι εδώ) μπορούν να εκπέσουν λογιστικά και το 2019 . Πως θα γίνει αυτό ? Με μια εγγραφή :"31.12.2019 στα βιβλία αναδρομικά 2017 =773,64 ευρώ , και άλλη μια εγγραφή " 31.12.2019 -αναδρομικά 2018 =773,64 ευρώ . Συνεπώς έχω λογιστική βάση για το 2019 (773,64 + 773,64+ 828,22) =2.375,50 Το ποσό αυτό το περνάω στον κωδ. 485 στις ασφαλιστικές εισφορές (όπου απεικονίζονται ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ οι δαπάνες ) ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΒΑΣΗ Δεν έχω καταβάλλει όμως το σύνολο του παραπάνω ποσού το 2019 , αλλά μόνο τις δόσεις των αναδρομικών 2017 και 2018 και τις εισφορές 2019 (πλην Δεκεμβρίου πάντα που πάει στο επόμενο έτος ) . Άρα δεν μπορώ φορολογικά να το εκπέσω όλο . ΠΡΕΠΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ Ε του Ε3 (προσωρινές διαφορές) . Ποιά είναι η φορολογική βάση : είναι 21,49 χ 10 (τόσες δόσεις αναδρομικών είχαμε για 2017 ) + (21,49χ10 (δόσεις αναδρομικών 2018) = 429,80 + εισφορές 2019 (εκτός Δεκ. ) = 759,97 και τελικό σύνολο φορολογικής βάσης = 1.189,77 ,που είναι η φορολογική βάση . Πάω στον πίνακα Ε και βάζω λογιστική βάση : 2.375,50 , φορολογική βάση 1.189,77 , θα βγάλει δίπλα θετική διαφορά (λογικό) που την μεταφέρω στον κωδικό 441 του Ε3. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ 1. Εξυπακούεται ότι στις λογιστικές και φορολογικές βάσεις θα συνοπολογίσετε τα ποσά του ΕΦΚΑ 2. Στα βιβλία περνάμε το σύνολο του ποσού κάθε έτους και όχι αυτό που πληρώσαμε (π.χ. 773,64 συνολική πρωτογενής οφειλή βάσει ειδοποίησης και όχι 214,90 (21,49Χ10) που κατέβαλα . Τα όσα καταβάλαμε τα πάμε κατευθείαν στην φορολογική βάση του πιν.Ε του Ε3. 3. Το παράδειγμα είναι πολύ απλό ,αλλά πιστεύω ότι καλύπτει μεγάλο μέρος των συμφορουμιτών. 4. Οι βεβαιώσεις καταβολής εισφορών από ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ θα πρέπει να συμφωνούν με τις καταβολές που έχετε κάνει . 5.Δεν έχω συνυπολογίσει χρεωστικά-πιστωτικά υπόλοιπα γιατί δεν ξέρω κιόλας αν έχουν βγει τα εκκαθαριστικά 2019. Αυτά , μπόρεσα να βρω σε απαντήσεις , τα μεταφέρω προς σκέψη και συζήτηση .Καλό θα ήταν να πουν τη γνώμη τους και πιο έμπειροι περί τα λογιστικά Φυσικά , τον τελικό λόγο έχει πάντα ο λογιστής .
  7. Οι εισφορές Δεκ 2019 δεν αφαιρούνται από τη φορολογική βάση του 2019 και πάνε στο '20? π.χ. ΕΦΚΑ : Λογιστική Βάση : 1/1/2019-31/12/2019 Φορολογική βάση : 1/1/2019-30/11/2019 + Δεκ 2018 (που πληρώθηκε τον Ιαν 2019). Εγώ αυτό ήξερα μέχρι τώρα. Το άλλαξαν πάλι?
  8. Ναι , και σε μένα είναι 20,74 . Τέλος πάντων αυτά λένε να πληρώσουμε ,αυτά θα πληρώσουμε . Πάντως γενικά στο ΕΤΕΑΕΠ μάλλον δεν πάνε και πολύ καλά τα πράγματα . Από οργάνωση πρέπει να σκίζουν οι τύποι. Δεν τα ενοποιούν όλα σε ένα ταμείο με ένα ενιαίο καταστατικό για όλα τα αποροφούμενα ταμεία να τελειώνει η υπόθεση . Πρώην ΙΚΑ , πρώην ΤΣΜΕΔΕ ,πρώην ΤΑΝ , κλπ . Ε, αφού είναι πρώην τι να το κάνουμε , το τώρα μας ενδιαφέρει και το...αύριο.
  9. Βγήκε ειδοποιητήριο για την 15η δόση 2017 και '18. Εμπρόθεσμη πληρωμή μέχρι 15.6.2020 . Για τις τακτικές 04.2020 μάλλον πάνε στον νέο e-efka
  10. Βρίσκονται σε φάση ενοποίησης με τον ΕΦΚΑ , γιαυτό αργούν να βγουν τα ειδοποιητήρια . Δεν ξέρω αν είναι φρόνιμο να πληρώνουμε ακόμη και τι 36 δόσεις για τα αναδρομικά 2017 και 2018 .Εξάλλου νομίζω ότι και αυτές έχει αναβληθεί η καταβολή τους λόγω κορονοιστορίας . Αφού δεν έχουν βγει ειδοποιητήρια τι να πληρώσει κανείς ? Μάλλον θα αλλάξει και η ταυτότητα πληρωμής . Προσωπικά ούτε την 15 δόση 2017 και 2018 πλήρωσα και περιμένω.
  11. όσοι πήρατε παραπάνω παιδιά , έχετε το νου σας , γιατί θα βρουν το λάθος και θα τα τραβήξουν πίσω .Και εγώ πληρώθηκα χτες , αλλά η όλη διαδικασία ήταν για γέλια , ο Βρούτσερ το χρεώνετε το μπάχαλο ,να δούμε τη συνέχεια. Φυσιολογικά πρέπει να πληρώσει και το 800αρι του Μαίου ,αφού μέχρι 15.5.2020 είναι όλα κλειστά , αν και προβλέπω να το πάει μέχρι τέλος του μήνα. Μετά …….θα αρχίσουν τα ζόρια ,και από Σεπτέμβρη Οκτώβρη μπορεί και εκλογές . Το κόστος αυτής της ιστορίας είναι πολύ μεγάλο.
  12. Το κράτος δεν έχει λεφτά ,αυτό το ξέρουμε ,λίγο πολύ , όλοι. Με τα ΕΣΠΑ προσπάθησαν να δώσουν λεφτά χωρίς να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός ,κιαυτό σαν σκέψη δεν ήταν λάθος . Ευνοήθηκαν κάποια ΚΕΚ ή πλατφόρμες . Μπορεί ,δεν το ξέρουμε. ΑΛΛΑ , η υλοποίηση ήταν για τα κλάματα (ή για γέλια) και εδώ την ευθύνη την έχει πρωτίστως ο Βρούτσερ , τον οποίο , προσωπικά, θεωρώ ούτως ή άλλως ανεπαρκή. Όχι ότι η Αχτσιόγλου ήταν καλύτερη μην τρελαθούμε τώρα. Ακόμη την θυμάμε σε διαφημιστικό σποτάκι στις εκλογές να διαφημίζει τον εαυτό της , το έργο της και τον...…….σύντροφό της , στο στυλ "ψήφο στην Αχτσιόγλου και στον τζανακόπουλο (αν θυμάμαι καλά και το όνομά του). Το έχει το υπουργείο φαίνεται . Φαόυλ , του κατά τα άλλα μέτριου πλην όμως αρκετά συστηματικού απότι δείχνει Κούλη , αν κρατήσει τον Βρούτσερ .
  13. τραλαλαλα , το είχαν πει πολλοί , ο Βρούτσερ θα τα κάνει μπάχαλο .Και πριν αλέκτωρ ...κλπ κλπ να τα αποτελέσματα . Κρίμα γιατί σαν ιδέα δεν ήταν άσχημη , αλλά σαν υλοποίηση και ύλη ……...δράμα.
  14. υπάρχει κάποιος τρόπος να δούμε στο σύστημα εργάνη αν ενεργοποιήθηκε το voucher και πότε ή περιοριζόμαστε στο mail που μας έστειλε το ΚΕΚ?
  15. παιδιά , μην βάζετε links για προγράμματα auroclick κλπ , δεν τιμάει κανέναν. Προσωπικά , ήθελα να παρακολουθήσω και να μάθω μερικά πράγματα , αλλά το όλο project είναι τόσο πρόχειρα στημένο ,που δεν παλεύεται . Όπως είπε και ένας συμφορουμίτης παραπάνω , το κομμάτι "ψηφιακές υπογραφές" έδειχνε να έχει ενδιαφέρον , είναι και το μέλλον εδώ που τα λέμε, αλλά αυτό που είδα είμαι μια διαδικασία που αφορά τα επιμελητήρια και τον τρόπο ενεργοποποίησης μέσω αυτών . Εκτός κιαν ο τρόπος και η διαδικασία που παρουσιάζεται θα την ακολουθήσουν και άλλοι φορείς , ΤΕΕ , ΔΣΑ ΟΕΕ κλπ. Στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο χρησιμοποιεί το gmail αποκλειστικά , λες και δεν υπάρχουν άλλες εφαρμογές . Τεσπά , έχω ολοκληρώσει το 46% του μαθήματος , αλλά δεν ξέρω αν έχει νόημα να το τελειώσει κανείς , αφιερώνοντας πραγματικές ώρες για μάθηση .Διατηρώ και επιφύλαξη πως θα δουλέψει το σύστημα με τις προκαταβολές και διαβάζοντας και αυτά που γράφονται εδώ , μάλλον θα τα κάνουν μπάχαλο τελικά . Ε ρε Ελλάδα , το μεγαλείο σου τελειωμό δεν έχει .
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.