Jump to content

Vasili

Core Members
 • Content Count

  503
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

Vasili last won the day on November 7 2018

Vasili had the most liked content!

Community Reputation

135 Καλή

2 Followers

About Vasili

 • Rank
  Διακεκριμένο Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχανικός

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Μιλησα χθες με τον προιστάμενο της πολεοδομίας και μου ανέφερε το ίδιο με αυτό που έγραψε ο Jojo. Πως δηλαδή για την εκδοση αδειας θα χρειαστεί να προσκομιστούν και οι δύο τίτλοι ιδιοκτησίας και στο τοπογραφικό να αποτυπώνονται και τα δύο οικόπεδα, χωρις την ανάγκη ένωσης συμβολαιογραφικά. Σχετικά με το κτηματολόγιο - το οποίο είναι άλλη υπόθεση όχι δική μου - δεν ξέρω ακριβώς τι είπαν στον ιδιοκτήτη ως προς την συμβολαιογραφική πράξη. Όταν μάθω θα σας το αναφέρω εδώ.
 2. Σε ευχαριστώ για τη γρήγορη απάντηση. Πληροφοριακά, έμαθα από συνάδελφο πως στο γραφείο κτηματογράφισης Ηλείας ζήτησαν σε ιδιοκτήτη που είχε 2 όμορα και είχε εκδώσει στο παρελθόν άδεια δόμησης ενός κτιρίου πατώντας και στα 2, να κάνει τώρα συμβολαιογραφκή πράξη συνένωσης προκειμένου να τα δηλώσει στο κτηματολόγιο ως 1. Είναι λογικό αυτό ?
 3. το τοπογραφικό δεν θα το κάνω εγώ. Αυτό που θέλω να καταλάβω είναι προκειμένου να προχωρήσει σε άδεια δόμησης αν χρειάζεται εκ των προτέρων να κάνει ένωση οικοπέδων ή απλώς θα αναφερθεί στο τοπογραφικό ότι προκύπτει ένα οικόπεδο χωρίς να προηγηθεί άλλη συμβολαιογραφική πράξη.
 4. Γεια σου και σε ευχαριστώ πολύ. Εχει πολύ ενδιαφέρον αυτό που μου λές γιατί αλλο είχα στο μυαλό μου. Το ρωτώ γιατί πελάτης μου έχει 2 όμορα όπως τα περιγράφω και θέλει να ενταχθεί σε επιδοτούμενο πρόγραμμα leader ώστε να κατασκευάσει κτίριο. Λόγω ιδιαιτερότητας του εδάφους θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν και τα 2 οικόπεδα. Επειδή θα προχωρήσει σε άδεια δόμησης δεν χρειάζεται να κάνει τίποτε άλλο παρά απλώς να αναφέρουμε στο τοπογραφικό πως "προκύπτει 1 ακίνητο από 2 τίτλους" ? Και κάτι άλλο. άλλος ιδιοκτήτης έχει 2 όμορα με 1 κτίριο στο καθένα. Τα κτίρια ενώνονται και λειτουργικά (εχει σπάσει τοίχους και τα έχει ενώσει εσωτερικά). Επειδή και τα 2 ακίνητα ανήκουν στον ίδιο απλώς πάει και τα δηλώνει ως 1 πλέον χωρίς άλλη συμβολαιογραφική πράξη ?
 5. γεια σας, σχετικά με τη "συνέννωση τοις πράγμασι" που αναφέρει ο Δημήρης παραπάνω: Ενας ιδιοκτήτης έχει 2 όμορα οικόπεδα εντός οικισμού. το ένα είναι άρτιο κατά κανόνα και το άλλο πολύ μικρό, μη άρτιο μη οικοδομήσιμο. τα οικόπεδα είναι όμορα. Η συνέννωση των δύο θα πρέπει να γίνει με συμβολαιογράφική πράξη ?
 6. Γεια σας, το ερώτημα αφορά το μέγιστο ύψος κτιρίου σε οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων. στο 298ααπ/2011 γράφει: 4. Οι περιπτώσεις α και β της παρ. 4 του άρθρου 85 του Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας (άρθρο 5 παρ. 4 περ. α και β του π.δ. της 24.4−3.5.1985) αντικαθίστανται εδάφια ως εξής: «4 α. Το μέγιστο ύψος των κτηρίων ορίζεται σε 7,50 μ. και μετράται σε κάθε σημείο της τομής του περιγράμματος αυτών με το φυσικό έδαφος. Σε κάθε περίπτωση, το ύψος των προβολών των κτηρίων σε κατακόρυφα επίπεδα, διερχόμενα από την τομή του περιγράμματος αυτών με το έδαφος, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ανωτέρω οριζόμενο. Σε περίπτωση μη εξάντλησης της επιτρεπόμενης δόμησης κατά τα ως άνω, επιβάλλεται η διάσπαση του κτηρίου σε ανεξάρτητα κτήρια εντός του γηπέδου. β. Όταν η κλίση του γηπέδου είναι μεγαλύτερη από 15%, το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος του πρώτου κτηρίου που εμφανίζει όψη προς το δρόμο στα ανωφερή (ανηφορικά)οικόπεδα – στο ανάντι του δρόμου – ορίζεται ως εξής: − όταν το κτήριο τοποθετείται στο όριο του γηπέδου με το δρόμο επιτρέπεται ύψος μέχρι 7,5 μέτρα. − όταν αυτό τοποθετείται καθ’ υποχώρηση σε απόσταση έως 20 μέτρα από το όριο του γηπέδου με τον δρόμο επιτρέπεται το ύψος του να είναι μέχρι 4,5 μέτρα από το πέριξ φυσικό έδαφος. − όταν αυτό τοποθετείται σε απόσταση μεγαλύτερη των 20 μέτρων από το όριο του γηπέδου με το δρόμο επιτρέπεται να έχει ύψος μέχρι 7,5 μέτρα. Στέλνω μια ενδεικτική τομή για ένα οικόπεδο εντός οικισμού κάτω των 2000 το οποίο έχει κλίση 30 % και βρίσκεται στην ανωφέρεια του δρόμου. σε αυτό κάνω μια προμελέτη για κτίριο το οποίο διαμορφώνεται κλιμακωτά όπως φαίνεται στο σχέδιο. Οι απορίες μου είναι οι εξής: α) ισχύει το φυσικό έδαφος ή και το διαμορφωμένο για τη μέτρηση του ύψους ? ο νόμος λεέι το φυσικό αλλά θα ήθελα να μάθω αν στο μεταξύ έχει υπάρξει κάποια τροποποίηση του νόμου που δεν έχω υπόψιν. β) το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος περιλαμβάνει και την στέγη ? στο ΠΔ 181Δ στο άρθρο 5 παρ. 4 (δ) η οποία δεν έχει τροποποιηθεί λέει πως πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο επιτρέπονται μια σειρά από κατασκευές περιλαμβανομένης και της στέγης. Με βάση αυτό κρίνω πως η στέγη είναι επιπρόσθετη του μέγιστου ύψους. γ) το πιο σημαντικό: λέει πως στα ανωφερή οικόπεδα όταν η κλίση είναι μεγαλύτερη του 15% - στην περίπτωση μου είναι 30 % άρα είμαι μέσα - το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος του ΠΡΩΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ που εμφανίζει όψη προς το δρόμο πρέπει να είναι 4.50 μ αν βρίσκεται σε υποχώρηση με το δρόμο. Στην τομή δείχνω πως θέλω να κάνω το κτίριο κλιμακωτό. Το ερώτημα είναι αν θα θεωρήσω ως πρώτο κτίριο το ΚΤΙΡΙΟ 1 μόνο. To ρωτώ γιατί επειδή τα κτίρια είναι διαμορφωμένα κλιμακωτά σε ορθή προβολή θα έχουν όλα όψη προς το δρόμο. Επίσης αν τα κτίρια ενώνονται κατασκευαστικά, μπορώ να θεωρήσω ως πρώτο κτίριο το μπροστινό κομμάτι μόνο ? Αν θεωρήσω ως πρώτο κτίριο αυτό που ονομάζω κτίριο 1 τότε αυτό θα πρέπει να είναι max 4.5 και τα επόμενα θα μπορούν αν είναι μέχρι 7,5 μ ?
 7. Γεια σας, στο 298ααπ/2011 γράφει: 4. Οι περιπτώσεις α και β της παρ. 4 του άρθρου 85 του Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας (άρθρο 5 παρ. 4 περ. α και β του π.δ. της 24.4−3.5.1985) αντικαθίστανται εδάφια ως εξής: «4 α. Το μέγιστο ύψος των κτηρίων ορίζεται σε 7,50 μ. και μετράται σε κάθε σημείο της τομής του περιγράμματος αυτών με το φυσικό έδαφος. Σε κάθε περίπτωση, το ύψος των προβολών των κτηρίων σε κατακόρυφα επίπεδα, διερχόμενα από την τομή του περιγράμματος αυτών με το έδαφος, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ανωτέρω οριζόμενο. Σε περίπτωση μη εξάντλησης της επιτρεπόμενης δόμησης κατά τα ως άνω, επιβάλλεται η διάσπαση του κτηρίου σε ανεξάρτητα κτήρια εντός του γηπέδου. β. Όταν η κλίση του γηπέδου είναι μεγαλύτερη από 15%, το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος του πρώτου κτηρίου που εμφανίζει όψη προς το δρόμο στα ανωφερή (ανηφορικά) οικόπεδα – στο ανάντι του δρόμου – ορίζεται ως εξής: − όταν το κτήριο τοποθετείται στο όριο του γηπέδου με το δρόμο επιτρέπεται ύψος μέχρι 7,5 μέτρα. − όταν αυτό τοποθετείται καθ’ υποχώρηση σε απόσταση έως 20 μέτρα από το όριο του γηπέδου με τον δρόμο επιτρέπεται το ύψος του να είναι μέχρι 4,5 μέτρα από το πέριξ φυσικό έδαφος. − όταν αυτό τοποθετείται σε απόσταση μεγαλύτερη των 20 μέτρων από το όριο του γηπέδου με το δρόμο επιτρέπεται να έχει ύψος μέχρι 7,5 μέτρα. Στέλνω μια ενδεικτική τομή για ένα οικόπεδο εντός οικισμού κάτω των 2000 το οποίο έχει κλίση 30 % και βρίσκεται στην ανωφέρεια του δρόμου. σε αυτό κάνω μια προμελέτη για κτίριο το οποίο διαμορφώνεται κλιμακωτά όπως φαίνεται στο σχέδιο. Οι απορίες μου είναι οι εξής: α) ισχύει το φυσικό έδαφος ή και το διαμορφωμένο για τη μέτρηση του ύψους ? ο νόμος λεέι το φυσικό αλλά θα ήθελα να μάθω αν στο μεταξύ έχει υπάρξει κάποια τροποποίηση του νόμου που δεν έχω υπόψιν. β) το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος περιλαμβάνει και την στέγη ? στο ΠΔ 181Δ στο άρθρο 5 παρ. 4 (δ) η οποία δεν έχει τροποποιηθεί λέει πως πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο επιτρέπονται μια σειρά από κατασκευές περιλαμβανομένης και της στέγης. Με βάση αυτό κρίνω πως η στέγη είναι επιπρόσθετη του μέγιστου ύψους. γ) το πιο σημαντικό: λέει πως στα ανωφερή οικόπεδα όταν η κλίση είναι μεγαλύτερη του 15% - στην περίπτωση μου είναι 30 % άρα είμαι μέσα - το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος του ΠΡΩΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ που εμφανίζει όψη προς το δρόμο πρέπει να είναι 4.50 μ αν βρίσκεται σε υποχώρηση με το δρόμο. Στην τομή δείχνω πως θέλω να κάνω το κτίριο κλιμακωτό. Το ερώτημα είναι αν θα θεωρήσω ως πρώτο κτίριο το ΚΤΙΡΙΟ 1 μόνο. To ρωτώ γιατί επειδή τα κτίρια είναι διαμορφωμένα κλιμακωτά σε ορθή προβολή θα έχουν όλα όψη προς το δρόμο. Επίσης αν τα κτίρια ενώνονται κατασκευαστικά, μπορώ να θεωρήσω ως πρώτο κτίριο το μπροστινό κομμάτι μόνο ? Αν θεωρήσω ως πρώτο κτίριο αυτό που ονομάζω κτίριο 1 τότε αυτό θα πρέπει να είναι max 4.5 και τα επόμενα θα μπορούν αν είναι μέχρι 7,5 μ ?
 8. Με αυτήν την απόφαση κάθε μηχανικός θα μπορεί να κάνει την κατάταξη ή θα απαιτείται κάποια ειδική πιστοποίηση; Για τα ΕΕΔΔ καταλαβαίνω πως αναλύεις τα δεδομένα της μονάδας (εμβαδά, εξοπλισμός, υπηρεσίες, κλπ) βάσει του πίνακα της σχετικής απόφασης ΦΕΚ 2840Β 2014, απόφ. 21185 και υπολογίζεις πόσα μόρια έχεις. Αν καταλαβαίνω σωστά αυτή δεν είναι η μέθοδος;
 9. Γεια σας συνάδελφοι, αυτή την διαφορά για τον υπολογισμό της ΥΥ σε σύγκριση με τον 4178, την παρατήρησα τελευταία και μάλιστα μου απαντήθηκε και εδώ στο φόρουμ πως όταν έχει υπέρβαση ύψους αλλά κάτω από το μέγιστο επιτρεπόμενο της περιοχής πάς με αναλυτικό. Βλέπω πως οι περισσότεροιο συγκλίνουμε εκεί βάσει του κειμένου του νόμου καθώς και των ερωταπαντήσεων του ΤΕΕ. Κατ'αναλογία με το παραπάνω όταν έχουμε υπέρβαση δόμησης σε σχέση με την άδεια αλλά δεν υπερβαίνουμε το μέγιστο επιτρεπόμενο της περιοχής η κατηγορία υπέρβασης που επιλέγουμε θα είναι πάντα κάτω από το 50 % ? ΠΧ σε οικόπεδο επιτρέπονται 400 μ2 ΜΔ, η άδεια λέει 100 μ2, εχουν κτιστεί 350 μ2. Ο συντελεστής υπέρβασης δόμησης θα είναι 250 / 400 μ2 = 0.625 = 62,5 % ή θα παραμείνει κάτω από το 50 % επειδή δεν έχουμε υπέρβαση του μέγιστου επιτρεπόμενου ΣΔ ?
 10. Παρόλο που στο άρθρο 30 γράφει πως δεν χρειάζεται ούτε άδεια ούτε μικρής κλιμακας η πέργκολα μέχρι 50 μ2, στο άρθρο 96 λέει πως οι πέργκολες έως 50 μ2 τακτοποιούνται ως κατηγορία 3. Επομένως καταλαβαίνω πως βάσει του 96 πρέπει να τακτοποιήσουμε την πέργκολα ως κατηγορία 3 τουλάχιστον. Η μοναδική ρητή εξαίρεση από την υποχρέωση τακτοποίησης είναι οι εσωτερικές διαρρυθμίσεις αυτοτελούς ιδιοκτησίας (τέλος του άρθρου 100). Υπάρχει καμμιά άλλη ρητή εξαίρεση?
 11. Γεια σας, αυτές οι κατασκευές με σωλήνες και σίτα / πανί για πλήρωση, που χρησιμοποιούνται για στάθμευση αυτοκινήτων και τις συναντάμε συχνά σε βενζινάδικα, απαιτούν τακτοποίηση ή απαλλάσσονται ?
 12. εγώ θεώρησα πως είναι σωστότερο αφού μετριέται με ακρίβεια να αναγράφεται ακριβώς τι έχουμε. Επομένως η γνώμη σου είναι να αναφέρω το εμβαδό σαν να είχα αφαιρέσει τον σοβά. Το άλλο το περίεργο: αν εχω αποκλίσεις κάτω του 2% στις διαστάσεις προφανώς θα έχω κάποια απόκλιση στο εμβαδό - μικρή μεγάλη κάποια θα έχω. Σε εκείνη την περίτπωση δεν αναφέρω το νέο εμβαδό αλλά αναγράφω αυτό της άδειας ?
 13. Καλημέρα παρακαλώ πείτε μου τη γνώμη σας: αποτυπώνουμε ένα κτίριο και το εμβαδό του είναι 1 μ2 μεγαλύτερο από αυτό τις άδειας (το ποσοστό απόκλισης ως προς το εμβαδό είναι 0.7 %). Οι διαστάσεις του είναι όπως αυτές της άδειας με μικρές αποκλίσεις (κάτω του 2% και κάτω από 10 εκ). Στο τοπογραφικό λοιπόν αναγράφεται η μέτρηση όπως βρέθηκε (μαζί με τους σοβάδες) καθώς και το εμβαδό που προκύπτει από αυτήν (αυξημένο δηλαδή κατά 1 μ2). Στέλνοντας την βεβαίωση 4495 στη συμβολαιογράφου μου ζητά είτε να αλλάξω το εμβαδό που εμφανίζεται στο τοπογραφικό (δηλαδή να μην είναι κατά 1 μ2 μεγαλύτερο) είτε να τακτοποιήσω αυτό το 1 μ2 ως κατ 3. ) Η δική μου γνώμη είναι πως δεν πρέπει να κάνω κανένα από τα παραπάνω αλλά απλώς να γράψω ρητά την αλήθεια στην τεχνική έκθεση: α) κατά την αποτύπωση βρέθηκε εμβαδό 151 μ2. Η αποτύπωση περιλαμβάνει και τα επιχρίσματα. β) βάσει άδειας είναι 150 μ2 γ) η αποτύπωση περιλαμβάνει και το πάχος των επιχρισμάτων (2.5 cm από κάθε πλευρά), των οποίων το συνολικό εμβαδό πάχους είναι 1 μ2. ΕΠομένως εμβαδό κτιστού είναι 150 μ2. δ) το κτίριο εμφανίζει πολύ μικρές αποκλίσεις στις διαστάσεις των πλευρών του πολύ κα΄τω του 2%, Με βάση τα παραπάνω δεν υπάρχει υπέρβαση (αφού το κτίριο έχει διαστάσεις εντός των προβλεπομένων αποκλίσεων). Ωστόσο για να είμαι απόλυτα σωστός θέλω να γράψω το εμβαδό που βρήκαμε στη μέτρηση (δηλαδή 1 μ2 παραπάνω) καθώς και τις πραγματικές τελικές διαστάσεις. Ερωτήσεις: Ειναι σωστό αυτό που σκέφτομαι ή όχι? Οταν έχουμε αποκλίσεις κάτω του 2% αναγράφουμε το εμβαδό που προκύπτει ή το εμβαδό της άδειας ? (θεωρώ αυτό που προκύπτει το οποίο δεν χρήζει τακτοποιήσεως)
 14. Αναζήτησε το ΠΔ-24/31-5-85 (ΦΕΚ 270Δ / 1985), (Αρθ-5 ) ΓΡΑΦΕΙΑ, ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ Στο άρθρο 1 υπάρχουν οι γενικοί όροι δόμησης εκτός σχεδίου και στο άρθρο 5 οι ειδικοί όροι δόμησης για γραφεία, καταστήματα.
 15. Πολύ διαφωτιστικό το τμήμα εκείνο που εξηγείς πως ο χρόνος δημιουργίας αναφέρεται στο αρχικό αγροτεμάχιο και όχι στο πότε έγινε η απαλλοτρίωση. Θα ήταν ευχής έργον το κείμενο του νόμου να ήταν αντιστοίχως σαφές.
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.