Μετάβαση στο περιεχόμενο

zooeng

Members
  • Περιεχόμενα

    19
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by zooeng

  1. Για ενδιαφερόμενους συναδέλφους... Μόλις μίλησα με το τμήμα εισφορών Θεσσαλονίκης σχετικά με δόσεις διακανονισμού που δεν θα καταβληθούν εξαιτίας της τραπεζικής αργίας. Τους εξήγησα ότι έχω διακανονισμό για τις εισφορές του 2014, πάγια εντολή στην ΕΤΕ αλλά καθόλου χρήματα στον λογαριασμό και δεν έχω κάρτα για να κάνω κατάθεση σε ΑΤΜ. Οι τράπεζες δέχονται καταθέσεις αλλά τα υποκαταστήματα που λειτουργούν είναι λίγα και οι συνταξιούχοι σε αναμονή πολλοί. Επίσης κάποιος μπορεί ούτως ή άλλως να μην έχει επαρκές ποσό διαθέσιμο στα χέρια του στην παρούσα φάση των περιορισμένων αναλήψεων από τα ΑΤΜ. Μου είπαν ότι, αν δεν καταφέρω να βάλω χρήματα στον λογαριασμό και έρθει η ημερομηνία της πάγιας εντολής χωρίς να υπάρχει επαρκές υπόλοιπο δεν χάνεται ο διακανονισμός, αλλά θα πρέπει από την ημέρα που θα ανοίξουν οι τράπεζες (όποτε γίνει αυτό) σε 5 εργάσιμες το πολύ να τακτοποιήσω τις μέχρι εκείνη την ημέρα οφειλές μου στην τράπεζα. Με περέπεμψαν σε σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ΤΣΜΕΔΕ η οποία από όσο κατάλαβα είναι η εξής (pdf). Ελπίζω ότι κατάλαβα σωστά. Αν υπάρχει διαφορετική πληροφόρηση από έγκυρη πηγή παρακαλώ διορθώστε με.
  2. Πάντως καθίσταται άχρηστη η κατηγορία 1 σε πολυκατοικίες, έτσι όπως έχει διατυπωθεί, αν θέλουμε να είμαστε "από την πλευρά της ασφάλειας". Ακόμη κι αν δεν υπάρχουν καταστήματα στο ισόγειο, ποιος μπορεί να απαντήσει εάν ένα διαμέρισμα κάποιου ιδιοκτήτη εντός της πολυκατοικίας δεν ήταν επαγγελματικός χώρος (πχ φροντιστήριο μεταξύ 1995-2000), έχοντας κάνει αλλαγή χρήσης την οποία δεν επανέφερε ποτέ σε κατοικία; Αυτό δεν είναι εύκολο να ανακαλυφθεί γιατί πρέπει ο μηχανικός να ψάξει αλλαγή χρήσης σε όλες τις ιδιοκτησίες (που σε μερικές πολυκατοικίες μπορεί να είναι πάρα πολλές), από το 1985 κι έπειτα οπότε θεσμοθετήθηκε αυτή η υποχρέωση, αφού προηγουμένως αναζητήσει συμβολαιογραφικά το όνομα κάθε ιδιοκτήτη κάθε ιδιοκτησίας για όλα τα έτη μεταξύ 1985 και σήμερα!.... Θεωρώ ότι πρακτικά είναι αδύνατη αυτή η αναζήτηση σε κάθε πολυκατοικία, ακόμη και σε μικρές!... Συνεπώς, αν θέλουμε να είμαστε από την πλευρά της ασφάλειας, κάθε αυθαιρεσία σε πολυκατοικία, όποτε κι αν τελέστηκε, δεν μπορεί να μπει στην κατηγορία 1. Από την άλλη, δεν κρατιέμαι να αναρωτηθώ, εφόσον δεν είναι πρακτικά δυνατόν να ανακαλυφθεί αν κάποτε κάποιος έκανε αλλαγή χρήσης, πώς μπορεί να στοιχειοθετηθεί κατηγορία εναντίων μας αν χαρακτηρίσουμε μία αυθαιρεσία ως κατάλληλη για την κατηγορία 1, ειδικά σε μία πολυκατοικία χωρίς καθόλου καταστήματα ή χωρίς καμία εμφανή άλλη χρήση;...
  3. Θα πρέπει να ψάξω πώς & πού μπορώ να βρω επισήμως αν υπήρξε αλλαγή χρήσης μετά το 85. (Κάθε ιδέα-πρόταση δεκτή.) Το θέμα είναι, αν τελικά δεν βρω τίποτε, δεν υπήρξε τίποτε ή απλά δεν το βρήκα;... (Αέναος & ρητορικός ο προβληματισμός...) Ευχαριστώ πολύ για τις σκέψεις και τη βοήθεια συνάφελφοι!
  4. Συνάδελφοι παρακαλώ για τα φώτα σας. Έχω περίπτωση διαμερίσματος σε 7όροφη οικοδομή με ΟΑ του 1962. Οι αυθαιρεσίες που έχει έχουν γίνει όλες εκ κατασκευής (συγκεκριμένα έχει μία μικρή υπέρβαση δόμησης, ένωση δύο διαμερισμάτων και αλλαγές στους εξώστες). Την παλαιότητα των παραβάσεων θεωρώ ότι μπορώ να την αποδείξω με κάτοψη του 1963, επικυρωμένη από συμβολαιογράφο τότε αλλά και σήμερα, που δείχνει κάθε εσωτερική αλλαγή και η οποία χρησιμοποιήθηκε σε συμβόλαιο κατά την πρώτη μεταβίβαση του διαμερίσματος το 1963. Με δεδομένο ότι: 1) Στην οικοδομική άδεια δεν προβλέπονται καταστήματα στο κτίριο αλλά ισόγειες κατοικίες (διαμερίσματα). 2) Στην σημερινή του μορφή, στο ισόγειο έχει δύο διαμορφωμένα καταστήματα στα οποία όμως δεν υπάρχει καμία εμφανής εμπορική δραστηριότητα. Για την ακρίβεια υπάρχουν τζαμαρίες δύο καταστημάτων με περσίδες από μέσα, ούτε πινακίδες ούτε επιγραφές ούτε τίποτε. Θεωρητικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται ως κατοικίες ή αποθήκες των διαμερισμάτων από τα οποία προήλθαν - αποκόπηκαν. Δεν γνωρίζω τι είναι στην πραγματικότητα αυτά διότι όποτε πήγα εκεί ήταν κλειστά με κλειστές περσίδες. Η ερώτησή μου είναι η εξής: Μπορώ κατά τη γνώμη σας να θεωρήσω με ασφάλεια ότι το κτήριο έχει ως αποκλειστική χρήση την κατοικία και κατά συνέπεια να εντάξω τις παραβάσεις στην Κατηγορία Ι;
  5. Παρατάθηκε η κατάθεση φακέλων μέχρι τις 28/02/2011; Το άκουσα στις ειδήσεις και το διάβασα και εδώ. Ξέρει κανείς τίποτε σχετικό; Ισχύει; (Θα μου πείτε αν δεν το πει και το ΥΠΕΚΑ...)
  6. Εμένα αντιθέτως μου είπαν από το ΤΕΕ ότι μόνο το γραμμάτιο είσπραξης του ΤΕΕ χρειάζεται στον φάκελο, τίποτε άλλο... Αν είναι δυνατόν να μην υπάρχει μία σταθερή μεθοδολογία για τέτοιες περιπτώσεις! Θα το ρισκάρω να πάω έτσι (χωρίς ΕΤΕ) και θα δω... Όχι για τις κρατήσεις, είναι χαμηλό το ποσό σε σχέση με το πήγαινε δύο φορές στην Πολεοδομία, αλλά θέλω να μάθω επιτέλους τι δέχονται και τι όχι σε αυτήν την περίπτωση!... (τώρα που το γράφω αυτό βέβαια σκέφτομαι ότι η μία Πολεοδομία μπορεί να το δεχτεί χωρίς ΕΤΕ και η άλλη όχι... Οπότε δεν θα μάθω τίποτε, απλά θα ταλαιπωρηθώ... ). Από ότι κατάλαβα κι εσύ tpanag έχεις απαλλαγή αμοιβής, τι σκέφτεσαι να κάνεις; Θα πληρώσεις κρατήσεις ΤΣΜΕΔΕ_ΕΜΠ στην ΕΤΕ;
  7. Υπέρ ΤΕΕ ή ΤΣΜΕΔΕ δεν ξέρω με ακρίβεια, θα σε γελάσω. Το σύνδεσα με το 2% των κρατήσεων στο έντυπο της ΕΤΕ, αλλά είναι πιθανό να έκανα λάθος σύνδεση... Πάντως η απόδειξη που παίρνεις, το γραμμάτιο είσπραξης, είναι του ΤΕΕ και αφορά 2% επί της καθαρής αμοιβής με αιτιολογία "Ποσοστά Αμοιβών Μελετών" και 2,4% Χαρτόσημο + ΟΓΑ εισπράξεων επί της αρχικής κράτησης. Π.Χ. για καθαρή αμοιβή 233,69 ευρώ, γίνεται κράτηση 233,69*2%=4,67 ευρώ "Ποσοστά Αμοιβών Μελετών" και 4,67*0,024=0,11 ευρώ "Χαρτόσημο + ΟΓΑ Εισπράξεων" Σύνολο 4,78 ευρώ Η ΕΤΕ δεν εμπλέκεται πουθενά αφού δεν υπάρχει αμοιβή.
  8. Σήμερα τελείωσα και με το ΤΕΕ. Είχα τρεις αιτήσεις, δύο δικά μου ακίνητα κι ένα του αδερφού μου, ήταν εντάξει και οι τρεις αιτήσεις. Επιβεβαίωσα ότι δεν απαιτείται το έντυπο απαλλαγής από το ΦΕΜ για το ΤΕΕ. Πληρώνεις το 2% υπέρ ΤΣΜΕΔΕ και με αυτή την απόδειξη πληρωμής στον φάκελο καταθέτεις.
  9. Από την ΔΟΥ μου το είπαν. Ρώτησα αν θα πρέπει να πληρώσω ΦΕΜ (αφού έτσι μου είχε πει ο λογιστής μου ότι γίνεται) και μου είπαν ότι παίρνω απαλλαγή. Πήγα κι εγώ να το διευθετήσω μια και καλή, μην έχω μετά τρεχάματα με τη ΔΟΥ, να με ρωτούν γιατί δεν κατέβαλα ΦΕΜ κλπ. Γενικώς, όποτε δημόσια υπηρεσία μου λέει να μην πληρώσω δεν το αφήνω ανεκμετάλλευτο, το παίρνω εγγράφως για να είμαι ήσυχος. @ tpanag Πολύ σωστή η επισήμανση. Ήθελα να γράψω ότι η ίδια διαδικασία ισχύει και για συγγενείς Α' βαθμού αλλά δεν το εξέφρασα σωστά... Όσο για το εκκαθαριστικό, όχι μόνο μου το ζήτησε η ΔΟΥ στην οποία ανήκω, αλλά με έβαλαν από τις Δωρεές να πάω στο Εισόδημα να μου εκτυπώσουν ένα για να το έχουν... (Ζήτω η ηλεκτρονική διαχείριση πληροφοριών...)
  10. Συγνώμη για την αργοπορημένη απάντηση αλλά τώρα μπήκα και πάλι στο φόρουμ... Λοιπόν, για τον αδερφό σου (και συγγενείς Α' βαθμού γενικώς) η διαδικασία στη ΔΟΥ είναι η εξής: 1) Υπολογίζεις κανονικά την αμοιβή σου από την εφαρμογή του ΤΕΕ. 2) Πας στην εφορία σου στις "Δωρεές" και υποβάλλεις ένα έντυπο που θα σου δώσουν (σε δύο αντίγραφα). Το έντυπο πρέπει να το υπογράψεις και εσύ και ο αδερφός σου (ή τον πας σε ΚΕΠ για το γνήσιο, ή τον παίρνεις μαζί σου στην ΔΟΥ). Πρέπει να έχεις αντίγραφα των ταυτοτήτων σας και ένα εκκαθαριστικό δικό σου. (Αυτά, τουλάχιστον ζήτησαν από εμένα...). 3) Μετά την Δωρεά, όπου κρατούν αυτοί ένα αντίγραφο το έντυπο της δωρεάς και σου δίνουν εσένα το άλλο, βγάζεις φωτοτυπία το δικό σου έντυπο της δωρεάς και πας με το πρωτότυπο και την φωτοτυπία του στο "Εισόδημα" όπου συμπληρώνεις δύο έντυπα για το ΦΕΜ. Εκεί σου δίνουν απαλλαγή από το ΦΕΜ, σφραγίζοντας τα αντίστοιχα έντυπα. 4) Παίρνεις το πρωτότυπο έγγραφο της δωρεάς και το ένα έντυπο του ΦΕΜ, όπου γράφει για την απαλλαγή και είσαι οκ. Μετά πας στο ΤΕΕ με τα παρακάτω: 1) Αίτηση απαλλαγής αμοιβής όπου συμπληρώνεις ότι ζητάς απαλλαγή για την 2η περίπτωση. 2) Τον υπολογισμό αμοιβής από το ΤΕΕ. 3) Υπεύθυνη δήλωση δική σου ότι δεν λαμβάνεις ιδιαίτερη αμοιβή για τη δουλειά αυτή. 4) Υπεύθυνη δήλωση του αδερφού σου ότι δεν δίνει ιδιαίτερη αμοιβή για τη δουλειά αυτή. 5) Υπεύθυνη δήλωση του αδερφού σου ότι είναι ιδιοκτησία του το ακίνητο για το οποίο θα γίνει η ρύθμιση 6) Αντίγραφο του συμβολαίου όπου φαίνεται ότι ο αδερφός σου είναι ιδιοκτήτης του ακινήτου. 7) Το πρωτότυπο χαρτί της Δωρεάς και το έντυπο ΦΕΜ όπου φαίνεται η απαλλαγή. Τη διαδικασία της ΔΟΥ την ολοκλήρωσα σήμερα (Δωρεά & απαλλαγή ΦΕΜ. Τελικά λάθος μου τα είπε ο λογιστής μου, ευτυχώς δεν έχει ΦΕΜ ούτε η δωρεά). Τη διαδικασία του ΤΕΕ θα την ολοκληρώσω (ελπίζω) αύριο. Θα σε συμβούλευα κάθε υπογραφή να γίνει επί τόπου (από εσένα και τον αδερφό σου) ή να πάτε σε ΚΕΠ για το γνήσιο της υπογραφής για να μην έχεις πήγαινε-έλα μετά (εγώ τουλάχιστον έτσι έκανα...). Αυτά τα ολίγα...
  11. Τελικά δεν κατάφερα να πάω... Αν όχι αύριο, τότε την επόμενη Τρίτη σίγουρα θα το τακτοποιήσω και θα ενημερώσω... @ superg Το ΤΕΕ θέλει ως δικαιολογητικό το χαρτί της Άτυπης Δωρεάς από την εφορία, οπότε πρώτα στην εφορία (πάρε και αντίγραφο της ταυτότητας της δικής σου και της αδερφής σου, εμένα μου τα ζήτησαν και δεν είχα οπότε πρέπει να πάω ξανά... )
  12. Σε τέτοια περίπτωση κι εγώ δεν πιστεύω ότι υπάρχει πιθανότητα να το παρατηρήσει! Δυστυχώς εγώ έχω δύο εντελώς οφθαλμοφανείς περιπτώσεις που δεν θα μπερδέψουν κανέναν, εξ' ου και η ερώτηση.
  13. Αν είναι μία ιδιοκτησία, απαιτείται ένας φάκελος. Αν είναι δύο ιδιοκτησίες, δύο φάκελοι (κι ας είναι ένας ο ιδιοκτήτης).
  14. Κι εμένα οι λογιστές μου μου είπαν ότι για τον εαυτό μου δεν πληρώνω ΦΕΜ (απαλλαγή), ενώ για τον αδελφό μου (άτυπη δωρεά) πρέπει να πληρώσω ΦΕΜ. Την Τρίτη θα είμαι και στο ΤΕΕ για περισσότερες λεπτομέρειες γιατί με ενδιαφέρουν και οι δύο περιπτώσεις, για εμένα και για συγγενή μου α' βαθμού, οπότε θα ενημερώσω.
  15. Μπορεί να δηλώσει είτε 2,5 ώρες, είτε 0,5 ημέρες για τον υπολογισμό της ελάχιστης αμοιβής. Η κλίμακα με τις ελάχιστες αποδεκτές τιμές είναι: 1-10 χρόνια εμπειρίας: 1 ημέρα ή 5 ώρες 11-20 χρόνια εμπειρίας: 0,67 ημέρες ή 3,34 ώρες 21+ χρόνια εμπειρίας: 0,5 ημέρες ή 2,5 ώρες
  16. Ουπς!!! Δεν το ήξερα αυτό, νόμιζα ότι ρυθμίζονται και οι αρχιτεκτονικές προεξοχές!... Ευχαριστώ για την πληροφορία! Edit - Μισό γιατί μπερδεύτηκα... Με μία αναζήτηση εδώ στο φόρουμ βρήκα αναφορές που λένε ότι οι αρχιτεκτονικές προεξοχές είναι μέρος του εγκεκριμένου κτιριακού όγκου.... (π.χ. αυτό το μήνυμα & αυτό το μήνυμα) Τελικά ρυθμίζονται χώροι που προκύπτουν από ενσωμάτωση αρχιτεκτονικής προεξοχής στην κάτοψη; Αν, ναι, πόσο είναι το παράβολο;
  17. Για να κάνω κι εγώ μία ερώτηση. Αν κάποιος ρυθμίσει ημιυπαίθριους χώρους και αρχιτεκτονικές προεξοχές, το παράβολο θα είναι 250 ευρώ ή 250+350 ευρώ;
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.