Μετάβαση στο περιεχόμενο

nikin24

Μη μηχανικός
  • Περιεχόμενα

    28
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by nikin24

  1. Έχετε δίκιο όσον αφορά την αναζήτηση της συγκεκριμένης νομοθεσίας και σας ευχαριστώ για την νομοθεσία που μου υποδείξατε. Απευθύνθηκα στο forum πιστεύοντας ότι σε κάποιον θα είχε τύχει παρόμοια περίπτωση μίας και εδώ στην επαρχία είναι σπάνιο από ότι διαπίστωσα μέχρι σήμερα. Από ότι καταλαβαίνω το θέμα είναι αρκετά εξειδικευμένο και στην υπάρχουσα νομοθεσία (ΠΔ 778/1980, Ν.1567/1985, ΠΔ 16/1996, ΠΔ17/1996,Ν.1396/1983, ΠΔ.59/1989, Π.Δ.305/1996 κ.λ.π) - εκτός και αν υπάρχει κάτι που δεν έχω βρει- δεν αναγράφεται ρητά πουθενά το είδος και γενικότερα τα χαρακτηριστικά μίας περίφραξης εργοταξίου οικοδομής πλην του ότι : Κατά την διάρκεια της κατασκευής, για την υγιεινή, άνετη και ασφαλή εργασία των εργαζομένων στην κατασκευή του κτιρίου ή του δομικού έργου, για την ασφαλή παραμονή επισκεπτών, για την ασφαλή διέλευση ανθρώπων και οχημάτων από τους κοινόχρηστους και ακάλυπτους χώρους που συνορεύουν με αυτό και για την ασφάλεια των γειτονικών κτιρίων ή δομικών έργων, απαιτείται : Ο χώρος εργασίας και εναποθήκευσης των υλικών να περιφράσσεται έτσι, ώστε να ελέγχεται η είσοδος στο χώρο αυτό ως επίσης και "ο περιβάλλον χώρος και η περίμετρος του εργοταξίου πρέπει να έχουν ευκρινή σήμανση και περίφραξη..." Εκτός και αν η προσωρινή περίφραξη θα πρέπει να έχει τα χαρακτηρισικά της περίφραξης που αναφέρεται στον ΓΟΚ (1 μέτρο συμπαγές και από εκεί και πάνω απο άλλο υλικό μέχρι τα 2,5 μέτρα) και πάλι όμως χωρίς να εξειδικεύεται πουθενά από τι πρέπει να κατασκευάζεται η συμπαγής περίφραξη . Απο την νομοθεσία που γνωρισες και ευχαριστώ για τον κόπο είχα βρει τα πάντα εδώ και καιρό εκτός του http://www.microkat.gr/index2.php?option=com_docman&task=doc_view&gid=558&Itemid=83[/url] ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε, ΕΚΔΟΣΗ 2001 σελ 116, παράγραφος 14.1.5. Τελικά μάλλον το θέμα είναι αρκετά εξειδικευμένο και στην επαρχία δεν βρίσκεις εύκολα άνθρωπο να σου απαντήσει , αλλά από ότι βλέπω και στο forum δεν πρέπει να έχει τύχει σε κάποιον. Συμπερασμά μου όμως για άλλη μία φορά ότι στην Ελλάδα για ένα αντικείμενο 50 νόμοι και παραθυράκια και ο καθείς ασκών εξουσία εξηγεί την νομοθεσία κατά την κρίση του. Μάλλον το βλέπω δικαστικά το θέμα μήπως και βρεθεί καμία άκρη! Και παλι σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.!
  2. Είναι να βρώ ξεκάθαρη νομοθεσία και όχι παραπομπές. Για παράδειγμα κάτι που να λέει ξεκάθαρα ότι το ύψος προσωρινής περίφραξης εργοταξίου οικοδομής θα πρέπει να είναι το ελάχιστο Χ μέτρα και η περίφραξη να είναi κατασκευασμένη απο το Ψ υλικό και με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές. Και πάλι ευχαριστώ!
  3. Είναι ότι την περίφραξη την έκανα μετά απο συζήτηση με τον μηχανικό μου γιατί είχα πρόβλημα με τον γείτονά μου (από τον οποίο αγόρασα και το οικόπεδο) και κάθε μέρα μου έκανε καταγγελίες- και συνεχίζει ακόμη- με αποτέλεσμα όταν τοποθετήθηκαν οι λαμαρίνες έκανε ξανά καταγγελία στην Αστυνομία χρησιμοποιόντας ένα ενημερωτικό έγγραφο που είχε , το οποίο έλεγε ότι δεν μπορώ νά κάνω παράνομες εργασίες στο ύψος της πιλωτής του κτιρίου μου , παρά μόνο αυτές που προβλέποντε απο την Ο.Α με αποτέλεσμα να γίνει μύνηση απο την Αστυνομία για αυθαίρετη κατασκευή και από τότε εχω μπει σε διαδικασία αναζήτησης νομοθεσίας για να την χρησιμοποιήσω όταν έρθει το δικαστήριο.. Σας ευχαριστώ !
  4. Για την σύντομη απάντησή σου. Δυστηχώς ο μηχανικός μου , μου είπε από την στιγμη που τους εκάνε την αίτηση και αυτοί δεν μας το εγκρίνουν , δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο , στην κυριολεξεία μου είπε "Σηκώνω τα χέρια, τέτοιο πράγμα δεν μου έχει ξανατύχει" . Μήπως υπάρχει η πιθανότητα κάποιος να έχει τις διατάξεις περί περίφραξης; Και πάλι ευχαριστώ για την σύντομη απάντησή σας!
  5. Καλησπέρα, εδώ και 4 μήνες έχω πρόβλημα με την πολεοδομία της περιοχής μου καθώς ζητώ να εγκαταστήσω προσωρινή περίφραξη σε υπό ανέγερση οικοδομή μου η οποία θα αποτελείται από σταθερά προστατευτικά φράγματα κατασκευασμένα από αυλακωτή λαμαρίνα ύψους τουλάχιστον 1,5 μ. για να εμποδίσω την είσοδο στο εργοτάξιο κάποιου που δεν έχει σχέση και ιδίως μικρών παιδιών που παίζουν στην περιοχή ,αποφεύγοντας έτσι πιθανό τραυματισμό τους. Απο την πολεοδομία μου λένε χωρίς να μου αναφέρουν κάποια νομοθεσία ότι το ύψος της λαμαρίνας δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1μ. Ψάχνοντας νομοθεσία (ύψος περίφραξης, στηθαία, μέτρα ασφάλειας κ.λ.π) δεν πιστεύω ότι η περίφραξη με αυλακωτή λαμαρίνα αποτελεί σταθερή-συμπαγή περίφραξη ώστε να απαιτείτε το ανώτερο 1μ ύψος αλλά δεν είναι και στηθαίο που πάλι το ανώτερο θα πρέπει να είναι 1,2μ. Ο μηχανικός μου υπέβαλε τεχνική έκθεση, αν και στο φάκελο Ο.Α υπήρχε κατατεθημένο Σχέδιο Ασφάλειας, ζητώντας την εγκατάσταση της περίφραξης από αυλακωτή λαμαρίνα και πάλι πήραμε απάντηση : ή αυλακωτή λαμαρίνα έως 1μ ή μεταλλικό πλέγμα όσο ύψος θέλουμε. Τους ξανακάνουμε αίτημα αναφέροντας ότι το μεταλλικό πλέγμα αποτελεί κλίμακα ανόδου με πιθανότητα τραυματισμών και πάλι πέρνουμε αρνητική απάντηση. Ο μηχανικός μου πλέον μου λέει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο και αν μπορώ να το ψάξω μόνος μου. Πάω στην Διεύθυνση Εργασίας και απο εκεί μου λένε ότι είναι θέμα πολεοδομίας γιατί αυτοί εξετάζουν μόνο τα θέματα ασφαλείας για τους εργαζομένους. Υπάρχει περίπτωση κάποιος να γνωρίζει κάτι ώστε να με βοηθήσει ; Μήπως γνωρίζετε νομοθεσία ή πολεοδομία ή υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ στην οποία να μπορώ να απευθυνθώ έτσι ώστε να λύσω το πρόβλημά μου; Εκ των προτέρων ευχαριστώ! Νίκος. Κ
  6. Στην δική μου περίπτωση έδωσα δίοδο δουλείας σε όμορο ιδιοκτήτη το 2002 με απόφαση ειρηνοδικείου για να με αφήσει ήσυχο απο αγωγές διεκδικήσεως τετραγωνικών απο το οικπόπεδό μου. Παράλληλα του παραχώρησα και μια κοινη διόδο των δύο ιδιοκτησιών. Ακόμη και σήμερα βρίσκει προφάσεις για τσακωμούς και συνεχείς καταγγελίες στην πολεοδομία και στην Αστυνομία. Στον ΓΟΚ αναφέρει ότι δίοδοι δουλείας ενώ υπάρχει πρόσβαση στο οικόπεδο είναι άκυρες. Μήπως γνωρίζει κάποιος αν "σπάει" η δίοδος; Τηλεφωνικά δικηγόρος με ενημέρωσε ότι εφόσον το είχα αποδεχθεί τότε και η άλλη πρόσβαση υπήρχε δεν μπορώ να ¨σπάσω" την δουλεία. Εσείς, τί γνώμη έχετε;
  7. να μεταφέρουμε το μήνυμα σε ανάλογο post? Έχω φωτογραφίες κ.λ.π να κατεβάσω να τις ρίξετε μια ματιά!
  8. Υπήρχαν ξύλινα πλάίσια βιδωμένα με ουπα στα ανοίγματα της πυλωτής για την στήριξη λινάτσας. Η λινάτσα ξηλώθηκε απο δυνατούς ανέμους και γιαυτό πάνω στα ξύλα-καδρόνια βιδώθηκε το κάθε φύλο τσίγγου με μόνο μία βιδα για να μην θεωρηθεί και σταθερό. Περίφραξη δεν υπήρχε και γιαυτό τοποθετήθηκαν οι τσίγγοι.
  9. Mπορείτε να με βοηθήσετε να βρω νομοθεσία για τα μέτρα ασφάλειας στις οικοδομές. Έβαλα μεταλλικά φύλλα (τσίγγους) προσωρινά σε σημείο της πυλωτής που έχει υψομετρική διαφορά 3 μέτρων απο την είσοδο του υπογείου και μετά από καταγγελία πήγα αυτόφωρο και δικάσθηκα σε 6μηνη φυλάκιση και 5000 ευρώ χρ. ποινή . Ο μηχανικός μου κατάθεσε στο δικαστήριο και είπε ότι αυτός έδωσε την εντολή για την τοποθέτησή τους ως μέτρα ασφάλειας αλλά η γνώμη του δεν ελήφθει καθόλου υπόψιν. Τώρα κάτέθεσε έκθεση μέτρων ασφάλειας για εγκριση προκειμένου την προσκομίσω αργότερα στο εφετείο. Μήπως έχει τύχει σε κάποιον παρόμοιο περιστατικό ή γνωρίζει δικηγόρο που να ασχολείτε με τέτοια περιστατικά και ενδέχεται να έχει κάποια τελεσίδικη απόφαση απο ίδιο δικαστήριο: Ευχαριστώ!
  10. μηχανικός μου προς το παρον δεν λεει τίποτα, θα ρωτήσει στην πολεοδομία και στην συνέχει θα μου απαντήσει! Δίκιο, αλλά ο ίδιος ο οποίος μου πούλησε το οικόπεδο για να κτίσω είδη έχει τακτοποιήσει παράνομες γκαρσονιέρες που έχει στην οικοδομή του. Το θέμα είναι ότι το κάνει εκδικητικά γιατί έχω κλείσει τον τοίχο της πυλωτής που βρίσκεται στο όριο με το δικό του οικόπεδο με αποτέλεσμα να του κλείσω το φωσ σε πάράνομη βεράντα που έχει κολλητά με το οικόπεδό μου. Το θέμα της ψευδής δήλωσης είναι γνωστό και γιαυτό σκέφτηκα εάν μπορώ να καταθέσω τον φάκελο και να δηλώσω ότι είναι ημιτελή με αποτέλεσμα να ερθει η πολεοδομία να με ελέγξει, να διαπιστώσει το αυθαίρετον, να βγει η πρώτη δόση του προστίμου την οποία θα πλήρώσω και στην συνέχεια να μου δωθεί η συνέχιση εργασιών. Η περίπτωσή μου είναι πόλύ δύσκολη και δεν έχει ξανατύχει και στον μηχανικό μου, αυτός το ψάχνει στην πολεοδομία και εγώ όπως μπορώ απο το ΙΝΤΕΡΝΕΤ γιαυτο και σας εγραψα μήπως και έχει τύχει παρόμοιο περιστατικό να αναφέρω ότι η περιοχή μου είναι ήδη υποβαθμισμένη με κτίρια 30ετιας με χίλιες 2 παρανομίες , οι περισότεροι τις έχουν τακτοποιήσει, και μόνο η δική μου και μία ποιό πέρα οικοδομή είναι σχετικά καινούργιες. Στην ενημερωτική εγκύκλιο 8 του ΥΠΕΚΑ αναγραφεται: Σε περίπτωση διακοπής οικοδομικών εργασιών, με συνέπεια να μην έχουν ολοκληρωθεί οι οικοδομικές εργασίες για την αλλαγή χρήσης του χώρου της παρ. 1, του άρθρου 5, του ν. 3843/10 η συνέχιση χορηγείται μετά την καταβολή τουλάχιστον της πρώτης δόσης του ειδικού προστίμου του άρθρου 6, του νόμου και στον δηλωθέντα χώρο επιτρέπονται μόνο οι εργασίες που αναφέρονται στην παρ1, του άρθρου 22, του ν. 1577/85. Οι ίδιες εργασίες επιτρέπονται και για τους χώρους, οι οποίοι τακτοποιήθηκαν με το ν. 3775/09.
  11. Γειά σας, το προβλημα μου είναι το εξης; 1.έχω θεωρημένη άδεια επαόριστο για τριόροφη οικοδομη με πιλωτή 2.ο γείτονας μου κάνει καταγγελία στην πολεοδομία ότι πρόκειτε να κλείσω την πιλωτή και να κάνω γκαρσονιέρες 3. Η πολεοδομία μετά απο αίτημα του γείτονα του δίνει ένα ενημερωτικό έγγραφο το οποίο λεέι ότι δεν όποια εργασία κάνω στην πιλωτή πέρα απο τις προβλεπόμενες θα υπαχθεί στις διατάξεις περί αυθαιρέτων 4. Ο γείτονασ πάει το χαρτί στην Αστυνομία και με καλούν να μου το επιδώσουν 5. Η αστυνομία ζητά απο την πολεοδομία ενημέρωση και τους απαντάει ότι σε περιπτωση που κάνω εργασίες να με διακόψουν και στην συνέχεια να ειδοποιήσουν την πολεοδομία για έλεγχο 6. Η αστυνομία βάση του εγγράφου αυτού με ξανακαλέι και μου λέει ότι εάν κάνω εργασίες θα με πάνε αυτόφωρο. Στην ενημερωτική εγκύκλιο 8 του ΥΠΕΚΑ αναγραφεται: Σε περίπτωση διακοπής οικοδομικών εργασιών, με συνέπεια να μην έχουν ολοκληρωθεί οι οικοδομικές εργασίες για την αλλαγή χρήσης του χώρου της παρ. 1, του άρθρου 5, του ν. 3843/10 η συνέχιση χορηγείται μετά την καταβολή τουλάχιστον της πρώτης δόσης του ειδικού προστίμου του άρθρου 6, του νόμου και στον δηλωθέντα χώρο επιτρέπονται μόνο οι εργασίες που αναφέρονται στην παρ1, του άρθρου 22, του ν. 1577/85. Οι ίδιες εργασίες επιτρέπονται και για τους χώρους, οι οποίοι τακτοποιήθηκαν με το ν. 3775/09. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν μπορώ να υποβάλω τον φάκελο για την τακτοποίηση και να αναφέρω ότι δεν έχω αποπερατώσει τις εργασίες για την αλλαγή χρήσης έτσι ώστε να πάρω συνέχιση εργασίων ή θα πρέπει να κάνω εργασίες να πάω αυτόφωρο-διακοπή εργασίων και στην συνέχεια να πάρω έγκριση για συνέχιση εργασίων; Θα παρακαλούσα για την βοήθειά σας μιας και τρέχω εδώ και τρεις μήνες και ο αγαπημένος μου '"γείτονας" δεν υπάρχει περίπτωση να με αφήσει να κάνω την αλλαγή. Να φανταστείτε κατάφερε την ίδια μερά που έκανε καταγγελιά για νόμιμο τοίχο στό όριο οικοπέδων να βγάλει την πολεοδομία για έλεγχο. έαν είναι δύσκολο να μου απαντήσετε μέσω forum μπορείτε να μου στείλετε μήνυμα στο [email protected]
  12. Δηλαδή στό στέλεχος της άδειας για την αναθεώρηση θα αναγράφει κάπου "αναθεωρείτε επ'αόριστο για απωπεράτωση ..κ.λ.π ή κάτι άλλο"; Ευχαριστώ!
  13. Γειά σας, σύμφωνα με : Οικοδομική άδεια - Έλεγχος κατασκευών.'Αρθρο 334 Ισχύς και αναθεώρηση οικοδομικής αδείας. (άρθρο 6 π.δ. 8/13.7.1993, άρθρο 1 π.δ. 27.2/8.3.1995) 1. Οι οικοδομικές άδειες αν δεν ανακληθούν ή ακυρωθούν ισχύουν μέχρι την αποπεράτωση των προβλεπόμενων από αυτές οικοδομικών εργασιών που πιστοποιείται με τη σχετική θεώρηση της άδειας και όχι περισσότερο από τέσσερα (4) χρόνια από την έκδοσή τους. ………………………………………………………………………………….. 3. Η οικοδομική άδεια αναθεωρείται για την παράταση της ισχύος της μετά από αυτοψία με τις ακόλουθες προϋποθέσεις: α) αν μέχρι τη λήξη της ισχύος της άδειας, έχει ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός της οικοδομής, η άδεια αναθεωρείται για αόριστο χρόνο, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ.1 του άρθρου 259.β) αν μέχρι τη λήξη της ισχύος της άδειας δεν έγιναν οικοδομικές εργασίες ή δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως ο φέρων οργανισμός της οικοδομής η άδεια αναθεωρείται για τέσσερα (4) χρόνια από την ημερομηνία της λήξης της. γ) αν μέχρι τη λήξη της ισχύος της αναθεώρησης, σύμφωνα με τα παραπάνω έχει ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός της οικοδομής, εφαρμόζονται οι διατάξεις της περίπτωσης α της παρούσας παραγράφου. http://www.minenv.gr/1/13/131/13108/g13108334.html Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που σε τριοροφη οικοδομή με πυλωτη έχει θεωρηθεί η άδεια για ρεύμα για τους 2 απο τους 3 ορόφους . Μπορεί τότε να γίνει αναθεώρηση επ' αόριστο;
  14. Στο άρθρο 22 του Ν.3897/2010 Ρύθμιση θεμάτων του ν. 3843/2010 αναφέρεται ότι 1. Η περίπτωση β΄ της παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 3843/ 2010 (ΦΕΚ 62 Α΄) αντικαθίσταται ως ακολούθως: ≪β. Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 εις διπλούν, στην οποία περιλαμβάνονται τα ατομικά στοιχεία, ο αριθμός φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.), η δημόσια οικονομική υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) φορολογίας του κυρίου του ακινήτου, ο αριθμός και το έτος της οικοδομικής άδειας, το εμβαδόν και η χρήση του χώρου, η ημερομηνία μετατροπής της χρήσης του, η οποία πρέπει να είναι προγενέστερη της δήλωσης αυτής, καθώς και εάν πρόκειται για ακίνητο πρώτης κατοικίας, άλλης κατοικίας ή ακίνητο άλλης χρήσης. Η δήλωση συνοδεύεται από τεχνική έκθεση μηχανικού. Στην έκθεση αυτή εριλαμβάνονται αποκλειστικά και μόνο η περιγραφή του χώρου, το εμβαδόν του,η χρήση του, καθώς και η έκταση γης που προκύπτει από τη διαίρεση του εμβαδού του δηλούμενου χώρου με τον ισχύοντα συντελεστή δόμησης του ακινήτου. Στην τεχνική έκθεση επισυνάπτονται αντίγραφα του στελέχους της οικοδομικής άδειας, του τοπογραφικού διαγράμματος της άδειας και της κάτοψης του ορόφου, όπου εμφαίνεται ο χώρος για τον οποίο ζητείται η υπαγωγή του στη ρύθμιση αυτή. Δηλαδή μας πέρνει ακόμη και τώρα να κάνουμε την μετατροπή και αύριο να πάμε να το δηλώσουμε; Αν όμως μας σε αυτή την περίπτωση μας σταματήσει η πολεοδομία τότε τί γίνεται;
  15. Δεν τον διπλοτσεκάρω, απλα στην αρχή μου έλεγε ότι δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με τα θέματα της ρύθμισης και αυτό με έβαλε σε αμφιβολίες. Πιστεύοντας ότι στο φόρουμ υπάρχουν πολλές παρεμφερείς υποθέσεις γι'αυτό και έγραψα αναζητώντας αν όχι βοήθεια μια μικρή ενημέρωση. Όσο για το "δωρεάν" , το θέμα και μόνο της μη αναθεώρησης της άδειας μου επ'αοριστο με έβαλε σε σκέψεις του τύπου "στην Ελλάδα ζούμε ο καθένας απο όπου τα αρπάξει" χωρίς να θέλω να θίξω καποιον απο το συγκεκριμένο φόρουμ.
  16. Σύμφωνα με την παρ. 16 της εγκυκλίου 8 «Σε περίπτωση διακοπής οικοδομικών εργασιών, με συνέπεια να μην έχουν ολοκληρωθεί οι οικοδομικές εργασίες για την αλλαγή χρήσης του χώρου της παρ. 1, του άρθρου 5, του ν. 3843/10 η συνέχιση χορηγείται μετά την καταβολή τουλάχιστον της πρώτης δόσης του ειδικού προστίμου του άρθρου 6, του νόμου και στον δηλωθέντα χώρο επιτρέπονται μόνο οι εργασίες που αναφέρονται στην παρ. 1, του άρθρου 22, του ν. 1577/85. Οι ίδιες εργασίες επιτρέπονται και για τους χώρους, οι οποίοι τακτοποιήθηκαν με το ν. 3775/09». Δηλαδή αυτό πως εξηγείται μήπως θέλουν να πουν ότι εάν σε οικοδομή σταματήσουν οι εργασίες μετά από καταγγελία και χαρακτηρισθεί ως αυθαίρετο, πληρώνοντας την πρώτη δόση του προστίμου μπορείς να συνεχίσεις τις εργασίες και να αποφύγεις τα πρόστιμα αυθαιρέτου; Επίσης, στην παρ.1α Αρ.5 της εγκυκλίου 5 αναφέρεται ότι μεταγενέστερη αναθεώρηση που δεν επηρεάζει τον ρυθμιζόμενο χώρο και στην συγκεκριμένη περίπτωση την πυλωτή (πχ. αναθεώρηση για αλλαγή επιβλέποντα, παράταση ισχύος της άδειας κλπ) δεν απαγορεύει την υπαγωγή του χώρου στην ρύθμιση; Μήπως τελικά μπορει να γίνει το κλείσιμο και η υπαγωγή του χώρου στην ρύθμιση χωρίς πρόβλημα;
  17. Ευχαριστώ για την σύντομη απάντηση. Σήμερα το πρωί με ενημέρωσε ο μηχανικός μου ότι μπορούμε τελικά να κάνουμε αναθεώρηση της άδειας δίοτι δεν έχει αποπερατωθεί η μεσοτοιχεία της πυλωτής με γειτονικό οικοπέδο άρα αναθεώρηση άδειας για χώρο που δεν επηρεάζει, και στην συνέχεια κλείσιμο σε μία μέρα και την άλλη δήλωμα στην πολεοδομία για υπαγωγή στην ρύθμιση. Τι να πω άλλα διαβάζω εδώ μέσα άλλα μου λένε. Το μόνο επικίνδυνο στην υπόθεση, απο ότι καταλαβαίνω θα είναι καταγγελία την ώρα που θα κανω τα χωρίσματα και γίνει επιτόπιος έλεγχος ήτοι οι ελεγκτές της πολεοδομίας κάνουν πράξη αυθαιρέτου και τέλος η υπόθεση. Αυτό όμως που με μπερδεύει είναι ότι στην εγκύλιο κάπου αναφέρει ότι αν διακοπούν οι εργασίες τότε μπορούν να ξαναξεκινησουν αφού πρώτα πληρωθεί η πρώτη δόση του προστίμου. Μήπως αυτό αυτό αφορά χώρους για τους οποίους ναι μεν είχαν άδεια η οποία εκδόθηκε ή αναθεωρήθηκε έως 2.7.2009 αλλά η αλλαγή χρήσης τους μπορεί να γίνει μέχρι και πριν την υποβολή των δικαιολογητικών γιατί δεν αναφέρει ξεκάθαρα στο νόμο πότε θα πρέπει να έχει γίνει η αλλαγή χρήσης. Εκτός και αν ΄κάνω λάθος. Τελικά μάλλον θα πρέπει να το ψάξω πιό πολύ γιατί δεν θέλω να έχω μπερδέματα. Ευχαριστώ και πάλι.!
  18. Καλησπέρα, σύμφωνα με το άρθρο 5 του νόμου για την ρύθμιση ισχύουν τα εξής: Υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές χρήσης 1. α. Επιτρέπεται μετά την καταβολή ειδικού προστίμου η διατήρηση για σαράντα (40) χρόνια ημιυπαίθριων χώρων, καθώς και χώρων που βρίσκονται στο υπόγειο,ισόγειο ή άλλη στάθμη του κτιρίου, οι οποίοι βρίσκονται μέσα στον εγκεκριμένο κτιριακό όγκο βάσει της οικοδομικής του άδειας, η οποία εκδόθηκε ή αναθεωρήθηκε έως 2.7.2009, και έχουν μετατραπεί σε χώρους κύριας χρήσης καθ’ υπέρβαση των όρων και περιορισμών δόμησης του ακινήτου και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις, τους όρους και τη διαδικασία που ορίζονται στα άρθρα 5−7, εφόσον η χρήση τους δεν απαγορεύεται από τις πολεοδομικές διατάξεις για τις χρήσεις γης που ισχύουν στην περιοχή του ακινήτου. Στην διευκρινιστική εγκύκλιο 5 αναφέρεται Άρθρο 5 - Υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές και αλλαγές χρήσεως Παρ. 1α Δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση αυτή έχουν οι χώροι που η άδεια τους εκδόθηκε η αναθεωρήθηκε μέχρι τις 2.7.2009 και όχι οι χώροι που δημιουργούνται μετά την ημερομηνία αυτή με έκδοση Οικοδομικής Άδειας ή αναθεώρηση. Μεταγενέστερη αναθεώρηση που δεν επηρεάζει τον ρυθμιζόμενο χώρο (πχ. αναθεώρηση για αλλαγή επιβλέποντα, παράταση ισχύος της άδειας κλπ) δεν απαγορεύει την υπαγωγή του στη ρύθμιση Άρθρο 9 Παρ. 2. Προσμετρώνται στο σ.δ. υπέργειοι κλειστοί χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων,που κατασκευάζονται σε κτίρια κατοικίας. Δεν προσμετρώνται στο σ.δ. υπέργειοι κλειστοί χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, που κατασκευάζονται σε ειδικά κτίρια. Παρ. 4. Σε όλα τα κτίρια δεν προσμετρώνται στο σ.δ. στεγασμένοι ανοιχτοί τουλάχιστον από μια πλευρά- χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, που κατασκευάζονται στη στάθμη του ισογείου, καθώς και οι χώροι στάθμευσης, που κατασκευάζονται στους υπόγειους ορόφους του κτιρίου. επίσης στην εγκύκλιο 8 αναφέρεται: 1) Στην ρύθμιση περιλαμβάνονται οι χώροι, που έχουν μετατραπεί σε χώρους κύριας χρήσης σε κτίρια η οικοδομική άδεια των οποίων εκδόθηκε ή αναθεωρήθηκε έως 2.7.2009 ή σε κτίρια, τα οποία κατά τις ισχύουσες διατάξεις λογίζονται ότι έχουν οικοδομική άδεια έως 2.7.2009 4) Στην έννοια ‘προσθήκη χώρων εντός του όγκου των κτιρίων’ περιλαμβάνεται η δημιουργία παταριών, σοφιτών, καθώς και χώρων εντός του όγκου της pilotis, φωταγωγού ή άλλου ανοιχτού χώρου, που προσμετράται στην κάλυψη, δεδομένου οτι ο πραγματικός όγκος, που καλύπτει ένα κτίριο είναι διαφορετικό μέγεθος από το συντελεστή όγκου και τους χώρους που προσμετρώνται σ’ αυτόν. Διευκρινίζεται ότι για τους χώρους αυτούς των οποίων η χρήση έχει μετατραπεί την ευθύνη για τη στατική επάρκεια και τις γενικές ή ειδικές συνθήκες ασφάλειας φέρει ο ιδιοκτήτης Σήμερα κατατέθηκε τροπολογία για παράταση της προθεσμίας για την ρύθμιση Η.Χ κ.λ.π έως 28-02-2011 και κάποιος μου είπε ότι αλλάζει η υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη στην οποία θα πρέπει να αναφέρει την ημερομηνία μετατροπής του ρυθμιζόμενου χώρου η οποία θα πρέπει να είναι πριν την ημερομηνία κατάθεσης του φακέλου. Eπίσης, στον ΓΟΚ 85 στο Άρθρο 7 για τον συντελεστή δόμησης αναφέρει ότι δεν προσμετρούνται: -οι στεγασμένοι χώροι για την στάθμευση αυτοκινήτων - ο ελεύθερος Η.Χ της πυλωτής εφόσον καταλαμβάνει επιφάνεια τουλάχιστον το 50% της επιφάνειας που καταλαμβάνει το κτίριο, στάθμη δαπέδου 0,5 μέτρα πάνω ή κάτω από την οριστική στάθμη του περιβάλλοντος χώρου και ελεύθερο ύψος τουλάχιστον το προβλεπόμενο για χώρο κύριας χρήσης και έως 3 μέτρα… Μπορεί κάποιος να μου απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα; 1. Αναθεώρηση-Προσθήκη της άδειας για δημιουργία θέσεων στάθμευσης στην Πυλωτή και στην συνέχεια κλείσιμο αυτών και υπαγωγή στην ρύθμιση γίνεται; 2. Ποια η διαφορά ανοικτού και κλειστού χώρου στάθμευσης γιατί στην περίπτωση μου ο σ.δ έχει καλυφθεί. 3. Σύμφωνα με την παρ. 16 της εγκυκλίου 8 «Σε περίπτωση διακοπής οικοδομικών εργασιών, με συνέπεια να μην έχουν ολοκληρωθεί οι οικοδομικές εργασίες για την αλλαγή χρήσης του χώρου της παρ. 1, του άρθρου 5, του ν. 3843/10 η συνέχιση χορηγείται μετά την καταβολή τουλάχιστον της πρώτης δόσης του ειδικού προστίμου του άρθρου 6, του νόμου και στον δηλωθέντα χώρο επιτρέπονται μόνο οι εργασίες που αναφέρονται στην παρ. 1, του άρθρου 22, του ν. 1577/85. Οι ίδιες εργασίες επιτρέπονται και για τους χώρους, οι οποίοι τακτοποιήθηκαν με το ν. 3775/09». Δηλαδή εάν σε οικοδομή σταματήσουν οι εργασίες μετά από καταγγελία πληρώνοντας την πρώτη δόση του προστίμου μπορείς να συνεχίσεις τις εργασίες; 4. Ποιά συγκεκριμένα μπορεί να είναι η μεταγενέστερη αναθεώρηση που δεν επηρεάζει τον ρυθμιζόμενο χώρο (πχ. αναθεώρηση για αλλαγή επιβλέποντα, παράταση ισχύος της άδειας κλπ) έτσι ώστε να μην απαγορεύει την υπαγωγή στην ρύθμιση; Όλα τα παραπάνω ερωτήματα προέκυψαν από διαφωνία που είχα με μηχανικό της περιοχής μου για τον απλό λόγο: Το 2000 εκδόθηκε άδεια τριόροφης οικοδομής με πυλωτή η οποία έχει λήξη, εγώ του λέω να την αναθεωρήσει επ’αόριστο χρόνο και αυτός ισχυριζόμενος ότι επειδή οι δύο από τους τρεις ορόφους έχουν ρευμαδοτηθεί δεν μπορεί να γίνει ξανά αναθεώρηση και ας μην έχουν αποπερατωθεί όλες οι εργασίες της οικοδομής (ημιτελές όροφος, τοιχοποιία πληρώσεως-αν τα λέω καλά- πυλωτής στο όριο του οικοπέδου με τον γείτονα, περιβάλλον χώρος). Επίσης, του ζητάω την αναθεώρηση προκειμένου αποπερατώσω τον τοίχο στην πυλωτή και στην συνέχεια την κλείσω για να μπορέσω να μπω στην ρύθμιση και αυτός μου λέει ότι δεν γίνεται και ότι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κάνουμε προσθήκη χώρου στάθμευσης και στην συνέχεια να κλείσω και την υπόλοιπη πυλωτή ώστε να μπω στην ρύθμιση. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε διαφωνία πάνω στην παρ.1α Αρ.5 της εγκυκλίου 5 γιατί ενώ του λέω ότι αν κάνουμε αναθεώρηση για χώρο στον οποίο θα πάμε να ρυθμίσουμε στην συνέχεια θα έχουμε πρόβλημα με την πολεοδομία και δεν θα υπαχθούμε στις διατάξεις του νόμου αυτός μου λέει ότι μπορούμε να ζητήσουμε χώρους στάθμευσης για το 50% της πυλωτής και να κλείσουμε και το άλλο 50 το οποίο θα αιτηθούμε μαζί με αυτό να υπαχθεί στην ρύθμιση . Ζητώ συγνώμη εάν σας κούρασα αλλά δεν μπορώ να βγάλω άκρη και θα εκτιμούσα πολύ την βοήθειά σας έστω και με e-mail. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
  19. Σας ευχαριστώ πολύ. Στην παραπομπή όμως δεν είδα κάπου να αναφέρει τι γίνεται στην περίπτωση που οι δύο απο τις τρεις αυτοτελείς οροφοκτησίες έχουν ήδη θεωρημένη άδεια για την παροχή ρεύματος. Μήπως αυτό είναι κόλλημα; Κάπου αλλού διάβασα ότι σε τέτοιες περιπτώσεις βγαίνει άδεια αποπεράτωσης. Ευχαριστώ και πάλι για την σύντομη απάντησή σας.
  20. Η άδεια εκδόθηκε το 2000, στη συνέχεια αναθεωρήθηκε το 2003 λόγω τακτοποίησης ορίων του οικοπέδου μετά απο δικαστική απόφαση. Στην άδεια στην σφραγίδα θέωρησης υπογράφεται το 2003 αλλά αναγράφει ότι ισχύει 20-1-2004. Τελικά μήπως η άδεια ισχύει έως το 2004 και όχι έως το 2008; τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Τί άδεια θα πρέπει να βγάλω; Μπορεί να βγει κάποια άδεια και ποιά είναι αυτή μιας και αυτή την στιγμή απο την πολεοδομία έχει θεωρηθεί άδεια για ρεύμα για τους 2 απο τους 3 ορόφους τους ακινήτου του οποίου βρίσκεται στο οικόπεδο;
  21. Καλησπέρα σας, ο πατέρας μου είχε εκδώσει Ο.Α την οποία αναθεώρησε 2003 και είχε ισχύ με την αναθεώρηση έως το 2008. Η Ο.Α αφορούσε τριόρωφη οικοδομή με Pilotιs. Aπο τους τρεις ορόφους έχουν αποπερατωθεί οι δύο για τους οποίους έχει θεωρηθεί η Ο.Α για σύνδεση με την ΔΕΗ. Ο 3ος όροφος δεν έχει αποπερατωθεί (βρίσκεται στα σοβατίσματα), ούτε οι τελικές διαμορφώσεις σε ακάλυπτο χώρο, ούτε το κλείσιμο του εξωτερικού τοίχου της πυλωτής στο σύνορο με γειτονικό οικόπεδο. Μπορεί να αναθεωρηθεί επ'αόριστον η άδεια παρότι οι δύο απο τους τρεις ορόφους έχουν αποπερατωθεί, έχει θεωρηθεί η άδεια για ρευματοδότηση σε αυτούς και η Ο.Α έχει λήξει το 2008. Από αυτά που έχω διαβάσει μέχρι στιγμής αντιλαμβάνομαι ότι για να έχει θεωρηθεί η άδεια για ρεύμα σημαίνει ότι έχει περατωθεί το έργο άρα δεν μπορείς να την αναθεωρήσεις. Τί γίνεται όμως σε αυτή την περίπτωση (μη περατωμένος όροφος, μη πραγματοποίηση περίφραξης, μη κλείσιμο εξωτερικής τοιχοποιίας στην πυλωτή στο σύνορο με γειτονικό οικόπέδο); Μήπως θα πρέπει να εκδωθεί νέα άδεια. Εκ των προτέρων ευχαριστώ!
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.