Μετάβαση στο περιεχόμενο

manos.skan

Μη μηχανικός
  • Περιεχόμενα

    24
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by manos.skan

  1. Σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες σου. Τουλάχιστον τώρα ξέρω από που να ξεκινήσω!
  2. @proteas Δεν έχω κάνει κάτι από αυτά που λες και σε ευχαριστώ για την καθοδήγηση. Ισχύει όντως περι διανομής του '30 αλλά δεν ήξερα που μπορώ να αναζητήσω τους τίτλους. Αν βρω τους τίτλους, το ακίνητο θα θεωρηθεί ότι υπάρχει από την χρονολογία της διανομής; Αν δεν βρω κάτι και πάμε στην περίπτωση της χρησικτησίας, από πότε θα θεωρηθεί ότι προϋπάρχει;
  3. Είναι όντως εντός ζώνης 500μ. Δεν είναι σε natura. Το αν αποδεικνύεται ότι είναι προυφιστάμενο του '78 δεν ξέρω, μιας και δεν υπάρχουν συμβόλαια! Πάντως, άσχετα αν και πως αποδυκνύεται, προϋπάρχει σίγουρα του '78.
  4. Ευχαριστώ για την απάντηση. Αυτό θα κάνω γιατί το να ψάχνεις κατι που δεν γνωρίζεις τι ισχύει, με έχει βάλει ήδη σε ένα άγχος! Αν υπάρχει κάποιος εδώ που να γνωρίζει την περιοχή του δήμου Ν.Καζαντζάκη Ηρακλείου, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου.
  5. Καλησπέρα σας, Θα ήθελα την βοήθεια σας για ένα οικόπεδο που έχω και εάν αυτό μπορεί να οικοδομηθεί. Το ξέρω ότι πρέπει να απευθυνθώ σε τοπογράφο-μηχανικό, αλλά θα ήθελα πρώτα να ξέρω "που βαδίζω" πριν μπω σε διαδικασίες εξόδων, ειδικά σήμερα που τα οικονομικά είναι... Λοιπόν, πρόκειται για οικόπεδο 3στρ. εκτός σχεδίου που βρίσκεται 400μ.-450μ. περίπου από τα όρια οικισμού κάτω των 2000 κατοίκων στο Ηράκλειο Κρήτης. Το οικόπεδο το είχε η γιαγιά μου από διανομή σε πρόσφυγες, αν θυμάμαι καλά την δεκαετία του 20 ή του 30. Συμβόλαια ή σχετικά έγγραφα δεν υπάρχουν. (Μπορούν να αναζητηθούν κάπου; ) Στην συνέχεια η γιαγιά μου το έδωσε στην μητέρα μου, πάλι δίχως έγγραφα, η οποία και το έχει στην κατοχή της σήμερα. Η μητέρα μου προτείθεται με γονική παροχή (και ότι άλλο χρειαστεί) να το μεταβιβάσει σε εμένα. Πριν μπω λοιπόν στις διαδικασίες αυτές θα ήθελα να γνωρίζω αν υπάρχει περίπτωση να μπορώ να χτίσω εκεί. Το έχω εντοπίσει στο κτηματολόγιο και έχω βρει από το τεε τους χάρτες με τα όρια του οικισμού. Αν σας είναι χρίσημα μπορώ να σας τα δώσω. Σας παρακαλώ, αν έχετε τον χρόνο να ασχολειθείτε, θα σας ήμουν υπόχρεος. Σας ευχαριστώ.
  6. Καλησπέρα και από εμένα, Για τις επιφάνειες που θέλεις να βάψεις μπορώ να σου προτείνω το αστάρι maxit Solarfarbgrund και την βαφή maxit Solarfarbe. Είναι βασισμένα σε ρητίνες σιλικόνης και λόγω της σύνθεσης τους προσδίδουν και θερμομονωτικές ιδιότητες. Δεν περιέχουν διαλύτες και παρέχουν επίσης άριστη υγρομόνωση. Μπορείς να με ρωτήσεις ότι θέλεις για περεταίρω πληροφορίες. Φιλικά, Μάνος
  7. Τα συγκεκριμένα τούβλα που αναφέρω είναι πάχους 30cm με συντελεστή U = 0,22 η πιο καλή σειρά, U = 0,25 η μεσαία σειρά και U = 0,32 η τρίτη σειρά. Υπάρχουν και κάποια άλλα πάχους 24cm χωρίς κάποιο μονωτικό στις οπές με U = 0,46 . Γενικά αυτές τις μέρες είμαστε σε συζητήσεις με τις εταιρείες και πιθανόν από τον άλλο μήνα να έχουμε και κάποια δείγματα. Πιστεύετε ότι θα είχαν ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά τα εν λόγω τούβλα; Τι στοιχεία (χαρακτηριστικά - πιστοποιήσεις κλπ) θα πρέπει να τα συνοδεύουν;
  8. Η πολυστερίνη από την φύση της είναι εύλεκτο υλικό. Οπότε αναγκαστικά ο κύνδυνος σε περίπτωση πυρκαγιάς είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Μπορεί να μπει βέβαια πετροβάμβακας αντί πολυστερίνη, σε πάχος > 5εκ. Αυτό που ξέρω είναι ότι στην βόρεια ευρώπη (Γερμανία συγκεκριμένα), όταν το κτήριο είναι από ένα ύψος και πάνω (νομίζω 7 ή 10 μέτρα), σε υποχρεώνει σε περίπτωση εξωτερικής θερμομόνωσης, να βάλεις στον πρώτο όροφο πετροβάμβακα και όχι πολυστερίνη, γι αυτόν το λόγο.
  9. Μου έκανε εντύπωση το διαφημιστικό και είπα να την δω. Στην πρώτη εκπομπή άλλαξε λάμπες, ψυγείο, τηλεόραση, έβαλε και ένα νέο ηλιακό θερμοσίφωνα και έβγαλε ότι θα έχει και όφελος ο ιδιοκτήτης από την "ενεργειακή αναβάθμιση" κάποια ευρώ τον χρόνο. Πέταξε βέβαια και δυο-τρία πλάνα από μια εφαρμογή kelyfos σε άλλο σπίτι. Σκέφτηκα λοιπόν, εντάξει πρώτη εκπομπή είναι, κρίση υπάρχει, που να βρεις χορηγούς, κλπ, κλπ. Στην δεύτερη και τρίτη εκπομπή το ίδιο μοτίβο (λάμπες, τηλεόραση, ψυγείο, ηλιακός θερμοσίφωνας) και αφού επήλθε η διαφημιστική συμφωνία με το kelyfos (θα μπορούσε να ήταν το οποιοδήποτε σύστημα ή υλικά από οποιαδήποτε εταιρεία), έκανε και ένα τοίχο! Έφερε και επιθεωρητή και ο άνθρωπος μου φάνηκε ότι βρέθηκε σε αρκετά δύσκολη θέση, όταν στο τέλος έπρεπε να πει ότι το κτήριο αναβαθμίστηκε ενεργειακά! Από την τελευταία κατηγορία στην προτελευταία! Πάντως επειδή είναι ένα τηλεοπτικό προϊόν, με ότι αυτό συναιπάγεται, δεν πρέπει να παίρνουμε και πολύ στα σοβαρά αυτά που δείχνει. Θα μου πείτε τώρα, όταν κάποιος χωρίς γνώσεις βλέπει και ακούει ότι θα κάνει αυτά που του προτείνει η εκπομπή και θα γλιτώνει (όπως παρουσιάζεται) π.χ. 1000€ το χρόνο.... πολύ λογικό να πει: "Μα αφού το είδα στην εκπομπή..." Απλά σκέφτομαι, αφού γλιτώνω 1000€ από αυτές τις αλλαγές, πόσα θα γλιτώσω αν θερμομονώσω όλο το σπίτι, αν αλλάξω όλα τα κουφώματα, μονώσω ταράτσα, κλπ. Λογικά αν υπολογίσουμε ότι γύρω στο 45% των απωλειών οφείλεται από τα κουφώματα και άλλο ένα 40% περίπου από την τοιχοποιία και ένα 7% από την οροφή, τότε κάνοντας μια ολοκληρωμένη παρέμβαση στο κτήριο, θα γλιτώνω πάνω από 10000€ τον χρόνο!!! Μα αφού τώρα οι δαπάνες για ενέργεια (θέρμανση - ψύξη - φωτισμός - ΖΝΧ - κλπ) δεν είναι πάνω από π.χ. 6000€, θα έχω και περίσσευμα; Και ποιος θα μου το δώσει; Συμπληρωματικά (20/3): Στην χθεσινή εκπομπή (την βλέπω τώρα σε επανάληψη) μονώθηκε ολόκληρο το σπίτι και αντικαταστάθηκαν και όλα τα κουφώματα! Τηλεοπτικό προϊόν είναι. Ανάλογα τα έσοδα... πάνε και τα έξοδα.
  10. Παραθαλάσια περιοχή, υγρασία και κρύο τον χειμώνα... Και σε όλη την εξωτερική επιφάνεια να εφάρμοζε θερμομόνωση με dow, θεωρώ ότι τα 3εκ είναι πολύ λίγα. Αλλά ανεξάρτητα από αυτό, μονώνωντας τον ένα τοίχο μόνο είναι ούτως ή άλλως δώρον-άδωρον όπως σωστά λες. Άσε που λίγη υγρασία να μπαίνει από διπλανό τοίχο ή να δημιουργείται εσωτερικά λόγω συμπύκνωσης, πάει και η μόνωση, πάει και ο τοίχος! Ίσως θα ήταν καλύτερα, αν δεν μπορεί το κόστος μιας εξωτερικής θερμομόνωσης για όλο το ισόγειο, να έβλεπε το ενδεχόμενο χρήσης θερμο-υγρομονωτικών βαφών ή επιχρισμάτων, ώστε να έχει μια τουλάχιστον προστασία όλων των εξωτερκών επιφανειών.
  11. Όπως πολύ σωστά είπε ο Manolis gon, η μελέτη αλλά και το πιστοποιητικό είναι υποχρεωτικές διαδικασίες για όλα τα κτήρια με άδεια έκδοσης από 1/10/2010. Δεν παίζει σημασία αν πουληθεί ή ενοικιαστεί ή όχι.
  12. Οι θερμομονωτικοί σοβάδες που οι θερμομονωτικές τους ιδιότητες "αποκτούνται" κατά κύριο λόγο από τους κόκους διογκωμένης πολυστερίνης που εμπεριέχουν, είναι ιδιαίτερα ελαφροβαρείς. Ανάλογα τον σοβά (την σύνθεση του) μπορεί να απαιτείται κάποια ιδιέτερη διαδικασία κατά την εφαρμογή. Για παράδειγμα, διαβροχή της επιφάνειας πριν την εφαρμογή, ή χρήση κατάλληλου ασταριού πρόσφυσης. Συνήθως σε τέτοιου είδους κονιάματα το πάχος στρώσης περιορίζεται max στα 2εκ, με τις περισσότερες περιπτώσεις να περιορίζεται στο 1εκ. και να απαιτείται δέυτερη στρώση μετά από κάποιες ώρες. Σίγουρα θα πρέπει να ενισχυθεί με κάποιο κονίαμα και πλέγμα και επίσης η τελική επίστρωση (φινίρισμα) θα πρέπει να γίνεται μετά από κάποιες μέρες (7-12) και όχι με κοινό τελικό επίχρισμα, αλλά με αυτό που προτείνεται από τον παραγωγό. Ακόμη θα πρέπει να προστατευτεί η όλη επιφάνεια από την υγρασία, διότι διαφορετικά..... τσάμπα ο σοβάς. Δεν ξέρω για τον συγκεκριμένο σοβά που αναφέρεται, αλλά μου κάνει εντύπωση το λ=0,051 W/(m.K). Υποθέτω ότι θα είναι ιδιαίτερα ελαφροβαρής. Εμείς με τους θερμομονωτικούς σοβάδες που χρησιμοποιούμε, δεν κάνουμε κάτι διαφορετικό από τον κλασικό τρόπο σοβαντίσματος, εκτός από το ότι γλυτώνουμε το πιτσίλισμα διότι δεν απαιτείται. Εξωτερικά εφαρμόζουμε 2cm βασικού σοβά, μετά 4mm ενισχυτικού με εμβάπτιση υαλοπλέγματος και τέλος ή βάφουμε με την βαφή ή χρησιμοποιούμε τον παστώδη έγχρωμο σοβά σε πάχος 2mm. Εσωτερικά εφαρμόζουμε 2cm βασικού σοβά, μετά 4mm ενισχυτικού και τέλος βάφουμε με την εσωτερική βαφή. Με αυτό τον τρόπο έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα θερμομόνωσης και υγρομόνωσης μιας και τα τελικά επιχρίσματα (είτε σοβάς είτε βαφή) είναι βασισμένα σε ρητίνες σιλικόνης και όχι ακρυλικές. Έχουν πολύ καλή διαπνοή (sd=0,05) και πολύ μικρή τριχοειδής απορρόφηση νερού (w=0,05 Kg/m2h0,5). Ο συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας είναι για τον βασικό σοβά λ=0,141 W/(mK), για το ενισχυτικό κονίαμα λ=0,179 W/(mK) και για τις τελικές στρώσεις (σοβά ή βαφή) λ=0,035 W/(mK). Ο λόγος που τα επιχρίσματα που χρησιμοποιούμε χαρακτηρίζονται θερμομονωτικά δεν είναι οι κόκοι διογκωμένης πολυστερίνης. Είναι τα ειδικά άθραυστα υαλοσφαιρίδια 3Μ που περιέχουν και σε συνδυασμό με την σύνθεση τους, τους επιτρέπεουν να λειτουργούν θερμομονωτικά και υγρομονωτικά, χειμώνα - καλοκαίρι. (Απορροφητικές ιδιότητες τον χειμώνα, ανακλαστικές ιδιότητες το καλοκαίρι, άριστη διαχείρηση της υγρασίας)
  13. Τα θερμομονωτικά χρώματα μπορεί να αποδειχτούν μια καλή οικονομική λύση για την εξοικονόμηση ενέργειας από την τοιχοποιία. Δεν αντικαθιστούν την μόνωση με μονωτικό υλικό (xps-eps) βέβαια, αλλά για το κόστος τους είναι ίσως η καλύτερη δυνατή λύση. Εκτός όμως από την ανακλαστικότητα των θερμικών ακτινοβολιών, θα πρέπει να δεις και άλλους παράγοντες όπως η υδροφοβία, η διαπνοή, η αντοχή στον χρόνο, η συμπεριφορά τους το χειμώνα στο κρύο, κ.α. Υ.Γ. Έχεις π.μ.
  14. Ναι έχουν μέσα στις τρύπες το μονωτικό. Υπάρχουν και άλλα πάχους 24εκ με λ=0,14 ή 0,16 αν θυμάμαι καλά.
  15. Δεν ξέρω πότε έβγαλες την άδεια (προ ή μετά ΚΕνΑΚ), αλλά ειδικά για την βόρεια Ελλάδα τα 3εκ μονωτικού νομίζω ότι δεν επαρκούν. Λογικά ο μηχνικός σου δεν έχει κάνει μελέτη θερμομόνωσης; Αυτή θα πρέπει να ακολουθηθεί και από εκεί και πέρα αν θέλεις κάτι παραπάνω είναι στην επιλογή σου. Πληροφοριακά θα σου πω ότι για την τοιχοποιία ο ΚΕνΑΚ προβλεπει για την βόρεια Ελλάδα μονωτικό πάχους από 6-8 εκ. ανάλογα σε ποια ζώνη βρίσκεσαι Γ ή Δ. Βέβαια δεν αρκεί μόνο η θερμομόνωση της τοιχοποιίας, αυτό είναι μόνο ένα μέρος της συνολικής μελέτης που σου έχει κάνει ο μηχανικός σου.
  16. Σε συζητήσεις που είχαμε με μια γερμανική εταιρεία παραγωγής τούβλων, βρήκα τούβλα πάχους 30εκ με λ=0,07 W/(mK)! Κοιτούσαμε το ενδεχόμενο εισαγωγής, αλλά το κόστος είναι "λίγο" απαγορευτικό για τις δικές μας κατασκευές.
  17. Σίγουρα δεν πρέπει να σταματάμε στην μόνωση του Φ.Ο. Είναι όμως η αρχή και πολύ κόσμο τον απασχολεί και αυτό ανεξαρτήτως ΚΕνΑΚ. Και αν ο ΚΕνΑΚ λειτουργήσει τελικά μόνο σαν "μπαμπούλας", δηλαδή να κάνουμε κάτι μόνο και μόνο για να πάρουμε το "χαρτί", τότε νομίζω πως δεν αξίζει να συζητάμε... Το θέμα είναι να αρχίσουμε και στην Ελλάδα να πέρνουμε πιο σοβαρά το θέμα της κατασκευής ενός κτηρίου και στο μέρος που αφορά την θερμομόνωση. Δεν νοείται με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην χώρα μας, ένα σπίτι να δαπανά περισσότερα για θέρμανση από ότι ένα σπίτι στην βόρεια Ευρώπη! Το οικονομικό σίγουρα μπορεί να γίνει ένας αποτρεπτικός παράγοντας στις βελτιώσεις που θα πρέπει να πραγματοποιήσουμε, αλλά από την άλλη ένα σπίτι το φτιάχνουμε για να ζήσουμε μέσα μια ζωή και αυτό που μπορεί να πληρώσουμε φθηνά στην αρχή, μπορεί με την πάροδο των χρόνων να μας κοστίσει πολύ ακριβότερα. Το σίγουρο είναι ότι, ανεξαρτήτως ΚΕνΑΚ, πρέπει να θέτουμε τους στόχους μας σωστά από την αρχή της κατασκευής, ώστε να μην βρεθούμε προ τετελεσμένων στην συνέχεια.
  18. Εξαρτάται. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος συντελεστής θερμοπερατότητας U των δομικών στοιχείων (στην περίπτωση σου, κολώνες, δοκάρια, πλάκες) εξαρτάται από δύο παράγοντες, την κλιματική ζώνη που ανήκει η περιοχή και το που βρίσκεται το δομικό στοιχείο στο κτήριο. Δηλαδή αν είναι σε επαφή με τον εξωτερικό αέρα, αν είναι σε επαφή με θερμενόμενους ή μη θερμενόμενους χώρους. Βάσει το τρόπο υπολογισμού του συντελεστη θερμοπερατότητας κατά ΚΕνΑΚ, για την κλιματική ζώνη της Κρήτης, η χρήση xps 5εκ. σε εξωτερική δοκό, υποστύλωμα, τοίχωμα σε καλύπτει οριακά, αν χρησιμοποιήσεις κλασικούς σοβάδες. Αλλά αυτά θα πρέπει καλύτερα να τα συζητήσεις με τον μηχανικό σου, διότι πολλοί είναι εκείνοι οι παράγοντες που θα επηρεάσουν την επιλογή της μόνωσης και του πάχους της. Φιλικά Μάνος
  19. Φίλε μου και συντοπίτη Ορέστη Μ. Είμαι ο Μάνος που έχουμε μιλήσει για τα υλικά που αναφέρεις. Καταρχήν χαίρομαι που σε βλέπω σε αυτό το forum και μπράβο σου που το "ψάχνεις" το θέμα και δεν το αφήνεις στην τύχη... Να ξέρεις ότι με την έρευνα που κάνεις, ο τελικός κερδισμένος θα είσαι εσύ, ανεξάρτητα από το τι θα επιλέξεις τελικά για την οικοδομή σου. Από την πλευρά μου θα ήθελα επί της ευκαιρίας, να προσπαθήσω να δώσω κάποιες διευκρινήσεις στα εύλογα ερωτήματα και τους προβληματισμούς που έχουν τεθεί. Σίγουρα η επιλογή των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν για την θερμική προστασία ενός κτηρίου, θα πρέπει να γίνεται συνεκτιμόντας πολλούς παράγοντες. Ένας από αυτούς και πολύ σημαντικός μάλιστα, είναι η περιοχή που βρίσκεται το κτήριο καθώς οι ιδιαιτερότητες του μικροκλίματος, που μπορούν σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμη και να καταστρέψουν τα υλικά, που σε άλλες περιοχές με διαφορετικό κλίμα να φαντάζουν ιδανικά. Τα υλικά που σου πρότεινα, είναι όλα πιστοποιημένα και ελεγμένα από διεθνώς αναγνωρισμένους φορείς, τόσο για τις θερμοφυσικές τους ιδιότητες όσο και για τις μηχανικές τους αντοχές. Άλλωστε στην χώρα που παράγονται, δεν νοείται να χρησιμοποιηθεί υλικό σε οικοδομή που να μην είναι πιστοποιημένο και ελεγμένο. Εδώ θα πρέπει να αναφέρω ότι η πιστοποίηση και ο έλεγχος δεν γίνεται μόνο για το κλίμα της Γερμανίας, μιας και τα υλικά αυτά χρησιμοποιούνται κατά κόρον και στην Τσεχία, την Αυστραλία καθώς και σε πολιτείες της Αμερικής όπως το Μαϊάμι και η Καλιφόρνια. Οπότε ναι μεν η θερμοκρασία στην Γερμανία το βράδυ θα φτάσει τους -15 (πέρυσι το Φλεβάρη που ήμουν εκεί έφτασε και -17!), αλλά στην Αυστραλία θα φτάσει και τους 40! Επίσης στο Μαϊάμι οι θερμοκρασιακές διαφορές δεν είναι και τόσο διαφορετικές από αυτές της Ελλάδας, ίσως λίγο προς τα πάνω τις βραδυνές ώρες. Όπως και να έχει όμως, να είσαι σίγουρος ότι τα υλικά αυτά πριν να έρθουν στην Ελλάδα, αξιολογήθηκε η συμπεριφορά τους στις ιδιαιτερότητες του εδώ κλίματος. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα των υλικών αυτών, είναι η άριστη διαχείρηση της υγρασίας, πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα υλικά στον Ελλαδικό χώρο. Επίσης η μεγάλη αντοχή σε συστολές - διαστολές, το φιλτράρισμα των εξωτερικών ρύπων, κ.α. τα οποία τα έχουμε συζητήσει και κατ' ιδίαν. Θα χαρώ πολύ να με πάρεις τηλέφωνο, να σου διευκρινήσω ότι απορίες τυχόν έχεις. Φιλικά Μάνος. Σ. Υ.Γ. Η επιλογή του εφαρμοστή των υλικών, ανεξαρτήτως τι υλικά είναι αυτά, είναι ΠΟΛΥ σημαντικός παράγοντας. Σε αυτό θα πρέπει ούτως ή άλλως να δίνεται πολύ μεγάλη προσοχή!
  20. Δεν ξέρω για ποιες εταιρείες αναφέρεσαι (κάτι θα ξέρεις), αλλά δεν νομίζω καμία σοβαρή εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, να μην έχει τεχνικές οδηγίες ή manual όπως λες, στα Ελληνικά!
  21. Καταρχήν θα συμφωνήσω σε αυτό που λες για τις ορισμένες ελληνικές εταιρείες και θα προσθέσω... που παράγουν υποτίθεται θερμομονωτικά κονιάματα. (Βλέπεις για πολλούς η προσθήκη κόκκων πολυστερίνης σε ένα σοβά τον καθιστά αυτόματα και θερμομονωτικό!) Πάντως στο εξωτερικό υπάρχουν προϊόντα που η παρουσία τους σε ένα δομικό στοιχείο το καθιστά σχεδόν ισάξιο με εκείνο που είναι θερμομονωμένο με συμβατική μόνωση (αν εννοείς συμβατική μόνωση το eps ή το xps). Δες λίγο εδώ http://www.solarfarbe.de για να καταλάβεις πάνω κάτω για τι προϊόντα μιλάω. Τώρα βέβαια εξαρτάται σίγουρα και από το πάχος της συμβατικής μόνωσης, άλλο τα 3εκ και άλλο 10εκ. Όσον αφορά τον ΚΕΝΑΚ που ακριβώς αναφέρει για τέτοιου είδους προϊόντα;
  22. Καλησπέρα σας και καλώς σας βρήκα. Μπράβο για το forum σας, βοηθάτε πολύ νέους συναδέλφους σας, αλλά και πολύ κόσμο ακόμη που ασχολείται με το αντικείμενο. Διάβασα, κάπως στα γρήγορα, τις οδηγίες ΤΟΤΕΕ και θέλω να αναφερθώ στην μόνωση της τοιχοποιίας και στον τρόπο υπολογισμού των θερμομονωτικών ιδιοτήτων αυτής βάσει τα επι μέρους υλικά που αποτελείται. Έστω ότι έχουμε έναν τοίχο με διπλή τοιχοποιία και μονωτικό υλικό πολυστερίνη 5εκ ενδιάμεσα, σοβαντισμένο με συμβατικούς σοβάδες και βαμμένο με ακρυλικά χρώματα. Ο συγκεκριμένος τοίχος σύμφωνα με τον ΚΕΝΑΚ θα έχει πολύ καλή θερμομόνωση μόνο και μόνο από την σχέση d/λ της πολυστερίνης. Έστω τώρα ότι τον ίδιο τοίχο τον σοβαντίζουμε με θερμομονωτικά κονιάματα (εσωτερικά και εξωτερικά), ΔΕΝ χρησιμοποιούμε πολυστερίνη ενδιάμεσα και τον βάφουμε με θερμομονωτικές βαφές. Τα κονιάματα και οι βαφές σε αυτή την περίπτωση (λόγω της σύνθεσης τους) έχουν αποδεδειγμένα ιδιότητες που συμβάλουν στην αύξηση του συντελεστή θερμικής αντίστασης καθώς επίσης και άλλα χαρακτηριστικά που επηρεάζουν τις θερμομονωτικές τους ιδιότητες, π.χ. πολύ καλό συντελεστή διάχυσης υδρατμών (Sd), πολύ καλό συντελεστή τριχοειδούς απορρόφησης νερού (W), πολύ καλό βαθμό ανακλαστικότητας θερμικών ακτινοβολιών και πολύ καλούς συντελεστές λ. Το πάχος των επιχρισμάτων σε αυτή την περίπτωση δεν ξεπερνάει τα 3εκ από την κάθε πλευρά. Ο συγκεκριμένος τοίχος τώρα λόγω και μόνο της έλλειψης θερμομονωτικού υλικού μεγάλου πάχους, βάσει ΚΕΝΑΚ, θα βγει ότι έχει πολύ χειρότερες θερμομονωτικές ικανότητες από ότι τον προηγούμενο, τόσο όσο να κινδυνεύει να βγει εκτός ορίων, αν λάβουμε υπ' όψιν μας την σχέση d/λ. Το πρόβλημα μου είναι ότι αυτό δεν ισχύει στην πράξη! Στην πραγματικότητα ο δεύτερος τοίχος έχει θερμομονωτική συμπεριφορά ισάξια ενός τοίχου που έχει εφαρμοστεί εξωτερική θερμομόνωση με πλυστερίνη 5εκ! Πως μπορεί λοιπόν, βάσει ΚΕΝΑΚ, να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για αυτές τις περιπτώσεις;
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.