Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

magos88

Members
  • Περιεχόμενα

    91
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by magos88

  1. Συνάδελφοι καλησπέρα. Είμαι Αρχιτέκτων μηχανικός αλλά διαθέτω μια εταιρεία κατασκευής σκυροδεμάτων. Σε έργο που κατασκευάζω αυτή την περίοδο έχω πέσει σε αδιανόητα περίεργο πελάτη, ο οποίος ψάχνει να πιαστεί από το παραμικρό για να κάνει ψαλίδια στο λογαριασμό. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχουν προκύψει είναι αυτό της ευθυγραμμίας των τοιχείων, που με το παραμικρό ισχυρίζεται ότι η ποιότητα δεν είναι καλή. Να σημειώσω κάπου εδώ ότι καλουπωνω με πανελα και η ποιότητα είναι πολύ ανώτερη από τον κλασσικό ξυλοτυπο, σίγουρα όμως δεν είναι και γυψοσανιδα που μπορεί να έχει σχεδόν μηδενική απόκλιση. Υπάρχει κάποια νομοθεσία βάσει της οποίας να κρίνεται ποια απόκλιση είναι ανεκτή; Είχα στο μυαλό μου την παράγραφο 5.2 του ΕΚΟΣ από την οποία φυσικά δεν προκύπτει απόκλιση σαν ευθυγραμμια αλλά προκύπτει δυνατή απόκλιση για τα κατακόρυφα στοιχεία. Άρα θεωρώ πως σε οποιοδήποτε σημείο αν η απόκλιση της καθετοτητας είναι σε αυτά τα πλαίσια, τότε δεν έχω πρόβλημα, ακόμα και αν αντίστοιχα συμπαρασύρει και την ευθυγραμμια του τοιχειου. Παρακαλώ τις σκέψεις και απόψεις σας και ειδικά αν κάποιος είναι εμπειρογνομωνας του τεε θα εκτιμούσα αν ανέλυε τι θα ερευνούσε σε περίπτωση που καλούνταν να διευθετήσει μια τέτοια διαφωνία.
  2. Σε ευχαριστώ πολύ Παύλε. Υποθέτω πως μιλάς από εμπειρία σαν κατασκευαστής. Δεν υπάρχουν ιδιαίτερα χωματουργικά πλην ενός υφιστάμενου τοιχείου αντιστήριξης που θεωρώ πως δεν θα αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα. Το δάπεδο είναι ένα απλό βιομηχανικό χωρίς τρομερές απαιτήσεις. Ο χώρος δεν θα επιδέχεται υψηλής έντασης καταπονήσεις από βαριά μηχανήματα.
  3. Συνάδελφοι, καλησπέρα. Δίνω μία προσφορά για μελέτη και επίβλεψη κτιρίου αποθήκης 300τμ, κι ο πελάτης μου ζήτησε επί της ευκαιρίας να του πω μία εκτίμηση κόστους ανά τετραγωνικό μέτρο για την κατασκευή. Ασχολούμαι γενικά με την κατασκευή κατά βάση με δικά μου συνεργεία στην κατασκευή ξυλοτύπων και με συνεργάτες για τα χωματουργικά. Επειδή όμως δεν θέλω να καθίσω να κάνω ολόκληρη επίλυση και επιμέτρηση, θέλω όπως μου είπε κι αυτός να του πω ένα γενικό κόστος ανά τετραγωνικό, το οποίο θα συγκεκριμενοποιηθεί μετά την οριστική μελέτη. Έχουμε καμία άποψη τι τρέχει με τα σημερινά δεδομένα; Διάβασα σε άλλο άρθρο για περίπου 400€ /τμ αλλά δεν γνωρίζω κατά πόσο κάτι τέτοιο ισχύει σήμερα. Αν κάποιος έχει ασχοληθεί τελευταία με κατασκευή μεταλλικού, πόσο περίπου υπολογίζει ότι του κόστισε (του ίδιου όχι του πελάτη) ανά τετραγωνικό; Η κατασκευή θα είναι πολύ απλή, διαστάσεων 13μ x 23μ με καθαρό ύψος 6μ (+στέγη) με 150τμ πατάρι εσωτερικό. Πλαγιοκάλυψη με πάνελ πολυουρεθάνης 5εκ και κάποια ανοίγματα για φωτισμό. Δεν θέλει γερανογέφυρα ούτε ειδικά Η/Μ πέραν των συνηθισμένων. Η κατασκευή θα γίνει στη Θεσσαλονίκη με χρήση αποθηκευτικού χώρου. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
  4. Συνάδελφοι καλησπέρα, πρώτη φορά κλήθηκα σε προσφορά ανακαίνισης να κάνω πλήρη εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης με φυσικό αέριο σε διαμέρισμα πολυκατοικίας, 80τμ. Οι αναμονές είναι ήδη στο μπαλκόνι και θα χρειαστεί τοποθέτηση του λέβητα, σωληνώσεις και τερματικά σώματα (9 σώματα 90άρια τρίστηλα). Για την τοποθέτηση θα χρησιμοποιηθούν γερμανικές σωληνώσεις (όχι τουμποράματα). Φυσικά υπάρχουν πολλές παράμετροι που ισχύουν, και αφού δεν έχω εμπειρία δεν μπορώ να κρίνω, αλλά το κόστος που μου ανέφερε ο υδραυλικός για το σύνολο των εργασιών και τα υλικά, είναι 5500€. Στην αρχή μου φάνηκε λογικό, όταν όμως μίλησα με τον πελάτη και μου είπε πως του φαίνεται υπέρογκο, άρχισα να το ψάχνω και είδα πως το κόστος των υλικών δεν είναι και τόσο υψηλό. Ο υδραυλικός συγκεκριμένα μου είπε πως για τον εαυτό του υπολογίζει μόνο 400€ και ότι τα υλικά μου τα δίνει στο κόστος αγοράς! Ναι, ξέρω πως αυτό δεν ισχύει, αλλά επειδή συνεργαζόμαστε χρόνια σε απλές υδραυλικές εγκαταστάσεις, φοβάμαι πως εκμεταλλεύτηκε την άγνοια μου στο θέμα της θέρμανσης και μου τα φούσκωσε πολύ. Κάποια συμβουλή;; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  5. Πήγα τα νέα έντυπα αναθεωρημένα. Άκουσον άκουσον απάντηση από τον συνάδελφο, χωρίς να τα δει. "Καλά, βαριέμαι να ανοίγω ξανά φάκελο, ας θεωρήσουμε πως είναι σωστά".
  6. @Maria Electrical Engineer σε ποιο email τους έστειλες; Έχω στείλει εδώ και 3 μέρες και δεν έχω πάρει απάντηση!
  7. Ερώτηση κρίσεως... Τα ποσά που αναφέρονται στον πίνακα 4495, θεωρείται πως περιλαμβάνουν ΦΠΑ ή όχι;;
  8. Καλησπέρα. Διαπίστωσα πως οι τιμές μονάδος είναι διαφορετικές από τον πίνακα που δίνει ο 4495. Απλά το αναφέρω, μην τύχει κάποιος και πάει πολεοδομία με αυτές, γιατί θα σας το επιστρέψουν. Ευχαριστούμε το δημιουργό!
  9. Άκης έχεις απόλυτο δίκιο. Μόλις άνοιξα το νόμο και διαπίστωσα πως διαφέρουν οι δύο πίνακες. Το θέμα είναι ότι εγώ το κατέβασα από εδώ από το site, που σημαίνει ότι πιθανόν κι άλλοι να έχουν κάνει το λάθος και να μην το πρόσεξαν. Σε ευχαριστώ πολύ για τη διευκρίνηση. Μένει να κατεβάσω το σωστό έντυπο και να το συμπληρώσω.
  10. @akis73 και @ppanag Καλημέρα σας και ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια. Έχω επισυνάψει το έντυπο βάσει του οποίου έκανα τον προϋπολογισμό. Στην ουσία καταχώρησα τα τετραγωνικά και μου έβγαλε το τελικό ποσό. Δεν ξέρω αν έκανα κάτι λάθος. Πρόσθεσα τις δαπεδοστρώσεις που τις είχα ξεχάσει. Αλλά δεν έχω κάτι άλλο να βάλω. Άντε να προσθέσω και τα ηλεκτρολογικά αλλά δεν κατάλαβα σε τι μονάδα μέτρησης τα έχει το υπόδειγμα. Τι είναι το μ2/κάτο;; Από εκεί και πέρα, πραγματικά, δεν ξέρω τι άλλο να βάλω. Τα έβαλα όσα είναι να γίνουν. προυπ.pdf
  11. Η ΕΕΜΚ περιλαμβάνει εσωτερικές εργασίες σε διατηρητέο κτίριο, όπως διάνοιξη μίας οπής σε τοιχοποιία, επισκευή επιχρισμάτων και ελαιοχρωματισμούς, επισκευή υδραυλικών και ηλεκτρολογικών δικτύων, τρίψιμο ξύλινων δαπέδων. Χρησιμοποιώντας τους πίνακες του 4495 για τον αναλυτικό, μου έβγαλε ένα πολύ μικρό ποσό, της τάξης των 1500€ περίπου... Αν είναι απαραίτητο μπορώ να το επισυνάψω.
  12. Καλησπέρα, προσπαθώ να βγάλω μία ΕΕΜΚ (πρώτη φορά) και μου ζήτησαν να συντάξω προϋπολογισμό έργου βάσει του 4495 και να τον καταθέσω. Κατέβασα τους πίνακες του αναλυτικού προϋπολογισμού και φυσικά το αποτέλεσμα ήταν πάρα πολύ μικρό ποσό. Τώρα μου λένε να το ξανακοιτάξω γιατί τους φαίνεται λάθος. Ναι αλλά από τη στιγμή που μου είπαν να το κάνω με το 4495, υπάρχει άλλος τρόπος; Εγώ πήρα τους πίνακες, καταχώρησα τις ποσότητες, και μου έβγαλε ένα αποτέλεσμα. Τι κάνω λάθος; Μπορείτε να με βοηθήσετε; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  13. Καλησπέρα. Νομίζω πως για να γίνεις προμηθευτής πρέπει να προσθέσεις ΚΑΔ εμπορίας, που συνεπάγεται, υποθέτω, φορολογικό μηχανισμό.
  14. Καλησπέρα Μαρία. Ναι, δεν είναι. Δεν νομίζω όμως πως κάπου υπάρχει επιλογή "ανάδοχος" στο πρόγραμμα. Άρα θα πρέπει φαντάζομαι να δηλωθείς σαν προμηθευτής. Πως όμως αντιμετωπίζεις την κατάσταση που ανέφερα;
  15. Σπάω το κεφάλι μου να βρω πως θα το κάνω. Δεν ξέρω αν το έχετε αναλύσει κάπου εδώ. Θέλω σε πελάτες που έχω, να αναλάβω την κατασκευή του έργου. Φυσικά, το κοστολόγιο έχει υπολογιστεί βάσει του πίνακα του οδηγού κι όχι με πραγματικές τιμές. Έτσι πχ για μία εργασία που κοστολογείται στην πραγματικότητα Χ τιμή, και το πρόγραμμα έδινε δυνατότητα για Χ + 10%Χ, αυτό το 10% θα είναι προφανώς το κέρδος του ανάδοχου. Η ερώτηση είναι: Μπορεί ο μηχανικός να μπει σαν ανάδοχος έργου; Αυτό σημαίνει πως ταυτόχρονα θα είναι και προμηθευτής. Ναι, αλλά εγώ δεν μπορώ να κόψω αποδεικτικό πώλησης πχ θερμοσίφωνα. Το κόβει η εταιρεία που το αγοράζω. Άρα τι κάνουμε; Βάζουμε τις εταιρείες να κόψουν απευθείας απόδειξη στον πελάτη και χρεώνουμε όλο το υπόλοιπο σαν εργατικά; Ναι. κι αν γράψεις 300€ τοποθέτηση θερμοσίφωνα, δεν θα σε πάρουν στο κυνήγι;;; Έχει κάποιος άλλος παρόμοιο πρόβλημα ή προβληματισμούς; Κι αν ναι, πως σκέφτεται να το αντιμετωπίσει; Έμαθα πως στο προηγούμενο εξοικονομώ κάποιοι το κατάφεραν, αλλά εγώ το βλέπω λίγο χλωμό στην προκειμένη.
  16. Αγαπητέ Μαρίνο, το φόρουμ δεν έχει φτιαχτεί (συνάδελφοι διορθώστε με αν κάνω λάθος) για να παρέχει DIY λύσεις σε μη ειδικούς. Το πως θα φτιάξετε το σωστό σοβά μπορείτε να το βρείτε σε πολλά άρθρα του διαδικτύου ή στην τελική να αγοράσετε έναν έτοιμο. Ακόμα καλύτερα αν καλέσετε κάποιον επαγγελματία να εντοπίσει το πρόβλημα και να αποκαταστήσει τις βλάβες.
  17. Αν βάλεις κάποιον ΚΑΔ κατασκευής υποθέτω πως θα είσαι κομπλέ.
  18. @ΑλέξανδροςΝαι αλλά αυτή τη στιγμή εγώ θέλω την υπάρχουσα φύτευση να την "σκεπάσω". Δεν νομίζω πως θα το δεχτεί η πολεοδομία. Και με το δίκιο τους θα έλεγα. Θα σου πουν "αφού την έχεις ήδη, γιατί επικαλείσαι παλιότερες διατάξεις ώστε να την καλύψεις;".
  19. Η τιμή ζώνης ήταν όση είχα θεωρήσει πως πρέπει να είναι, αλλά δεν ήμουν σίγουρος αν ήμουν στη σωστή ζώνη. Ήταν για την οδό Θεραπείων στη Θεσσαλονίκη. Ερώτηση: Μήπως υπάρχει κάποιος "χάρτης" όπου μπορούμε να ανατρέξουμε ανά πάσα στιγμή και να δούμε σε ποια ζώνη ανήκει η περιοχή; Αυτό με το φτιάχνω κάθε φορά διαδρομές για να δω τις ζώνες, μου φαίνεται τόσο χρονοβόρο!
  20. Ένα χρόνο δεν με πλήρωσε ούτε ένας με το μηχανάκι... Πληρώνουμε νταβατζιλίκια χωρίς λόγους.
  21. Απορία γενικής φύσεως. Όταν δεν μπορώ να εντοπίσω την τιμή ζώνης ενός ακινήτου, συχνά καλώ στην εφορία να μου την πουν. Συνήθως δεν έχω προβλήματα, μέχρι που σήμερα ένας πολλά βαρύς και βαριεστημένος υπάλληλος μου απάντησε ως εξής: "Δύσκολα να στην πω αλλά πες μου". Όταν τον ρώτησα για ποιο λόγο να μην μου την πει μου απάντησε πως "Από τη στιγμή που είναι δημοσιευμένα σε ΦΕΚ δεν είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν". Με τα πολλά μου απάντησε καθώς του είπα πως δεν καταφέρνω να βρω σε ποιο δακτύλιο ζωνών ανήκει το ακίνητο, λόγω του ότι υπάρχουν πολλές ανώνυμες οδοί στην περιοχή. Το θέμα είναι ότι μου απάντησε σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα άρα θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει όλη τη λογομαχία και τα νεύρα. Και σας ερωτώ. Είχε όντως δίκιο ή όχι ο υπάλληλος; Είναι ή όχι υποχρεωμένος να απαντήσει σε ερώτηση πολίτη που δυσκολεύεται να το βρει μόνος του;
  22. Αλέξανδρε, δηλαδή αν ένα κτίριο είναι κατασκευασμένο πριν το '89 τότε δεν υπόκειται στις διατάξεις; Ενδέχεται δηλαδή να μπορεί να το κάνει, λόγω του ότι κατασκευάστηκε πριν τον Κτιριοδομικό;
  23. @danaikaterina πάμε δηλαδή βάση της επιτρεπόμενης και όχι βάση της πραγματοποιούμενης;; Γιατί αν είναι έτσι, τότε είναι πολύ απλό.
  24. Danaikaterina, δεν πρέπει πρώτα να δω τι ποσοστό από τον αδιάστρωτο χώρο, μπορώ να στρώσω με πλάκες; Αυτό προσπαθώ να εντοπίσω. Γιατί αυτή τη στιγμή είναι χώρος με χώμα και φύτευση και θέλουν να το πλακοστρώσουν.
  25. Καλησπέρα! Έχω την περίπτωση οικοδομής όπου στον ακάλυπτο χώρο μπροστά από την οικοδομή έχει μείνει άστρωτος, κι έχει φυτευτεί. Τώρα θέλουν το χώρο αυτό να τον πλακοστρώσουν για δικούς τους λόγους. Στον φάκελο της αδείας, παρότι είναι του '87 δεν βρήκα διάγραμμα κάλυψης, επομένως έκανα κάποιους υπολογισμούς χρησιμοποιώντας το τοπογραφικό και την κάλυψη. Εοικ = 733,60τμ Επιτρεπόμενη κάλυψη: 70% ΣΔ = 1,8 Ε.ορόφου = 233,97τμ. Υπολόγισα επιπλέον από την κάτοψη Ε.εξωστών = 79,2τμ. Άρα προφανώς πραγματοποιούμενη κάλυψη: 233,97τμ + 79,2 = 313,17τμ Ερωτήσεις γιατί το έχασα λίγο με τους υπολογισμούς: Βάσει του @kan62 έχω: 2/3 * Eοικ * (100% - (70% + 10%)) = 97,81τμ Χωρίς όμως να έχω τις θέσεις στάθμευσης προφανώς δεν μπορώ να υπολογίσω πόσο πρέπει να μείνει αδιάστρωτο. Σωστά; Επίσης, επιπλέον ερώτηση: Η άδεια που απαιτείται είναι κανονική οικοδομική, σωστά; Δεν νομίζω να με καλύπτει η μικρής κλίμακας.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.