Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

anestis_papadopoulos

Members
  • Περιεχόμενα

    7
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Επάγγελμα
    Ιδιώτης-Μη μηχανικός

anestis_papadopoulos's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Συνάδελφε, το αγόρασα πρώτον γιατί με ενδιαφέρει το θέμα του βιβλίου και δεύτερον καλό είναι να υποστηρίζουμε νέους μηχανικούς στις προσπάθειες τους. Όσον αφορά το βιβλίο πρέπει να πω ότι εντυπωσιάστηκα από την πληθώρα των λύσεων που έχει συμπεριλάβει. Πολύ χρήσιμες οι εξισώσεις ιδιοτήτων των ρευστών συναρτήσει της θερμοκρασίας στο τέλος του βιβλίου. Θα χρειαστούν σίγουρα σε ένα προγραμματιστή - αναλυτή. Τα παραδείγματα αν και δεν είναι πάρα πολλά (50) θεωρώ ότι είναι σωστά επιλεγμένα, ιδιαίτερα αυτά με τους εναλλάκτες και τη ροή εντός αγωγών (πολύ πρακτικά). Ελπίζω να εκδοθεί και νέος τόμος με θέμα τη μετάδοση θερμότητας με ακτινοβολία. Υ.Γ. : Κρίμα που δεν είχαμε τέτοια βιβλία στη σχολή στο μάθημα "Μετάδοση Θερμότητας". Αλλά οι "καθηγητάδες" προωθούν όχι το καλό βιβλίο αλλά το δικό τους βιβλίο.
  2. Έστω μια εγκατάσταση φωτισμού που έχει πολλά φώτα. Υπάρχει η εξής διάταξη : 4 σειρές φωτιστικών 2x36W που η κάθεμια έχει π.χ. 10 φωτιστικά. Σκέφτομαι από τον πίνακα να τραβήξω ένα καλώδιο μεγάλης διατομής και με κουτιά διακλάδωσης να δίνω στα φωτιστικά π.χ. με ένα 3x1,5mm2. Το καλώδιο μεγάλης διατομής θα καταλήγει στον πίνακα και θα ασφαλίζει (?) με ένα μικροαυτόματο 16Α. Δεν υπάρχει δυνατότητα επαύξησης του χώρου του πίνακα. Το θέμα είναι όμως ότι τελικά δεν ξέρω πόσες γραμμές θα έχω και πως να τις λάβω υπόψη μου : Θα έχω πολλές 1,5mm2 και μία "μεγάλη"; Πώς θα ασφαλίσω όλο αυτό το κύκλωμα; Να υπολογίσω πτώση τάσης και επιτρεπόμενο ρεύμα ανά σειρά και μετά για το καλώδιο μεγάλης διατομής; Όταν θελήσω να βάλω διακόπτη φωτισμού αυτός θα πρέπει να συνδεθεί στο κάθε κουτί διακλάδωσης και όσα είναι τα κουτιά (οι σειρές των φωτιστικών) τόσοι πρέπει να είναι και οι διακόπτες; Όταν το μεγάλης διατομής καλώδιο είναι επί εσχάρας και τα 1,5mm2 μέσα σε πλαστικούς σωλήνες στερεωμένους επί οροφής θα πρέπει να κάνω υπολογισμό τμηματικά για το κάθε καλώδιο σωστά; Στην ΥΔΕ τί θα γράφει;
  3. Έχω ένα πυροσβεστικό συγκρότημα 45m3/h - 50m και έχει έναν πετρελαιοκινητήρα 4χρονο, 2κίλυνδρο, αερόψυκτο, 20 HP. Επειδή θέλω να τραβήξω την εξάτμιση του μακριά 30m πρέπει να ρωτήσω : 1) Τί θερμοκρασία καυσαερίων έχει ένας τέτοιος κινητήρας; 2) Την παροχή των καυσαερίων πως την υπολογίζω; 3) Πώς θα υπολογίσω τη διάμετρο της εξάτμισης (σιδηροσωλήνας μαύρος); 4) Αν ο ελκυσμός δεν γίνεται ελεύθερα θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσω κάποιον ενδιάμεσο ανεμιστήρα στη γραμμή; Υπάρχει κάποια βιβλιογραφία που θα μπορούσα να δω;
  4. Το ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ έχει εκδόσει ένα πολύ καλό βιβλιαράκι. Πλήρες σε πληροφορίες.
  5. Η Autodesk έχει ένα πρόγραμμα Structural Detailing. http://www.autodesk.com/products/autocad-structural-detailing/overview Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να φτίαχνουμε μοντέλα. Απλά με ένα πρόγραμμα 3D απεικόνισης να καταλάβει ο πελάτης πως θα είναι το κτίριο του. Εγώ π.χ. για τον κλιματισμό χρησιμοποιώ το AutoCAD MEP για την εμφάνιση των αεραγωγών για να δούν ορισμένοι δύσπιστοι ότι ο αεραγωγός δεν θα κατεβαίνει πολύ χαμηλά στο κεφάλι τους!
  6. Συνάδελφος μηχανικός έχει φίλο τεχνικό της ΔΕΗ ο οποίος παράνομα κάνει εγκαταστάσεις. Ελλείψει υπογραφής βρήκε το φιλαράκι μου να υπογράφει για 150 ευρώ μαύρα για κάθε κατοικία. Φωνάζει εμένα να δω τους ελέγχους γιατί ο φίλος μου δεν είναι "σπουδαγμένος" στα ηλεκτρολογικά. Έβλεπα εγώ έναν φίλο του ηλεκτρολόγου να μετράει αντίσταση μόνωσης καλωδίου μηδέν! Ρωτάω ποιο φορτίο είναι αυτό; "Ο θερμοσίφωνας" ήταν η απάντηση. Ρωτάει ο ιδιοκτήτης που ήταν δίπλα αν κινδινεύει. Τί να του πω; Εγώ ως θεατής ήμουν εκεί. Μετά το πέρας των (λιγοστών) μετρήσεων -είχε έρθει και βράδυ- φύγαμε. Στο αυτοκίνητο λεώ του φίλου μου "πάρε ένα όργανο μα €700 ευρώ κάνει και θα έρχομαι εγώ να μετράμε μαζί για να έχεις ήσυχο το κεφαλάκι σου στο μαξιλάρι". Δεν κατάλαβε την επικινδυνότητα του πράγματος... έκανε τα σχέδια, του συμπλήρωσα εγώ τα έντυπα, τα υπόγραψε με χαρά και τέλος. Δεν ξαναπήγα μαζί του όταν με ξανακάλεσε να είμαι παρών στις μετρήσεις. Δεν είχε και νόημα, αφού "η υπογραφή να μπει και να πάρουμε τα φράγκα". Σήμερα που βρεθήκαμε, μου είπε ότι ήρθε ένας και του είπε να του εκτυπώσει ένα ΠΕΑ για το διαμέρισμα του. Τρελάθηκε ο φίλος μου! "Τι να του εκτυπώσω; Δεν ξέρει ότι πρέπει να πάω να μετρήσω να τα βάλω στο πρόγραμμα για να βγει το πιστοποιητικό;" Του λέω κι εγώ :"Έλα μωρέ μια υπογραφή είναι, πάρε ένα 50ευρω και είσαι εντάξει." Έμεινε κόκκαλο. Αυτό είναι μια πραγματική ιστορία για να δούμε πως οι αεριτζίδες βγάζουν εύκολα λεφτά αλλά πάντα θα βρεθεί ένας που θα τους αντιμετωπίσει σαν αεριτζίδες και τότε αν έχουν συναίσθημα ντροπής θα καταλάβουν.... ειδάλως πάλι "η υπογραφή να μπει". ΥΓ : Για να μην ξεφύγουμε εντελώς από το θέμα, στην Κρήτη η ΥΔΕ χρεώνεται 170 ευρώ για μια κατοικία 100 τ.μ. από σοβαρούς ηλεκτρολόγους εγκαταστάτες και μηχανικούς.
  7. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Θα έπρεπε όμως να υπήρχε ένα βιβλίο μετάδοσης θερμότητας με πρακτικά θέματα, χωρίς πολλές θεωρίες, απλά να υπήρχε ένας-δυο εξισώσεις υπολογισμού μέσα & έξω από το σωλήνα. Ούτε ο VDI Heat Atlas δεν είναι αρκετά ξεκάθαρος (1600 σελίδες.... κρίμα τα χρήματα που έδωσα). Ίσως πρέπει να ψάξω σε διπλωματικές. Θα επανέλθω μόλις έχω νεότερα.
  8. Γεια σας παίδες ! Σε ένα εργοστάσιο ενδιαφέρονται για εξοικονόμιση ενέργειας. Έχουν ατμό που μεταφέρεται μέσω σωλήνων (πολλά χιλιόμετρα). Υπάρχει κάποιος υπολογισμός σε κάποιο βιβλίο που να αναφέρεται σε αυτά; Προφανώς θα έχει να κάνει με μεταφορά θερμότητας (αγωγή - συναγωγή - ακτινοβολία). Το θέμα είναι από που να ξεκινήσω.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.