Μετάβαση στο περιεχόμενο

1114ap

Members
  • Περιεχόμενα

    18
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

1114ap's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

1

Φήμη στην κοινότητα

  1. Συνάδερφε Δημήτρης Π. Επειδή διάβασα ότι ζήτησες σύγκριση ανάμεσα σε Scia και Metalcad, θα σου πω πως είναι σαν να συγκρίνεις μια Ferrari με ένα Fiat. Ανάλογα με το μπάτζετ σου πας και στο αντίστοιχο πρόγραμμα. Για το metalcad έχω αρκετά κακή άποψη έχει πολλές υπολογιστικές αδυναμίες σε όλο το εύρος των υπολογισμών του. Για το Scia μπορώ να πως από μια δοκιμαστική έκδοση που δοκίμασα πως είναι τρομερό εργαλείο και μπορεί να κάνει τα πάντα. Μαζί με το Sofistik πιθανότατα είναι από τα κορυφαία στατικά εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς, βέβαια και τα 2 δεν θεωρώ πως συνάδουν ιδιαίτερα με την ελληνική πραγματικοτήτα (θα σου πως το πιο απλό πως κανένα από τα δυο δεν έχει σε βασική του έκδοση ικανοτικό σχεδιασμό). Επομένως είτε τα παίρνεις για ειδικά έργα (προκατασκευή ή μονοώροφα μεταλλικά, προένταση κλπ) ή δίνεις επιπλέον λεφτά και παίρνεις και έξτρα πρόγραμμα για ικανοτικούς. Με το Fespa επίσης δεν είμαι καθόλου ικανοποιημένος, αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι το ΡΑΦ και περιμένω την έκδοση των μεταλλικών που σκοπεύουν να βγάλουν σύντομα. Αν είναι αναλόγα επιπέδου με τα μπετά του ΡΑΦ τότε θα μιλάμε για μια πολύ δυνατή (τεχνικοοικονομικά) επιλογή για τα ελληνικά δεδομένα.
  2. Ευχαριστώ για τις απόψεις σας. Όσο αφορά αυτό που ανέφερε ο nikoscivil για την θεώρηση κατασκευής με q μεγαλύτερο του 1,5, να πω πως θεωρητικά συμφωνώ και μάλιστα η εμπειρία έχει δείξει πως οι παλαιότερες πόσο μάλλον οι νεότερες κατασκευές μας έχουν q πολύ μεγαλύτερο από αυτό που περιμέναμε (μην ξεχνάμε πως το q είναι ουσιαστικά το γινόμενο υπεραντοχής επί την υπερστατικότητα q=qo*qμ). Ωστόσο να αναφέρω πως αναφερόμουν σε προκατασκευές όπου και βάση κανονισμών και βάση λογικής το q αναπόφευκτα είναι 1,5. Όσο αφορά την μείωση των δυσκαμψιών κατά EC8 βρίσκω την απομείωση των δυσκαμψιών όλων των δομικών στοιχείων ανεξαρτήτως αν είναι κυρίως καμπτώμενα (δοκοί) ή κυρίως θλιβόμενα (στύλοι) παράλογη. Ωστόσο περισσότερο θα ήθελα να σταθώ στο κατά πόσο η μείωση των δυσκαμψιών αναφέρεται στην συνολική ανάλυση του φορέα ή στην ανάλυση κατά την σεισμική φόρτιση μόνο (η λογική μου λέει πως η μείωση των εντατικών μεγεθών θα πρέπει να γίνεται στην συνολική ανάλυση του φορέα ακόμα δηλαδή και για τα κατακόρυφα φορτία). Τέλος για το θέμα των τοιχοπληρώσεων, αν είναι θετικό ή αρντικό το γεγονός πως κάνουν πιο δύσκαμπτη την κατασκευή δεν δίνει μονοσήμαντη απάντηση για το άμα κάνουν την ανάλυση ευμενέστερη ή δυσμενέστερη (Αυτό εξαρτάται τόσο από το φάσμα επιταχύνσεων όσο και από το φάσμα μετακινήσεων έχει επομένως σχέση με το που είναι η αρχική ιδιοπερίοδος της κατασκευής. Εξάλλου ακριβώς το ίδιο ισχύει και για την μείωση των δυσκαμψιών των δομικών στοιχείων του φορέα, η οποία αναπόφευκτα μειώνει την δυσκαμψία του φορέα.
  3. Για ποιον λόγο αφού κάνοντας ελαστική ανάλυση δεν έχεις ανελαστική συμπέριφορά κατασκευής!
  4. Για ελαστική ανάλυση, (q=1,5) παίρνεις μειωμένες δυσκαμψίες ή όχι ?
  5. Καλησπέρα, επιλύω ένα κτίριo στο Sofistik. Η εδαφοτεχνική μελέτη μου δίνει Kv=15ΜN για ορθογωνικό πέδιλο 2,00x3.50m. Εγώ όμως έχω πεδιλοδοκό μήκους 1,00m. Για να βρω το Kv για την πεδιλοδοκό μου να στηριχτώ στις σχέσεις της σελίδας 8 του συνδέσμου που αποστέλλω?? http://users.civil.ntua.gr/kavvadas/Books/Foundations/07-beams%20and%20mats.pdf Επιπλέον, ο δείκτης εδάφους Κ ή Ks ή Kv όπως τον συνάντησα στην εδαφοτεχνική μελέτη αναφέρεται στην κατακόρυφη δυσκαμψία? Για την οριζόντια αντίσταση του εδάφους έχω θεωρήσει 10 φορές της κατακόρυφης δυσκαμψίας (150ΜN). Είναι σωστή η προσέγγιση που έχω κάνει?
  6. Καλησπέρα σε όλους. Θέλω να ρωτήσω το εξής: Σε μεταλλικό κτίριο το οποίο πλευρικά είναι ανοιχτό πως υπολογίζεται ο άνεμος??? έχω πάρει συντελεστή στέγης 1.5 και προσήνεμη απάνεμη 0. Αλλά το 1.5 νομίζω είνα υπερβολικό και μου προκύπτουν μη λογικές διαστάσεις θεμελίων!! Αν μπορεί να βοηθήσει κάποιος θα το εκτιμούσα πολύ!!
  7. Όσα λέμε ισχύουν και για την αντισεισμική ανάλυση? οκ με τις φορτίσεις και τους ελέγχους να γίνονται με ευρωκώδικες. Αλλά η μελέτη σε σεισμό δεν θα μπορούσε να γίνει με ΕΑΚ λαμβάνοντας φάσμα συντελεστές πλαστιμότητας κ.λ.π από εκεί? Νομίζω πως πάνω κάτω τα ίδια θα βγάλεις λαμβάνοντας υπόψη πως στα μεταλλικά ο σεισμός δεν είναι και η κυρίαρχη φόρτιση. Θεωρούνται ισοδύναμες διατάξεις και δεν σχετίζονται με τα φορτία όπως αυτά του χιονιού ή του ανέμου τα οποία πάνε υποχρεωτικά με EC1
  8. κ.Βαδαλούκα τα όσα αναφέρατε ισχύουν για κτίρια από μπετόν ή και για μεταλλικές κατασκευές??
  9. Οι φορτίσεις στις οποίες αναφερόμαστε αφορούν EC1. Εν τέλει είναι υποχρεωτικό να ακολουθήσεις EC1 για τα μεταλλικά? Δεν μπορείς να πάρεις τι φορτίσεις του βασιλικού διατάγματος που εν τέλει από ότι βλέπω είναι και πολύ ευμενέστερες. Για την Λάρισα χιόνι 1.7Kn/m2? Γιατί να μην πάρεις Φ.Ε.Κ. 46 λοιπόν??
  10. Να κάνω μια ερώτηση ακόμα. Το σημειακό φορτίο εργάτη 100kn είναι επιπλέον φόρτιση εκτός του κινητού που αναφέραμε το οποίο κατά τον EC1 είναι 0,5Kn/m2??
  11. @ πακτωμένος με συγχωρείς.. Τον κανονισμό 45 τον ανέφερε κάποιος άλλος χρήστης. Όπως και να έχει σε ευχαριστώ.
  12. @paktomenos ο κανονισμός φορτίσεων του 45 που γράφει κινητό φορτίο δωμάτων 0,50kn/m2?? Μου φαίνεται υπερβολικό το νούμερο ειδικά από την στιγμή που έχεις φορτίο χιονιού χώρια.!
  13. @terry Έχω την αίσθηση πως στα μεταλλικά κάλλιστα μπορείς να λαμβάνεις 3<q<4 ,αν στο επιτρέπουν βέβαια και οι κατακόρυφοι σύνδεσμοι δυσκαμψίας (αποφυγή Λ π.χ.). Ωστόσο θα ήθελα να ρωτήσω το εξής πάνω στο θέμα: 1)διαφορετικό ανά διεύθυνση q μπορείς να λαμβάνεις κατά την επίλυση και με Ε.Α.Κ. ή μόνο με EC8? Το Metalcad σου δίνει επιλογή για διαφορετικό ανά διεύθυνση q μόνο στον EC8, ενώ το Instant και στον Ε.Α.Κ. 2)Όσο αφορά το θέμα των ικανοτικών που θίχτηκε. Σε ένα μονοώροφο μεταλλικό κτίριο από άποψη ικανοτικών ελέγχων-πλαστιμότητας υπάρχουν κάποιες απαιτήσεις που πρέπει να τηρούνται? 3)Βλέπω αυτόν τον καιρό το Metalcad, ωστόσο αν κάποιος χρήστης έχει χρησιμοποιήσει και το Metalcad και το Instant θα ήθελα να μου πει σε επίπεδο παραγωγής σχεδίων ποιο από τα 2 προγράμματα των κάλυψε περισσότερο. Το Metalcad δεν διαμορφώνει λεπτομέρεια σύνδεσης του χιαστί οριζόντιου και κατακόρυφου συνδέσμου με τον στύλο και μάλιστα δεν την υπολογίζει καν!!!! Επιπλέον από όσο έχω δει δεν κάνει παραγωγή τομών στην λεπτομέρειες παρά μόνο κατόψεων.
  14. Καλησπέρα!! Θέλω να θέσω το εξής ερώτημα: ένα βιομηχανικό κτίριο, με στύλους δοκούς δικτυώματα και ότι άλλο χρειάζεται, σε γενικές γραμμές θα βγει φτηνότερο αν το αντιμετωπίσεις ως μεταλλική κατασκευή ή ως κατασκευής οπλισμένου σκυροδέματος??λαμβάνοντας υπόψη ένα συνολικό κόστος (εργατικά Ι.Κ.Α.) όλες τις παραμέτρους
  15. Ναι!Μόλις έκανα την δημοσίευση αντιλήφθηκα που είχα λάθος! Ευχαριστώ πολύ πάντως!
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.