Μετάβαση στο περιεχόμενο

Constantinos Liopetas

Members
  • Περιεχόμενα

    15
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Ηλ/γος Μηχανικός Τ.Ε.Ι.

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

893 profile views

Constantinos Liopetas's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Να ρωτήσω και εγώ. Με την ενοποίηση-κατάργηση-απορρόφηση που είναι να γίνει, τι σημαίνει για εμάς που είμαστε ήδη απόφοιτοι κάποιου ΤΕΙ? Υπάρχει κάποια πρόβλεψη? Χάνουμε εντελώς κάθε δικαίωμα(που δεν έχουμε)-άδεια εργασιών κλπ? Έχει καταλάβει κανείς τι θα γίνει με τους υφιστάμενους πτυχιούχους?
  2. Ωραία ας τα πάρουμε από την αρχή. Εργάζομαι σε εταιρεία η οποία εκτός των άλλων κάνει και συντηρήσεις Υ/Σ Μ.Τ. Για την εκτέλεση των εργασιών μέχρι τώρα χρησιμοποιεί διπλωματούχο μηχανικό που συνεργάζεται εκτός της εταιρείας με συμφωνητικό των 2 και ο οποίος υπογράφει για όλες τις αιτήσεις! Οι εκτέλεση των χειρισμών των διακοτπών Μ.Τ. της εκάστοτε εγκατάστασης, οι εκτέλεση των εργασιών συντηρήσεως γίνονται από εμένα και το προσωπικό και όχι τον μηχανικό. Η ερώτηση μου είναι αν επιτρέπεται εγώ να υπογράψω την αίτηση επανασύνδεσης που ζητάει η ΔΕΗ για να δώσει πάλι ρεύμα στην εγκατάσταση μετά το πέρας των εργασιών συντήρησης και αν επιτρέπεται να κάνω εγώ χειρισμούς στην Μ.Τ. Έστω και εάν αυτό επιτρέπεται μέχρι τα 900KW. Ο λόγος των ερωτήσεων είναι ότι πρόσφατα σε μία συνεργασία της εταιρείας που εργάζομαι με άλλη η οποιά έχει Μ/Σ Μ.Τ. 800αρησες δεν τους έκανε το χαρτί μου για τους χειρισμούς Μ.Τ. όπως έλεγαν. Ήθελαν να είναι παρόν διπλωματούχος μηχανικός. Το οποίο εγώ όπως ερμηνεύω το Π.Δ. 108/2013 δεν είναι λογικό καθώς μέχρι αυτή την ισχύ με καλύπτει αφού μιλάμε για συντήρηση. Ωστόσο το θέμα τους δεν ήταν η συντήρηση αλλά ότι δεν επιτρεπόταν να κάνω εγώ τους χειρισμούς!!!! Για την συντήρηση δεν είχαν θέμα. Αυτό που είχαν θέμα ήταν ότι για χειρισμούς στην Μ.Τ. πρέπει να είσαι διπλωματούχος μηχανικός το οποίο εγώ δεν μπορώ να το καταλάβω μέσα από το Π.Δ. Η συντήρηση περιλαμβάνει τον χειρισμό? Αυτοί πάντως δεν το δεχόντουσαν και ψάχνω και εγώ να βρω τι ισχύει και φυσικά πως θα μπορέσω σε μελλοντικές παρόμοιες καταστάσεις να έχω ένα χαρτί που να τους αποδεικνύω ότι "ορίστε έχω την άδεια να κάνω αυτές τις εργασίες και να υπογράφω για αυτές". Με λίγα λόγια αυτοί ερμήνευαν αλλιώς το ΠΔ 108/13. Όσο για την αναβάθμιση της άδειας σε 4η ομάδα δεν είναι χαζός αυτός που το έγραψε ότι πρέπει να είναι σε εγκαταστάσεις παραγωγής ρεύματος. Με λίγα λόγια σου λέει πρέπει να είσαι στην ΔΕΗ ή σε κάποιο από τα αιολικά πάρκα ή φ/β πάρκα συνέχεια για ένα χρόνο. Οπότε λίγο δύσκολο για κάποιον να μπορέσει να αναβαθμίσει αυτή την άδεια από 3η ομάδα σε 4η ομάδα όπου και δεν έχει περιορισμό στην ισχύ. Εγώ για παράδειγμα έχω κάνει πολλούς χειρισμούς και έχω εγκαταστήσει αρκετούς Υ/Σ Μ.Τ σε διάφορες βιομηχανίες καθώς και έχω κάνει διάφορες συντηρήσεις Υ/Σ Μ.Τ. Αυτό όμως δεν αρκεί καθώς δεν είναι σταθμοί παραγωγής ρεύματος.
  3. Σε ευχαριστώ αλλά προσωπικά το έχω διαβάσει το Π.Δ. 108 και έχω την ανάλογη άδεια εργασίας με τα δικαιώματα. Προσωπικά όπως το εκλαμβάνω εγώ μπορώ. Αλλά πρόσφατα μέσα από την δουλειά μου έχουν παρουσιαστεί κατά καιρούς προβλήματα όπου δεν δέχονται να κάνω εγώ χειρισμούς Μ.Τ. ως πτυχιούχος ΤΕΙ. Άρα αν δεν μπορώ να κάνω χειρισμό πως μπορώ να υπογράφω σύνδεση σε αυτή όταν εκτελεστούν οι εργασίες συντήρησης??? Μιλάω πάντα για εγκαταστάσεις 900ΚVA και κάτω. Φαντάζομαι η ΕΕΤΕΜ θα μπορεί να με βοηθησει καθώς θα πρέπει να εγγραφώ και εκεί κάτι που έχω αμελήσει. 6. Ο εγκαταστάτης ηλεκτρολόγος 3ης Ομάδας Α΄ Ειδι− κότητας είναι το φυσικό πρόσωπο, το οποίο εντός των ορίων της 1ης, 2ης και 3ης Ομάδας, υλοποιεί τη μελέτη της ηλεκτρικής εγκατάστασης, όπου αυτή απαιτείται, κα− τασκευάζει, επισκευάζει, ελέγχει και συντηρεί την ηλεκτρι− κή εγκατάσταση. Είναι υπεύθυνος για τις εκτελούμενες εργασίες, προΐσταται και συντονίζει τις εργασίες που εκτελούν τα συνεργεία. Επίσης χορηγεί βεβαιώσεις προ− ϋπηρεσίας, αποκτά προϋπηρεσία για τη διατήρηση της υφιστάμενης άδειας και την απόκτηση της άδειας του εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου 4ης Ομάδας Α΄ Ειδικότητας και εκδίδει υπεύθυνη δήλωση καλής εκτέλεσης σύμφωνα με το άρθρο 12. Επίσης, εκδίδει την υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη (ΥΔΕ), προκειμένου για τη σύνδεση της εγκατάστασης με τα δίκτυα κοινής ωφελεί− ας, εφόσον τούτο προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις. Τα όρια ισχύος της 3ης Ομάδας αυξάνονται κατά 50% όταν αφορούν στην επισκευή και την συντήρηση της εγκατάστασης.
  4. Διαχωρισμός από άλλο topic - miltos Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε. έχει δικαίωμα επίβλεψης σε μία τέτοια συντήρηση καθώς και δικαίωμα υπογραφής του στην φόρμα επανασύνδεσης που ζητάει η ΔΕΗ για να σου ξαναδώσει το ρεύμα? Την λεγόμενη Δ.Ε.Α.Β. Δήλωση Εγκαταστάτη Αποκατάστασης Βλάβης.
  5. Το όλο πρόβλημα από ότι βλέπω θα κολλήσει στο θέμα της σύμβασης έργου με τον επιβλέποντα μηχανικό. Η εταιρεία που εργάζομαι έχει "άτυπη" σύμβαση με κάποιον διπλωματούχο Ηλεκτρολογό Μηχανικό για να υπογράφει όποτε αυτό χρειαστεί. Ωστόσο αυτή η σχέση δεν είναι νομικά κατοχυρωμένη με σύμβαση έργου ή ιδιωτικό συμφωνητικό. Αυτό σημαίνει ότι αν ζητήσουν απόδειξη για την απασχόληση του επιβλέποντα μηχανικού δεν υπάρχει. Το είδα το υπόδειγμα της βεβαίωσης αλλά το θέμα είναι τα υπόλοιπα δικαιολογητικά που θα ζητήσουν. Αυτό θα το μάθω μόνο με ερώτηση σήμερα στην διεύθυνση βιομηχανίας.
  6. Αν και θα επισκεφτώ την διεύθυνση Βιομηχανίας για να ρωτήσω, είπα να θέσω και την ερώτηση εδώ για να είμαι περισσότερο προετοιμασμένος. Ίσως κάποιος είχε παρόμοια εμπειρία! Εργάζομαι από Οκτώβριο του 2013 σε εταιρία κατασκευής ηλεκτρολογικού βιομηχανικού εξοπλισμού. Έχω προσληφθεί κανονικά ως ηλεκτρολόγος μηχανικός.(Απόφοιτος ηλεκτρολογίας ΤΕΙ) Η εταιρεία αυτή έχει σύμβαση έργου ωστόσο με ένα αιολικό πάρκο για την συντήρηση του, επιτήρηση του και αποκατάσταση βλαβών τόσο τις γεννήτριες όσο και στον υποσταθμό. Παραπάνω από έναν χρόνο λοιπόν δεν βρισκόμουν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας αλλά στον υποσταθμό παραγωγής του αιολικού πάρκου. Σύμφωνα με τα διατάγματα για τα επαγγελματικά μας δικαιώματα ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΤΕ είμαι Εγκαταστάτης Ηλεκτρολόγος Α' Ειδικότητας 3ης κατηγορίας αλλά με διετή προϋπηρεσία μπορώ να γίνω 4ης. Αρκεί το ένα από τα δύο χρόνια να είναι σε εγκαταστάσεις ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ όπως λέει μεγαλύτερες των 600KW και άνω των 1000V. Εγώ λοιπό με την εργασία μου στο αιολικό πάρκο καλύπτω την συγκεκριμένη απαίτηση. Γνωρίζει όμως κανείς πως γίνεται η βεβαίωση αυτής της προϋηρεσίας. Σαν μισθοδοσία εγώ έχω αυτή της εταιρείας που είμαι εργαζόμενος. Αυτή έχει την σύμβαση με το αιολικό πάρκο και με έχει στείλει εκεί. Αρκεί μία βεβαίωση της εταιρείας που δουλεύω μαζί με την σύμβαση έργου που έχει ότι με απασχολούσε σο συγκεκριμένο κομμάτι?
  7. Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι με τους ΚΑΔ καθώς δεν έχω και μεγάλη εμπιστοσύνη σε αυτά που μου λέει ο λογιστής. Και μαζεύω απόψεις. Σαν εταιρεία έχω δηλωμένο τον ΚΑΔ. 27120000. Δηλαδή τον 27.12. Αυτός έχει κάποιες κατηγορίες CPA(27.12.x) και κάποιες υποκατηγορίες CPA(27.12.xx). Έχοντας την 27120000 σημαίνει ότι έχω και όλες αυτές της κατηγορίες και υποκατηορίες??? Αν ναι τότε γιατί ας πούμε μου έχει δηλώσει και έναν ΚΑΔ 27.12.99 που είναι υποκατηγρία του 27.12. Όλο το θέμα έχει ξεινήσει καθώς κάνω τα χαρτιά μου για επιδότηση και πρέπει να μπορώ να αποδείξω ότι έχω επιλέξιμους ΚΑΔ. Αν π.χ. για αυτό που θέλω ο επιλέξιμος ΚΑΔ είναι ο 27.12.21, εγώ με τον 27.12.0000 τον έχω????? Μην έρθουν και μου πουν κόβεται η αίτηση γιατί δεν έχεις τέτοιον κωδικό δραστηριότητας.
  8. Βρε το έχω διαβάσει αλλά δεν βλέπω να λέει κάπου για χειρισμούς αλλά για μελέτη, κατασκευή έλεγχο και συντήρηση. Στην συντήρηση δεν κάνει λόγο για αύξηση 50% των ορίων. Άρα 900kW. Όλα αυτά τα ρωτάω καθώς η εταιρεία που εργάζομαι έχει σύμβαση με εταιρεία Ανεμογεννητριών και για χειρισμούς ζητάει διπλωματούχο ηλεκτρολόγο καθώς λέει ότι βάση του νόμου χειρισμό σε Μέση Τάση και Υψηλή Τάση επιτρέπεται μόνο σε ηλεκτρολόγους ή μηχανολόγους γραμμένους στο ΤΕΕ. Ως Ηλεκ. Μηχανικός Τ.Ε. όμως δεν υπάγομαι στο Τ.Ε.Ε αλλά στην ΕΕΤΕΜ. Το άλλο θέμα που προκύπτει είναι ότι εγώ δουλεύω μέσω της εταιρείας μου στις ανεμογεννήτριες συνέχεια. Αλλά δυστυχώς δεν ξέρω αν γίνεται να χρεωθεί σαν προυπηρεσία σε παραγωγή έτσι ώστε να πάρω την άδεια 4ης ομάδας που έχουν οι απόφοιτοι Πανεπιστημίου και προφανώς θα τους κάνει.
  9. Για την ακρίβεια... Έχω ένα αναμεταδότη.(Repeater) Δεν ξέρω αν είναι 50W. Δίνει ισχύ σήματος 25-40W αλλά δεν ξέρω αν πρέπει να πάρω αυτή την τιμή του σαν ισχύ όπως έκανα μέχρι τώρα. Τα δεδομένα του είναι: Ισχύ σήματος 25-40W Τάση: 100-240VAC / 13,6 VDC Standby: 0,5A ( 1A DC typical) Transit: 1,5A ( 11A DC Typical) Ας υποθέσουμε ότι θέλω 12 ώρες αναμονή και 12 ώρες αναμετάδοση την ημέρα. Αυτό για 2 ημέρες μέχρι να πάει κάποιος να το φτιάξει. Αν τα υπολογίζω σωστά με ΄βαση τις γνώσεις μου έχω: Για μία ημέρα. 13,6V * 1A = 13,6W ~ 14W άρα 14*12h = 168Wh 13,6V * 11A = ~150W άρα 150*12η = 1800Wh Σύνολο λοιπόν 2000Wh ημερησίως. Άρα 4000Wh για 2 ημέρες. Αυτό σε Ah είναι 4000Wh/13,6V = ~300Ah. Άρα υποθετικά θα χρειαστώ ας πούμε ένα UPS και μπαταρίες 300Ah. Και φυσικά θα πρέπει το UPS ίσως και με βοήθεια εξωτερικού φορτιστή να μπορεί να φορτίσει αυτές τις μπαταρίες. Το θέμα είναι ότι όλα αυτά δεν ξέρω καν αν στέκουν σαν λογική και αν είναι σωστός ο τρόπος που τα υπολογίζω.
  10. Μπορεί να βοηθήσει κανείς στο πως βγαίνει η αυτονομία ενός UPS. ΟΚ. μου λέει ο κατασκευαστής για παράδειγμα σε πλήρες φορτίο 10 λεπτά. Αλλά πες ότι εγώ θέλω να έχω 1 μέρα. Πως θα υπολογίσω ανάλογα με το φορτίο μου τι UPS θα πρέπει να αγοράσω ή τι έξτρα battery packs? Για παράδειγμα. Φορτίο 50W και θέλω αυτονομία 48 ώρες!!!! Τι UPS επιλέγω? Ένα UPS με που να δίνει 2400W μου κάνει? Βγαίνει τόσο απλά? Ή πρέπει να υπολογίσω κάτι άλλο? Ευχαριστώ.
  11. Τελικώς γνωρίζει κανείς αν μπορούμε οι Ηλεκτρολόγοι Τ.Ε. να κάνουμε χειρισμό σε Μέση τάση? Άνοιγμα κλέισιμο σε διακόπτες μέσης τάσης κλπ.
  12. Δεν ήξερα καν την ύπαρξη της ΕΕΤΕΜ και μάλιστα στην Διεύθυνση Βιομηχανίας δεν μου την ζήτησαν/ανέφεραν καν. Απλά ένα χαρτί από την εφορία οτι δεν ασκώ το επάγγελμα( έμπαινα φαντάρος τότε) ΥΔΕ εννοείς τη δήλωση ηλεκτρολόγου για κάθε έργο? Δηλαδή στην ΕΕΤΕΜ το πας για έλεγχο πχ ότι μπορούσες να υπογράψεις για το εν λόγω έργο?
  13. Στην Διεύθυνση είμαι. Έχω βγάλει επαγγελματικά δικαιώματα! Άρα η ΕΕΤΕΜ είναι αναγκαστική? Χρειάζεται για να έχεις την σφραγίδα.
  14. Αν θελω να μεινω ως εχει...Πρεπει να ανοιξω βιβλια? Για να τα ανοιξω πρρπει να γραφτω στην ΕΕΤΕΜ? Σφραγιδα χωρις ΕΕΤΕΜ ή χωρις βιβλια έχω? Και αν δε θελω να μεολινω μονο ετσι αλλα να κανω και δικα μου? Τι απο ολα αυτα "πρεπει" να γινουν?
  15. Διαβάζοντας το θέμα μπορώ να πώ ότι έχω ήδη χαθεί και δεν καταλαβαίνω τι πρέπει να κάνω. Λοιπόν ας ξεκινήσω από κάπου για να μπορέσει και κάποιος να με βοηθήσει. Είμαι πτυχιούχος του ΤΕΙ Πατρών. Ορκιστηκα το Δεκέμβριο του 2012. Έχοντας το πτυχίο είχα πάει και στη Διευθυνση Βιομηχανίας για να βγάλω επαγγελματικά δικαιώματα. Είναι το μόνο που έκανα! Πλεον έχοντας γυρίσει από φαντάρος, από τέλη Σεπτεμβρίου εργάζομαι ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στην επιχείρηση των γονιών μου και είμαι ασφαλισμένος στο Ι.Κ.Α. Ωστόσο δεν έχω κάνει καμία έναρξη στην εφορία, δεν έχω γραφτεί σε καμία ΕΕΤΕΜ, σε κανέναν ΟΑΕΕ και πάει λέγοντας. Το μόνο που έχω στα χέρια μου είναι το πτυχίο μου και ένα 2-3φυλλο από την Διεύθυνση Βιομηχανίας με τα επαγγελματικά δικαιώματα. Πρέπει να κάνω έναρξη στην εφορία, πρέπει γρεφτώ στη ΕΕΤΕΜ, πρέπει ενώ είμαι στο ΙΚΑ να γραφτώ στον ΟΑΕΕ, σφαγίδα για να βγάλω πρέπει να εχω κάνει όλα τα παραπάνω, μερικά από αυτά, κανένα? Γιατί ολίγον έχω μπερδευτεί! Τα πρέπει τα εννοώ με την σημασία της λέξης. Δηλαδή είναι απαραίτητα, ή απλά είναι καλό. Ή είμαι παράνομα δηλωμένος ως εργαζόμενος ηλεκτρολόγο μηχανικός στην επιχείρηση? Συγγνώμη για το μακροσκελές πόστ μου αλλά πραγματικά έχω χάσει τον μπούσουλα με το τι πρέπει να κάνω. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας και τον χρόνο σας.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.