Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ενανθράκωση με διάβρωση


 

Recommended Posts

α) Κάποιο λάθος κάνεις γιατί όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που ανέβασα από 2 διαφορετικές εταιρίες, οι τιμές πρόσφυσης των ρητινών είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από το 2,50 MPa που αναφέρεις είτε σε σκυρόδεμα είτε σε μέταλλο. Επίσης στη τρίτη φωτογραφία η οποία είναι από το σύστημα που αναφέρεις, δεν λέει πουθενά για 40mm πάχος αλλά για (3mm κονίαμα + 2-3mm η μήτρα + 3 mm τελικο κονίαμα = 10mm ανά στρώση (η αντίστοιχη στα frp άνθρακα είναι 4-5mm max) εκτός και αν μιλάς να χρειαζόμαστε τέτοια επέμβαση που να χρειαστούμε 4 στρώσεις υφάσματος, οπότε είτε κάποιο τραγικό λάθος έχει γίνει στην ανάλυση, είτε στις παραδοχές - σχεδιασμό ή είμαστε μάλλον εντελώς άσχετοι.

Ακόμη αν αυξήσεις το πάχος κατά 40mm+40mm από κάθε πλευρά ενός δομικού στοιχείου τότε αρχίζουμε και μιλάμε για εντελώς άλλο φορέα καθώς μεταβάλλονται οι ακαμψίες του κάθε μέλους και αυτές με τη σειρά τους παρασύρουν ιδιομορφές, απόκριση, παραμορφώσεις, τάσεις κλπ.

Τέλος θα πρέπει την παραπάνω πληροφορία (μεταβολής των διαστάσεων του κάθε στοιχείου) να την περάσεις στο στατικό πρόγραμμα ώστε το μοντέλο σου να είναι πραγματικό...αλλά πως; Ως σκυρόδεμα; ως σύμμικτη κατασκευή με ποιο υλικό; Άντε να προσομοιάσεις μέλος-υποστύλωμα με 2 υλικά, το ένα απόλυτα ελαστικό υλικό συνδεδεμένο με ένα δεύτερο ψαθυρό ή πλάστιμό μέσω διατμητικών συνδέσμων για 40 υποστυλώματα (διώροφο) .....πολύ καλό για διπλωματική εργασία αλλά ξεφεύγει και απο τα όρια μίας πολύ καλής στατικής μελέτης ενίσχυσης και των προγραμματων που χρησιμοποιούμε (και κυρίως χρεώνουμε σε πελάτες).

Επίσης λόγω της κόνιας των pbo (πολμερικές-->μεγάλες θερμοκραίες) αναφέρει στο τεχνικό φυλλάδιο να μην εφαρμόζονται σε ήλιο απευθείας και σε θερμοκρασίες καλοκαιριού...στην Ελλάδα.

 

β)

και όμως δυστυχώς στο 95% των περιπτώσεων αποφασίζετε να μπεί αναστολέας και μετά το ΙΟΠ χωρίς σε καμία περίπτωση να γνωρίζουμε την παθογένεια.

Οποιος το κάνει αυτό μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί αδαής και αντιοικονομικός!

Επίσης σε σκυρόδεμα με pH χαμηλότερο του 8,4-8,0 όπως γνωρίζουμε θα χρειαστούμε ειδικές ρητίνες η επιπλέον έλεγχος για το αν τα ινοπλισμένα αποτελούν την ενδεδειγμένη μέθοδο εφαρμογής (ειτε frp, είτε pbo) καθώς δεν μπορούμε εύκολα να προβλέψουμε τις χημικές αντιδράσεις που θα εξελιχθούν ή τις αντοχές-συνάφεια λόγω διαφορετικότητας pH (η hilti έχει κάποιες πολύ ειδικές ρητίνες για τέτοιες περιπτώσεις αλλα δεν γνωρίζω αν τις έχει και στην Ευρώπη).

Γενικά τα frp εμποδίζουν τη χημική προσβολή και τα χλωριόντα αλλά πριν προσβληθεί το σκυρόδεμα. Αν έχουμε τέτοια φαινόμενα και τα εγκλωβίσουμε τότε αυτά θα δουλευουν μέσα με καταστροφικά αποτελέσματα. Θα πρέπει να αναιρέσουμε πρώτα τα φαινόμενα αυτά και μετά να επέμβουμε στατικά.

 

Για τα πυράντοχα, εάν υπάρχουν τέτοιες απαιτήσεις έχεις δίκιο ότι μπορούμε να χρησιμοποιούμε πυράντοχες κόνιες αλλά μήπως με αυτό το τρόπο φεύγουμε απο τα πλεονεκτήματα της ανόργανης μήτρας (αφού διαφημίζονται κυρίως ως άκαυστα, οπότε ποιος ο λόγος χρησιμοποιησης τους) αλλά και του εύκολου οπτικού ελέγχου;

 

Nα σου θυμίσω, αν και σίγουρα το γνωρίζεις καλύτερα και από εμένα ότι στην αλυσίδα ύφασμα-ρητίνη-σκυρόδεμα ο αδύναμος κρίκος είναι το σκυρόδεμα οπότε και όλα αυτά που λέμε να έχουν πιο πολύ ενδιαφέρον ως ακαδημαϊκή συζήτηση και όχι στη πράξη και σε έργα πολιτικού μηχανικού καθώς πάντα σχεδόν ο αδύναμος κρίκος είναι το αγαπημένο μας σκυρόδεμα :smile: .

 

Οι εικόνες είναι από τεχνικά φυλλάδια υλικών.

post-121-0-65306700-1335257816_thumb.jpg

post-121-0-57828700-1335257839_thumb.jpg

post-121-0-54570700-1335259992_thumb.jpg

Edited by kostassid
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 2,3k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Επισυνάπτω και δύο εικόνες ακόμα στις οποίες φαίνονται τα μηχανικά χαρακτηριστικά των 2 υλικών (pbo-cfrp) για να υπάρχει άμεση σύγκριση, έχω επισημάνει μερικές ιδιότητες τους με κόκκινο.

Να αναφέρω μόνο ότι πολλοί μελετήτες και κατασκευαστές προτείνουν την λύση των υφασμάτων λόγω ευκολίας και ταχύτητας εφαρμογής χωρίς να λάβουν υπόψη τα αρνητικά των υλικών αυτών όπως είναι:

 

Η ιδιότητα τους ως απόλυτα ελαστικά, με αστοχία χωρίς προειδοποίηση, ψαθυρή και απότομη όταν αυτή επέλθει (συνήθως αστοχία διεπειφάνειας)

 

Οι απαιτήσεις προετοιμασίας εφαρμογής τους, διαμόρφωση ακμών σε καμπύλη κατάλληλης ακτίνας, αδαμαντοτροχοί για λειανση επιφάνειας -απομάκρυνση τσιμεντοπολτού-εμφάνιση αδρανών, ελάχιστη υγρασία <4% (σε περιπτωση επισκευαστικών αναμονή τουλάχιστον 7 ημερών)- ΕΠΙΠΕΔΟΤΗΤΑ κάτι που ξεχνιέται παρα πολύ (αναφέρονται όρια 1,00cm/2,00m σε φυλλάδια)

 

 

Η προστασία-συντήρηση τους. Ευαισθησία σε θερμοκρασίες άνω των 80C (άρα δεν θα μπορούσαν να μπουν κοντά σε φουρνο πχ Ξενοδοχεία- Εργοστάσια, σε πηγές θερμότητας), ευαίσθητα σε UV, γαλβανικό μεταξύ χάλυβα-άνθρακα.

post-121-0-26199700-1335261496_thumb.jpg

post-121-0-45288600-1335261513_thumb.jpg

Edited by kostassid
Link to comment
Share on other sites

Κώστα μιλάς για εφελκυστική αντοχή και όχι για αντοχή πρόσφυσης

 

απο την ίδια εταιρεία

 

Bond Strength to Concrete (28 days) > 20 kg/cm2 (Concrete failure, over mechanically prepared concrete surface grade K400)

 

δηλαδή 1,96MPa.

 

Στην εφαρμογή που είδα εγώ στην έκθεση στην Γερμανία επέμεναν οτι βάζεις πρώτα 1 εκ κονία, μετά πατάς το PBO με λαστιχένιο roller 3 κιλών και μετά κλείνεις με άλλο ενα εκ. Θα πάρω τηλέφωνο την εταιρεία εδώ και θα σε ενημερώσω.

Link to comment
Share on other sites

Όχι, μιλάω ακριβώς για αντοχή πρόσφυσης των εποξειδικών ρητινων με τις οποίες εφαρμόζουμε τα cfrp.

 

Πρώτη εικόνα "Πρόσφυση σε μέταλλο > 21,00 Ν/mm2" ήτοι 21,00 MPa

"Πρόσφυση σε σκυρόδεμα > 4 Ν/mm2", αστοχία σκυροδέματος" ήτοι > 4,00 ΜPa η κίτρινη εταιρία :smile:

 

Δευτερη εικόνα "Δυναμη πρόσφυσης σε νοτισμένο σκυρόδεμα >30kg/cm2" ήτοι 2.942 ΜPa

" Δυναμη πρόσφυσης σε στεγνό σκυρόδεμα ~62kg/cm2" ήτοι 6.08 ΜPa η πράσινη εταιρία :smile:

 

με μπλε εταιρία όποιος θέλει μπορεί να δει αντίστοιχα εδώ αλλά το υλικό αυτό δουλευεται πολύ δύσκολα (πολύ παχύ-πηχτό).

 

 

Bond Strength to Concrete (28 days) > 20 kg/cm2 (Concrete failure, over mechanically prepared concrete surface grade K400)

 

δηλαδή 1,96MPa

ακριβώς! Concrete failure όχι bond failure. To bond σύμφωνα με το τεχνικό φυλλάδιο βρίσκεται στα @ 2 days>7MPa , @ 7 days>10MPa (ASTM C881-02, Standard Specification for Epoxy-Resin-Base Bonding Systems for Concrete)

 

Τέλος και εμένα μου φαίνεται περίεργο για πάχος 2-3mm σε πολυμερή κονίαμα αλλά αφού έτσι λέει το brochure που έχουν;

 

και video εφαρμογής χωρίς ρολό!!!... οπότε πες τους να ανανεώσουν τα πάντα (άπαντα από προδιαγραφές-τιμές-βιντεο κλπ). Το είχα από παλία και το ανέβασα. Edited by kostassid
Link to comment
Share on other sites

Κώστα ΟΚ με έπεισες για το ιδανικό 4 με concrete surface grade K400. :smile: :-) :smile: :-)

 

Τους πήρα τηλέφωνο και είπαν οτι τα 4 χιλ είναι το ελάχιστο. Το ιδανικό όπως το είπαν οι Ιταλοί στην έκθεση 10+10 χιλ.

 

προφανώς μιλάμε για concrete failure διαφορετικά βράσε κίτρινο ρύζι. ¨ασε που σου έχω βρεί και άλλο χρώμα εταιρείας (λαχανί!!!!)

Edited by Ροδοπουλος
Link to comment
Share on other sites

Το ιδανικό όπως το είπαν οι Ιταλοί στην έκθεση 10+10 χιλ

Μήπως αναφέρεσαι σε μεγάλα πάχη του κονιάματος+ύφασμα για τις αποκαταστάσεις σε λιθοδομή-τοιχοποιία και όχι σε σκυρόδεμα;

Edited by kostassid
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.