Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΝΟΚ αρθρο 16 παρ. 5 (έρκερ)


Recommended Posts

dimitris11140,

Πολύ σωστά, οπότε μετά το Δ ... ο χώρος γίνεται υποχρεωτικά ακάλυπτος χώρος. Τα έρκερ επιτρέπονται.

Και μάλιστα, εκτός των πλαγίων ορίων, με λιγότερο από 3 μ. από το έδαφος ... αλλά όχι σε επαφή ...

Edited by kan62
Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Επομένως στον ακάλυπτο μπορούνε οι κλειστοί εξώστες (έρκερ) να προεξέχουν 1/4 του Δ όπως συμβαίνει με τους ανοιχτούς εξώστες; Αν και δεν αναφέρεται άμεσα όπως συμβαίνει με τους ανοιχτούς σε συγκεκριμένη παράγραφο του άρθρου 16 (παρ.2), θα μπορούσε να γίνει επίκληση στην Παράγραφο 1 του ίδιου άρθρου με αναφορά στις αρχιτεκτονικές προεξοχές;

 

Edited by Forma
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Δεν επιτρέπεται γιατί η στέγη δε μπορεί ποτέ να αποτελέσει τμήμα ορόφου (του οποίου προέκταση είναι ... βλέπε ορισμό έρκερ).

Link to comment
Share on other sites

 Ή πιο σωστά, καταρχήν, ορίζεται εξώστης σε δώμα;

επιτρέπεται

δ)   Στηθαία και κιγκλιδώματα ασφαλείας τοποθετούνται στη θέση του περιγράμματος του υποκείμενου ορόφου.

[σε συνδυασμό με το άρθρο 2 παρ. 5 ]

Όταν τα στηθαία και τα κιγκλιδώματα ασφαλείας τοποθετούνται στην άκρη της οριζόντιας προεξοχής του δαπέδου του δώματος τότε η επιφάνεια της οριζόντιας προεξοχής θεωρείται ανοικτός εξώστης και προσμετράται στο σύνολο των επιτρεπομένων εξωστών.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα Βασίλη.

... με πρόλαβες.

Επίσης αλλάζει ο ορισμός του εξώστη σε στέγαστρο αν δεν υπάρχει προσβασιμότητα σ' αυτόν.

Link to comment
Share on other sites

KANA και kan62, σας ευχαριστώ πολύ,  η αναφορά του άρθρου 2 παράγραφος 5 με άφηνε πάντα σε αμφιβολία ως προς τον ορισμό της (δεν μπορούσα να καταλάβω αν θα έπρεπε το στηθαίο ή κιγκλίδωμα να μπει στο όριο της περιμέτρου (όπως σε έναν εξώστη με τον τρόπο που γνωρίζουμε) ή αντίθετα στην εσωτερική πλευρά, ώστε να τον καθιστά "μη προσβάσιμο-βατό") , η παράθεση όμως του  δ) Στηθαία και κιγκλιδώματα ασφαλείας τοποθετούνται στη θέση του περιγράμματος του υποκείμενου ορόφου σε συνδυασμό με αυτό που ανέφερες kan62, ότι δηλαδή αλλάζει ο ορισμός του εξώστη σε στέγαστρο αν δεν υπάρχει προσβασιμότητα σε αυτόν νομίζω ότι πλέον ξεκαθαρίζει το τοπίο.

 

Αν μου επιτρέπετε, θα ήθελα την γνώμη σας σε μια μελέτη που πραγματοποιώ. Παραθέτω παρακάτω σχετικό σχέδιο (κάτοψη, όψη) όπου με κόκκινη γραμμή είναι το διάγραμμα κάλυψης το οποίο και έχω εξαντλήσει, ενώ με κίτρινη γραμμή συμβολίζεται η επιθυμητή περίμετρο των εξωστών. Η κάτοψη αναφέρεται στον 2ο (και τελευταίο προ του δώματος) όροφο του κτιρίου. 

 

https://imgur.com/sD1kQH2

 

Στόχος μου είναι να επιτύχω την "Όψη Σενάριο 2" και εδω ερχόμαστε στις απαντήσεις που δόθηκαν παραπάνω σχετικά με τον εξώστη σε δώμα:

 

- Αν στο επίπεδο του δώματος δημιουργήσω εξώστη (ίδιας περιμέτρου και εμβαδού με του υποκείμενου - 2ου ορόφου), αν δηλαδή προβάλουμε στην κάτοψη που βλέπουμε την κόκκινη και κίτρινη γραμμή στο δώμα και η επιφάνεια της κίτρινης θεωρηθεί στο δώμα εξώστης (και όχι καθαρή επιφάνεια δώματος την οποία δεν θα μπορούσα να επιτύχω όντας έχοντας ξεφύγει από τα όρια της κόκκινης που δείχνει την μέγιστη δυνατή κάλυψη) ο οποίος σαν εξώστης  θα προσμετράται στο σύνολο των επιτρεπόμενων εξωστών και άρα (με βάση την κόκκινη γραμμή που δείχνει την επιφάνεια κάλυψης που έχω εξαντλήσει) θα μπορώ να δημιουργήσω την όψη 2, παρέχοντας τόσο προστασία από βροχή κλπ. στον υποκείμενο του 2ου ορόφου όσο και την επιθυμητή αρχιτεκτονική χειρονομία στις όψεις.

 

- Αν δεν ισχύει αυτό ή μου ξεφεύγει κάτι, μια άλλη λύση θα ήτανε να ικανοποιήσω την επιθυμητή συνθετική αρχιτεκτονική χειρονομία του Σενάριο Όψη 2  με την "μορφή πέργκολας από Ο.Σ." και μένει έπειτα η ικανοποίηση και της ανάγκης για προστασία από βροχή κλπ. στον εξώστη του ορόφου 2, αλλά αυτό μπορεί να επιλυθεί με μια ελαφριά κατασκευή (το γυαλί σε πέργκολα δεν ξέρω κατά πόσο άρει τον χαρακτηρισμό της ως τέτοια ή όχι).

 

Αν δεν μπορώ να καταφύγω σε τίποτα από τα δυο, η επιλογή της "Σενάριο Όψη 1" αποτελεί μονόδρομο!

Edited by Forma
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.