Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατασκευαστικό ερώτημα: Χρόνος ζωής συμβατικών σπιτιών


Nicole_p

Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

 

Θα ήθελα να μάθω πόσα χρόνια ζεί ενα καλοσυντηρημένο σπίτι (περίπου). Το σπίτι όπου μένω είναι σαράντα χρονών. Σκοπεύω να το ανακαινίσω αλλα θα ήθελα να ξέρω αν θα χρειαστεί γκρέμισμα η κάποιου είδους ενίσχυση.

 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Αυτή η ερώτηση δεν μπορεί να απαντηθεί μέσω ενός φόρουμ. Το αν έχει παρέλθει ή όχι ο χρόνος ζωής της κατοικίας σας καθορίζεται από πολλούς παράγοντες (πχ από τους σεισμούς που έχουν συμβεί κατά το παρελθόν κλπ κλπ) οπότε μόνο με επί τόπου αυτοψία από μηχανικό θα λάβετε την απάντηση.

Link to comment
Share on other sites

Κάντε ένα κόπο να διαβάσετε το νήμα με τίτλο "ενανθράκωση με διάβρωση" που θα βρείτε εδω ... http://www.michanikos.gr/showthread.php?t=13971 και κυρίως δείτε τις φωτογραφίες για να καταλάβετε τί συμβαίνει και τι μπορεί να βρείτε στην οικία σας. Πάντως θα συμφωνήσω με το συνάδελφο cna ότι χρειάζεται επί τόπου αυτοψία από μηχανικό

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τον συνάδελφο cna.

Η παλαιότητα και ο χρόνος ζωής μιας οικοδομής είναι θέμα πολυπαραμετρικό και υποκειμενικό. Είναι σαν να ρωτάμε τι διάρκεια ζωής έχει ένα αυτοκίνητο. Προσθέστε όμως πολύ περισσότερες παραμέτρους διότι άλλο ένα σπίτι και άλλο ένα αυτοκίνητο...

 

Η γνώμη μου είναι να μιλήσετε πρώτα με πολιτικό μηχανικό (και όχι με διακοσμητές όπως συνηθίζουν να κάνουν όσοι πάνε για ανακαίνιση) ο οποίος θα εκτιμήσει οπτικά την κατάσταση του σπιτιού, θα ελέγξει το πολεοδομικό καθεστώς (τι είδους άδειες θα χρειαστούν) και θα σας προτείνει - αν απαιτούνται κάποιες επεμβάσεις.

 

Ο σχεδιασμός του Νέου Ελληνικού Αντισεισμικού Κανονισμού αναφέρει ότι:

"οι τιμές των σεισμικών επιταχύνσεων που πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν στο σχεδιασμό νέων κτιρίων έχουν πιθανότητα υπέρβασης 10% στα 50 χρόνια."

 

Αυτή είναι η μοναδική αναφορά που ξέρω σχετικά με "διάρκεια" ζωής.

Αυτό βέβαια αφορά τα κτίρια που σχεδιάζονται και κατασκευάζονται με βάση τον καινούργιο κανονισμό (ο οποίος έχει αλλάξει ριζικά μετά το 1985).

 

Υπέθεσε λοιπόν ότι ένα σπίτι 40ετίας (~1970) το οποίο πιθανόν να είναι σε σεισμογενή περιοχή, υπερβαίνει κατά πολύ αυτό το νούμερο (το 10%)...

 

Και κάτι ακόμα: Αν αποφασίσετε πάραυτα να προβείτε σε ανακαίνιση υπολογίστε ότι τα χρήματα που θα επενδύσετε να είναι τόσα, όσα θα επενδύσετε (αναλόγως) για την ενίσχυση του σπιτιού.

Ας πούμε μην τσιγκουνευτείτε να διορθώσετε βλάβες φέροντος οργανισμού σε τυχόν pilotis και ρίξετε για παράδειγμα 50.000ευρώ σε βαψίματα/κουφώματα κλπ. Καταλαβαίνετε ότι είναι σαν να χτίζετε παλάτια στην άμμο...

Link to comment
Share on other sites

Ο σχεδιασμός του Νέου Ελληνικού Αντισεισμικού Κανονισμού αναφέρει ότι:

"οι τιμές των σεισμικών επιταχύνσεων που πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν στο σχεδιασμό νέων κτιρίων έχουν πιθανότητα υπέρβασης 10% στα 50 χρόνια."

 

Αυτο συναδλεφε εχει να κανει με την πιθανοτητα υπερβασης του σεισμου σχεδιασμου και οχι με την ανθεκτικοτητα στο χρονο....και φυσικα ΔΕΝ σημαινει οτι αν ενα κτηριο ειναι πχ 70 ετων θα εχει "ζησει" σεισμο μεγαλυτερο απο το σεισμο σχεδιασμου...

 

Τωρα για την αντοχη στο χρονο οτι ανεφεραν οι συναδελφοι..

Link to comment
Share on other sites

Γι' αυτό το γράφω όπως είναι για να μην υπάρξει παρανόηση.

Σε 50 χρόνια υπάρχει 10% πιθανότητα να συμβεί σεισμός μεγαλύτερος από τον σεισμό σχεδιασμού.

Έστω Α το "μέγεθος" του σεισμού σχεδιασμού με ΕΑΚ.

Έστω Α/3 το "μέγεθος" του σεισμού σχεδιασμού το 1970.

Αν λοιπόν έχουμε 10% να ξεπεράσουμε τον ΕΑΚ στα 50 χρόνια, τότε μπορεί να έχουμε 3*10% = 30% (απλοϊκός υπολογισμός) πιθανότητα να ξεπεραστεί ο σχεδιασμός του 1970.

Τώρα, αν δεν έχει σχεδιαστεί σωστά, αν δεν έχει κατασκευαστεί σωστά, αν έχει ήδη παραμένουσες παραμορφώσεις και αποδιοργανώσεις από προηγούμενους σεισμούς, τότε η οικοδομή μπορεί να έχει πολύ μικρότερη διάρκεια ζωής πλέον.

 

Όλα αυτά θεωρητικά διότι υπάρχουν και οι συντελεστές ασφαλείας και το ...φιλότιμο!

Link to comment
Share on other sites

Στον ευρωκώδικα ΕΝ 1990 αναφέρει τα εξής:

 

(Κεφάλαιο 2.3)

 

Χρόνος ζωής σχεδιασμού κατασκευών (Design working life)

 

Προσωρινές κατασκευές: 10 χρόνια

 

Αγροτικές κατασκευές: 15 - 30 χρόνια

 

Κτίρια και σύνηθες κατασκεύες: 50 χρόνια

 

Μνημεία, γέφυρες και ειδικές κατασκευές: 100 χρόνια

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ειναι φυσικα λαθος ο υπολογισμος σου (το 30%)....

 

Αλλα ας μην φυγουμε απο το θεμα...

 

Ναι βρε terry! Το είπαμε αυτό... Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που έκανα πιθανότητες στο Πολυτεχνείο...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.