Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αμοιβές και ΦΠΑ κατά την έκδοση άδειας δόμησης


Recommended Posts

Καλημέρα και καλή Κυριακή σε όλους

 

Κατά την έκδοση της άδειας δόμησης για το δικό μου σπίτι κατατέθηκαν στην τράπεζα οι συμφωνηθείσες αμοιβές για τις μελέτες χωρίς το αντίστοιχο ΦΠΑ. Έτσι φαίνονται και στην άδεια δόμησης που εκδόθηκε. Επίσης στο φύλλο της άδειας δόμησης φαίνονται τα αντίστοιχα ΦΕΜ 10% επί των συμφωνημενεων αμοιβων, το ΕΜΠ 1% προφανώς επί των αμοιβών του τεε, ένα πεδίο με φορολογικά και το η προκαταβολή του ικα.

 

Στην τράπεζα έχω καταβάλει πριν την έκδοση της άδειας συνεπώς μόνο το καθαρό ποσόν χωρίς τον ΦΠΑ. Πότε πρέπει να κατατεθεί το ΦΠΑ και που; Στους λογαριασμούς των μελετητών; Στην ΔΟΥ; Προφανώς και ομιλώ σαν ιδιώτης και όχι εταιρία που ίσως εκεί τον ΦΠΑ τον χειρίζονται διαφορετικά..

 

Κάθε βοήθεια δεκτή...

 

 

Υ. Γ. Επιπρόσθετα να πω ότι δεν έχω πάρει καμία απόδειξη για τα χρήματα που έχω δώσει. Φυσικά έχω τα αποδεικτικά κατάθεσης στην τράπεζα. Για την έκδοση εν τέλει της άδειας δόμησης οι μελέτες πρέπει να είναι πληρωμένες; Ή μόνο οι εισφορές; Πως με συμβουλεύετε να κινηθώ γιατί κάτι έχει αρχίσει να μη μου πάει καλά.. Βλέπετε ο μηχανικός είναι ας πούμε οικογενειακός φίλος και είναι κάπως λεπτή η θέση μου..

Edited by nascar1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

μήπως οι μηχανικοί έχουν απαλλαγή από ΦΠΑ; κανονικά έπρεπε στα καταθετήρια της τράπεζας να φαίνεται και το ποσό του ΦΠΑ, επίσης οι μηχανικοί πρέπει να σου κόψουν και ΑΠΥ με ανάλυση του αμοιβής και ΦΠΑ (αν υπάρχει).

αν είναι να ξεκινάει ετσι η άδεια φαντάσου τι έχει να γίνει στην κατασκευή, όσο οικογενεικαός φίλος και να έιναι ο μηχανικός ξεκαθαρίστε εξ'αρχής (πριν από την έναρξη του έργου) τα οικονομικά σας και τις παρεχόμενες υπηρεσίες για να μην δημιουργηθούν παρεξηγήσεις, άπαξ και ξεκινήσει το έργο "παντρεύεσαι" τους μηχανικούς επίβλεψης. 

Link to comment
Share on other sites

Στην σωστότατη τοποθέτηση του συναδέλφου για την απαλλαγή του φόρου και της κατάθεσης, να προσθέσω κι εγώ. [1]

 
Nascar1, θα σου πω --πάντα σύμφωνα με την συγκεκριμένη σου περιγραφή.
 
Μέχρι στιγμής --όπως το περιγράφεις-- ο μηχανικός έχει πράξει τα δέοντα και δεν θα πρέπει να ανησυχείς.
 
Οι πληρωμές σου πρακτικά λειτουργούν ως προκαταβολές και τα καταθετήρια στην τράπεζα λειτουργούν ως αποδείξεις είσπραξης (όχι ως τιμολογήσεις)
 
Αντίθετα μάλλον ο μηχανικός θα πρέπει να "ψυλλιάζεται" ... και μην με παρεξηγήσεις.
Θα σου εξηγήσω τι εννοώ.
 
Αν υπάρχει δε και συμφωνητικό κατατεθειμένο στο taxis, ανάλογα και με τους όρους του και ανεξάρτητα του αν έχει πληρωθεί ή δεν έχει πληρωθεί θα πρέπει εντός της κλειόμενης χρήσης να τιμολογήσει σύμφωνα με το συμφωνητικό (τουλάχιστον για το μέρος της εργασίας του που έχει καταστεί ολοκληρωμένο) και να αποδώσει τον ανάλογο φόρο (ΦΠΑ) και θα φορολογηθεί για το ποσό (της καθαρής αξίας) ... όπως είπα ανεξάρτητα της είσπραξης.
Δηλαδή ακόμη και αν εσύ δεν του δώσεις τον φόρο (ΦΠΑ) αυτός θα πρέπει να τον αποδώσει.
 
Επομένως για τον μηχανικό έχουν ήδη δημιουργηθεί και ανάλογες υποχρεώσεις τόσο ως προς την φορολογία εισοδήματος όσο και ως προς την φορολογία ΦΠΑ, ανεξάρτητα της είσπραξης είτε της καθαρής αξίας είτε του φόρου (ΦΠΑ) της.
 
Θεωρώ ότι κατάλαβες το "ψύλλιασμα" που ανέφερα παραπάνω ... και ελπίζω να μην παρεξήγησες τον τρόπο γραφής μου.
 
Μίλησε μαζί του ... δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάποιο θέμα ... διότι και εκείνος ίσως περιμένει να του καταθέσεις και το υπόλοιπο ποσό (που αφορά στον ΦΠΑ) για να κάνει την τιμολόγηση... και κανένας σας δεν κάνει την κίνηση για λόγους ... ευγένειας ... Οπότε ίσως θα έπρεπε να του πεις κάτι του είδους "πότε θέλεις να σου καταθέσω τον φόρο ΦΠΑ έτσι ώστε και εσύ να τιμολογήσεις ... προκειμένου να έχω και εγώ πλέον --αφού έχεις ολοκληρώσει την διαδικασία-- το τιμολόγιο ? "
 
Αυτά ... τη καλημέρα μου και καλή συνέχεια .... 
 
 
[1] Edit: Στην πιο κλασσική περίπτωση που ο μηχανικός δεν έχει ενταχθεί στο συγκεκριμένο καθεστώς ΦΠΑ.
Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Βασικά, έχετε κάνει αυτές τις ερωτήσεις στον μηχανικό σας και δεν σας έχει απαντήσει?

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Να πω ότι προφανώς και έχω σκοπό να μιλήσω με τον μηχανικό μου απλά θα ήθελα να έχω πάρει και κάποιες απόψεις.

 

Δυστυχώς την σημερινή μέρα οι ανθρώπινες σχέσεις είναι δύσκολες και η εμπιστοσύνη έχει χαθεί. Σκοπός της ερώτησης μου δεν είναι να γλιτώσω τα 300 ευρώ του ΦΠΑ, αλλά η εξασφάλισή μου ότι έχω εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μου.

 

Σκοπεύω να πάω και στην υδομ να ζητήσω τον φάκελο της άδειας ώστε να δω τι έχει επισυναπτει.. Αν θέλω αύριο το πρωί μπορώ να πάω στην τράπεζα και να κάνω κατάθεση τον ΦΠΑ να ξεμπερδέψω;; Αυτό ουσιαστικά με ενδιαφέρει. Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει οπότε επιστροφή δεν υπάρχει. Απλά θεωρούσα ότι εφόσον η άδεια έχει βγει δεν έχω άλλες εκκρεμότητες (κακός βέβαια).

 

Να προσθέσω ότι δεν μου έχει ζητηθεί να πληρώσω ούτε τα φορολογικά που εμφανίζονται στο φύλλο της άδειας...

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Πραγματικά έχω αναρωτηθεί διάφορα με αυτά που μας λέτε...

Αν δικός μου πελάτης έκανε ή σκέφτονταν αυτά που κάνετε εσείς θα σήμαινε πως η συνεργασία μας έχει λήξει...

Έχετε κάποιο έρεισμα για να προβείτε στις παραπάνω ενέργειες (ή ακόμα και στις ερωτήσεις σας στο φόρουμ) ή απλά οφείλονται στην παραδοχή, από εσάς, πως η εμπιστοσύνη έχει, γενικώς, χαθεί????

Link to comment
Share on other sites

Για την έκδοση της άδειας δόμησης απαιτείται ιδιωτικό συμφωνητικό όπου μνημονεύονται όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες και το κόστος αυτών κι αν επιβαρύνονται ή όχι με ΦΠΑ.

Ανατρέξτε σε αυτό λοιπόν.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.