Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φυσικός φωτισμός χώρου κύριας χρήσης (απαιτούμενα ανοίγματα)


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 35
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Στο εμβαδόν του χώρου προσμετράει το εμβαδόν του ημιυπαιθρίου στον οποίο

"βλέπει" ο χώρος και οχι του εξώστη. Μην κακομαθένετε τους υπαλληλάρες.

Link to comment
Share on other sites

Άρθρο 11

Φυσικός φωτισμός και αερισμός.

 

5.2. Επιπλέον από τις απαιτήσεις της υποπαραγράφου 5.1.1., στην περίπτωση που χώρος φωτίζεται από άνοιγμα ή ανοίγματα που βλέπουν προς ημιϋπαίθριο χώρο ή που βρίσκονται κάτω από εξώστη ή προστέγασμα, θεωρείται ότι έχει επαρκή άμεσο φυσικό φωτισμό όταν το εμβαδόν των παρακάτω επιφανειών δεν υπολείπεται το καθένα χωριστά του 10% του αθροίσματος των εμβαδών του δαπέδου του φωτιζόμενου χώρου και της οροφής του ημιϋπαίθριου χώρου, εξώστη ή προστεγάσματος που αντιστοιχεί στο φωτιζόμενο χώρο:

α) Του ελεύθερου από δομικά στοιχεία τμήματος της ανοιχτής πλευράς του ημιϋπαίθριου χώρου που αντιστοιχεί στο φωτιζόμενο χώρο.

β) Του ελεύθερου από δομικά στοιχεία κατακόρυφου επιπέδου, κάτω από τον εξώστη ή προστέγασμα που αντιστοιχεί στο φωτιζόμενο χώρο.

γ) Του ανοίγματος του φωτιζόμενου χώρου.

Link to comment
Share on other sites

Έχω δει αρχιτεκτονικά στα οποία υπήρχαν τα λεγόμενα "studios" που είχαν όλο και όλο έναν ενιαίο χώρο και ένα WC. Η κουζίνα φαινόταν ως πλάτους 1,00μ απ' αυτές τις έτοιμες "ντουλάπες" που είναι για γραφεία και ξενοδοχεία. Στο χώρο αυτό ούτε ένα κρεβάτι δε χωρούσε καλά-καλά λόγω του ότι το "studio" ήταν 14τμ μεικτά!

 

Κάποιος αρχιτέκτονας που είχε πει παλιότερα για ελάχιστο εμβαδό 18τμ για κατοικία. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Link to comment
Share on other sites

Κάποτε την εποχή του μοντέρνου κινήματος συζητήθηκε το θέμα των ελάχιστων διαστάσεων. Αλλά ήταν από τα πράγματα που δεν ''επιβίωσαν'' του χρόνου και των εξελίξεων.

 

Η αγορά υποτίθεται σήμερα δύσκολα επιτρέπει μεγέθη της τάξης των 18 τ.μ. για στούντιο ή ό,τι άλλο. Για ένα άτομο πολύ γενικά θεωρείται απαραίτητη επιφάνεια 30 τ.μ. για κατοίκηση.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Σχετικά με τον απαιτούμενο άμεσο φυσικό φωτισμό και αερισμό χώρου κύριας χρήσης.

Έστω ότι έχω ένα άνοιγμα στη μια πλευρά του δωματίου και εξασφαλίζονται οι διαστάσεις α κάθετα στο άνοιγμα και 2,5μ παράλληλα σ' αυτό. Είμαι εντάξει για φυσικό φωτισμό και αερισμό. Αν τώρα θελήσω να έχω και ένα δεύτερο άνοιγμα (στην άλλη πλευρά του δωματίου) το οποίο δεν εξασφαλίζει τις παραπάνω διαστάσεις, υπάρχει πρόβλημα; Νομίζω ότι δεν υπάρχει καμία απαίτηση (για φυσικό φωτισμό και αερισμό) για το δεύτερο άνοιγμα, ακόμα και να υπάρχει τοίχος στο 1μ., σωστά;

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα είναι ο φωτισμός/αερισμός να είναι τουλάχιστον ο απαιτούμενος. Το άνοιγμα που δεν πληρεί τις απαιτήσεις δεν θα προσμετρηθεί στα ανοίγματα που ελέγχουμε για τον φωτισμό/αερισμό.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.