Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εξαγορα κοινοχρήστου με τον ν.4061/12 και τακτοποίηση αυθαιρέτου


Recommended Posts

Κατά τη γνώμη μου το άρθρο 27 του εν λόγω νόμου ήτοι το 24α του 4014 αφορά αυτούς που είτε είχαν εξαγοράσει ακίνητα στο παρελθόν και δεν έχει δοθεί οριστικός τίτλος είτε αυτούς που ενώ έχουν αποκτήσει τίτλο περιοριζόταν ως προς τη οικοδόμηση επί αυτού εκ του χαρακτήρα του ακινήτου. Αυτοί που για πρώτη φορά αιτούνται εξαγορά καταπατημένου ακινήτου ενεργούν σύμφωνα με το άρθρο 23 του νόμου και στα πλαίσια αυτού είναι νόμιμη η υποβολή δήλωσης αυθαίρετου σύμφωνα και με τις παρ. 2 και 6α του άρθρου 24 του 4014/11. Άλλωστε η βεβαίωση της παρ. 4 του άρθρου 23 αποτελεί πληρότητα φακέλου που συνοδεύει την αίτηση τουτέστιν πρέπει να προηγηθεί η τακτοποίηση εφόσον υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 88
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

nzerman το θέμα είναι τι γίνεται αν η επιτροπή τελικά αποφανθει ότι δεν σου παραχωρεί τον κοινόχρηστο χώρο. μένει ο αιτών με ένα τακτοποιημένο κτίσμα που όμως δεν είναι νόμιμο γιατί βρίσκεται σε δημόσιο κτήμα?

Link to comment
Share on other sites

Ναι, δηλαδή όπως ακριβώς είναι από το 1993 (τουλάχιστον). Το μόνο που θα κερδίσει σ'αυτή την περίπτωση είναι η απαλλαγή από το ποινικό μέρος της ανέγερσης. Προσοχή αν η αυθαίρετη κατασκευή έχει ανεγερθεί σε γεωτεμάχιο ή τμήμα αυτού που αφορά δημόσιο κτήμα εμπίπτει στις εξαιρέσεις της παρ. του άρθρου 23 και δεν μπορεί να τακτοποιηθεί.

Link to comment
Share on other sites

μια επισήμανση για το θεμα,

[με βαση και όσα εχουν ήδη αναφερθεί ..στην αμεσως προηγούμενη σελίδα....ιδιαίτερα απο τον ΚΑΝΑ]

 

οπως ρητα αναφερεται στο 24α

για αυτούς που τα εξαγορασαν αλλα δεν εχουν τιτλο και για όσους τα νέμονται, απο το 1993 και θα υποβάλλουν αίτηση εξαγοράς,

η διαδικασια της τακτοποιησης του αρθρ. 24 παρ. 2, εχει προθεσμια 5 μηνών

και αρχιζει απο την έκδοση του τιτλου κυριότητας...

 

υγ

η προθεσμια για εξαγορά ληγει 22/9/2012.

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι μόλις ανέβασα στα downloads στην κατηγορία αυθαίρετα (αν έπρεπε να το βάλω σε άλλη κατηγορία συγχωρέστε με) την αίτηση που πρέπει να συμπληρωθεί και τις οδηγίες σε περίπτωση που υπάρχει αυθαίρετο κτίσμα εν προκειμένω στον κοινόχρηστο. Εν ολίγης μας ζητάνε να κάνει την αίτηση ο ιδιοκτήτης δήλωνοντας πως θα διαθέσει σε εύλογο (!!!) χρονικό διάστημα τα υπόλοιπα απαιτούμενα δικαιολογητικά στα οποία περιλαμβάνεται και η βεβαίωση μηχανικού σε περίπτωση ύπαρξης αυθαίρετου κτίσματος εντός του κοινοχρήστου. Σε προφορική ενημέρωση που είχα για το θέμα μου είπαν ότι θα συζητηθεί το θέμα και θα δοθούν οδηγίες προς τις ΥΔΟΜ και τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης για εφαρμογή του Ν.4061 σε συνδυασμό με τον Ν.4014. Η αίτηση είναι όπως ζητείται από την Π.Ε. Καβάλας.

 

υγ. ελπίζουμε μόνο να δοθεί και η παράταση στον 4014....

Edited by ektor
Link to comment
Share on other sites

δλδ

ενω 14/9 λήγει η προθεσμία

 

απο την ΠΕ Καβαλας λένε οτι περιμενουν να δοθουν "οδηγιες" προς τις ΥΔΟΜ για τον τρόπο λειτουργιας του 4061....σε σχεση με τον 4014.

 

Εχετε ακομα αμφιβολίες για την παράταση???!!!

Link to comment
Share on other sites

ΣΚΑΙ είπε, κατι για παραταση

31-1-2013

θα δειξει τι αφορά

 

..και πραγματι αφορά δηλώσεις...

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

συνδέονται οι 2 νόμοι με αυτό

 

« Άρθρο 24α

Ρύθμιση αυθαίρετων κτισμάτων σε εξαγορασμένα ακίνητα.

Οι διατάξεις των άρθρων 23 και 24 εφαρμόζονται και στους ιδιοκτήτες ακινήτων που τα εξαγόρασαν από τις οικείες Επιτροπές Θεμάτων Γης και Επίλυσης Διαφορών των Περιφερειών της χώρας και έχουν αναγείρει σε αυτές αυθαίρετο κτίσμα, καθώς και σε αυτούς που τα νέμονται, νόμιμα. Ο ιδιοκτήτης υποβάλλει στην αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου 24 δικαιολογητικά εντός προθεσμίας πέντε (5) μηνών που άρχεται είτε από την έκδοση του τίτλου κυριότητας από τον Περιφερειάρχη, είτε από την δημοσίευση της απόφασης της Επιτροπής Θεμάτων Γης και Επίλυσης Διαφορών για τις περιπτώσεις που δεν προβλέπεται η έκδοση τίτλου κυριότητας, είτε της πράξης κύρωσης διανομής που προβλέπεται σε υπουργική απόφαση, η οποία εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 26 του ν. 2732/1999 (Α΄ 154) και της παρ. 5 του άρθρου 11 του ν. 3147/2003.

Το ενιαίο ειδικό πρόστιμο που προβλέπεται στην παράγραφο 8 του άρθρου 24 καταβάλλεται εφάπαξ εντός τριών (3) μηνών από την κοινοποίησή του στον αιτούντα. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 24.».

2. Έως ότου εκδοθεί ο τίτλος κυριότητας από τον Περιφερειάρχη ή η απόφαση της Επιτροπής Θεμάτων Γης και Επίλυσης Διαφορών αναστέλλεται η προθεσμία για την κατεδάφιση αυθαίρετου κτίσματος, καθώς και η επιβολή του προστίμου ανέγερσης και διατηρήσεως μη δηλουμένων κατασκευών και χρήσεων που προβλέπει το άρθρο 27.

 

δηλαδή καταλαβαίνω ότι συνεχίζει να ισχύει ο Ν 4014 για αυτά τα κτίσματα, και ΠΕΡΑ από την 31-1-13 - που αποτελεί τη νέα ημερ/νία λήξης του)

Link to comment
Share on other sites

ΚΑΝΑ, καλησπερα,

 

πολυ ορθή η παρατήρησή σου...

 

διοτι, απο την έκδοση του τιτλου κυριότητας

..εχει προθεσμία ["εντος"] 5 μηνών να υποβαλει τα δικαιολογητικά της παρ. 2 του αρθρ. 24...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.